📍حسین علیزاده بارها گذار در رفتوبرگشت بین جامعه و موسیقی، به موسیقی محلی نواحیـقومی ایران هم سرک کشیده است. موسیقی برای حسین علیزاده فقط موسیقی سنتی ایران نیست، بلکه موسیقی ایران است. موسیقیای که از دل تاریخ و فرهنگ و زیستهای متنوع جامعه ایرانی ظهور کردهاست. علیزاده، موسیقی را مثل یک کنشگر مرزی، در رفتوبرگشت بین دیوان ذخیرهی غنی موسیقی فاخر ایران و ایوان مردم (مردمی که بستر اجتماعی نینوا، سوگواران زلزلهی گیلان و بم، کنشگران نوروز ۱۳۶۲، تحولطلبان ۱۳۶۷ و ۱۳۷۶، و دادطلبان زمانهی بیداد) میسازد و زندگی میکند.
علیزاده، فقط آزادی موسیقی را نمیخواهد، موسیقی آزادشده را میسازد. او در اصل همان گونهای عمل میکند که خودش سال 1381 به تارنوازان جوان توصیه میکرد: موسیقی بسازید و فقط راوی فلاکت موسیقی نباشید. این درست مثل آن دسته کنشگران مرزی در همهی سالهای بعد از میانهی قرن نوزدهم است که فقط راوی فقدان آزادی و استبداد در نظام سیاسی نبودند بلکه با کنشگری مرزی سعی کردند آزادی را بسازند، محصولشان شد انقلاب مشروطه، گاه شکست خوردند و گاه پیروز شدند، افتان و خیزان پیش رفتند اما فقط راوی استبداد نبودند.
سلوک علیزاده دلیریهایی دارد. این دلیری را میتوان از تصنیف «الا ای پیر فرزانه» تا «ترکمن» تا «دستگاههای موسیقی ایران» دنبال کرد. او با روایتهای محافظهکار از موسیقی ایران درافتاده و منجمد شدن در ردیف میرزاعبدالله یا هر ردیف دیگری را نکوهش کرده، هر چند خودش آنرا برای آموزش هنرجویان اجرا کرده، و از همین منظر روایتش از موسیقی ایرانی را ردیف ننامیده است. اما این دلیری غیرعصبی و سازنده است، حاصلش
دستگاههای موسیقی ایران، «ترکمن» و «داد و بیداد» شده است. ستیزش، با روایتهای جزمی موسیقی سنتی ایرانی، مجادلهای صلحآمیز است، از جنس نفی نیست، روایت فقدان نیست بلکه از جنس امکان، امکان خلاقیت و آفرینشی متفاوت است؛ مجادلهای که خود را در خلق اثر بروز داده است.
حاصل کنشگری مرزی حسین علیزاده، دسترسپذیر کردن حتا دوردستترین بخش از ذخیرهی موسیقی سنتی فاخر ایران برای شنونده است. او در نینوا، نوای نی را به یکی از شنیدنیترین نواهای ذخیره موسیقی ایرانی بدل کرده است. ترکمن، سهتار را که شاید به روایتی توأم با آرامش و بدون عصیان از خود خو کرده بود، متحول و نو کرد. نیروی این نوخواهی و تحول را گویی علیزاده از جامعهای که در آن زیسته گرفته است.
✍️از متن نوشتاری به قلم محمد فاضلی دربارهی موسیقی حسین علیزاده. منتشر شده در اندیشه پویا ۹۳.
✨برای اطلاع از چگونگی تهیه و سفارش اندیشه پویا ۹۳، به تلگرام ۰۹۰۲۶۰۵۱۴۱۰ پیام دهید.
@andishepouya