🔬
ماکروسکوپ هفته-37
🔎
با شروین شهریاری🔎
اختصاصی برای کانال کامولیدی
🧪
ترامپ از ایران چه می خواهد؟
⬛️با وجود آنکه اعضای دولت جدید آمریکا اظهار نظرهای مختلفی در خصوص ایران کرده اند، دونالد ترامپ تا حد زیادی مشتش را بسته نگه داشته است. مشخص ترین اظهار نظر او در این خصوص بعد از تحلیف در مصاحبه با شبکه خبری فاکس نیوز انجام شد. در پاسخ او در مورد ایران سه نکته وجود داشت:
1️⃣از پرداختن به سوال مجری که می کوشید مساله ایران را به عملیات هفتم اکتبر و نیز ضرورت عملیات نظامی علیه مراکز هسته ای و اقتصادی پیوند دهد امتناع کرد.
2️⃣ موضوع اختلافی با ایران را به «نداشتن سلاح هسته ای» محدود کرد و دلیل آن را هم جلوگیری از رقابت هسته ای در خاورمیانه دانست.
3️⃣ در خصوص عدم انحراف برنامه هسته ای ایران گفت اگر توافقی شکل بگیرد راه هایی وجود دارد که با اطمینان ده برابری نسبت به قبل آن را تضمین کند.
⬛️اگر بخواهیم صرفا از روی این اظهارات به سیاست احتمالی او پی ببریم می توان حدس زد که پس از ناکامی فشار حداکثری در دور اول جهت سوق دادن ایران به مذاکرات جامع، حالا وی نه تنها قصد دارد صرفا بر مساله هسته ای تمرکز کند بلکه پشتیبانی امنیتی افرادی نظیر هوک، بولتون و پمپئو که معتقد به ناکافی بودن توافق در زمینه هسته ای با ایران بودند را نیز حذف کرده است! علاوه بر این، اشاره او به ضرورت اطمینان از عدم انحراف برنامه هسته ای نشان می دهد که به جای حذف غنی سازی، احتمالا خواهان تشدید نظارتها است.
⬛️از سوی دیگر افرادی چون روبیو در وزارت خارجه و رتکلیف در سازمان سیا در کابینه دوم او از دست راستی های محافظه کار در زمینه سیاست خارجی به شمار می روند و در مورد خاورمیانه نیز با دیدگاه ترامپ همسو نیستند. با این حال آنچه جالب است اینکه ترامپ فردی از حلقه میلیاردرهای نزدیک به خود را به عنوان نماینده در امور خاورمیانه منصوب کرده که نه تنها یک فرد صاحب نظر و تجربه در سیاست خارجی نیست بلکه بیشتر به واسطه هنر مذاکره در معامله املاک شهره است! رسانه ها از نقش موثر او در نهایی کردن آتش بس غزه یک روز قبل از تحلیف ترامپ با اعمال فشار بر نتانیاهو سخن گفته اند.
⬛️اخیرا روزنامه فایننشال تایمز از انتصاب قریب الوقوع وی به عنوان فرستاده ویژه در امور ایران خبر داد. به این ترتیب می توان گفت ترامپ در مرحله اول تصمیم گرفته تا بر خلاف انتظارات قبلی، روش جدیدی را هم در محتوای مذاکراتی و هم در انتخاب فرد مذاکره کننده با ایران امتحان کند. اگر این ارزیابی صحیح باشد، با توجه به علاقه ترامپ به مذاکرات مستقیم، باید به زودی شاهد درخواست او از ایران برای مذاکرات دو جانبه با ویتکاف باشیم.
❓ اما در سمت ایران ماجرا چگونه است؟ از اظهارات مسئولین سیاست خارجی چنین بر می آید که بر خلاف دور قبلی بر بازگشت به برجام و یا مذاکرات در قالب 1+5 به عنوان پیش شرط مذاکرات تاکید ندارند. به جای آن، با اشاره به فرا رسیدن تاریخ قطعنامه مربوط به برجام در اکتبر 2025، نیاز به مذاکره بر سر یک توافق جدید هسته ای را مطرح کرده اند.
⬛️اگر خوانش فوق از ماجرا صحیح باشد، حصول یک توافق جدید بین طرفین در ماه های آتی امکان پذیر است. در این میان مشکل اصلی احتمالا مربوط به اشارۀ با مزه که یکی از تحلیلگران آمریکایی است: «اعتبار سخنان ترامپ از زمان حضور او در اتاق کمتر است!»؛ اشاره به این نکته که مواضع ترامپ می توانند در فاصله کوتاهی 180 درجه تغییر کنند. با این حال، پس از مذاکرات اولیه احتمالی ویتکاف با مقامات ایران در آینده نزدیک معلوم می شود که آیا دستور کار مذاکرات به موضوع هسته ای با حفظ غنی سازی در خاک ایران محدود می ماند یا خیر؟ سوالی که اگر پاسخ به آن منفی باشد به معنای به بن بست رسیدن مذاکرات و مراجعه طرفین به پلن بی (نقشه جایگزین) خواهد بود.
⬛️با توجه به نزدیک شدن به موعد تصمیم گیری اروپا در خصوص مکانیزم ماشه و امکان بازگشت تحریم های سازمان ملل انتظار دارم بهار 1404 فصلی مهم برای تعیین تکلیف توافق هسته ای جدید باشد.
🔬#ماکروسکوپ
@CommoLady | کامولیدی
📉
👩🏻📈