📍
فهم ناقص از شعار "نه شرقی، نه غربی"🔸
حسن هانیزاده، کارشناس روابط بینالملل به تازگی در بخشی از یک مصاحبه با خبرگزاری ایلنا اظهار کرده است: "یکی از شعارهای کلیدی و محوری جمهوری اسلامی ایران بعد از پیروزی انقلاب در ۲۲ بهمن ۱۳۵۷، شعار «نه شرقی نه غربی» است. ایجاد توازن بین شرق و غرب و اتخاذ سیاست مستقل ایران بدون تکیه بر کمک قدرتهای شرقی و غربی، بخشی از مولفههای مهم جمهوری اسلامی ایران است. ایران تنها کشوری است که توانسته بدون تکیه بر قدرتهای منطقهای و فرامنطقهای، با تکیه بر امکانات بومی خود، استقلال ملی و اسلامی خود را حفظ کند. به همین دلیل، جمهوری اسلامی ایران علیرغم رابطهای که با برخی کشورها مانند روسیه و چین دارد، تمایل دارد که همچنان شعار «نه شرقی نه غربی» را حفظ کند و بتواند با حفظ استقلال خود به عنوان یک قدرت سوم در تعاملات بینالمللی مطرح شود."🔺گوینده محترم این اظهارات گویا معنای شعار گفتمانی "نه شرقی، نه غربی، جمهوری اسلامی" را به درستی فهم نکرده است که مدعی شده ایران علیرغم رابطه با روسیه و چین اما تمایل دارد استقلال خود را حفظ کند!
🔺در واقع فرد گوینده متوجه نیست که رابطه داشتن با فلان کشور و بهمان حاکمیت ناقض استقلال و شعار اصولی "نه شرقی، نه غربی..." نیست.
🔺بلکه این شعار گفتمانی به معنای نفی وابستگی و ضدیت با غربزدگی و شرقزدگی است. چه اینکه نه امام راحل بعنوان بنیانگذار کبیر انقلاب اسلامی و نه هیچیک از پیشروان نهضت انقلاب اسلامی نمیگفتند که به دلیل شعار نه شرقی، نه غربی؛ نباید با هیچ کشوری در غرب و شرق جهان در ارتباط باشیم.
🔺به سخن دیگر اینکه ایران اسلامی میتواند با همه کشورهای مشروع جهان ارتباط داشته باشد و در عین حال غربزده و شرقزده هم نباشد. و این همان اصل شعار "نه شرقی، نه غربی، جمهوری اسلامی" است.
🔺یعنی این شعار گرامی و ترجمانی؛ با روابط اصولی یا راهبردی ایران با هیچ کشوری دیگری در تضاد نیست و حفظ استقلال کشور هم مغایر این ارتباطات نیست.
🔺پس این سخن صحیح نیست که "ایران ضمن ارتباط با شرق قصد حفظ استقلال خود را هم دارد" زیرا این گزارهها ناقض یکدیگر نیستند.
🔺دقت شود که داشتن تصور غلط از یک شعار؛ موجب قربانی شدن فرصتها و دستاوردهای بسیاری میشود.
#وبلاگ_مشرق
@mashreghnews_channel