📌 سقوط حاشیه سود فعالیتهای اقتصادی🔰بررسیها نشان میدهد در فاصله سالهای ۱۳۹۹ تا ۱۴۰۲ حاشیه سود اغلب صنایع مهم کشور در نتیجه نوسانات اقتصادی پیاپی کاهشی بوده است. این سیگنال که بازتابدهنده درجه صحت تصمیمات مالی است، شاخص مهمی برای ادامه فعالیت سرمایهگذاران در یک حوزه اقتصادی است. «
هزینههای فزاینده تولید» مقصر اصلی ذوب حاشیه سود کسبوکارها در اقتصاد ایران است. محدودیت تجارت خارجی، هزینه بالای دریافت مجوز، نرخ فزاینده مالیات، هزینههای صعودی بیمه و تامین اجتماعی و نوسانات ارزی از چند کانال موجب رشد هزینه بنگاه میشوند، حال آنکه قیمتگذاری دستوری مستقیما روی قیمت فروش صنایع اثرگذار بوده و سبب کاهش حاشیه سود تولید شده است.
نگاه کلی به روند حاشیه سود سایر صنایع◾در بررسی #محصولات_شیمیایی، پتروشیمی خلیجفارس از سال ۱۳۹۹ تا ۱۴۰۲ افزایش ۲۵درصدی در حاشیه سود را تجربه کرده است. دلایل متعددی از جمله دسترسی ارزان به منابع گاز طبیعی بهعنوان ماده اولیه در افزایش حاشیه سود این شرکت نقش داشتهاند. محصولات پتروشیمی جزو کالاهایی هستند که بازارهای صادراتی پایدار دارند، بهطوریکه حتی در شرایط تحریم نیز بازارهای صادراتی به کشورهای همسایه و آسیایی برای این محصولات حفظ شده است. این امر به افزایش درآمدهای ارزی شرکت منجر شده است. نرخ ارز نیز از سال ۱۳۹۹ تا ۱۴۰۲ افزایش ۱۴۷درصدی داشته که مزید بر علت افزایش حاشیه سود پتروشیمی خلیجفارس شده است. در مقابل، پتروشیمی دیگری که در مقایسه با پتروشیمی فارس مقیاس کوچکتری دارد، کاهش ۸۰درصدی در حاشیه سود را تجربه کرده است. از دلایل اصلی این کاهش میتوان به افزایش نرخ خوراک پتروشیمیها اشاره کرد. عدمدسترسی به منابع ارزان انرژی، تورم بالا، افزایش نرخ مالیات، رشد حقوق و دستمزد، افزایش هزینههای سربار و عوارض صادرات، از دیگر عوامل کاهش حاشیه سود شازند بودهاند.
◾در بخش #فرآوردههای_نفتی، دو شرکت انتخاب شدهاند که هر دو طی سالهای ۱۳۹۹ تا ۱۴۰۲ کاهش در حاشیه سود را تجربه کردهاند. این کاهش سودآوری در شرایطی رخ داده که قیمت مواد اولیه و هزینههای تولید بهشدت افزایش یافته است. علاوه بر این، تحریمهای بینالمللی، توانایی شرکتهای نفتی را برای فروش نفت در بازارهای جهانی محدود کرده است. حتی در مواردی که امکان فروش وجود داشته، به دلیل پایین بودن قیمت نفت، عایدی قابلتوجهی نصیب این شرکتها نشده است.
◾در بخش #صنایع_غذایی، دو شرکت صنایع غذایی مشهور با سبدی از محصولات متنوع مورد بررسی قرار گرفتهاند و هر دو با کاهش حاشیه سود مواجه شدهاند. صنایع غذایی که همواره از مقاومترین بخشهای اقتصاد شناخته میشوند، به دلیل تورم فزاینده و کاهش قدرت خرید مصرفکنندگان در آستانه بحران قرار گرفتهاند. از دیگر دلایل کاهش حاشیه سود شرکتهای این صنعت، میتوان به اختلال در زنجیره تامین اشاره کرد؛ عاملی که موجب افزایش هزینهها و کاهش کارآیی تولید شده است. همچنین، افزایش نرخ ارز تاثیر قابلتوجهی بر افزایش هزینههای واردات مواد اولیه و در نهایت کاهش سودآوری این شرکتها داشته است.
◾در بخش #صنعت_سیمان، دو شرکت مختلف مورد بررسی قرار گرفتهاند که هر دو رشد حاشیه سود را تجربه کردهاند. این افزایش حاشیه سود، بهرغم چالشهای اقتصادی همچون افزایش هزینههای تولید و محدودیتهای ناشی از تحریمها، نشاندهنده عملکرد مثبت این شرکتها در بهبود سودآوری است. یکی از عوامل مهم این بهبود، افزایش تقاضا برای سیمان به دلایل مختلف بوده است. این افزایش تقاضا به افزایش قیمت سیمان در بازار داخلی منجر شده که در نهایت به بهبود حاشیه سود شرکتهای سیمانی کمک کرده است.
📊 در نهایت وضعیت فعلی صنایع ایران نشاندهنده مشکلات عمیق ساختاری و اقتصادی است که در صورت عدمتوجه لازم، میتواند به بحرانهای جدیتر اقتصادی و اجتماعی نظیر صنعتزدایی شدید منجر شود.
ثبات در سیاستهای ارزی و کاهش نوسانات نرخ ارز، اصلاح نظام مالیاتی و جلوگیری از فرار مالیاتی، تسهیل تجارت خارجی و رفع موانع تحریمی، حمایت از صنایع کوچک و متوسط و کاهش هزینههای تولید از طریق بهبود بهرهوری از جمله راهکارهای پیشنهادی برای بهبود وضعیت صنایع هستند. /دنیای اقتصاد
@vistaamc