Red Lion Corps


Гео и язык канала: Иран, Латинский
Категория: Telegram


به نام خداوند جان و خرد
کزین برتر اندیشه برنگذرد
همراه با ما در دنیای تاریخ و میلیتاری
ارتباطات
https://t.me/HarfinoBot?start=redlionad
۸ دسامبر ۲۰۲۰
https://t.me/RedLionCorps/5

Связанные каналы  |  Похожие каналы

Гео и язык канала
Иран, Латинский
Категория
Telegram
Статистика
Фильтр публикаций


Репост из: خیریه منهای فقر
برپایی جشن میلاد حضرت صاحب الزمان(عج)

بنا داریم به مناسبت عید نیمه‌ شعبان در چند منطقه محروم از سیستان و بلوچستان جشنی به مدت ۳ شب برگزار کنیم از جمله روستاهای؛ ده رضا، دوست محمد حاجی، فیروزه ای، قائم آباد، واصلان، سرحدی شمالی، لورگ باغ، دهنوی پیران، شغالک و خمک ۱و۲. و حالا می‌خواهیم در این سه شب با غذای گرم از ۴۰۰۰ نفر از ساکنین این محله‌ها پذیرایی کنیم.

هزینه‌ی هر پرس غذا ۱۰۰ هزار تومان می‌باشد و شما می‌تونید با هر مقدار که در نظر دارید در برپایی این جشن سهیم باشید.

لینک پرداخت مستقیم
کارت: 5041721111902848
شبا: 530700001000228472379001
(بنام خیریه منهای‌فقر - بانک رسالت)


@menhayefaghr


Репост из: 🇮🇷وقایع الاتفاقیه نظامی🇮🇷
آنچه در حال حاضر با اطمینان می توان در خصوص نسل جدید تانک آبرامز با عنوان M1E3 گفت :

استفاده از سیستم بارگذار و تجهیز شدن به یک توپ جدید - همکاری سنگین در هنگام عملیات با ربات های زمینی ( UGV ) - استفاده از موتور ترکیبی هیبریدی که مصرف سوخت را 50 درصد نسبت به سیستم پیشران فعلی کاهش می دهد - وزن تانک نسبت به نمونه عملیاتی فعلی 10 تن کاهش خواهد داشت - در سیستم کنترل آتش از هوش مصنوعی استفاده خواهد شد و تانک تا سال 2030 میلادی باید به وضعیت عملیاتی اولیه برسد.

🇮🇷📝 @defence_news 📝🇮🇷


Видео недоступно для предпросмотра
Смотреть в Telegram
همچنان کواد FPV در جنگ اوکراین به جان آدمی افتاده ‌اند همچون گرانی به جان ما، مانند این حملات به سربازان ارتش روسیه توسط کوادهای اوکراینی.

@RedLionCorps


عرض ادب و مَحَبت
این فرسته تنذ بود اما حقیقت، حقیقت که ما ایرانیان بعضاً در مقابلش مقاومت داریم. اینکه چرا حال مملکت با این مشکلات دست و پنجه نرم می‌کند بماند، اما واقعیت تاریخی اینست مردم مملکت، نظام پهلوی را با سیاست‌هایش نخواستند و علیه آن بودند و تحت رهبری مردی قاطع که اما چه از آن خوشمان بیاید چه نیاید طی سالها با اعلامیه و پخش نوار از مسجدی به مسجد دیگر‌ توسط جوانان و نوجوانان سرانجام به ۲۲ بهمن ماهش رسید. مرحوم مدفون در دیار فراعنه خود نیز از عوامل سرنگونی خود بود.


Видео недоступно для предпросмотра
Смотреть в Telegram
نظام پادشاهی در ایران ۲۵۰۰ سال قدمت داره و ابرقدرت ها حمایتش میکنن و هیچکس حریفش نمیشه....


هیچکس:

@RedLionCorps


Репост из: Iranian Naval Force
ابعاد ناو پهپادبر باقری

⚓️ @Navy_Iranian | #Z_S


۱۱ شعبان در تقویم سالروز ولادت حضرت علی اکبر پسر حسین پسر علی (علیه‌السلام) است که به میمنت ولادت این آقازاده، امروز را روز جوان نام نهادند. بهانه‌ای برای ما شد یاد جوان‌هایی کنیم که در اوج جوانی دفاع از خاک و ناموس را وظیفه دانستند و لباس خاکی بر تن کرده و رفتند؛ جمع کثیری از آنان بازنگشتند. این جوانان تا شب و روز هست باعث افتخار این دیار کهن هستند جوانانی که ما در شاهنامه خواندیم در واقعیت دیده شدند.

روز جوان را به جوان ایرانی تبریک باید گفت جوانی با قلب پاک در سینه که دیده نشد و درک هم نشد. جوانی که با مسائل مختلف که خودش بهتر از هرکس میداند دست و پنجه نرم می‌کند. ان شاء الله به برکت خون جوانان شهید این ملک، جوان ایرانی در سلامت باشد و پاکی بلور دل را به سیاهی نکشاند.


@RedLionCorps

3.5k 0 9 10 245

Репост из: Red Lion Corps
طهران، ۲۲ بهمن ماه ۱۳۵۷

عکاس:مجتبی رضوانی

@RedLionCorps


Репост из: Red Lion Corps
Видео недоступно для предпросмотра
Смотреть в Telegram
حکومت پهلوی در اوج قدرت نظامی، اقتصادی و در حالی که تا چندی قبل از ۲۲ بهمن ۵۷ کسی در خواب هم گمان نمیبرد با سر به زمین، نیست شود، شُد... چِنانکه شُد.

ویدئو مربوط به آخرین رژه گارد جاویدان شاهنشاهی با حضور سرلشکر علی نشاط، آخرین فرمانده گارد جاویدان، در بهمن ۵۷ می باشد. سرلشکر علی نشاط درست یک سال پس از پیروزی انقلاب اسلامی در ۲۲ بهمن ۱۳۵۸ در زندان قصر تیر باران شد. گارد جاویدان بعد از انقلاب ۵۷ منحل/ادغام شد.


@RedLionCorps


Видео недоступно для предпросмотра
Смотреть в Telegram
بمب افکن بی ۲ نمونه چند درصدی که در فروشگاه های دیار فرنگ به فروش می‌رسد

@RedLionCorps

4.1k 0 58 15 131

پایگاهی بر روی آب
داستان ناوهای هواپیمابر

بخش نخست

بخش دوم

فهرست رشته نوشته ها

@RedLionCorps


پایان بخش نخست

خب به پایان بخش نخست این رشته رسیدیم ، تا اینجا با ریشه این ایده و این که با نخستین کشتی هایی که هواگرد و سپس هواپیما حمل میکردند آشنا شدیم و دانستیم ایده استفاده از هواپیما به کمک هواپیمای آب نشین به نیروی دریایی ورود پیدا کرده و این سبک از استفاده از هواپیما های آب نشین در جنگ دوم جهانی نیز همچنان (البته با اندکی به‌سازی) باقی مانده و...
امیدوارم تا به اینجا لذت برده باشید و منتظر بخش دوم این رشته بمانید.
با احترامRM

@RedLionCorps


پرتاب با منجنیق

این سبک از بهره برداری از از هواپیماها با اندکی دگرگونی و بهرجویی از منجنیق به جای عرشه کوتاه در جنگ دوم جهانی نیز ادامه یافت برای نمونه کشتی های جنگی کلاس بیسمارک بیسمارک و تیرپیتز هر کدام چهار فروند Ar 196 را حمل می کردند ویا به رزمناوهای کلاس دویچلند دویچلند ، دریاسالار شیر و دریاسالار گراف اسپی هر کدام دو هواپیما اختصاص داده شد ، اما در طول عملیات فقط یک هواپیما را حمل می کردند که روی منجنیق قرار داشت البته این کشتی ها آشیانه هواپیما نداشتند!
آرادو آر ۱۹۶ یک هواگرد تک‌باله تک‌موتوره دوسرنشین از نوع شناسایی ناو پایه ساخت شرکت آرادو در آلمان بود که نخستین پروازش را در ماه مه ۱۹۳۷ انجام داد. آر ۱۹۶ برای سال‌ها هواگرد استاندارد کریگس‌مارینه، نیروی دریایی رایش سوم بود که در جریان جنگ جهانی دوم در تمامی پهنه‌های آبی عمده اروپایی، در ماموریت‌های شناسایی، بمباران سبک، ضدزیردریایی و گشت ساحلی به کار گرفته شد.

پ‌ن¹: تصاویر مربوط به Vought O2U-1 است

پ‌ن²: اگر علاقه به این حواصیل ها دارید خوانش این نوشته نیز توصیه میگردد.

@RedLionCorps


چگونه خلبان خود را برای پریدن در ده متر آموزش دهیم!

عرشه پرواز (بهتر است بگوییم عرشه پرتاب!) ده متری دردسر های جالب خودش را داشت در واقع پرواز در آن زمان(تقریباً به طور کلی!) منوط به مرخصی عزرائیل در زمان پرواز بود!
عرشه ۱۰ متری برای بسیاری از هواپیماهای آن زمان کافی نبود، بنابراین خلبانان به باد مخالف یا حرکت کشتی برای ایجاد جریان هوا ابتدایی نیاز داشتند و آنها روی این عرشه قرار میگرفتند و با استفاده از سُر خوردن یا شتاب گرفتن از روی عرشه از کشتی بلند میشدند؛ همانطور که گفتیم این روش بیشتر شبیه پرتاب هواپیما بود، زیرا عرشه بسیار کوتاه بود و هواپیماها برای بلند شدن به باد مخالف یا سرعت کشتی و نیروی خارجی وابسته بودند.
هواپیماها پس از مأموریت، روی آب فرود می‌آمدند و سپس توسط جرثقیلهای کشتی از آب بیرون کشیده شده و به عرشه بازیابی میشدند.

@RedLionCorps


نوید توان تازه

در ۲۹ نوامبر ۱۹۱۱، یک پایگاه هوایی دریایی در فرِژوس سن-رافائل فرانسه تأسیس شد و کشتی پشتیبانی قایقهای اژدرافکنِ فودر (Foudre) به کارخانه کشتی سازی فرستاده شد تا به کشتی حامل هواپیمای آب‌نشین تبدیل شود.
این کشتی به طور کامل بازسازی شد و یک عرشه پرواز در بخش جلو برای پرتاب هواپیمای آب‌نشین ساخته شد،هواپیما پس از فرود روی آب، توسط جرثقیل به روی کشتی بازگردانده میشد.
در دسامبر ۱۹۱۱، یک هواپیمای آبنشین کانارد ووازن (Canard Voisin) برای این منظور خریداری شد. فودر در فرِژوس مستقر شد و به عنوان پایگاه شناور هواپیماهای آب‌نشین عمل میکرد که امکان ذخیره، تعمیر و تأمین تجهیزات این هواپیماها را فراهم مینمود. این کشتی در ۱۵ آوریل ۱۹۱۲ مسلح شد و آزمایشها با هواپیمای کانارد ووازن آغاز گردید. آزمایشهای دریایی با فودر در ژوئیه ۱۹۱۲ در جریان تمرینات تاکتیکی در مدیترانه آغاز شد. در این تمرینات از هواپیماهای تازه استفاده شد. طی این رزمایش‌ها که یک شبیه‌سازی نبرد دریایی بین دو ناوگان رقیب بود، نیوپورت موفق شد یک حمله غافلگیرانه از سوی «دشمن فرضی» را کشف کند که نوید روز های تازه بود!

@RedLionCorps


فودر تندر فرانسوی

فودر یک ناو هواپیمابر نیروی دریایی فرانس بود که نخستبن ناو هواپیمابر در تاریخ نیز هست!
البته از ابتدا یک ناو برای حمل و نگه داری از هواپیما نبود درواقع یک Torpedo Boat Tender بود که به کشتی ای که وظیفه پشتیبانی و نگهداری از قایقهای اژدرافکن را دارد گویند. این شناورها عموماً در دوران اوج استفاده از قایقهای اژدرافکن (اواخر قرن ۱۹ تا اواسط قرن ۲۰) به ویژه در جنگهای جهانی اول و دوم مورد استفاده قرار میگرفتند.

@RedLionCorps


پسری از مارسی

در ۲۹ نوامبر ۱۸۸۲ هنری فابر در مارسی دیده به جهان گشود؛ او در یک خانواده برجسته از صاحبان کشتی در مارسی به دنیا آمد. وی در کالج یسوعی‌ها(نام نوعی فرقه مذهبی) مارسی تحصیل کرد او بشدت خلاق بود و طراحی هواپیما را مطالعه میکرد. او سیستمی از دستگاه های شناور را به ثبت رساند که سرانجام به یک هواپیمای بینام رسید!
سطح تالابی در نزدیکی مارسی در ۲۸ مارس ۱۹۱۰ شاهد پرواز موجودی بود که هم قایق بود و هم هواپیما؛نخستین هواپیمای آب نشین هواپیمایی آزمایشی و بدون نام، این هواپیما نخستین هواپیمایی بود که با قدرت خود از آب بلند شد، این نقطه مهم در عصر هوانوردی و حتی دریانوردی بود جایی که روند تاریخ دگرگون شد!
این هواپیما یک هواپیمای تک باله بود که تمام اجزا آن از جمله بال و بخش شناوری با یک خرپای معکوس به هم متصل شده بودند پرنده در جلو نیز دو بالک داشت که چیزی شبیه کانارد بودند!
توجه بسیاری از سازندگان هواپیمای بزرگ فرانسوی به پرنده آب نشین جلب شد و فرصت های تازه فراهم شد.
فابر برخلاف هم عصران اش بسیار عمر کرد و عصر جت ها و عصر فضا را هم دید و در ژوئن ۱۹۸۴ در ۱۰۱ ساگی درگذشت.

@RedLionCorps


محدودیت ها

وقتی به تاریخچه هواپیما نگاهی بیاندازید موجه میشوید که یک محدودیت مهم در ابتدای داستان آن وجود دارد و آن لزوم یک سطح صاف برای نشستن و برخاستن است که خب این نیاز سبب شد که طراحان روی به سطح تقریبا همیشه صاف بیاورند و آن سطح مایعات (آب) بود(بلاد یوروپ هم پر رود و دریاچه و دریا است و این را ناخواسته ممکن تر کرد) و این سبب شد در نخستین روز های عصر هواپیما ها هواپیماهای آب نشین رونق یابند! و این نیز سبب آن شد که نخستین شناور های حامل هواگردهای بال ثابت هم پا به میدان نهند!
نخستین ناو های هواپیمابر!

@RedLionCorps


ناو بالن‌بر!

شناور های حامل بالون کشتی هایی مجهز به بالون بود که معمولا توسط طناب یا کابل به کشتی بسته می شد و معمولا برای مشاهده استفاده می شد عملا دیدبانی با بالن امری رایج بود حتی در زمان انقلاب مشروطه نیز محمد علی شاه میخواست از این تاکتیک بهره ببد که خب پیشتر داستانش را گفته ام و در واقع بهره بردن از بالن برای دیدبانی رخدادی پرتکرار بوده؛ کشتی های بالن بر در نیمه دوم قرن نوزدهم و اوایل قرن بیستم توسعه و رونق یافتند، این کشتی‌ها به گونه‌ای ساخته شدند که دورترین دید را از آب های اطراف داشته باشند و بالن های دیدبانی در جنگ داخلی آمریکا هم به کار رفتند و با آغاز جنگ نخست جهانی شناور های حامل بالن توسط نیروی دریایی بریتانیای، فرانسه، آلمان، ایتالیا، روسیه و سوئد استفاده شد. حدود ۱۰ حامل بالون ساخته شد که هدف آنها های رصد هوایی بود!

@RedLionCorps


مته به خشخاش

اگر بخواهیم خیلی بنی اسرائیلی به این پرسش نگاه کنیم باید بگوییم ایده حمل چیزی که پرواز میکند بسیار قدیمی است! برای نونه چینی ها بالن های کوچک هوای گرمی را در کشتی حمل میکردند که برای علامت دادن یا گاه کار های دیگر به کار میرفته (درواقع همین فانوس هایی که مد شده ملت برای آرزو کردن استفاده میکنند درواقع یک ابزار جنگی است!) اما اگر کمتر مته به خشخاش بگذاریم میتوانیم به فرانتس فون اوچاتیوس مخترع و افسر توپخانه اتریشی نگاهی بیاندازیم که بالون‌هایی ساخت تا با آن به بمباران ونیز بپردازد! بیشتر بالن های وی از خشکی به هوا خواستند ولی برخی از آنها نیز از کشتی اتریشی SMS Vulcano به پرواز در آمد به شیوه نادری نخستین بمباران هوایی تاریخ به گونه ای بی‌سرنشین و حتی غیر هدفمند بوده است!

پ‌ن: اگر دوست داشتید رشته این داستان را در وایو بخوانید.

@RedLionCorps

Показано 20 последних публикаций.