✳️ #پرسش_و_پاسخ
✅ پرسش : در نرم افزار های #safe و #etabs در load pattern
'https://t.me/jafariar/3215?comment=11311' rel='nofollow'> الگوی بارهای pattern live و pattern live auto برای کجا استفاده میشوند؟
✅ پاسخ : در این مورد به نکات زیر توجه گردد:
1️⃣ در حالت عادی در مورد تحلیل سازه برای #بار_زنده ، فرض بر این است که بار زنده در تمامی دهانه ها همراه با بقیه بارها حضور دارد و اثر آن به این شکل در تحلیل سازه دیده میشود. اما همیشه این حالت منجر به وضعیت بحرانی برای سازه نمیشود. در مواردی که با دهانه های پیوسته مواجه هستیم ( مثل حالتی که تیرهای با #اتصال_گیردار به ستون داریم و یا حالت استفاده از #تیر_خورجینی در سازه فولادی ) ممکن است حالاتی پیش آید که علیرغم وجود بار زنده در تمامی دهانه ها ، اما حالت بحرانی رخ ندهد. در این حالات باید دنبال شرایطی از چیدمان بارهای زنده بود که منجر به حالت بحرانی گردد.
2️⃣ استفاده از حالات بار pattern live و pattern live auto برای حالاتی است که ممکن است شرایط بحرانی برای چیدمان بارهای زنده در حالتی غیر از وجود بارهای زنده در تمام دهانه ها ایجاد گردد. بر این اساس نرم افزار با بررسی چیدمان های مختلف بارهای زنده در دهانه های مختلف ، حالت بحرانی را استخراج می نماید و آن حالت بحرانی مبنای طراحی سازه میگردد.
3️⃣ استفاده از حالات بار pattern live و pattern live auto در همه سازه ها ضروری نیست. به طور خاص در قاب های ساده با اتصالات مفصلی تیر به ستون ، وجود بار زنده در هر دهانه ، تاثیری در تلاشهای ایجاد شده در تیرهای دهانه های مجاور ندارد و طبعاً ضرورتی هم به استفاده از این حالات بار برای تحلیل این سازه ها نیست؛ مگر آنکه در آنها #دال سقف به صورت پیوسته باشد و بخواهیم طراحی دال سقف را در نرم افزار انجام بدهیم که در این حالت، چیدمان بارهای زنده در دهانه های مختلف میتواند روی نتایج تلاشهای ایجاد شده در دال سقف موثر باشد.
4️⃣ مطابق
'https://t.me/jafariar/3215?comment=11312' rel='nofollow'>بند 6-5-2-3 از #مبحث_ششم مقررات ملی ساختمان ویرایش 98 تحت عنوان نامناسب ترین وضع #بارگذاری ، « در تیرهای یکسره و در قاب های #نامعین در مواردی که مقدار بار زنده بیشتر از 4 کیلونیوتن بر متر مربع یا بیشتر از یک و نیم برابر #بار_مرده است، موقعیت قرارگیری بار زنده در دهانه های مختلف باید طوری انتخاب شود که بیشترین اثر مورد نظر را در عضو سازه ای ایجاد نماید. برای این منظور کافی است علاوه بر حالت قرار دادن بار زنده در تمام دهانه ها ، حالت های بارگذاری زیر نیز در نظر گرفته شوند :
الف- قرار دادن بار زنده در دو دهانه مجاور هم
ب- قرار دادن بار زنده در دهانه های یک در میان »
🔻با توجه به بند فوق در مبحث ششم مقررات ملی ساختمان ، علاوه بر شرایط بیان شده در بند 3️⃣ در حالاتی که بار زنده سقف کوچکتر یا مساوی 4 کیلونیوتن بر متر مربع ( حدود 400 کیلوگرم بر متر مربع) باشد و همچنین بار زنده کوچکتر یا مساوی یک و نیم برابر بار مرده باشد، عملاً نیازی به در نظر گرفتن حالات بار pattern live و pattern live auto نخواهیم داشت. این موضوع میتواند شامل عمده ساختمان های با کاربری اداری و مسکونی با بار زنده حداکثر 400 کیلوگرم بر متر مربع گردد.