جنگ چالدران قسمت اول
جنگ چالدران
یکی از دلایل پیشرفتهای سریع عثمانیان در اروپا، ضعف دولتهای شرقی ایران میان رودان شامات و عربستان بود اما در سال ۱۵۰۰ در ایران برای اولین بار پس از قرنها حکومتی ایرانی بر سر کار آمد وجود این حکومت که بعدها به صفویان معروف گشت از جمله دلایل ضعف پیشروی عثمانی ها در غرب است شروع قدرت این خاندان به دست شاه اسماعیل صوفی بود وی مردی جنگاور جوانمرد و اصولاً شیعه گرا بود. وی ابتدا گیلان و تبریز و همدان را گرفت و پس از هم قسم شدن هفت طایفه ترک با وی غرب ایران را تصرف کرده و با درهم کوبیدن از بکها شرق ایران و خراسان را نیز به دست آورد.
اقتدار دولت ایران و به خطر افتادن موقعیت بغداد دولت عثمانی را نگران کرد. عثمانی ها در این زمان فرمانروایی به غایت بی رحم موسوم به یاووز داشتند سلطان سلیم را میتوان یکی از ۴ سلطان بزرگ عثمانی دانست سلطان مراد سلطان محمد فاتح سلطان سلیمان و سلطان سلیم
آن گونه که برخی مورخان نظیر سرپرسی سایکس میگویند اعزام سفرای ایران به نزد ممالک مصر و مجارستان در ۱۵۱۴ دلیل اصلی عجله سلطان برای نابودی صفویان بوده است. کشتار ۴۰ هزار شیعه در آسیای صغیر و فرستادن نامه های تند برای شاه اسماعیل نبرد را ناگزیر نشان میداد.
۱۲۰ هزار سرباز ترک در مرزهای ایران
آن چه بر هیبت ترکها در هنگام نبرد می افزود سپاهیان بزرگ و عظیم آنها بود به طوری که به شہادت تاریخ آنها در قرون ۱۵ ۱۶ و ۱۷ همواره برتری خرد کننده ای از نظر نفرات در میدان نبرد بر حریفان خود داشتند در این زمان نیز شاه اسماعیل برای کمک به بابر فرمانروای هند ارتشی را به آسیای مرکزی فرستاده و در نتیجه قادر به آماده کردن ارتشی در این ابعاد نبود اما در عین حال دور از مردانگی می دانست که ارتش عثمانی را در غارت غرب ایران راحت بگذارد به همین دلیل علیرغم این که به او خبر دادند سلطان سلیم از ۱۲۰ هزار سرباز تربیت شده و منظم سواره نظام ینی ،چری تفنگدار و واحدهای برگزیده توپخانه برخوردار است خود را در دشت چالدران در نزدیک ارومیه به سپاه عثمانی رساند حال آن که به گفته ی مورخان تنها نیرویی بین ۳۵ تا ۶۰ هزار سرباز در اختیار داشت عثمانیان از همان ابتدا با مشاهده سواران ورزیده ی ایرانی فهمیدند که توپخانه وینی چریها باید سرنوشت جنگ راتعیین کنند بنابراین توپها و ینی چریها پشت سپاه پیاده و سواره عثمانی پنهان شدند و در حقیقت نقش ذخیره استراتژیک ترکها را بازی کردند.
کانال رسمی پرشین هیستوری📋
@Prsian_History