هفته‌نامه تجارت‌فردا


Гео и язык канала: Иран, Фарси
Категория: не указана


کانال رسمی هفته نامه تجارت فردا
صاحب امتیاز: شرکت دنیای اقتصاد تابان
مدیر مسئول: علیرضا بختیاری
سردبیر: محمد طاهری
سایت:
Www.Tejaratefarda.com

Связанные каналы  |  Похожие каналы

Гео и язык канала
Иран, Фарси
Категория
не указана
Статистика
Фильтр публикаций


⭕️برق ناترازی
در ششمین نشست «هم‌اندیشی برای اقتصاد ایران» چه گذشت؟

✍️جواد حیدریان / دبیر تحریریه

ناترازی انرژی در ایران اکنون به یک بحران جدی تبدیل شده است. چرا که ناتوانی در تامین گاز و خاموشی صنایع و منازل مردم از یک طرف و استفاده از سوخت‌های آلاینده و آلودگی شدید هوا از طرف دیگر بر بحران مدیریت انرژی در ایران افزوده است. از سویی برآوردهای اقتصادی نشان می‌دهد توسعه نیروگاه‌های تجدیدپذیر، به‌خصوص انرژی خورشیدی در دنیا و کاهش هزینه‌ها در این زمینه گزینه جایگزینی برای عبور ایران از این بحران جدی است. به همین منظور ششمین نشست «هم‌اندیشی برای اقتصاد ایران» به مسئله ناترازی انرژی و رفتن به سمت تولید انرژی از خورشید اختصاص پیدا کرد.

ششمین نشست «هم‌اندیشی برای اقتصاد ایران» روز یکشنبه گذشته در مجموعه دنیای اقتصاد برگزار شد. در این نشست دکتر حسین عبده‌تبریزی، اقتصاددان و استاد دانشگاه، ضمن مرور ریشه ناترازی‌ها در اقتصاد ایران، پیشنهادی برای تولید و اختصاص حداقل ۳۰ هزار مگاوات برق خورشیدی به صنایع بزرگ طی سه سال ارائه کرد.

در این نشست محمد ملاکی، محمدعلی وحدتی، محسن طرزطلب (رئیس سازمان انرژی‌های تجدیدپذیر و بهره‌وری انرژی برق)، سعید منصورافشار (مدیرعامل هوراند)، محمد بهرامی (نایب رئیس کمیسیون انرژی مجلس)، موسی غنی‌نژاد، پرویز خسروشاهی، مسعود نیلی، محمدمهدی بهکیش، فرهاد نیلی، محمد مروتی (استاد دانشگاه خاتم)، احمد داودی (رئیس اسبق امور انرژی سازمان برنامه و بودجه)، حسن منتظر تربتی (مدیرعامل پیشین شرکت ملی گاز ایران)، ولی‌الله افخمی (رئیس پیشین سازمان توسعه تجارت)، مهدی حیدری (استاد دانشگاه خاتم)، نوید رئیسی، عباس عبدی، علیرضا بختیاری، حسن نمکدوست‌تهرانی، محمود صدری، فرهت فردنیا، مهرداد سپهوند، پویا جبل‌عاملی، فرید قدیری، جواد حیدریان و محمد طاهری حضور داشتند.

📌متن کامل را در سایت تجارت فردا مطالعه کنید.

#تجارت_فردا
@tejaratefarda




⭕️22 اقتصاددان برتر جهان در آغاز سال
2025

هفته‌نامه تجارت فردا در سال‌های گذشته با 10 نفر از این اقتصاددانان گفت‌وگوی اختصاصی داشته است.
محمد هاشم‌پسران، اقتصاددان سرشناس ایرانی در این فهرست در جایگاه یازدهم قرار دارد.

#تجارت_فردا
@tejaratefarda


⭕️امید به آینده
واکاوی مذاکرات ایران و غرب در گفت‌وگو با سینا عضدی

✍️زهرا اکبری / نویسنده نشریه

یک ماه بعد از دور نخست مذاکرات ایران و تروئیکای اروپایی، دور جدیدی از مذاکرات تهران و سه پایتخت اروپایی در تاریخ ۲۴ دی‌ماه در ژنو سوئیس برگزار خواهد شد. کاظم غریب‌آبادی، معاون حقوقی و بین‌الملل وزارت امور خارجه، تاریخ برگزاری این دور از گفت‌وگوها را اعلام کرد. همزمان با این گفت‌وگوها، ایران برای مذاکره با آمریکا نیز اعلام آمادگی کرده است.

در همین رابطه سینا عضدی، مدرس روابط بین‌الملل در دانشگاه جرج واشنگتن، معتقد است که عدم مذاکره مستقیم با آمریکا باعث اخلال در روند مذاکرات شده و این مذاکرات را طولانی‌تر می‌کند. تجربه برجام به خوبی نشان داد که کشورهای اروپایی بدون موافقت آمریکا نمی‌توانند برجام را اجرا کنند. شرکت‌ها و کمپانی‌های اروپایی طبق فرمان دولت‌های متبوع خود عمل نمی‌کنند، درواقع آنها نمی‌خواهند تجارتشان با آمریکا تحت‌الشعاع قرار بگیرد.

در همین راستا بدون چراغ سبز آمریکا اجرای برجام یا هر توافق دیگری امکان‌پذیر نخواهد بود. بنابراین بهترین راه این است که با وجود اختلافات شدید بین ایران و آمریکا، دو طرف هرچه زودتر مذاکرات مستقیم را آغاز کنند.

📌متن کامل را در سایت تجارت فردا مطالعه کنید.

#تجارت_فردا
@tejaratefarda




⭕️هاب سوریه

#تجارت_فردا
@tejaratefarda


⭕️به سود قاچاقچیان
گفت‌وگو با آرش نجفی درباره عواقب زیان‌بار طرح رزاق

✍️مریم رحیمی / نویسنده نشریه

طرح رزاق به‌زعم تدوین‌کنندگانش قرار بود منبع درآمدی برای مرزنشینان کشور باشد تا هم از قاچاق سوخت ممانعت شود و هم نانی در سفره مرزنشینان بگذارد؛ اما با اجرایی شدن این طرح در مرزهای شرقی کشور و بعد از چند سال مشخص شد که این طرح تنها به رسمی شدن جریان قاچاق منجر شده، چراکه همانند گذشته، سوخت با یک‌سوم قیمت خریداری شده و با چندین برابر قیمت به کشور همسایه فروخته می‌شد.

قرار بود سود کلان به‌دست‌آمده در این فرآیند زیرساخت‌های استان را بسازد اما در عمل اتفاقی که رخ داد آن بود که بسیاری از این منابع در مسیر خود هزینه نشد و حتی برخی از مسئولان این طرح نیز با اتهام فساد، تحت پیگرد قرار گرفتند. به هر حال آنچه اکنون برای ما مشخص است این است که طرح رزاق هیچ حساب و کتابی نداشت و با این حال هنوز هم برخی به اجرای آن اصرار دارند.

به همین دلیل هم در این پرونده «تجارت ‌فردا» پای صحبت‌های آقای آرش نجفی نشستیم؛ ایشان رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی ایران هستند و معتقدند: «طرح رزاق سبب می‌شود دولت تولیدکننده، توزیع‌کننده و در نهایت خریدار بنزین باشد.»

📌متن کامل را در سایت تجارت فردا مطالعه کنید.

#تجارت_فردا
@tejaratefarda


⭕️بن‌بست تصمیم‌گیری
گفت‌وگو با احمد عزیزی درباره ضرورت پیوستن به گروه ویژه اقدام مالی

هدا احمدی / نویسنده نشریه

سابقه تعامل ایران با گروه ویژه اقدام مالی به سال 1386 برمی‌گردد. در مهرماه آن سال، گروه ویژه اقدام برای اولین‌بار به ایران هشدار داد و در اسفندماه همان سال اعلام کرد که ایران تعاملات خود را با این گروه آغاز کرده و در این زمینه تعهداتی نیز داده است. این فرآیند کنش و واکنش تا یک سال بعد ادامه داشت و در نهایت در اسفند 1387 نام ایران از سوی گروه ویژه وارد فهرست «اقدام تقابلی» شد. پس از تصویب و تایید قانون مبارزه با تامین مالی تروریسم در اسفندماه سال 1394، در تیرماه 1395 و متعاقب ارائه تعهد سیاسی ایران نسبت به اجرای برنامه اقدام پیشنهادی آن گروه، نام ایران از فهرست کشورهایی که باید علیه آنها «اقدام تقابلی» انجام شود تعلیق شد و به فهرست کشورهایی که صرفاً باید در مورد آنها «دقت ویژه» اعمال شود اضافه شد. مهلت برنامه اقدام کشور در دی‌ماه 1396 منقضی شد؛ اما کماکان این مهلت تمدید شد تا اینکه در اسفند 1398 تعلیق نیز برداشته شد و نام ایران دوباره به فهرست کشورهای «اقدام تقابلی» برگشت.

احمد عزیزی، معاون اسبق بانک مرکزی و از مدیران سرشناس نظام بانکی معتقد است که پذیرش FATF نباید از ابتدا مشروط به رفع تحریم‌ها می‌شد. زیرا پیوستن به و رعایت رهنمودها و استانداردهای FATF، از مهم‌ترین الزامات حکمرانی اقتصادی خوب، موثر، سالم، کارا و همچنین مبارزه با فساد است. از آقای عزیزی پرسیدیم چرا پیوستن به گروه ویژه اقدام مالی بر رفع تحریم‌ها اولویت دارد؟ پاسخ‌های او را در سایت تجارت فردا بخوانید.

#تجارت_فردا
@tejaratefarda


Репост из: روزنامه دنیای اقتصاد
از لس‌آنجلس چه مانده است؟
شهر ارواح

✅ صدیقه نژادقربان دلایل آتش‌سوزی لس‌آنجلس، مسائل شهروندان و آینده این شهر را بررسی کرده است.

🔹بادهای سانتا آنا بزرگ‌ترین آتش‌سوزی قرن را در کالیفرنیا رقم زد و لس‌آنجلس را به شهر سوخته‌ای تبدیل کرد که در حال حاضر از بخش‌های زیادی از آن چیزی جز خاکستر باقی نمانده است.

🔹علاوه بر وارد آمدن خسارت نزدیک به ۱۵۰ میلیارددلاری و چالش شرکت‌های بیمه، ادامه روند تغییرات اقلیمی و گرمایش زمین، آینده این ایالت را تحت‌الشعاع قرار داده و سوال‌های زیادی مبنی بر اینکه آیا شهر سوخته می‌تواند دوباره تبدیل به شهر شود ایجاد کرده است.

🔹حداقل ۲۵ نفر در آنچه می‌تواند ویرانگرترین فاجعه طبیعی در تاریخ ایالات‌متحده باشد، جان خود را از دست داده‌اند، بیش از ۱۲ هزار خانه و ویلا ویران شده و ۱۰۰ هزار نفر بی‌خانمان شده‌اند.

🔹تصاویر آخرالزمانی سوختن خانه‌های افراد ثروتمند و مشهور و مردم عادی چنان سوررئال بود که برخی هنوز آن را باور نکرده‌اند.

🔹آیا این رویداد برای همیشه رابطه بین خطر آب‌وهوا و خانه‌ها را در یکی از باارزش‌ترین بازارهای املاک جهان تغییر می‌دهد و باعث ورشکستگی بیمه‌گران می‌شود؟

🔹یکی از چالش‌هایی که حکمرانی کالیفرنیا و در مجموع دولت فدرال با آن مواجه بود، عدم آمادگی و نداشتن تجهیزات کافی برای مهار این آتش‌سوزی بسیار بزرگ بود.

🔹پیش از وقوع آتش‌سوزی، رئیس آتش‌نشانی لس‌آنجلس در مورد کاهش بودجه این اداره برای پاسخگویی به شرایط اضطراری هشدار داده بود.

🔹لس‌آنجلس سالی بسیار خشک و کم‌باران را گذرانده و در اکتبر تنها شاهد چهار سانتی‌متر بارش باران بوده و تندبادهای قدرتمند فراساحلی معروف به بادهای سانتا آنا نیز شرایط مناسبی را برای آتش‌سوزی فراهم کرده است.

🔹اگرچه وزش باد شدید و کمبود باران باعث ایجاد آتش‌سوزی شده است، اما کارشناسان می‌گویند تغییرات آب‌وهوایی و خشکسالی شرایط را تغییر داده و احتمال وقوع چنین آتش‌سوزی‌هایی را افزایش می‌دهد.

🔹نوسانات «اقلیمی» بین دوره‌های خشک و مرطوب در سال‌های اخیر باعث ایجاد حجم عظیمی از پوشش گیاهی خشک شد که آماده سوختن بود.

🔹به‌طور کلی تصور می‌شود که فصل آتش‌سوزی در جنوب کالیفرنیا از ماه می تا اکتبر ادامه داشته باشد و این نشان می‌دهد، آتش‌سوزی‌ها به یک موضوع همیشگی تبدیل شده‌اند.

🔹آتش‌سوزی‌ها ضربه‌ای بزرگ به بازار بیمه اموال منطقه وارد کرده است. پس از آتش‌سوزی‌های جنگلی در سال‌های ۲۰۱۷ و ۲۰۱۸ که سود صنعت بیمه را از بین برد، شرکت‌های بیمه در سال‌های اخیر از بازار بیمه اموال کالیفرنیا عقب‌نشینی کرده‌اند.
.
🔹عقب‌نشینی بیمه‌گران از کالیفرنیا به این معنی است که بخش قابل توجهی از صاحبان خانه در لس‌آنجلس به آخرین راه‌حل بیمه ایالتی، یعنی طرح دسترسی منصفانه کالیفرنیا به الزامات بیمه (FAIR) متکی هستند.

🔹اکنون نگرانی‌هایی وجود دارد که طرح (FAIR) که دولت ایالتی اداره می‌کند، ممکن است با کمبود بودجه مواجه شود و شرکت‌های بیمه خصوصی را برای پرداخت صورت‌حساب درگیر کند.

🔹اگرچه هفته‌ها طول می‌کشد تا میزان کامل خسارت‌ها ارزیابی شود، اما آتش‌سوزی‌های لس‌آنجلس، بازار شکننده بیمه کالیفرنیا را به لبه پرتگاه می‌کشاند.

🔹هفت شرکت از ۱۲ شرکت بزرگ بیمه‌ی خانه، پوشش خود را در ایالت کالیفرنیا طی دو سال گذشته محدود کرده‌اند.

🔹افزایش خطر آتش‌سوزی ناشی از تغییرات آب‌وهوایی بخشی از دلیل این اقدام بوده است.بنابرین لس‌آنجلسی‌ها با چالش خانه‌های بدون بیمه دست‌به‌گریبان هستند.

🔹کارشناسان می‌گویند تا سال ۲۰۵۰، لس‌آنجلس و کالیفرنیا چهره‌ای متفاوت خواهند داشت. آتش‌سوزی‌ و امواج گرما، دیگر «بی‌سابقه» نخواهد بود، بلکه در چالش‌های زندگی حل می‌شوند. جاده‌های باتلاقی گسترش می‌یابد و  انقراض‌ گونه‌های گیاهی زندگی را بر ساکنان این ایالت سخت‌تر خواهد کرد.

منبع: تجارت فردا، شماره ۵۷۶




⭕️نوبل صلح برای اقتصاددان

#تجارت_فردا
@tejaratefarda


Репост из: روزنامه دنیای اقتصاد
پایان لسه‌فر / «دنیای‌اقتصاد» اثر معروف جان مینارد کینز را به فارسی منتشر کرد

🔹جان‌مینارد کینز یکی از تاثیر‌گذارترین چهره‌های تاریخ علم اقتصاد به شمار می‌رود. بسیاری او را بنیان‌گذار اقتصاد کلان می‌دانند و به‌خاطر نقشش در تبیین رکود بزرگ ستایش می‌کنند. یکی از آثار مهم او مقاله‌ای با عنوان پایان لسه‌فر است که «دنیای‌اقتصاد» ترجمه آن را به فارسی منتشر کرده است.

🔺قسمت اول از این ترجمه را امروز در صفحه اندیشه می خوانید و قسمت های بعدی نیز در همین صفحه طی روزهای آینده به چاپ خواهند رسید.

🔗اینجا بخوانید

#دنیای_اقتصاد #لسه_فر #کینز

کانال رسمی روزنامه دنیای اقتصاد👇
@den_ir


⭕️چشم‌های خشک
ایران بدون تالاب‌ها چه چیزی کم دارد؟

✍️جواد حیدریان / دبیر تحریریه

ایران روزبه‌روز خشک‌تر و زیست طبیعی در آن مشکل‌تر می‌شود. وضعیت بارشی در کشور تحت تاثیر تغییرات اقلیمی دچار نوسان شده و خشکسالی بر کشور سایه افکنده است. اما برداشت آب از سفره‌های زیرزمینی و سوءمدیریت منابع آب ایران را با ابرچالش نشست زمین نیز روبه‌رو کرده است. با این همه تالاب‌ها و دریاچه‌های کشور از شمال تا جنوب، از شرق تا غرب به‌طور دائم در وضعیت بحرانی بوده‌اند، چرا که تالاب‌ها و دریاچه‌ها در پایاب مسیر رودخانه‌ها و حوضه‌های آبریز قرار دارند و عملاً دیگر آبی نمانده که بتوانند سیراب شوند و زندگی از سر گیرند.

هامون در سیستان به‌شدت تحت تاثیر جریان‌های سیلابی است که از مرزهای افغانستان به آن می‌ریزد که با جاه‌طلبی‌های دولت‌های مختلف در افغانستان و البته با توصیه‌های غیرسازنده و حضور غیردوستانه دولت ترکیه در سیاست‌های آبی افغانستان، سال‌هاست با بحران جدی روبه‌رو است. تالاب‌های گاوخونی، پریشان، طشتک، شادگان، هورالعظیم (تالاب بزرگ)، انزلی و البته دریاچه ارومیه و دیگر تالاب‌ها و دریاچه‌های کشور به‌شدت تحت تاثیر سیاست‌های غلط آبی کشور عملاً یا خشک شده یا رو به خشکی هستند.

چشم‌انداز بحرانی تالاب‌های ایران این نگرانی را به وجود آورده که با خشک‌تر شدن این آبگیرهای طبیعی وضعیت گردوغبار در کشور نیز نگران‌کننده‌تر خواهد شد و از سویی اقتصاد مردم پیرامون تالاب‌ها دستخوش تحولی منفی می‌شود که می‌تواند نگرانی‌های جدی متوجه ساختار مدیریت سیاسی و امنیتی کشور کند. اخیراً تیموری، رئیس سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور، با بیان اینکه «سالانه ۱۰۰ میلیون هکتار از عرصه‌های طبیعی جهان به بیابان تبدیل می‌شود که سهم ایران از این میزان، یک میلیون هکتار است»، گفته است: ۴۲ درصد تالاب‌های کشور خشک شده و این میزان خشکی بستری برای تولید گردوغبار شده است.

📌متن کامل را در سایت تجارت فردا مطالعه کنید.

#تجارت_فردا
@tejaratefarda




⭕️تکیه به خورشید

#تجارت_فردا
@tejaratefarda


Репост из: ✍️ محسن جلال‌پور
چرا نسل زد علاقه به فعالیت‌های سنتی ندارد؟

نسل زد به سه دلیل آمادگی لازم را برای کار در بخش‌های قدیمی اقتصاد ایران ندارد:

🔹 دلیل اول به رقابت ناسالمی برمی‌گردد که در اقتصاد کشور وجود دارد. درآمدهای هنگفتی که عمدتاً آقازاده‌ها و آقازاده آقازاده‌ها در طول سال‌های اخیر برای خود دست‌وپا کردند باعث می‌شود فضای سالمی برای رقابت وجود نداشته باشد. تقریباً همه مزیت‌های اقتصاد ایران در اختیار گروه‌های خاص و به‌طور مشخص در اختیار آقازادگان است. جریان ناسالمی که در اقتصاد ایران شکل گرفته، باعث شده که بی‌انگیزگی جدی میان جوانان به وجود بیاید. این بی‌انگیزگی هم شامل تحصیل‌کرده‌های جوان می‌شود که عمدتاً به خاطر مسائل سیاسی و اجتماعی، راه مهاجرت را در پیش گرفته‌اند و هم باعث سرخوردگی نیروی کار جوان می‌شود. نیروی جوان کشور نابرابری را با همه وجود خود احساس می‌کند و در عین حال با خودش می‌گوید که اگر همه عمرش را هم کار کند، نمی‌تواند به اندازه یک ماه منتفعان بد کار کردن اقتصاد ایران درآمد داشته باشد. فرض کنید جوانی که با اتوبوس در حال رفتن به محل کار خود است، پشت چراغ قرمز، جوانی را پشت فرمان ماشین لوکس می‌بیند و اولین چیزی که به ذهنش می‌رسد این است که وارد یک بازی ناعادلانه شده است. با خودش می‌گوید من اگر 30 سال کار کنم، نمی‌توانم از مسیر درست، به چنین درآمدی برسم و در نتیجه یا دست از کار می‌کشد یا کسب درآمد از مسیر نادرست را برمی‌گزیند. این یک واقعیت است که وقتی ما جوان بودیم، منابع برای شروع کار جدید کم بود اما فضای سالم‌تری وجود داشت و در نتیجه یک جوان می‌توانست با چند سال کار کردن در مسیر پیشرفت قرار گیرد اما در حال حاضر فضای کار کردن به قدری ناسالم شده که جوانان امید خود را از دست می‌دهند. اگر نسل‌های قبل با پدیده آقازادگی مواجه بودند، نسل جوان امروز با آقازاده‌های نسل زد مواجه است که تعدادشان هم کم نیست. مشخصاً این شرایط، بی‌انگیزگی جدی به وجود می‌آورد.
این نارضایتی تنها در مورد نسل زی هم نیست؛ بلکه حتی ما که سه یا چهار نسل با آنان فاصله داریم هم با آن درگیریم. بی‌انگیزگی برای امثال من هم زمانی پیش می‌آید که می‌بینم 60 سال فعالیت خانوادگی پدر با 40 سال فعالیت خانوادگی خودم که روی هم می‌شود 100 سال؛ با یورش آقازاده‌ای به محاق می‌رود. یکی می‌آید و یک‌شبه از همه این سابقه و تلاش سبقت می‌گیرد. علتش هم فقط رانت‌ها، درآمدهای بی‌بنیان و پول‌های حاصل از بده‌بستان‌های رانتی است. ضمن اینکه ما مسیری را آغاز کردیم و امروز مجبور هستیم در امتداد آن حرکت کنیم؛ ولی آنها بعد از مدتی دیگر نیازی به پیشرفت نمی‌بینند.

🔹 دلیل دوم؛ مقایسه درآمد در برابر هزینه‌هاست. به نظر من یکی از بزرگ‌ترین ناترازی‌ها در سطح افراد و خانوارها، ناترازی درآمد و هزینه است؛ یعنی امروز درآمد کارمند دولت و کارگر صنعتی به هیچ عنوان با هزینه‌هایشان مطابقت ندارد. طرف حساب می‌کند که اگر یک ماه در شهرستان‌ها کار کند 15 تا 20 میلیون تومان و در تهران 30 تا 35 میلیون تومان حداکثر درآمد دارد (آن هم اگر در بالاترین جایگاه کاری و بهترین شرایط کار کند)، باز هم درآمدش با خرج زندگی‌اش جور درنمی‌آید، یعنی دخل‌وخرج نمی‌خواند. جوان نسل جدید وقتی می‌بیند کار کردن و نکردنش در زندگی‌اش چندان تاثیری ندارد نسبت به آینده ناامید می‌شود.


🔹 دلیل سوم که به نظر من از دو دلیل اولی هم مهم‌تر است به مقایسه «خود» در برابر یک جوان خارجی بازمی‌گردد. جوان نسل زد از طریق اینترنت و شبکه‌های اجتماعی به راحتی می‌تواند خود را با جوانان کشورهای دیگر مقایسه کند. امروز اینترنت همه را به هم وصل کرده است. در قدیم این‌طور نبود و نهایت شما از شهر و روستای خودت خبر داشتی. یادم هست زمانی که بچه بودیم، روزنامه، هفتگی به شهرمان می‌آمد و هفته‌نامه‌ها به صورت ماهانه دستمان می‌رسید. بزرگ‌ترهای ما هفته‌ای یک‌بار می‌رفتند پای ماشین‌های بین‌راهی می‌ایستادند تا مجله اطلاعات هفتگی یا مجله جوانان را بخرند اما امروز خبرها لحظه‌ای منتقل می‌شود. بنابراین جوان نسل زد، وقتی خودش را با همسن‌و‌سال خود در یک کشور دیگر مثل ترکیه و امارات یا کشورهای اروپایی و آمریکایی مقایسه می‌کند، می‌بیند خیلی با رفاه او فاصله دارد. بنابراین دلیلی نمی‌بیند برای کار در سطح عادی تلاشی کند. نهایتاً سعی می‌کند شرایط را به سمتی ببرد که حداقل اگر جایی کار می‌کند، درآمدش با شرایط زندگی، رفاه و آزادی عملش مطابقت داشته باشد.

متن کامل گفت‌وگو را اینجا بخوانید


☑️ محسن جلال‌پور

@mohsenjalalpour


Репост из: روزنامه دنیای اقتصاد
طرح رزاق، سودرسانی به قاچاقچیان

✅ مریم رحیمی در گفت‌وگو با آرش نجفی، رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی ایران، عواقب زیان‌بار طرح رزاق را بررسی کرده است.

🔹طرح رزاق به‌زعم تدوین‌کنندگانش قرار بود منبع درآمدی برای مرزنشینان کشور باشد تا هم از قاچاق سوخت ممانعت شود و هم نانی در سفره مرزنشینان بگذارد.

🔹اما این طرح پس از چند سال اجرا در مرزهای شرقی کشور تنها به رسمی شدن جریان قاچاق منجر شده است.

🔹قرار بود سود کلان به‌دست‌آمده در این فرآیند زیرساخت‌های استان را بسازد اما در عمل اتفاقی که رخ داد آن بود که بسیاری از این منابع در مسیر خود هزینه نشد و حتی برخی از مسئولان این طرح نیز با اتهام فساد، تحت پیگرد قرار گرفتند.

🔹آرش نجفی معتقد است که «طرح رزاق سبب می‌شود دولت تولیدکننده، توزیع‌کننده و در نهایت خریدار بنزین باشد.»

🔹مسئله قاچاق سوخت، مدت‌هاست که ذهن سیاست‌گذار را به خود مشغول کرده است. طبق برآوردهای رسمی که مسئولان مطرح کرده‌اند، روزانه ۲۰ تا ۳۰ میلیون لیتر فرآورده از کشور خارج می‌شود.

🔹۹۰ درصد این میزان قاچاق را گازوئیل تشکیل می‌دهد، بعد از آن سه درصد بنزین، سه درصد نفت کوره و وکیوم باتوم و در زمستان دو تا سه درصد نفت سفید از مرزهای کشور قاچاق می‌شود.

🔹 در این میان روزی ۱۰ تا ۱۲ میلیون لیتر سوخت هم تحت عنوان طرح رزاق از کشور خارج می‌شود. این طرح با هدف مقابله با خروج غیرقانونی سرمایه کشور، جلوگیری از حوادث جاده‌ای و قانونمند کردن فروش سوخت در نقاط مرزی به اجرا درآمده تا از این طریق ضمن ساماندهی مرز، اشتغال پایدار برای مرزنشینان ایجاد شود.

🔹اما این کار از اساس اشتباه است چون وقتی قیمت سوخت در داخل کشور پایین‌تر از قیمت آن در خارج از مرزها نباشد، همه این اتفاقات به خودی خود حل می‌شود.

🔹وقتی در این حد و اندازه، سوخت از کشور خارج می‌شود، ما هم سوخت را به‌عنوان منابع ملی از دست می‌دهیم و هم اینکه مابه‌ازای سوختی که خارج شده، کالای قاچاق وارد کشور می‌شود.

🔹 طرح رزاق نه‌تنها از نظر اقتصادی طرح درستی نیست و تهدیدکننده امنیت کشور است، که باعث تحقیر مرزنشین‌های کشور می‌شود.

🔹ما به جای راه‌اندازی کارخانه و فراهم کردن زمینه تجارت، به مرزنشین‌ها اجازه قاچاق کالا می‌دهیم و به این ترتیب مرزنشین ایران تنها به قاچاق مشغول می‌شود و نمی‌تواند فعالیتی جز آن انجام دهد.

🔹اصلاً این پیش‌فرض غلط سبب می‌شود که مرزنشینان، از رزق و روزی واقعی و فعالیت کارآمد در اقتصاد محروم شوند و فقر هم بازتولید شود.

🔹فردی که در سیستان و بلوچستان کارخانه تولید سیمان احداث می‌کند، در حال کمک به مردم این خطه است چراکه به توسعه استان کمک می‌کند؛ نه طرحی که به‌طور پیش‌فرض همه مردم این استان را قاچاقچی می‌داند و فرآیند قاچاق را تسهیل می‌کند.

🔹اعطای سهمیه سوخت برای فروش به مرزنشینان حاصلی جز دندان‌گرد شدن گروه‌های قاچاق ندارد.

🔹استان‌های مرزی و به‌خصوص سیستان و بلوچستان ظرفیت‌های بسیار زیادی دارند که دولت می‌تواند با تمرکز بر آنها باعث توسعه شود؛ برای مثال سواحل مکران و همچنین بندر چابهار از جمله مسیرهای بسیار پرپتانسیل برای توسعه استان هستند.

🔹از سوی دیگر دولت به صنایعی مانند صنایع دستی اصلاً توجهی نکرده و این صنعت مورد غفلت قرار گرفته است.

🔹سال‌های زیادی است که کارشناسان از دولت می‌خواهند در آمایش‌های سرزمینی، برخی از صنایع را در استان‌های مرزی جاگیر کند اما دولت به هر دلیل و هر بار به بهانه‌ای از این کار سر باز می‌زند.

🔹چنانچه دولت نمی‌تواند صنایع را در این استان جاگیر کند، دست‌کم می‌تواند صنایعی مانند فرش‌بافی را در این استان توسعه دهد.

🔹اقداماتی مانند طرح رزاق، تنها به ضعیف‌تر شدن استان‌های مرزی منجر خواهند شد. از سوی دیگر هم به دلیل اینکه باعث شده این افراد کمتر آموزش‌های لازم را دریافت کنند، امکان اشتغال‌زایی را برای آنان کاهش می‌دهد. 

🔹نتیجه راهبری غلط و حکمرانی غلط، ناترازی در همه عرصه‌های کشور است.

منبع: تجارت فردا، ۵۷۶


آیا ترامپ فرصت است؟

✍️ نوید رئیسی/ مشاور علمی هفته‌نامه تجارت‌فردا


🔹 از بحران سفارت آمریکا تا ماجرای ایران-کنترا، از عذرخواهی مادلین آلبرایت بابت کودتای 28 مرداد و خودداری سیدمحمد خاتمی از دیدار با بیل کلینتون در اجلاس سازمان ملل تا گنجاندن ایران در محور شرارت توسط جورج بوش پسر و از گفت‌وگوی تلفنی حسن روحانی با باراک اوباما تا عدم صدور مجوز دیدار جواد ظریف با دونالد ترامپ در اجلاس جی 7 در بیاریتز فرانسه، روابط ایالات‌متحده و ایران تصویری آشفته‌ از فرازوفرودهای تاریخی بسیار در رابطه متقابل دو کشور را به نمایش می‌گذارد، روابطی که هیچ‌گاه نتوانسته از بن‌بست خارج شود. طی دهه اخیر، اوج نزدیکی دو کشور در توافق برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) در سال 2015 و اوج خصومت متقابل نیز در زمان فروپاشی این توافق با خروج یک‌طرفه دونالد ترامپ از آن در سال 2018 رقم خورد؛ خروجی که کمپین «فشار حداکثری» را در واشنگتن و راهبرد «مقاومت حداکثری» را در تهران کلید زد.
پیروزی مجدد دونالد ترامپ در انتخابات 2024 موجب شده تا ایالات‌متحده و ایران در سال 2025 ناگزیر از رویارویی مجدد با یکدیگر باشند، اما این رویارویی در شرایطی بسیار متفاوت نسبت به سال 2015 یا حتی 2018 رخ می‌دهد.
طی فاصله سال‌های 2024-2018 ایران توانایی‌های هسته‌ای خود را گسترش داده به‌گونه‌ای که اکنون به صورت دوفاکتو در آستانه هسته‌ای شدن قرار دارد. این بدان معناست که دونالد ترامپ در دولت دوم خود باید لاجرم یا با استفاده همه‌جانبه از ابزارهای دیپلماتیک و اقتصادی، تهدید را خنثی کند یا آنکه دستور حمله نظامی به ایران را صادر کند. این البته وضعیتی است که دونالد ترامپ، خودش برای خود به ارمغان آورده است: تصمیم او در سال 2018 برای کنار گذاشتن توافق هسته‌ای دوران اوباما به نفع کمپین «فشار حداکثری»، تهران را بر آن داشت تا برنامه هسته‌ای خود را تسریع کند.
البته ایران نیز اکنون زیر فشارهای فزاینده اقتصادی قرار دارد و طی فعل و انفعالات منطقه‌ای از 7 اکتبر به این سو، برخی کارت‌های خود را از دست داده اما علاوه بر برخورداری از بزرگ‌ترین ذخایر موشکی در منطقه، برنامه هسته‌ای خود را نیز پیش برده است.

🔹 ریچارد نیکسون، رئیس‌جمهور ایالات‌متحده، در زمان سفر تاریخی خود به چین در سال ۱۹۷۲ یادداشت‌های دست‌نویسی می‌نوشت که شامل دو عنوان «آنچه آنها می‌خواهند» و «آنچه ما می‌خواهیم» بود. این می‌تواند نشان دهد که چرا و چگونه ریچارد نیکسون و مشاور امنیت ملی او، هنری کیسینجر، توانستند تاریخ‌ساز شوند و گشایش روابط با چین، کشوری که برای دهه‌ها از ایالات‌متحده فاصله گرفته بود، را کلید بزنند. البته نیکسون از یک مزیت دیگر نیز برخوردار بود که او را برای رهبری این ابتکار دیپلماتیک جسورانه از نظر سیاسی قابل دفاع می‌کرد. او در تمام دوره شغلی خود، به‌ویژه در دوران حضور در کنگره و تصدی مقام معاون رئیس‌جمهور، به مخالفت با نفوذ کمونیسم شهره بود: «تنها نیکسون می‌توانست به چین برود.»
همچون نیکسون، دونالد ترامپ نیز در مورد خصومت با ایران تا اندازه کافی اعتبار دارد که بتواند در روندی تاریخ‌ساز مشارکت کند. ترامپ همچنین به‌عنوان سیاستمداری غیرلیبرال و تاجرمسلک شناخته می‌شود که محور کنش‌هایش نه حول دفاع از ارزش‌های غربی بلکه بر منطق منفعت می‌چرخد. اقتصاد ایران به‌دلیل دهه‌ها تحریم بین‌المللی با مشکل کمبود سرمایه‌، فرسودگی زیرساخت‌ها و عقب‌ماندگی در زمینه فناوری دست به گریبان است. این بدان معنی است که ظرفیت‌های اقتصادی بالقوه می‌تواند یکی از کارت‌های ایران باشد. بازار ایران یک بازار 85 میلیونی و تشنه کالاهای روزآمد است که چشم‌انداز جذابی را به طرف‌های خارجی ارائه می‌کند.
همه این موارد نشان می‌دهد که می‌توان سال 2025 را به «سال فرصت» تبدیل کرد به شرط آنکه همانند فهرست «آنچه آنها می‌خواهند»، اقتصاد نیز جایی در بالای فهرست «آنچه ما می‌خواهیم» داشته باشد. در زبان انگلیسی اصطلاحی وجود دارد که می‌گوید برای پیشبرد رفتار همکارانه باید «پوست افراد در بازی باشد.» نقش محوری قایل شدن برای اقتصاد این مزیت را دارد که می‌تواند با درگیر کردن بنگاه‌ها و سرمایه‌گذاران خارجی و لابی‌های اقتصادی به گروه‌های به‌اندازه کافی بزرگ از افراد متمایل به همکاری در هر دو کشور شکل دهد و منفعت متقابل را جایگزین نگاه‌های هویتی کند.
اعتماد اساس همکاری نیست بلکه برای ثبات همکاری لازم است آینده سایه‌ای بلند داشته باشد. اینکه کشورها به یکدیگر اعتماد دارند یا نه، در بلندمدت اهمیت کمتری دارد تا اینکه شرایط برای ایجاد یک الگوی پایدار همکاری با یکدیگر فراهم باشد. اقتصاد این ظرفیت را دارد که بتواند مبنای یک الگوی همکاری پایدار و بلندمدت قرار گیرد.



#تجارت_فردا
@tejaratefarda


قرار جدید
آیا ایران و آمریکا دوباره پای میز مذاکره می‌نشینند؟


در آستانه مراسم تحلیف دونالد ترامپ، مسعود پزشکیان از آمادگی ایران برای مذاکره با آمریکا خبر داد. ترامپ سیاستمداری اهل معامله است که محور کنش‌هایش نه حول دفاع از ارزش‌های غربی که بر منطق منفعت می‌چرخد.
آیا این بار در بسته مذاکرات با کلید اقتصاد باز می‌شود؟


#تجارت_فردا
@tejaratefarda


Репост из: روزنامه دنیای اقتصاد
Видео недоступно для предпросмотра
Смотреть в Telegram
بازگشت به «خانه پدری» به خاطر هزینه مسکن

🔺دنیای اقتصاد: سکونت خانوارهای کم‌‌جمعیت در آپارتمان‌‌های کوچک به‌رغم «رشد این نوع خانوار» و «تورم شدید مسکن» کاهش یافته است؛ فرضیه «بازگشت به منزل پدری» محتمل است.
 
🔹مشروح گزارش دنیای اقتصاد در این خصوص را اینجا بخوانید

🔸اینفوگرافی گزارش را اینجا ببینید

کانال رسمی روزنامه دنیای اقتصاد👇
@den_ir

Показано 20 последних публикаций.