⁉️احتیاط واجب یعنی چه؟
📚آیت الله سیستانی
✏️ اگر مجتهد أعلم (مرجع تقلید فرد) در مسألهای فتوی ندهد و بفرماید احتیاط آن است كه فلان طور عمل شود، مقلِّد یا باید به این احتیاط كه احتیاط واجب یا احتیاط لازم نام دارد عمل كند و یا در این مسأله به فتوای مجتهد دیگری، با رعایت الأعلم فالأعلم[۱]، عمل نماید. به عنوان مثال:
الف. اگر مجتهد اعلم بفرماید: احتیاط واجب آن است كه نمازگزار در ركعت اوّل و دوم نماز بعد از حمد یک سوره بخواند، مقلِّد یا باید به این احتیاط عمل كند و یا به فتوای مجتهد دیگری، با رعایت الأعلم فالأعلم، عمل نماید. پس اگر مجتهد دیگر فقط خواندن حمد را كافی بداند، فرد میتواند در این مسأله از او تقلید نموده و خواندن سوره را ترک كند.
ب. اگر مجتهد اعلم بفرماید: بنابر احتیاط واجب شیئی که فرد میخواهد بر آن تیمّم کند گرد و غباری داشته باشد که به دست بچسبد. مقلِّد یا باید به این احتیاط عمل كند و از تیمّم بر سنگی که غبار ندارد پرهیز نماید یا به فتوای مجتهد دیگری، با رعایت الأعلم فالأعلم، عمل نماید. پس اگر مجتهد دیگر تیمم بر سنگ بدون غبار را صحیح بداند فرد میتواند در این مسأله از او تقلید نموده و بر سنگ بدون گرد و غبار تیمّم نماید.
و همینطور عبارتهایی مثل «این مسأله محل تأمّل است، یا محل اشکال است، یا این عمل اشکال دارد، یا این عمل خالی از اشکال نیست» نیز حکم احتیاط واجب را دارد.
توضیح ۱. رعایت الأعلم فالأعلم یعنی مكلّف باید مجتهدی را برای مراجعه انتخاب نماید كه هم رتبه با مرجع تقلید فرد از نظر علمی باشد و در صورتی كه مجتهد مساوی یافت نشد، به مجتهدی كه از نظر علمی از مرجع تقلید خودش پایین تر و از سایر مجتهدان بالاتر است مراجعه كرده و از او تقلید نماید (اصطلاحاً به او مجتهد فالاعلم گفته میشود).
@soalateshariسوالات شرعی📖