Postlar filtri




استرباد، میرداماد و دولت صفوی 👇🌷👇




امروز جمعه ۲۱ دی ماه ۱۴۰۳


استرآباد، میرداماد، و دولت صفوی
با روی کار آمدن شاه عباس اول در سال 996 دو عالم بزرگ یکی شیخ بهایی و دیگری میرداماد نقش مهمی در دولت صفوی بدست آوردند. در این میان، میرداماد در اصل استرآبادی، و پدرش داماد محقق کرکی و شاگرد او در نجف بود. این امر سبب شده بود تا خاستگاه فکری او، میان استرآباد و نجف باشد. پرسش این مقاله این است که میراث میرداماد از استرآباد چه اندازه بوده است؟ این در حالی است که ما معلومات تاریخی و رجالی روشنی در این باره نداریم. آیا در این باره می توانیم از منابع دیگر استفاده کنیم؟ در این نوشته که برای سخنرانی تنظیم شده ـ نه مقاله رسمی ـ کوشش شده است تا به این پرسش پاسخ داده شود.
https://historylib.com/articles/7006


رضا منصوری dan repost
رسول جعفریان و مفهوم علم در دورهء اسلامی
به مناسبت رونمایی از کتاب
آفاق دانایی در سپهر تمدن اسلامی،
گفتگوی رسول جعفریان با حامد زارع، انتشارات روزنه. تهران- ۱۴۰۳

✍️ رضا منصوری
جمعه ۲۱ دی ۱۴۰۳

rmansouri.ir

رسول جعفریان، تربیت‌یافتهء حوزه، استاد تاریخ دانشگاه تهران، تنها کسی است که می‌شناسم در باب مفهوم علم در دورهء اسلامی پژوهیده است؛ بیشتر در دورهء طلایی اسلام و قدری هم در دورهء صفویه. گفتارهای او در باب نقش غالب خرافات در دوران اسلامی- که در این کتاب از ترکیب «شبه علم» برای آن یاد می‌کند- واکنش‌های شدید به‌همراه داشته، که در این دوران غلبهء اسلام سیاسی طبیعی است. من این گفتارها را ناشی از اشراف او به متون تاریخی می‌دانم که به‌قطع ارزش توجه دارد. پژوهش‌های او از جنس پژوهش‌های موردی مرسوم در تاریخ علم نیست که نشود آن را از جنس تاریخ اندیشه دانست؛ مطالعات او معمولا موردی است و همین کار او را برجسته و یگانه کرده.

https://telegra.ph/رسول-جعفریان-و-مفهوم-علم-در-دورهء-اسلامی-01-10


الفاظ کفر از کتاب صلوة مسعودی
اگر صاحب حقی چنین گفت: اگر خدای جهان است، چیز خود از وی بستانم، کافر شود؛ بخلاف آن که گوید: اگر پیغمبرست بستانم.
اگر زنی گوید: بت را سجده کنم و با او آشتی نکنم، کافر نشود. و همچنین اگر گوید کافر بودن به است از با او بودن، یا گوید: مرا با او بهشت نباید.
اگر چنین سوگند خورد که بخدای و خاکپای فلان، بعضی گفته اند که کافر شود. خواجه امام شمس الدین حلوائی ـ رحمه الله ـ برین فتوی داده است. و از ابویوسف ـ رحمه الله ـ آمده است که کافر نشود.
و اگر گوید: تفشله بخور که خدای عزوجل گفته است «فتفشلوا»، کافر شود، چون غرضش استهزاء بود.
اگر یکی زنی را گوید: کافر گرد تا بر شوی حرام گردی؛ کافر شود.
و اگر کسی بکفر کافری رضا دهد، بر عزم آن که تا عقوبت بچشد، و کفر را قبیح انگارد، کافر نگردد، و همچنین اگر گوید: خدای تعالی فلان را جان بکافری بستاند.
و اگر کافری خواهد که اسلام آرد و مسلمان شود، مذکّری یا عالمی نادان او را گوید: زمانی توقف کن تا فردا در مجلس من ایمان آری، تا ترا از قوم فتوحی بود، کافر شود.
اگر کسی گوید: اگر فرشتگان و پیغامبران گواهی دهند که فلان ستمکار نیست، استوار ندارم؛ کافر شود. و اگر گوید بر وجه سبک داشت که: چه باز نامه فتوای آورده ای! کافر شود.
اگر گوید: بار خدایا روزی بر من فراز کن، و الا جور مکن. بعضی در این مسأله توقف کرده اند، و باید که کافر شود.
و اگر بیماری گوید: بار خدایا! مرا خواه مسلمان میران خواه کافر، مرتد شود.
و اگر گوید: پیغمبر مرا مردک خواند، نگذارم؛ کافر نشود.
و اگر گوید: به آسمان برای، با خدا جنگ کن، گفته اند کافر شود.
و اگر گوید: فردای قیامت مرا در آن انبوهی کجا یابی! کافر نشود.
و اگر محمد نام را گوید: لعنت بر تو باد و بهرچه خدای تعالی را بدین نام بنده است؛ کافر نشود؛ از برای آن که وهم وی به محمد صلی الله علیه و آله و سلم نرسد.
هر که آرزو برد که زنا و قتل بناحق، حلال بود، کافر شود، بخلاف آن که آرزو برد که خمر خوردن و قمار کردن یا نماز و روزه و زکات و حج فریضه نبودی؛ کافر نشود.
و اگر سلطان ظالمی را عادل خوانند، ابومنصور ماتریدی ـ رحمه الله فتوی ـ بر این داده است که کافر شود؛ و بعضی گفته اند که کافر نشود، از بهر آن که در یک چیز عدل کرده باشد؛ و جواب اول متین ترست.
و اگر کسی کلاه مغی بر سر نهد یا زنّار ترسایی بر میان بندد، و یا عَلم جهودان بر کتف خویش نهد، کافر شود. و اگر پای زه بر میان بندد، اسلام را زیان ندارد. و اگر جامه خطایی پوشد و سراغچ بندد تا مردمان او را کافر خطایی دانند، بعضی گفته اند: کافر شود. و اگر بخاطر کسی گذر کند، زیان ندارد.
و اگر مردی گوید: لا اله، بر عزم آن که الا الله باوی یار نکند، و باز الا الله بگوید، کافر نشود، و اگر کسی مؤذن را گوید به وقت بانگ نماز گفتن، دروغی می گویی، کافر شود.
اگر پیغمبری را در چیزی عیب کند، یا موی او مویک خواند، بلفظ تصغیر، کافر شود.
و اگر فاسقی مر جماعتی را گوید بیایید تا مسلمانی ببینید، و اشارت به مجلس فساد کند، و غرض استهزاء بود، و استخفاف، بر مسلمانی کافر شود.
و اگر در مجلس فساد بر بسترها برآیند، و بر شکل تذکیر، چیزی گفتن گیرند، مذکّران را برآوردن داد، [ادای منبرهای را در آورد] و قوم خندیدن گیرند، جمله کافر شوند.
و العیاذ الله، هر که بطوع، کلمه کفر بر زبان راند، در حال کافر شود. اعتقاد باطنش سود ندارد، و هر که عزم کند از این پس، صد هزار سال کافر گرد، در حال کافر شود.
و اگر گوید: زن به نزد من دوست تر از خدایست، کافر شود.
و الفاظ کفر بر زبان خلق بسیارست و بسیار می رود، و نمی دانند که کسی برین الفاظ کافر گردد، و بال عظیمشان بود، اما کافر نگردند، چون تبدیل اعتقاد می نیابیم، [تا] بر کفر حکم کنیم. و الله اعلم بالصواب
(صلوة مسعودی، ص 367 ـ 368).
این متن در کتاب «الفاظ کفر فارسی» ( رسول جعفریان، نشر علم، 1400) نیامده بود. اینجا آوردم تا مورد استفاده قرار گیرد


خبرگزاری خبرآنلاین dan repost
📚 دستخط چهره ها برای رونمایی از کتاب آفاق دانایی


حامد زارع، نویسنده کتاب:
▫️تکریم تکاپوهای چند ده ساله حجت‌الاسلام رسول جعفریان، گرامیداشت کتاب است. اما سوال این است که چرا؟ پاسخ این است که چون جعفریان کتاب شناس است، می داند چه کتابی را بخواند؛ کتابخوان است، می‌داند چه بخشی از کتاب را بخواند؛ کتابدان است یعنی می داند چه کتابی را در دسترس بقیه قرار دهد، همچنین کتاب‌باز است و می داند در چه دکان و حجره ای دنبال چه کتابی بگردد.

📌 متن کامل گزارش را در #خبرآنلاین بخوانید:
khabaronline.ir/xn4Sw


@KhabarOnline_ir | khabaronline.ir




روزنامه سازندگی dan repost
⭕️ مورخ تمام‌وقت
پاسداشت “رسول جعفریان”


♦️پاس‌داشت چهره و آثار مکتوب دکتر رسول جعفریان با عنوان «جست‌وجوگر گذشته، دغدغه‌مند آینده» به همراه رونمایی از کتاب «آفاق دانایی» که به کوشش حامد زارع و توسط نشر روزنه منتشر شده، عصر یک‌شنبه ۱۶ دی در خبرآنلاین برگزار شد. علی‌اکبر ناطق‌نوری، علی لاریجانی، عبدالحسین معزی، احمد واعظی، محمدمهدی معراجی، مهدی مهریزی، محمود گلزاری، محسن اسماعیلی، محمد نهاوندیان، منصور صفت‌گل، سیدفرید قاسمی و منوچهر مرادی‌سبزوار از جمله شخصیت‌های سیاسی و دانشگاهی بودند که در این مراسم حضور داشتند.

پاس‌داشت فرهنگ و دانش

حجت‌الاسلام محمدمهدی معراجی به عنوان نخستین سخنران مجلس پاس‌داشت رسول جعفریان ابتدا پیام آیت‌الله سبحانی را قرائت کرد. او هم‌چنین پیام و هدیه ویژۀ حجت‌الاسلام شهرستانی، نمایندۀ آیت‌الله سیستانی و هدیۀ ویژۀ کتاب‌‌خانه‌های تخصصی زیر نظر آیت‌الله سیستانی را به رسول جعفریان اهدا کرد. معراجی پاس‌داشت رسول جعفریان را ادای احترام به کتاب و کتاب‌شناسی دانست و او را چهره‌ای اثرگذار و ماندگار در عرصۀ تولید آثار ماندگار برای حوزه و دانشگاه دانست. علیرضا معزی، مدیرعامل خبرآنلاین، هم در سخنانی گفت: «علت برگزاری این مراسم در خبرآنلاین، انتشار ۱۷ سال یادداشت‌ها و مقالات دکتر جعفریان در گروه وبلاگ خبرآنلاین است. اساساً رونمایی از کتاب یکی از رویکردها و سنت‌های خبرآنلاین است، امروز نیز در تداوم آن سنت رونمایی از کتاب دکتر رسول جعفریان را در دستور کار قرار دادیم. بهانۀ دوم برای برگزاری این مراسم گردهم آمدن اهالی فرهنگ به بهانه فرهنگ، علم و دانش است.»

اقدام شجاعانه جعفریان

علی لاریجانی دیگر سخنران مراسم پاس‌داشت جعفریان بود و در بخشی از سخنانش گفت: «زمانی که دکتر جعفریان در کتابخانه مجلس حضور داشت همۀ کتب و نسخه خطی را بارگذاری کرد که البته بسیاری در آن زمان به او خرده گرفتند اما این کار شجاعانه واقعاً قابل تقدیر بود؛ از سوی دیگر او در مورد مسایل فرهنگی و سیاسی نیز اظهار نظر می‌کند و شجاعانه هم نظراتش را می‌گوید که گاهی هم کار دستش می‌دهد. نکتۀ دیگر این‌که حجت‌الاسلام جعفریان در جمع‌آوری شواهد و استنادات تاریخی نظیر ندارد، اصلاً شاید به تعبیری به مزاح بگوییم که یک بیماری دارد که دوست دارد همه این موارد را جمع کند. یک ‌بار در قم دیدم ایشان مجموعه‌ای از اطلاعیه‌های مراسم ترحیم را جمع کرده و با شوق و ذوق برای ما نقل می‌کرد. آن زمان من مسئول پروندۀ هسته‌ای بودم و داشتم این مجموعه را ورق می‌زدم، ناگهان یکی از اعلامیه‌ها را دیدم که نوشته بودم ترحیم مرحوم حاج‌علی هسته‌ای!»

وقف ایران‌شناسی و اسلام‌شناسی

سیدفرید قاسمی هم در این مراسم ضمن گرامی‌داشت یاد و نام همۀ کتاب‌داران و مدیران کتاب‌خانه‌ها و کتاب‌آفرینان ایران گفت: «بسیاری بودند که عمر خود را در این راه گذاشتند؛ ما در تاریخ مدیریت کتاب‌خانه‌های معاصر دو فصل داریم. یک فصل مربوط به دورۀ زنده‌یاد ایرج افشار است و دیگری مربوط به زنده‌باد رسول جعفریان. رسول جعفریان در این ۶۰ سال و ۶ ماه و ۸ روزی که عمر داشتند تا امروز ۴۷ سال است که با کتاب مانوس است. در محفل گرامی‌داشت ایرج افشار گفتم اگر پدرش موقوفه‌ای را برپا کرد، ایرج افشار خود را وقف کرد و ایرج افشار موقوفه ایران‌شناسی و زبان فارسی شد. در مورد دکتر جعفریان هم این حرف صادق است و او نیز خود را وقف ایران‌شناسی و اسلام‌شناسی کرده است. اگر ما تاریخ اسلام و حج‌پژوهی را یک رده فرض کنیم، تاریخ معاصر، تاریخ تشیع، تاریخ صفویه و اخیراً قم پژوهی، بخشی از جست‌وجوهای ایشان است که با ایران‌شناسی مرتبط است.»

🔺برای خواندن ادامه این مطلب به سایت سازندگی مراجعه کنید
https://saazandegi.ir/مورخ-تمام-وقت/








معرفی و مروری کوتاه بر کتاب "میراث شیعیان و مکتب ری" در آخرین شماره از ژورنال مطالعات شیعی بریل؛ Shii Studies Review 8 (2024)


در آخرین شماره ژورنال مطالعات شیعی بریل (Shii Studies Review، شماره ۸، سال ۲۰۲۴)، بخشی به معرفی و مرور کوتاهی از کتاب "مکتب و میراث شیعیان ری" اثر رسول جعفریان اختصاص یافته است. این مرور در قسمت معرفی آثار تازه‌منتشرشده در حوزه مطالعات شیعی ارائه شده است.

در این یادداشت، ابتدا به برخی از آثار برجسته در حوزه تاریخ ری به‌عنوان پیشینه‌ای در تحقیقات رِی‌پژوهی اشاره می‌کند و از آثاری همچون ری باستان و قصران نوشته حسین کریمان، آثار تاریخی تهران (اماکن متبرکه) تألیف سیدمحمدتقی مصطفوی، آستانه ری (مجموعه اسناد و فرامین) اثر محمدعلی هدایتی، و اماکن تاریخی ری نوشته جواد صفی‌نژاد نام می‌برد.

نویسنده، سپس به کتاب مکتب و میراث شیعیان ری می‌پردازد و اظهار می‌دارد که رسول جعفریان در این اثر تلاش کرده است جنبه‌های مختلف میراث شیعی ری را مستند و تحلیل نماید. هدف نویسنده این کتاب، برجسته‌سازی اهمیت این میراث تاریخی و فرهنگی و تأکید بر این است که این میراث شایستگی آن را دارد که به‌عنوان یک "مکتب شیعی مستقل" شناسایی شود.
در ادامه، نویسنده محترم یادداشت به ساختار و فصل‌بندی کتاب اشاره می‌کند و می‌نویسد که این کتاب شامل ۲۲ فصل است. چند فصل از کتاب مذکور به تاریخ سیاسی تشیع در ری اختصاص یافته و فصل‌های دیگر به مشارکت‌ها و آثار برجسته علمای شیعه از ری می‌پردازد، از جمله شخصیت‌هایی چون کلینی، صدوق، ابن‌قبه و منتجب‌الدین رازی. علاوه بر این، برخی فصل‌ها به میراث مکتوب شیعه در علوم دینی مختلف مانند تفسیر قرآن و الهیات اختصاص دارند.

همچنین ذکر شده که جعفریان در این کتاب، دامنه بررسی خود را به میراث شیعی مناطق اطراف ری، از جمله قصران و ورامین، گسترش داده است. این کتاب علاوه بر پرداختن به میراث مکتوب، دیگر ابعاد فرهنگی جامعه شیعه را نیز بررسی می‌کند؛ از جمله میراث‌های مادی همچون بناهای تاریخی و آثار شاعران شیعه. این جنبه‌های متنوع با دقت گردآوری و گزارش شده و تصویری جامع از مشارکت‌های فرهنگی و فکری شیعیان ری ارائه می‌دهد.

در پایان، ضمن انتقاد از برخی کاستی‌ها در سازماندهی و فصل‌بندی کتاب، تأکید شده است که صرف‌نظر از اینکه مدعای نویسنده درباره وجود "مکتب شیعیِ ری" پذیرفته شود یا خیر، این کتاب همچنان به‌عنوان یک اثر ارزشمند و منبعی غنی از میراث شیعی ری محسوب می‌شود.

[Rasul Jafariyan, Maktab va Mīrāth-e Shīʿayān-e Ray (The School and Heritage of the Shiʿis of Ray)], Shii Studies Review, vol. 8, 2024, p. 294.




KhabarOnline + | خبرآنلاین پلاس dan repost
Video oldindan ko‘rish uchun mavjud emas
Telegram'da ko‘rish
🔸 کلیپ معرفی و بزرگداشت استاد رسول جعفریان؛ جست‌وجوگر گذشته، دغدغه‌مند آینده


📱 فیلم این نشست به زودی در کانال یوتیوب کافه خبر منتشر می‌شود


@Khabaronline_plus | تحلیل و تأمل بیشتر
@KhabarOnline_ir | خبر از دست ندهید
Khabaronline.ir




پیام آیت‌الله سبحانی و محقق داماد به مراسم تکریم و تجلیل از استاد رسول جعفریان
پاسداشت چهره و آثار مکتوب استاد رسول جعفریان با عنوان «عصری با رسول جعفریان؛ جستجوگر گذشته، دغدغه‌مند آینده» درحال برگزاری است.
به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، پاسداشت چهره و آثار مکتوب با عنوان عصری با رسول جعفریان جستجوگر گذشته، دغدغه‌مند آینده در سالن نخبگان خبرآنلاین درحال برگزاری است.

در این نشست از کتاب «آفاق دانایی؛ در گفتگو با رسول جعفریان» که به کوشش حامد زارع تدوین شده است، رونمایی خواهد شد.

در این مراسم، پیام آیت الله سبحانی، مرجع تقلید خطاب به این مراسم از سوی حجت‌الاسلام و المسلمین معراجی قرائت شد.

در متن این پیام آمده است؛

بسم الله الرحمن الرحیم

با اهدا سلام و با سپاس فراوان از برگزارکنندگان تکریم از شخصیتی که سالهای متمادی در خدمت نشر آثار دینی و تحریر تاریخ صریح بوده است.

سخن گفتن درباره حجت‌الاسلام و المسلمین جناب آقای حاج شیخ رسول جعفریان از مقوله‌ی نافله است. زیرا او با نخستین تالیف خود به نام (أکذوبة تحریف القرآن بین الشیعة و السنة) آینده درخشان خود را ترسیم کرد و در طول زندگی با قلم خود از هر ۲ طریق در خدمت فرهنگ اسلامی پرداخت.

۱. نشر کتاب های بزرگان که به صورت خطی در کتابخانه‌ها بوده و از این طریق راه را به دیگران روشن ساخته است.

۲. آثار قلمی متنوعی که خود نوعی فریضه است منتشر شده است.

ما این نکوداشت را از راه دور گرامی داشته، طول عمر و خدمت صادقانه محقق ارزنده را از خداوند متعال خواستاریم.

قم- جعفر سبحانی

پیام آیت‌الله محقق داماد به مراسم تکریم استاد رسول جعفریان

متن این پیام به شرح زیر است:

بسم الله الرحمن الرحیم

برای توسعه و پیشرفت ملت‌ها، آگاهی به تاریخ نقش مهمی را ایفا می‌کند ولی آگاهی به تاریخ نه صرفاً به معنای اطلاع از سرگذشت پیشینیان برای تفاخر و تظاهر بلکه برای حرکت رو به پیش و رشد و تعالی و بهره گیری از تجربیات گذشتگان برای ساختن آیندگان.

در کنار رشته‌های مختلف تاریخ، به نظر من تاریخ علم می‌تواند در ارتقای دانش نقش موثری ایفا کند.

در رشته‌هایی که اینجانب آشنایی دارد، ابهام بسیاری از مسائل، معلول ناآگاهی به تاریخ آن دانش است. و دانشمند وقتی می‌تواند نظریه‌پردازی کند که به روند شکل‌گیری آن دانش در بستر تاریخی آگاهی کافی داشته باشد.

صدیق مفضال، جناب استاد دکتر رسول جعفریان شخصیتی است که عمر گرانبهای خود را اختصاص به شناخت تاریخ اسلام داده است.

آثار مستطاب ایشان نشان می‌دهد که وی همواره در میان گذشته، حال و آینده ایستاده است. از یک سو نگاهش به گذشته و از سوی دیگر حال و آینده را می‌بیند.

نگاه ایشان به تاریخ مسائل علمی منبع غنی و پرباری است که برای ارباب پژوهش و تحقیق و ارجاعات آنان به آثار ایشان گواه روشنی است برای صدق این مدعا.

اینجانب برای این متفکر عالی قدر عمری به درازای خورشید از درگاه حق متعال همراه با موفقیت های روزافزون مسالت دارم.

سید مصطفی محقق داماد، ۱۶ دی ماه ۱۴۰۳





20 ta oxirgi post ko‘rsatilgan.