🔴 وضعیت ایران؛شبهای تاریک،روزهای تعطیل 👈 سارا سبزی خبرنگار گروه جامعه هم میهن
🔸«آیفون و یخچال خانه بهدلیل قطعی برق سوخت.» این را زنی جوان و عصبانی همین چندروز پیش نوشته بود. زن دیگری که کسبوکاری کوچک و در اینستاگرام دارد هم شاکی است که قطعی مداوم برق اجازه نمیدهد سفارشهایش را بهموقع آماده کند. ساکنان یک مجتمع مسکونی هم نگرانند که اگر برق قطع شود، ممکن است در آسانسور گیر کنند.
🔸دیگر برگههای زمان خاموشی روی تابلوی اعلانات مجتمع نصب نمیشود؛ چون برق ناگهان میرود، شاید ساعتها، شاید هم پنجدقیقه. رانندههای خشمگین پشت چراغهای خاموش خیابانها مدام بوق میزنند و کسی نمیداند قطعیهای برق ناگهانی چند ساعت ادامه پیدا میکند؟ در روزهای گذشته کمبود انرژی خودش را بیشتر از همیشه نشان داده و مصیبت قطعیهای برق بیخبر ادامه دارد. حالا زمستانها هم مثل تابستان خاموش میشود. آخرینبار چهارشنبه هفته پیش بود که بهدلیل ماندگاری سرما، استانهای زیادی تعطیل شدند؛ هفتهای که با یک تعطیلی دیگر شروع شده بود و با موج سرمای بعدی، این تعطیلی دوباره تکرار خواهد شد.
🔸شرکت توانیر در اطلاعیههای متعددی که بعد از هربار قطعی صادر میشود، علت را سرمای هوا، افزایش مصرف گاز خانگی و تلاش برای حفظ پایداری شبکه اعلام میکند؛ مثل چهارشنبه هفته گذشته که برق در بخشهای زیادی از شهر تهران رفت و بلافاصله اطلاعیهای درباره آن صادر شد: «باتوجه به سرمای هوا، افزایش مصرف گاز خانگی و محدودیتهای ایجادشده در روند تامین و انتقال گاز به نیروگاهها، بهمنظور حفظ پایداری شبکه، برق بعضی مشترکان شهر تهران قطع شده است. تامین سوخت مورد نیاز نیروگاهها با کمک وزارت نفت در حال انجام است و حفظ روند کنونی برای تامین برق مورد نیاز کشور نیازمند همکاری همه هموطنان است.»
هربار قطعی برق، کار و زندگی «امیر» را مختل میکند؛ مرد جوانی که ساکن یکی از روستاهای سیستان است و در طول پاییز و زمستان امسال بیشتر از فصل تابستان با قطعی برق در استانش روبهرو شد. او همین چند هفته پیش بهدلیل قطعی بیبرنامه برق در روستای محل زندگیاش، 200 قطعه تخمی را که در حال جوجهشدن بود، از دست داد.
🔸هزینه قطعی برق برای مغازهدارها شکل دیگری است؛ مثل محسن که در کرج فروشنده لوازم خرازی است و تقریباً یکروز درمیان قطعی برق، کسبوکار او را در ساعت اوج فروش، تعطیل میکند. چون کارتخوانها کار نمیکنند و اینترنت هم بعد از قطعی برق، قطع میشود. «در این شرایط اصلیترین ابزار کار مغازهدارها، یعنی کارتخوانها قطع میشود. بیشتر مردم هم کارت دارند و پول نقد ندارند. اگر هم بخواهند کارتبهکارت کنند، نمیتوانند؛ چون اینترنت هم قطع میشود.»
🔸ساعت سرچراغی مغازه او 12 تا 14 است، اوج فروش مغازه کوچک او در این شهر پرتردد و شلوغ که مردمش میگویند، زمانی که برق میرود، چراغهای راهنمایی و رانندگی هم قطع و جریان رفتوآمد خودروها مختل میشود. «یکروز درمیان برقها میرود. ما باید اجاره مغازه بدهیم. در این شرایط چطور باید آن را تامین کنیم؟ آن هم در شرایطی که در ساعت پرفروش، برق قطع میشود. همه را هم که نمیشناسیم که از آنها پول نگیریم.» مشکل برای مغازههایی که کرکره برقی دارند، سختتر است؛ چون صاحبان مغازه باید منتظر بمانند برق وصل شود تا بتوانند فقط کرکره مغازه را بالا بکشند و کارشان را شروع کنند.
🔸خاموشی بیبرنامه به رشت هم رسیده است و برق خانهها دو بار در روز قطع شود.فاطمه شغلی آنلاین دارد که باید بهصورت مداوم با همکارانش در تهران در ارتباط باشد. قبل و بعد از بارندگی، با قطع برق سرعت اینترنت خط و موبایل به شدت کاهش پیدا میکند، به غیر از اینکه دسترسی به وایفای هم قطع میشود. «در هفتههای گذشته نمیتوانستیم یک جلسه آنلاین کاری برقرار کنیم؛ چون یا در رشت برق نداشتیم یا در تهران، یا اینترنت من ضعیف بود یا همکارانم.».
🔸«بهدلیل تعطیلیهای اخیر، کارهای اداری چندروز زمان میبرد. هیچ اطلاعرسانیای درباره قطعی برق وجود ندارد، یکروز صبح قطع میشود، یکروز شب. در رشت همه خانهها سیستم لولهکشی آب شهری ندارند و بسیاری از آنها از پمپ آب استفاده میکنند و با هربار قطع برق، آب هم قطع میشود. سیستم گرمایشی و سرمایشی بسیاری از خانهها، برقی است و در این سرما امکان استفاده از آنها را هم نداریم.» رشت سیستم حملونقل عمومی ندارد و وقتی برق قطع میشود، حجم ترافیک شهر بیشتر میشود
سرگردانی گریبان خانم الف را هم گرفته است. او مبتلا به سرطان است و در زمان قطعی برق بدون برنامه، نمیتواند درِ خانهاش را باز کند؛ چون با برق کار میکند و اگر نوبت دکتر هم داشته باشد، مصیبت پشت مصیبت، نمیتواند از خانه خارج شود. لپتاپ فرزند او بهدلیل همین نوسان برق سوخته و همه پروژههای کاریاش از بین رفته است
🇮🇷 https://t.me/Didehban_Iran 🇮🇷