Ⓜ️ خطای شناختی اشباع توجه: پیامدها و راهحلها attention saturation bias : consequences and solutions
➕زمانی که یک محلول به نقطهای برسد که در آن نقطه نتوانیم هیچ حلشوندهی دیگری را در آن حل کنیم، محلول اشباع(سیر)شده به دست میآید. در این حالت، اگر مقدار بیشتری از حلشونده را به محلول اشباعشده اضافه کنیم، بهصورت جامد تهنشین میشود. درواقع، محلول اشباعشده به محلولی گفته میشود که نمیتوان مقدار بیشتری حلشونده را در آن حل کرد.
➕این وضعیت برای ذهن هم در مواجهه با حجم وسیعی از
اطلاعات و
محرکها پیش میآید. زمانی که ذهن ما بیشازحد در معرض حجم وسیعی از اطلاعات قرار میگیرد، تمایل دارد آنها را
نادیده بگیرد یا
کماهمیت جلوه دهد. در این وضعیت، ذهن در دام
«خطای شناختی اشباع توجه» افتاده است. بهعبارتدیگر، ذهن «خطای شناختی اشباع توجه» را تجربه میکند.
➕
خطای شناختی اشباع توجه زمانی اتفاق میافتد که حجم وسیعی از اطلاعات یا محرکهای محیطی ذهن ما را برای پردازش موثر و دقیق اطلاعات و محرکها مختل میکند. برای مثال، زمانی که والدین بیشازحد فرزندان خود را نصیحت میکنند یا مدیران به کارمندان خود بیشازحد تذکر یا دستور میدهند، خطای شناختی اشباع توجه اتفاق میافتد.
📌
پیامدهای خطای شناختی اشباع توجه🔻
۱.
غفلت از اطلاعات مهم: ذهن به دلیل تمرکز بر حجم زیاد اطلاعات جزئیات مهم را نادیده میگیرد.
🔻
۲.
استفاده از میانبرهای ذهنی: زمانی که ذهن ما در معرض حجم وسیعی از اطلاعات قرار میگیرد، تمایل دارد از میانبرهای ذهنی یا «
رهیافتهای آنی» استفاده کند. درواقع، یکی از عوامل شکلگیری میانبرهای ذهنی حجم زیاد اطلاعات است. بنابراین، میانبرهای ذهنی زمانی استفاده میشود که بخواهیم «سریع» و «ساده» قضاوت کنیم و تصمیم بگیریم که در این صورت اغلب به خطا منجر میشود.
🔻
۳.
خستگی تصمیمگیری: مواجههی مداوم با اطلاعات بیشازحد سبب فرسایش ذهن و تخلیهی انرژی آن میشود و تواناییمان را برای قضاوت و تصمیمگیری منطقی فرسوده میکند.
🔻۴. بیاحساسی نسبت به محرکها: زمانی که مدام در معرض اطلاعات مشابه یا تبلیغات و توصیههای تکراری قرار میگیریم، حساسیت ذهن نسبتبه آن اطلاعات، تبلیغات و توصیهها کاهش مییابد و بهتدریج از بین میرود.
🔻
۵.
تضاد انتخاب: اطلاعات بیشازحد عامل تضاد انتخاباند و ذهن ما را برای تصمیمگیری درست و منطقی فلج میکند. درواقع، تضاد انتخاب سبب میشود تصمیمهایمان، حتی تصمیمهای مهم، را به تعویق بیندازیم، چون توجه به اطلاعات زیاد سیستم شناختیمان را مختل میکند.
📌
راههای مقابله با خطای شناختی اشباع توجه 🔻
۱.
خطای شناختی اشباع توجه را خوب بشناسید. اولین گام برای مقابله با خطای شناختی اشباع توجه آگاهی از این خطای شناختی است. آگاهی از این خطا به ما کمک میکند توجهمان را هوشمندانه مدیریت کنیم.
🔻
۲. اطلاعات را اولویت بندی کنید. لازم نیست تمام اطلاعات و دادهها را پردازش کنید و نسبت به آنها واکنش نشان دهید. صرفاً به اطلاعات مهم، معتبر، مفید و ضروری توجه کنید.
🔻
۳. به ذهنتان استراحت بدهید. برای پیشگیری از خستگی ذهنی زمان جستوجو در فضای مجازی را کاهش دهید.
🔻
۴.
توجهتان را با «چرا؟» فیلتر کنید. با فیلتر کردن توجهتان با «چرا؟» حجم اطلاعات را کاهش دهید. از خودتان بپرسید: «چرا باید به این اطلاعات توجه کنم/نکنم؟» «چرا؟» به ما کمک میکند اطلاعات بیربط، کماهمیت، مضر و غیرضروری را فیلتر کنیم. «چرا؟» به ما کمک میکند تشخیص دهیم کدام اطلاعات مهماند و به ما ربط دارند و کدام کماهمیتاند و به ما ربط ندارند. «چرا؟» ارزش اطلاعاتی را که برای ما مناسباند مشخص میکند. درواقع، «چرا؟» فیلتر واقعی را برای توجه به اطلاعات ایجاد میکند و اجازه نمیدهد تمام دادهها برای پردازش وارد ذهن شود.
📌خلاصه، مغز ما برای پردازش نامحدود اطلاعات در دنیای مدرن طراحی نشده است. ازاینرو، لازم است ازطریق یادگیری تفکر نقادانه اطلاعات مهم، معتبر، مرتبط، مفید و ضروری را از اطلاعات بیاهمیت، نامعتبر، بیربط، مضر و غیرضروری تمیز دهیم و اجازه ندهیم که ذهنمان به تمام اطلاعات توجه کند و نسبت به آنها واکنش نشان دهد.
📝 محمدرضا سلیمی +++
🛄 @zistboommedia || مدرسه علوم انسانی