یک حرف از هزاران


Гео и язык канала: Иран, Фарси
Категория: не указана


☑️ گزیده های ایران و جهان
بنام خدا
سیاه مشق های من و نوشته های دوستانم در این آب راه منتشر و گزیده هایی از مطالب قابل تأملِ منتشره در ایران و جهان، بازنشر می شود که الزاماً به معنای تأیید محتوای آن نیست.
حسین جابری انصاری
@Jaberi_ansari

Связанные каналы  |  Похожие каналы

Гео и язык канала
Иран, Фарси
Категория
не указана
Статистика
Фильтр публикаций


#گزیده_های_ایران

اول مهر کلاسهای دبیرستان تشکیل شد. یک دفعه توی اتاقم بودم سوم چهارم مهر بود یک سرهنگی وارد اتاقم شد... گفت که من فلان، اسم یک شاگردی را برد، گفت من می‌خواهم این را ببینم. گفتم شما پدرش هستید؟ گفت نه... گفتم نماینده پدرش هستید؟ گفت خیر. گفتم پس چه کار دارید؟
گفت من دادستان سازمان امنیتم و این جوان را کار دارم. گفتم چه کار دارید؟ گفت این جوان در پشت آن تخته بر علیه ما چیز نوشته. گفتم این تنبیهش با من است نه با شما... گفت من می‌خواهم این جوان را باهاش صحبت بکنم. گفتم شما نمی‌توانید با این جوان صحبت بکنید. هر حرفی دارید به من بزنید. شما هیچ وابستگی به این جوان ندارید. گفت که، همینطور؟ گفتم بله. گفت من دادستانم گفتم به شما، توجه نکردید. گفتم من شنیدم آقای سرهنگ. من شنیدم شما دادستان هستید. بنده را می‌توانید جلب کنید همین حالا در خدمتم ولی هیچ کدام از این شاگردهای دبیرستان البرز را شما نمی‌توانید ببرید. من به شما معرفی نمی‌کنم.
🎙 تاریخ شفاهی ایران در دانشگاه هاروارد، مصاحبه با محمدعلی مجتهدی*، نوار شماره ۷.

* محمّدعلی مجتهدی گیلانی زاده ۱ مهر ۱۲۸۷ و درگذشته ۱۰ تیر ۱۳۷۶، استاد دانشکدهٔ فنی دانشگاه تهران و رئیس دبیرستان البرز بود که ۳۴ سال ریاست این دبیرستان را برعهده داشت. او بنیانگذار دانشگاه صنعتی شریف بوده و در دوره‌هایی ریاست دانشگاه‌های ملی ایران (شهید بهشتی)، شیراز و پلی‌تکنیک تهران (امیرکبیر) را برعهده داشته است.
@yekhezaran


#گزیده_های_ایران
در شگفتم از اين دست پنهان و ناپیدا، اما توانا و تندرو،
که چگونه می‌کوشد باد حسرت بر خرمنِ تلاش‌های وحدت‌گرایانه مصلحان امت بزند،
و در لحظه‌ای کوتاه، آن همه همّت و تدبیر را در  اين پیچ تند تاریخ،
چون غباری در باد، بر باد دهد…
🖋 عباس خامه یار
@akhamehyar1
@yekhezaran


#گزیده_های_ایران
روابط ایران با سه کشور اروپایی (فرانسه، آلمان، بریتانیا) در سال های اخیر فراز و نشیب‌هایی داشته است. چه بخواهیم چه نخواهیم، این روابط در حال حاضر در وضعیت نشیب است. چرا؟ هر طرف روایت خاص خود را دارد. به نظر من، سرزنش کردن کاری بیهوده است. آنچه که اهمیت دارد این است که وضعیت کنونی برای هر دو طرف باخت-باخت است.
🔹سپتامبر گذشته در نیویورک، زمانی که با وزرای امور خارجه سه کشور  و دیگر همتایان اروپایی دیدار کردم، پیشنهاد گفت‌وگو دادم. گفتم بیایید به جای تقابل، همکاری را انتخاب کنیم، نه فقط در موضوع هسته‌ای، بلکه در هر زمینه دیگری که منافع و نگرانی‌های مشترک داریم. متأسفانه آن‌ها راه سخت را انتخاب کردند.

🔹بار دیگر دیپلماسی را پیشنهاد می‌کنم. پس از رایزنی‌های اخیرم در مسکو و پکن، آماده‌ام تا گام اول را با سفر به پاریس، برلین و لندن بردارم. پیش از آغاز گفت‌وگوی غیرمستقیم با آمریکا نیز آماده این کار بودم، اما سه کشور اروپایی نخواستند.
اکنون توپ در زمین اروپایی هاست. آن‌ها این فرصت را دارند که خود را از نفوذ «گروه‌های ذی‌نفع خاص» رها کنند و مسیری متفاوت را شکل دهند. نحوه عمل ما در این مقطع حساس، احتمالاً افق آینده‌ را مشخص خواهد کرد.
🖋 سید عباس عراقچی وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران
@s_a_araghchi
@yekhezaran


#گزیده_های_ایران
فتنه افکنی در جامعه اسلامی هیچ مدافعی در بین مسلمانان واقعی اعم از شیعه و سنی ندارد.
در شرایطی که حماسه غزه عالی ترین جلوه های همبستگی و خون شریکی بین سنی و شیعه را به نمایش گذاشته است و نصرالله و
نیلفروشان و سنوار پرچم اتحاد اسلامی را بالاتر از همه دورانها به اهتزاز درآورده اند، خطای جهله افراطی نابخشودنی است. تشیع انگلیسی رسواتر و حقیر تر از آن است که بتواند مطامع اربابان مستکبر خود را محقق کند. به هموطنان عزیز سنی و شیعه اطمینان می دهم فرزندان ملت در رسانه ملی ریشه فتنه را کور خواهند کرد.
🖋 پیمان جبلی رئیس سازمان صداوسیما در پی پخش محتوایی موهن نسبت به عقاید اهل سنت در برنامه خانواده تلویزیون
@yekhezaran


#گزیده_های_ایران
🌐آینده سیاسی مبهم مورالس و سوسیالیست‎ها در بولیوی
▫️اندیشکده تهران
@InstituteTehran
اخیراً، اِوو مورالس، رئیس‌جمهور پیشین بولیوی، در صفحه توئیتر خود تأسیس حزب جدید Evo Pueblo (عبارتی اختصاری در اسپانیایی به معنای بازمی‌گردیم تا از مردم اطاعت کنیم) را اعلام کرد. حزب مذکور در حالی پا به صحنه سیاست در این کشور می‌گذارد که هم مورالس و هم حزب «حرکت به سمت سوسیالیسم» (MAS) که مورالس، پیشتر رهبر آن بود در آشفتگی به سر می‌برند. از یک سو مورالس به اتهام قاچاق و سوءاستفاده جنسی از یک کودک از فعالیت‌ سیاسی منع شده و حتی اکنون یک قاضی دستور دستگیری او را نیز صادر کرده است. از سوی دیگر، لوئیس آرکه رئیس‌جمهور کنونی از حزب MAS در نظرسنجی‌ها محبوبیت بسیار پایینی دارد.
🔸شکاف میان مورالس و MAS ریشه در انتخابات ۲۰۱۹ دارد. در آن سال، مورالس توانست با کسب ۴۷٪ آرا رقیب خود، کارلوس مِسا از حزب اجتماع مدنی (CC) (میانه‌رو) با ۳۶٪ را شکست دهد. مجادله بر سر نتایج انتخابات، منجر به تحقیقات و گزارش سازمان دولت‌های آمریکایی (OAS) شد که طبق آن در فرایند شمارش آرا اقدامات عامدانه‌ای برای تغییر نتایج صورت گرفته بود. پس از انتشار گزارش، نیروی پلیس به معترضان پیوست و مورالس ضمن استعفا به مکزیک پناهنده شد. با برگزاری انتخابات مجدد، آرکه، نامزد جدید حزب و متحد پیشین مورالس به جایگاه ریاست‌جمهوری رسید. از این زمان درون حزب MAS میان طرفداران مورالس و آرکه شکافی شکل گرفت که در سال ۲۰۲۳ بر سر انتخاب رهبر به اوج خود رسید و در نهایت مورالس جدایی خود را از حزب اعلام کرد.

🔸تلاش برای بازگشت به قدرت در کنار پرونده‌های حقوقی، وضعیت مورالس را پیچیده کرده است. ژانویه ۲۰۲۵ حکم دستگیری او صادر شد؛ اما او که پیشتر به بولیوی بازگشته بود، اکنون در جنگل‌های کیلاکولو مخفی شده است؛ زیرا به عنوان اولین رئیس‌جمهور ‌بومی از حمایت بومیان در این منطقه برخوردار است. مردم منطقه نیز در برابر تلاش‌های پلیس برای یافتن او مقاومت کرده‌اند. مورالس با تأسیس حزب جدید تلاش کرد تا به انتخابات بازگردد؛ اما به دلیل محدودیت زمانی در ثبت حزب، مجبور شد با حزب کوچک «جبهه پیروزی» (FPV) وارد ائتلاف شود. با این وجود هنوز هم بعید به نظر می‌رسد که بتواند به صورت قانونی در انتخابات شرکت کند؛ مگر اینکه به وسیله فشار سیاسی هوادارانش، دولت و انتخابات اوت ۲۰۲۵ را تحت‌ تأثیر قرار دهد.

🔸حزب سوسیالیست MAS نیز وضعیت مناسبی ندارد. بر اساس آخرین نظرسنجی Captura consulting، آرکه تنها ۱۳٪ محبوبیت دارد. احتمالاً به همین دلیل او هنوز رسماً اعلام نامزدی نکرده است. اصلی‌ترین گزینه احتمالی حزب، آندرونیکو رودریگز، رئیس جوان سنای بولیوی، ۲۲.۵٪ محبوبیت دارد. البته در این نظرسنجی مورالس در گزینه‌ها نبوده است. در نظرسنجی دیگری که نام او نیز آمده بود، مورالس ۱۰٪ محبوبیت داشت و تقریباٌ به همین میزان از سبد رأی رودریگز و مقداری از سبد آرکه کاسته شده بود؛ بنابراین سرنوشت رودریگز و حزب MAS به اقدامات آینده مورالس و پافشاری‌ او برای شرکت در انتخابات وابسته خواهد بود. این مسئله زمانی اهمیت دوچندان می‌یابد که بدانیم در نظرسنجی‌ها احزاب راست و محافظه‌کار (نظیر ائتلاف بزرگ PPB-CN به معنای برنامه پیشرفت بولیوی_همگرایی ملی) رقابت نزدیکی با MAS دارد.

🔸نبرد کنونی میان مورالس و MAS ارتباط کمی با رویکردهای سیاسی آن‌ها دارد. هر دو به عنوان حامیان سوسیالیسم، موافق گسترش برنامه‌های رفاهی و مخالف سرمایه‌داری هستند. این نبرد بیشتر بر سر قدرت و تلاش مورالس برای رهایی از پرونده‌های حقوقی است. با این وجود، او به لحاظ قانونی هیچ‌راهی برای ورود به انتخابات ندارد. از سال ۲۰۰۵ تا ۲۰۱۹ او سه بار متوالی رئیس‌جمهور شد و طبق اصلاحیه قانون اساسی در سال ۲۰۲۳، هیچکس نمی‌تواند بیش از دو دوره به ریاست‌جمهوری برسد. این موضوع به علاوه محرومیت از تصدی پست سیاسی به دلیل اتهامات واردشده موفقیت او را قانوناٌ ناممکن می‌کند.

رئیس‌جمهور پیشین با توجه به وضعیت حقوقی که دارد می‌خواهد به اتکای پایگاه حامی خود، فشار سیاسی همه‌جانبه‌ای را علیه نظام سیاسی راه بیاندازد تا در نهایت آن‌ها را وادار به تسلیم کند؛ اما باید به یاد داشت که مورالس امروز مورالس ۲۰۱۹ نیست. اگر تخمین نظرسنجی‌ها صحت داشته باشد، او پشتیبانی مردمی کافی برای پیروزی بر نظام سیاسی ندارد. با توجه به درگیری بومیان حامی مورالس با پلیس در ۲۰۲۴، ممکن است یک راه دیگر توسل به خشونت باشد. باید دید در ماه‌های آتی مورالس چه روشی را برای بازگشت خود به قدرت انتخاب می‌کند.
@yekhezaran


Видео недоступно для предпросмотра
Смотреть в Telegram
#دیدنی_ها
قطعه ای شگفت‌انگیز از راه‌آهن ایران در میانه یِ شکوه و زیباییِ رشته کوه های زاگرس در لرستان

@yekhezaran


#گزیده_های_ایران
🎥 بازتاب واقعیت خانواده ایرانی، «برادران لیلا» یا «پایتخت»؟

خانواده برادران لیلا انتهای مسیر است، اما خانواده نقی معمولی هنوز به آن حد از استیصال نرسیده است. برادران لیلا هم مانند پایتخت بازتاب دهنده بخشی از خانواده ایرانیست که مشکلات متعدد اقتصادی و.... دارد. خانواده ایرانی نهایت تلاشش را می‌کند ولی نمی‌رسد، به دلیل مشکلاتی که در بیرون از خانه رخ می‌دهد و خانواده در آن تقصیری ندارد.
🔗 به نقل از سایت فرارو
@javadimr
▫️
#برای_آگاهی | بازنشر مطالب در يک حرف از هزاران برای آگاهی از گزارش های مهم منتشر شده در ایران و جهان بوده و الزاما به معنای تأیید کامل محتوای آن نیست.
@yekhezaran


#گزیده_های_ایران
☑️ مکتب شیکاگویی‌ها و گرفتاری سیاستگذاری ایرانی
▫️سمیه توحیدلو، @smtohidloo

🔘 مکتب شیکاگویی‌های مقیم ایران همیشه یک پاسخ فریدمنی در جیبشان هست. گران کنید و به بازار آزاد بسپرید. بعد هم به بهانه عدالت همیشه یک کوپن (توکن) از جیبشان بیرون می‌آورند که مثلا عدالت تامین شد. هیچ پیوست اجتماعی ، روانی و رفتاری را هم روی دو دو تا چهارتای روی کاغذشان نمی‌پذیرند.
 
‏🔘 جالب اینکه نسخه‌ای که می‌نویسند در همه دولت‌ها خریدار دارد؛ چرا که افزایش درآمد موضوع مهم هر دولتیست. سال‌هاست که نسخه‌هایشان برای افزایش قیمت بنزین و برق و انرژي تنها با عوض کردن یک روکش به دولت‌ها و افراد ظاهرا با گرایش‌های مختلف عرضه می‌شود.
 
🔘 جالب اینکه از دل این اوراق یکبار اعتراضات سال ۹۸بیرون زده و آزمون خودش را هم پس داده است. اما همچنان از رونق نمی‌افتند. این درحالیست که نمونه‌های دولت‌ - رفاهی یا نهادگرایانه ازمنظر نظری وجود دارد. تجارب تغییرات تدریجی درمقابل تغییرات دفعتی برای همه ما ملموس است. اما کار ساده‌تر و مسیر
‏کوتاه‌تر برای برخی ارزش بیشتری دارد.
 
🔘 بارها گفته شده اصلاحاتی از این دست نیاز به اصلاح متغیرهای اجتماعی دیگری از جمله سرمایه اجتماعی دارد. نمی‌شود صرفا حواست به جراحی یک بخش از بدن باشد و به عکس‌العمل‌های بدن و یا بیماری اعضای دیگر این بدن کاری نداشته باشی.
‏نمی‌شود باور کنی که اگر این یکی درست شود و مثلا فشار را کنترل کنیم، بدن به مرور سرپا خواهد شد. گاهی در این میانه شریان‌های حیاتی تا زمان وصول نتیجه ممکن است از کار بیفتد و فرصت جبرانی نباشد.

🔘 تصمیم‌های سخت نیازمند بررسی سلسله عوامل هستند. از طرفی برای گرفتن تصمیم سخت باید کار سخت هم انجام داد. از آخر این زنجیره و راحت‌ترینش نباید شروع کرد. اینگونه عمل کردن همراهی مردم را با خود ندارد و در مجموع نتیجه مطلوب نمی‌گیرد.
 
‏🔘 حالا دولتی آمده که بیش از قبلی‌ها روی عدالت دست گذاشته است. وزیر کار و بهداشت و یا سردمدار اقتصادی در زمان تبلیغاتش نهادگرا بوده‌اند. با این مفروضات این روزها زمزمه‌هایی که می‌شنوی این است که قرار است سرچشمه این تفکرات و این طرح‌های همیشه چرخیده دست صاحبان قدرت، در منصب وزارت قرار گیرند. صرفنظر از ارزشمندی و کرامت این افراد، هیچگاه به ناهمخوانی عناصر اقتصادی و احتمالات پیش‌روی جامعه با انتخاب این دیدگاه فکر کرده‌ایم؟
سوم اردیبهشت ۱۴۰۳
@yekhezaran


#گزیده_های_ایران
علی‌رغم همه خوشبینی‌ها، مذاکرات ایران و آمریکا روی لبه تیغ است و در هر لحظه امکان فروپاشی آن وجود دارد. باید برای سناریوهای غافلگیرکننده آماده بود! تا زمانی که دیپلماسی کار می‌کند باید از آن حمایت کرد؛ اما محتاطانه و واقع بینانه!
🖋 مصطفی نجفی
@yekhezaran


Видео недоступно для предпросмотра
Смотреть в Telegram
#گزیده_های_جهان
🎥 وقتی شبکه آر‌تی (RT, Russia Today) از هاسکل معاون وزیر خارجه اسرائیل پرسید آیا اسرائیل در صورت توقف غنی‌سازی توسط ایران، برنامه سلاح‌های هسته‌ای خود را کنار خواهد گذاشت، او عصبانی شد و کنترل خود را از دست داد.
از شدت وارونه کردن حقیقت خیلی با نمک شده است. دارد به ظاهر ایران را توصیف می‌کند ولی دقیقا اسرائیل را توصیف کرد.

https://x.com/SuppressedNws/status/1914714736991625645?t=8aVTExI3YIUBNDZd0kqn_g&s=19
▫️ترجمه فارسی: فرهاد قدوسی
https://x.com/FGhoddoussi/status/1914753869206446195?t=smARDhu3sLZ5XEhdgUEKdw&s=19
@yekhezaran


Видео недоступно для предпросмотра
Смотреть в Telegram


Видео недоступно для предпросмотра
Смотреть в Telegram
#گزیده_های_جهان
🎥 نویسنده بریتانیاییِ فلسطینی تبار:
در خیابان‌های بریتانیا، همبستگی با فلسطین بیش از هر زمان دیگری به چشم می‌خورد... پنهان‌کردن واقعیتِ جنایات اسرائیل دیگر ممکن نیست... تخریب و دیو‌سازی از فلسطینیان و کشتار بی‌رویه اسرائیل، مردم را بیدار کرده است... بریتانیا، امضاکننده کنوانسیون ژنو، امروز به چشم شهروندانش، در کنار جنایت ایستاده است.
@yekhezaran


Видео недоступно для предпросмотра
Смотреть в Telegram
#گزیده_های_جهان
🎥 نفرت جهانی از اسرائیل؛ اخراج سفیر رژیم صهیونیستی از رستورانی در کره‌جنوبی
شماری از شهروندان کره جنوبی با دیدن سفیر اسرائیل در رستورانی در شهر سئول، با اعتراض به حضور او و سردادن شعارهایی علیه نسل کشی و جنایات رژیم صهیونیستی در غزه، وی را از این مکان اخراج کردند. آنها شعار می دادند: «فلسطین آزاد است»، «نسل کشی را متوقف کنید».
@yekhezaran


#گزیده_های_ایران
☑️ دو تا «ت»؛ تقی‌زاده و توکلیان: اندر ضرورت دقت در ذکر «نقل‌قول»
▫️معصومعلی پنجه
@HistoryandMemory

چند سالی است که جلال توکلیان، نویسندهٔ خوش‌فکر و خوش‌قلم، در مجلهٔ اندیشهٔ پویا دربارهٔ شماری از سیاستمداران و روشنفکران معاصر ایرانی، از فروغی و تیمورتاش و پیشه‌وری گرفته تا تقی‌زاده و شریعتی و حمید اشرف یادداشت‌هایی خواندنی می‌نویسد. توکلیان روایت و خوانش خود از زندگی و زمانه این نامداران را نه به‌صورت «سوم شخص» - شیوهٔ معمول و رایج- بلکه به صورت «اول شخص» می‌نگارد؛ یعنی از زبان آنها سخن می‌گوید و سیر زندگی سیاسی و فکری آنها را در قالبی خاطره‌گونه و خودزندگی‌نامه روایت می‌کند. همهٔ متن این یادداشت‌ها، غیر از نقل‌های مستقیمی که از این افراد در داخل گیومه می‌آورد، نوشتهٔ خود توکلیان است.

یکی از این یادداشت‌ها دربارهٔ تقی‌زاده است با عنوان: ««ت» مثل تقی‌زاده: تاملات و نجواهای سیدحسن تقی‌زاده» (اندیشه پویا، شماره ۳۹، آبان ۱۳۹۵؛ بخشی از آن را می‌توانید در اینجا بخوانید).

از چندی پیش بخش‌هایی از این یادداشت، به عنوان سخنان تقی‌زاده در کانال‌های تلگرامی پخش و پراکنده شده و دست‌به‌دست می‌شود. گویا نخستین بار این کانال «خاطرات و خطرات» بود که جمله‌ها و بندهایی از این یادداشت را در چهار فرسته در قالب نقل‌قول مستقیم و با #حسن_تقی‌زاده در پایین آنها منتشر ساخت. در فرستهٔ اول نام مجله هم آمده، امّا در هیچ‌یک از این چهار فرسته نامی از نویسنده اصلی ‌جلال توکلیان نیست.

این چهار فرسته اینها است (نقل از کانال خاطرات و خطرات):
مشروطه‌خواهان حتی از گفتن ناسزا به عرض و ناموس شاه، در جراید، ابایی نداشتند، و عکس‌العمل شاه در این مورد شکایت به دادگاه بود اما نه تنها به شکایت شاه رسیدگی نشد، بلکه مشروطه‌طلبان دیگری، اقدام به ترور نافرجام شاه کردند. پس از گذشت شصت سال از آن روزها نمی‌توانم پشیمانی خود را از عدم‌تفاهم با محمدعلی‌شاه پنهان کنم-۶۴

اندیشهٔ پویا ۳۹
#حسن_تقی‌زاده

من در دورهٔ نخست زندگی‌ام که به ستیز و پرخاش برخاستم خطا کردم و جرئت اقرار به این خطا را داشتم.

#حسن_تقی‌زاده

زمانی که موضوع نامزدی اتابک برای صدراعظمی بر سر زبانها افتاد، من از هر آن چه از نیش زبان و زهر قلم در اختیار داشتم بهره گرفتم که او را قبل از صدارت ساقط کنم. در نطق‌هایم از او شری مطلق ساختم که می‌آید تا مشروطه را برچیند. کلیهٔ خدمات او را خیانت جلوه دادم. چنان اهریمنی از او می‌ساختم که خون شنونده‌های جوان‌تر از خود به جوش می‌آمد و عنان از دست می‌دادند و دست به کارهای خشونت بار میزدند. لازم نیست که من حکم به تروری داده باشم تا مسئول آن شناخته شوم، به همان مقدار که فضا را تند و رادیکال می‌کنم در عواقب این امر مسئولیت اخلاقی دارم. وقتی از مخالف سیاسی خود هیولا می‌سازیم، باید متوجه مسئولیت فکری و اخلاقی خود باشیم.
#حسن_تقی‌زاده

من همهٔ عمر چوبِ آن را می‌خورم که وقتی محمدعلی‌شاه از درِ آشتی با مشروطه‌خواهان درآمد، پایم را تویِ یک کفش کردم و با آن مخالفت ورزیدم.
#حسن_تقی‌زاده

تازگی دیده شده بعضی کانال‌های پخته‌خوار و کپی‌کار هم عیناً این فرسته‌ها را بدون ذکر منبع، بازفرست کرده‌اند. دور نیست که این «نقل‌قول‌ها» به‌عنوان سخنان تقی‌زاده سر از کتاب‌ها و پایان‌نامه‌های دانشگاهی درآورد. 

چاره چیست؟ یکی از نخستین قواعد و قانون‌های پژوهش تاریخی و تاریخ‌نویسی این است که هر نقل‌قول مستقیمی باید همراه باشد با ذکر دقیق نام نویسنده، جلد و شماره و صفحه‌ منبع یا مأخذی که این مطالب در آن آمده است. تا خود به چشم خویش در نسخهٔ چاپی یا پی‌دی‌اف اسکن‌شده معتبر آن، آن قول/ گفته/ نوشته را ندیدید حق ندارید آن «نقل‌قول» پخش‌شده در فضای بی‌دروپیکر مجازی را در متن کتاب/ رساله/ مقاله علمی بیاورید یا بدان استناد کنید و یا آن را تحلیل و نتیجه‌گیری کنید!
* این «تبدیل توکلیان به تقی‌زاده» را خود جناب دکتر جلال توکلیان کشف کردند و نگارنده از طریق دوستی مشترک، جناب دکتر بابک عباسی، از آن آگاه شدم؛ از ایشان سپاسگزارم.

۴ اردیبهشت ۱۴۰۴ | تهران بهاری نیمه‌پاک

@yekhezaran


#گزیده_های_ایران
☑️ در چه شرایطی سید علی مدنی‌زاده گزینه‌ی مناسبی برای وزارت اقتصاد خواهد بود؟
▫️فاطمه نجفی
@nosratolkhosro

اجازه دهید ابتدا نگاهی به تاریخ و دو نمونه از موفق‌ترین مجموعه اصلاحات اقتصادی در جهان بیندازیم:
• اصلاحات اقتصادی کمال درویش در ترکیه (۲۰۰۱)
• اصلاحات اقتصادی مانموهان سینگ در هند (۱۹۹۱)
در هر دو کشور، بحران اقتصادی ساختاری به‌وجود آمده بود که نیازمند تغییر پارادایم در سیاست‌گذاری اقتصادی بود. این اصلاحات شامل حرکت به‌سمت اقتصاد بازارمحور، اصلاح نظام پولی و بانکی، بهبود ساختار مدیریت مالیه عمومی، و اتخاذ رویکردی برون‌نگر در تجارت و رشد اقتصادی بود.
اما چیزی که این اصلاحات را ممکن کرد، پذیرش اجتماعی آن‌ها در سایه‌ی یک چشم‌انداز روشن سیاسی برای پیوستن به اقتصاد جهانی بود؛ مردم حاضر به پذیرش هزینه‌های این اصلاحات شدند، چون افق روشنی پیش رویشان قرار داشت.

📘قصه‌ی ترکیه:
در سال ۲۰۰۱، ترکیه دچار بحرانی شدید در نظام بانکی و مالی شد. دلایل بحران شامل کسری بودجه بالا، سیاست‌های پولی ناکارآمد، فساد ساختاری، و نبود شفافیت بود. نرخ تورم به بالای ۶۸٪، نرخ بهره به ۱۲۰٪ و تولید ناخالص داخلی تقریباً ۱۰٪ کاهش یافت. در چنین شرایطی، دولت وقت کمال درویش، اقتصاددان برجسته و معاون پیشین بانک جهانی را به عنوان وزیر اقتصاد منصوب کرد.
او با برنامه‌ای ساختارمند وارد شد که در دو بُعد قابل تحلیل است:
📌بعد اول: ماهیت اقتصادی اصلاحات
• تثبیت نرخ ارز و حذف نرخ‌های چندگانه
• استقلال بانک مرکزی
• اصلاح نظام بانکی و بستن بانک‌های ورشکسته
• اصلاح بودجه و کاهش هزینه‌های جاری دولت
• آغاز خصوصی‌سازی در مقیاس واقعی
• اصلاحات نظارتی و شفافیت مالی
• جذب سرمایه‌گذاری خارجی
📌بعد دوم: تغییر پارادایم و پذیرش اجتماعی
این اصلاحات با امید به پیوستن به اتحادیه اروپا همراه بود. جامعه ترکیه، اصلاحات دردناک اقتصادی را به‌عنوان بخشی از این مسیر بزرگ و معتبر پذیرفت. در واقع سیاست اقتصادی جدید، بخشی از یک پارادایم سیاسی بزرگ‌تر بود.

📗قصه‌ی هند:
بین سال‌های ۱۹۸۹ تا ۱۹۹۱، همزمان با فروپاشی بلوک شرق، بحران‌های متعددی اقتصاد هند را فرا گرفت. جنگ خلیج فارس، وابستگی به ارزهای خارجی، و بی‌ثباتی سیاسی (سه دولت در سه سال) باعث افت شدید رتبه اعتباری و خروج سرمایه‌ها شد. دولت هند حتی مجبور شد ۶۷ تن طلا را برای دریافت وام ۲.۲ میلیارد دلاری از IMF به لندن ارسال کند.
در این شرایط، مانموهان سینگ با حمایت نخست‌وزیر ناراسیما رائو اصلاحاتی گسترده را آغاز کرد:
📌بعد اول: اصلاحات ساختاری
• آزادسازی تجارت خارجی
• حذف کنترل ارز و تثبیت نرخ
• کاهش مداخله دولت در قیمت‌گذاری
• خصوصی‌سازی بنگاه‌های دولتی
• جذب سرمایه‌گذاری خارجی
📌بعد دوم: پذیرش اجتماعی
اصلاحات با امید به پیوستن به اقتصاد جهانی و تبدیل هند به یک قدرت اقتصادی رقابتی همراه بود. همین افق روشن باعث شد مردم و نخبگان از اصلاحات حمایت کنند.
📌پشتوانه نظری
• تأثیر اندیشه‌های مکتب شیکاگو
• نقش فکری افرادی چون جگدیش بهاگواتی و آرویند پانگاریا

در هند و ترکیه (و کشورهای مشابه دهه ۹۰ میلادی)، تغییر پارادایم سیاسی و اقتصادی نقش محوری داشت. مثلاً در ترکیه، پایان دادن به نظام چندنرخی ارز نه بعنوان نشانه ضعف دولت، بلکه بعنوان حرکتی در مسیر استانداردهای اتحادیه اروپا درک شد. یعنی مردم اصلاحات اقتصادی را هزینه‌ی طبیعی یک پارادایم سیاسی بزرگ‌تر می‌دانستند.
در همه این موارد، سیاست‌گذار اقتصادی باید ترجمان فنی و آکادمیک این تغییر پارادایم باشد. کسی که فهم نظری و تجربه عملی کافی برای مدیریت تغییرات ساختاری داشته باشد.

در ایران امروز، ۳ بحران اصلی ساختاری داریم که وزارت اقتصاد، سازمان برنامه و بانک مرکزی مسولیت مستقیم حل و فصلش را دارند:
۱. بحران بانکی
۲. بحران مدیریت مالیه عمومی
۳. بحران صندوق‌های بازنشستگی
حل این مسائل، نیازمند اصلاحات ساختاری است. اما این اصلاحات فقط وقتی امکان‌پذیرند که جامعه یک افق سیاسی روشن جلوی خود ببیند. امروز رفع تحریم‌ها می‌تواند آن افق سیاسی (یا بعد دوم) باشد.
به شرطی که:
• مانند تجربه دولت روحانی، پنجره‌های کوچک باز شده صرفاً صرف کنترل نرخ ارز نشود و سیاستمدار خود را از مشورت با تکنوکرات‌ها بی‌نیاز نبیند.
تکنوکرات‌های قابلی مانند سید علی مدنی‌زاده  می‌توانند در قامت کمال درویش، مانموهان سینگ یا راجان ظاهر شوند، اما به شرطی که نقش خود را به عنوان تکنوکراتی تمام‌عیار در یک پارادایم جدید سیاسی ایفا کنند. اگر این شرط فراهم نباشد، بهتر است یک بروکرات کهنه‌کار یا اقتصاددان محافظه‌کارسیّاس خوشنام بیاید و فقط این ماشین فرسوده را تا سه سال آینده، بدون ریسک و تغییر پارادیم با روغنکاری مستمر، به خط پایان برساند.
#برای_آگاهی | بازنشر مطالب در يک حرف از هزاران الزاما به معنای تأیید محتوای آن نیست.
@yekhezaran


#گزین_گویه_ها

🌀امام جعفر صادق عليه السلام:
الإِخوانُ ثَلاثَةٌ؛
فَواحِدٌ كَالغِذاءِ الَّذي يُحتاجُ إلَيهِ كُلَّ وَقتٍ فَهُوَ العاقِلُ
وَالثّاني في مَعنَى الدّاءِ وهُوَ الأَحمَقُ
وَالثّالِثُ في مَعنَى الدَّواءِ فَهُوَ اللَّبيبُ

برادران، سه گونه اند:
يكى چون غذاست كه در همه وقت به آن نياز است و او شخص عاقل است.
دومی به مثابه درد است، و او شخص احمق است.
و سومی همچون دَواست و او شخص خردمند است.

📚 تحف العقول، ۳۲۳

سلام صبح شما بخیر
روز و روزگارتان قرین سعادت
سالروز شهادت امام جعفر صادق علیه السلام تسلیت باد.


https://t.me/yekhezaran


#گزیده_های_ایران
☑️ تحول دولت به سادگی امکانپذیر نیست/سیاست تنازعی ریشه بحران‌ها
▫️ابوالفضل دلاوری، استاد دانشگاه علامه طباطبایی در گفتگو با فروزان آصف نخعی| خبرآنلاین

به طور خلاصه من وضعیت امروز را وضعیت انباشت و در هم آمیختگی ۸ بحران در سطوح داخلی و خارجی و در عرصه های مختلف اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و سیاسی می دانم و معتقدم رویکردها و روش­ هایی که تا کنون برای مواجهه با این بحران ها دنبال شده، دیگر جواب نمی ­دهد و رویکردها و روش ها و ابزارهای دیگری می­ طلبد:
1⃣ نخستین و حادترین بحران، تشدید فشارهای بین ­المللی و انزوای کشور است که هم سطح ارتباط و مبادلات بین ­المللی و برخورداری از فرصت­ های اقتصادی و تکنولوژیک و علمی کشور را به شدت کاهش داده است و هم  تهدیدات امنیتی را بیشتر و نزدیک ­تر کرده ­است تا جایی که خارجی ها به مرحله ضربه به موجودیت ایران نزدیک شده اند.
2⃣ دومین بحران، که ملموس ترین بحران­ هم هست، گسترش و تعمیق فلاکت اقتصادی و تنگناهای شدید معیشتی بخش بزرگ و فزاینده‌ای از مردم است.
3⃣ سومین بحران به تخریب گسترده و شدید محیط زیست، شامل آب و هوا و خاک و جنگل و کوه؛ همچنین ناترازی شدید در زیرساخت­ های مختلف نظیر تامین آب، برق و ارتباطات پیشرفته مربوط است.
4⃣ بحران چهارم فرسایش مستمر سرمایه های اجتماعی و فرهنگی و انسانی است.
5⃣ بحران پنجم ناکارآمدی نظام حکمرانی است.
6⃣ بحران ششم بحران سلامت جسمی و روانی مردم است.
7⃣ بحران هفتم بحران انسجام ملی است.
8⃣ هشتمین و آخرین بحران و خطرناک ترین آن ­ها که البته برآیند و نتیجه بقیه بحران ها است، بروز و ظهور آشکار شکاف وسیع و عمیق میان جامعه و نظام سیاسی است.

🔹ایران کشوری است که پیشینه امپراطوری طولانی داشته و ترکیبی از گروه ­بندی های متعدد قومی، زبانی، مذهبی، فرهنگی، ناحیه ­ای و شیوه های زندگی بوده است. این گروه ­بندی ها در ساختار امپراطوری معمولا کمتر به صورت مستقیم به عرصه سیاست و تعارضات سیاسی کشیده می شدند، اما به موازاتی که ساختار امپراطوری جای خود را به ساختار متمرکز جدید یا همان دولت ملی داده، این گروه بندی ها به دلایل متعددی از جمله تمایل دولت های ملی به یکسان سازی و یکدست سازی آن­ ها، به عرصه شکاف و تعارضات سیاسی تبدیل  شده ­ا­ند که هنوز هم ردپای این شکاف ها را در تنازعات سیاسی می بییم. همچنین، ورود باورها و ایدئولوژی های متعارض جدید بر شدت و دامنه منازعات سیاسی افزوده است.

🔹به نظر می رسد در جریان انتخابات ۱۴۰۳ شاهد یک حرکت معکوس از سوی نهادهای مرکزی نظام، به سمت بخشی از نیروهای میانه رو هستیم. این حرکت هم به نوبه خود و به احتمال زیاد ممکن است به دورشدن نیروهای موسوم به جبهه پایداری از کانون ­های قدرت و تضعیف حمایت آن­ ها از نظام بینجامد.

🔗 مشروح گفتگو در مشاهده فوری:
khabaronline.ir/xnrQw
@yekhezaran


#گزیده_های_ایران
📩 تصمیم‌گیری کافی نیست؛ کمبود «پیگیری» مشکل اصلی مدیریت در کشور است
✏️رهبر انقلاب در دیدار مسئولان ارشد سه قوه کشور، ۱۴۰۴/۱/۲۶

ما یک کمبود داریم در کشور که آن مهم است. ما کمبود قانون نداریم، کمبود مقررات نداریم، کمبود طرحهای خوب نداریم. این قدر طرحهای خوب آمده، رفته، گفته شده، تصویب شده. آنی که کمبود داریم «پیگیری» است، پیگیری. پیگیری کنید.
✏️بعضی از آمارهایی که ایشان دادند، خب انسان را به فکر فرو میبرد. فرض کنید آمار مصرف بنزین با آن رقمی که ایشان گفتند. رقم شاید بشود گفت دو برابر آن چیزی است که باید در کشور مصرف بشود. خب این را باید حل کرد. این قابل حل است. یک وقتی در کشور مصرف روزانه‌‌ی بنزین مثلاً به هشتاد میلیون و هفتاد و پنج میلیون و اینها هم رسیده، کمتر هم رسیده. ما حالا صد و شصت و خرده‌ای ایشان ذکر کردند. این را خب باید دنبال بشود، باید پیگیری بشود.

✏️مسائل مربوط به مدارس، عدالت آموزشی، کارهای مربوط به طبقات فرودست، مستضعفین، اینها باید دنبالگیری بشود. من خواهشم این است که دنبال کنید. جلسه خوب است، تصمیم‌گیری خوب است، شوق و ذوق و انگیزه‌ی سران و مدیران بسیار خوب و چیز لازم و مبارکی است، اما کافی نیست.

✏️شما که مدیرید، شوق دارید، علاقه دارید، دستور هم می‌دهید به آن نفر دومتان، آن هم احیاناً به نفر بعدی دستور می‌دهد، اما همین طور در طول این فرآیند، این دستور هی ضعیف می‌شود، ضعیف می‌شود، گاهی به جایی می‌رسد که هیچ اتفاقی نمی‌افتد.

Farsi.Khamenei.ir

@yekhezaran


#گزیده_های_ایران
☑️درس‌های برجام برای مذاکره با آمریکا
▫️گفتگوی تلویزیون "آن" با عباس آخوندی، ۲ اردیبهشت ۱۴۰۴
@AbbasAkhoundi

🔻سرکار خانم عمیدی از "مجموعه تصویری آن" با من تماس گرفتند و درخواست گفت‌وگوی زنده با تلویزیون "آن" کردند. از وابستگی این مجموعه پرسش کردم معلوم شد که به خبرگزاری مهر وابسته است. از این خبرگزاری سابقه‌ی خوبی نداشتم. تصویری که از آن در ذهنم بود و هست، بیشتر گزاف‌گویی، تحلیل‌های ایدئولوژیک جناحی، بی‌مبنا و ایراد اتهام‌های واهی و بدون دلیل به شخصیت‌های ملی کشور. ابتدا شگفت‌زده شدم. سپس با خود گفتم که چرا مخالفت کنم. بد نیست که تجربه نمایم.

🔻ساعت ۷/۳۰ بعدازظهر وارد ساختمان این شبکه‌ی تلویزیونی آنلاین شدم. ساختمانی بسیار شیک با معماری مدرن و بسیار مجهز. با جناب غلامی مدیر این شبکه آشنا شدم. گفتند که سیاست‌شان راه‌اندازی یک شبکه تحلیلی و رسانه‌ای واقعی با حضور اندیشمندان با گرایش‌های مختلف است. از همین رو، از من نیز دعوت به‌عمل آورده‌اند. به ایشان تبریک گفتم. امیدوارم که صاحبان و مدیران این شبکه، از اتهام‌زنی‌های بیهوده به سیاستمداران ملی کشور که هیچ ثمری جز نابودی سرمایه‌ی اجتماعی ملی نداشته درس گرفته، این سیاست را به عنوان یک استراتژی انتخاب کرده و به آن پایبند باشند.

🔻در این گفت‌‌وگو از تفاوت ترامپ یک و دو، ضعف‌های ایران در جریان برجام، عدم پاسداری از این دستاورد ملی در فرایندهای بعدی و کاری که اکنون در مذاکره با امریکا می‌توان انجام داد سخن گفتیم. هم‌چنین درباره‌ی چرایی فرارسیدن زمان تاریخی توافق میان ایران و امریکا بحث کردیم. و از این‌که چگونه اسرائیل، و مافیای بین‌المللی کاسبان تحریم در جهان و گروهی در ایران در این راه سنگ‌اندازی می‌کنند، روشنگری نمودیم. گفت‌وگو بسیار صریح و با ضرب‌آهنگ تند بود. اگر دوست داشتید ببینید. احتمالا با مطالبی مواجه شوید که قبلا نشنیده بودید. عباس آخوندی
▫️
#برای_آگاهی | بازنشر مطالب در يک حرف از هزاران برای آگاهی از گزارش های مهم منتشر شده در ایران و جهان بوده و الزاما به معنای تأیید محتوای آن نیست.
@yekhezaran


#عکس_ها
تیم مذاکره‌کننده ایران در دومین دور مذاکرات غیر مستقیم با آمریکا در رم

@yekhezaran

Показано 20 последних публикаций.