@soltannasir {میر سید علی همدانی و دعای سیفی کبیر }
در لابه لای بعضی کتب علوم غریبه و خفیه اعتصامی از دعای سیفی کبیر یا حرز یمانی به عارف کامل مکمل میرسیدعلی همدانی منسوب است. در هر دو کتاب منقبت الجواهر و خلاصه المناقب که در شرح حال ایشان تالیف شده است. حکایتی آمده که توجه ایشان به این دعای شریف را نشان می دهد و ظاهرا جنابش در برهه ای به ختم این دعای شریف مبادرت داشته اند و با شیوه ختومات مختلف این دعای شریف که در کتب علمای عامل علوم خفیه و غریبه آمده آشنایی کامل داشته اند. در ادامه این دو حکایت را نقل می نمایم و نکاتی که به نظر بنده مهم می آید را در پایان خواهم نگاشت.
🔶حکایت اول : 👇
{نقل است از شمس الدین ختلانی که بلاواسطه خلیفه آن جناب است. گفت روزی آن جناب سیادت در اربعین نشسته بودند این فقیر خادم درویشان بود در شهر فریاد و شوری برخاست این فقیر بلا اختیار بیرون آمد دیدم که ماری سیاه و بزرگ به مهابت تمام به سوی خانقاه دویدن گرفت ترسیدم دروازه خانقاه بستم؛ مدتی ایستاده ناگاه آن جناب سیادت برای طهارت بیرون آمدند عرض کردم که یا بزرگوار بر در خانقاه ماری عظیم ایستاده است و تمام شهر از ترس او گریخته است آن جناب به زبان مبارک گفت که : زود در واکنید چون در وا کردیم دیدم که به صورت آدمی در خانقاه درآمد و از آن جناب بیعت کرد باز به صورت اژدها گریخت این فقیر از جناب سیادت پرسید که این چه کس بود؟ گفتند: پادشاه جنیان بود امروز من در خلوت دعای سیفی خوانده بودم از این وجه برای بیعت حاضر آمد.
پرسیدم که یا بزرگوار تبدیل صورت چه بود؟ گفتند: الله تعالی به اینها قدرت داده است که صورت را بدل می کنند. چنانچه نورالدین جعفر بدخشی در 《خلاصه المناقب》آورده است که آن جناب سیادت فرمودند: وقتی که مار پیش این کس رسد اول باید که سه مرتبه سوگند حضرت سلیمان دهد اگر گریخت پس جن باشد اگر نرود پس بکشد. }(کتاب منقبت الجواهر مولانا حیدر بخشی ص ۴۰ )
🔷حکایت دوم : 👇
{در ضحوه لیله بیعت سفر بدخشان اختیار کرد و فرمود چون از این سفر به خطه مبارکه ختلان باز آیم به افاضه علمی اشتغال نمایم ان شاالله اللطیف و چون اندک مسافتی تشییع کردم گفت : در همین موضع باید ایستادن، لاجرم زود توقف کردم و حال آنکه در خاطر داشتم که از جناب سیادت بپرسم که دعای سیفی... از حضرت مصطفی (ص) منقول هست یا نی ؟ لاجرم ضمیر گرفتم اگر چه ترک ادب بود و در باطن خود گفتم باید که این داعیه به صحت مقرون گردد.
و روز دیگر برهان الدین که حال (از رجال) الهی باشد، آمد و تقریر کرد که وی را در دامن کوه توزقرغان به جناب سیادت ملاقات شد. فرمود که امشب ما باید بودن لاجرم اجابت کردم و به سعادت جناب سیادت در قریه توز قرغان آن شب بودم و آن روز که اجابت نمود اشارت فرمود که : نورالدین را بگوی که 《حرز یمانی》که دعای سیفی نامند از حضرت مصطفی صلی الله علیه وسلم منقول است باید که بخواند که در خواندن آن خاصیت بسیار است.
پس دعای سیفی حاصل کردم و می خواندم اما حفظ دعای سیفی موقوف می بود تا بار دیگر به جناب سیادت رسیدم و از زبان مبارکش شنیدم آنگاه یاد گرفتم. و در وقت دیگر جناب سیادت فرمود که اگر چه در هر وقت خوانده شود خاصیت کثیره و نفحات کثیره باشد اما بین الصبحین خواندن اولی بود زیرا که آثارش در این وقت اقوی باشد.
و در بدخشان روزی خدمت شیخ محمد عرب رحمه الله علیه عرضه داشت به جناب سیادت که یا امیر من شنیده ام
که هر که 《حرز یمانی》را هزار بار بخواند به شرط آنکه در اول و آخر صدقه بدهد جمیع امور دینی و دنیاوی او را حق تعالی کفایت نماید. حضرت سیادت فرمودند :اگر چهل بار بخواند هم کفایت نماید و لیکن مخلصانه باید خواندن. }(کتاب خلاصه المناقب صفحات ۲۰۳ الی ۲۰۵)
نکته ۱: بسیار بعید است که سلطان طایفه ای از جنیان در اثر شیوه معمول قرائت دعای سیفی برای بیعت حاضر شود در خواص قرائت این دعا به شیوه معمول چنین خاصیتی ذکر نشده است. اما در شیوه های غیر معمول ختم این دعا که با اعتصام و افتتاح و اختتام و... و با محاسبات عددی و در ساعات خاص و عدد خاص قرائت می شود و در کتب علمای این فن موجود است خاصیت تسخیرات نیز برای این دعای شریف ذکر شده است. و به نظر جناب میرسید علی همدانی نیز به چنین شیوه هایی ختم این این دعای شریف را انجام می دادند.
نکته ۲: سوگند حضرت سلیمان، همان قسم سلیمانی معروف منسوب به سلیمان نبی حشمت الله می باشد که در بسیاری از کتب علوم غریبه و خفیه با اختلافاتی در بعضی کلمات آمده است و بعضا ریاضتی نیز برای آن در بعضی کتب نقل شده است تا شخص به عاملیت آن دست یابد.
نکته ۳ : منظور از بین الصبحین، فاصله زمانی بین صبح کاذب و صبح صادق است. و صبح کاذب آن هنگامی است که نور سفیدی عمودی لحظه ای در آسمان پدیدار می شود و بعد ناپدید می شود. و صبح صادق هنگام نماز صبح است.
@soltannasir