♨️ #یادداشت_ایرانویو۲۴
🔴 قطر و نقشه راه انتقال قدرت در سوریه (بخش دوم)
✍ هدی یوسفی، کارشناس مسائل خاورمیانه▫️با وقوع بحران سوریه در سال ۲۰۱۱، قطر از همان ابتدا از ارتش آزاد سوریه و برخی دیگر از گروههای مخالف بشار اسد حمایت کرد.
▫️سیاست قطر در این رابطه همسو با متحد منطقهای خود، ترکیه، و با هدف حمایت از اخوان المسلمین و دیگر گروههای اسلامگرا با ایدئولوژیهای مشابه در منطقه بود.
▫️از همان زمان، قطر به عنوان یکی از مراکز اصلی جهان عرب برای پناهجویان و چهرههای مخالف اسد شناخته میشد. راهبرد قطر در ابتدا حمایت مالی و تسلیحاتی از گروههای مسلح مخالف دولت بود، اما به تدریج و برای جلوگیری از پیامدهای ایستادن در کنار گروههای تروریستی، دوحه با تغییر قابل توجهی در استراتژی خود، تلاشهای بشردوستانه را اولویت بخشید.
♨️ خلق سیمای حامی حقوق بشری
▫️خیریه قطر در تمام سالهای جنگ داخلی سوریه مبالغ گزافی را برای ارسال کمکهای امدادی به مردم سوریه هزینه کرد. این اقدامات البته برای قطر تازگی ندارد.
▫️این کشور به وسیله چنین رویکردهایی در حقیقت دیپلماسی عمومی موفقی را ایجاد میکند که در نهایت نظر افکار عمومی مردم یک کشور را جلب کرده و همین مسئله زمینهساز تثبیت و تعمیق نفوذ در بلندمدت خواهد شد.
▫️حمایتهای دوحه از آوارگان سوریه در داخل و خارج مرزهای این کشور تا آنجا تداوم یافت که در سال گذشته قطر شهرکی را در سرزمینهای شمال سوریه، در حومه حلب، به نام شهر سوران افتتاح کرد.
🔺۱۱۳۶ واحد مسکونی موجود در آن به پناهجویانی اختصاص یافت که در جریان جنگ داخلی و حملات تروریستی آواره شده و در چادر زندگی میکردند.
🔺این شهرک همچنین تمام امکانات زیرساختی، درمانگاه، مسجد، شبکه آب و فاضلاب، آسفالت و غیره را نیز دارا بود.
▫️به دنبال تحولات اخیر و پس از سرنگونی بشار اسد در سوریه، قطر کمکهای بشردوستانه خود را ارتقا بخشید.
▫️مقامات دوحه همچنین در جریان سفر هیئت دیپلماتیک قطر به دمشق و دیدار با احمد الشرع (ابومحمد الجولانی)، رهبر تحریر الشام و دولت موقت سوریه، اعلام کردند که قصد دارند در زمینه بازسازی زیرساختها و نیز تأمین انرژی در سوریه کمکهای فنی و لجستیکی به این کشور ارائه کنند.
▫️دوحه قصد دارد برای تأمین انرژی مورد نیاز مردم سوریه در حوزههایی مانند بازسازی میادین نفت و گاز، توسعه شبکههای انتقال و توزیع انرژی و نیز تقویت ظرفیت تولید برق به دولت این کشور کمک کند، چرا که نیروگاههای سوریه عمدتاً در دهه ۱۹۹۰ ساخته شدهاند و تا امروز بازسازی نشدهاند.
🔺علیرغم ابعاد اقتصادی و بشردوستانه، حوزه روابط سیاسی اما چندان بدون حاشیه پیگیری نمیشود.
🔸با وجود آنکه سقوط دولت اسد، که نماینده ایدئولوژی کاملاً متفاوتی با آرمانهای قطر بود، رویدادی مطلوب برای دوحه به شمار میرود، اما بخش مهمی از چشمانداز روابط با دولت جدید نیز نخست به ماهیت گروه حاکم و سپس به سیر تحولات پیشرو مرتبط خواهد بود.
♨️ قطر حامی بیچون و چرای هیئت تحریرالشام خواهد بود؟
⭕️
استراتژی قطر در سوریه را میتوان در سه بعد مورد ارزیابی قرار داد:
🔺نخست، حمایت از گروههای اسلامگرا:
▫️قطر و ترکیه در تقریباً تمام پروندههای منطقهای، از تحولات مصر و لیبی گرفته تا سوریه، به دنبال به قدرت رساندن نمایندگانی از شاخههای مختلف اخوان المسلمین بودند.
▫️حمایت از «محمد مرسی» در قاهره و «فائز سراج» در طرابلس در همین راستا قابل تبیین است.
🔺به همین دلیل، تا زمانی که بشار اسد از حزب بعث سوریه قدرت را در دست داشت، قطر از هیچ تلاشی برای از دور خارج کردن وی فروگذار نکرد.
▫️حمایتهای مالی و تسلیحاتی قطر از گروههایی مانند جبهه النصره و جناحهایی از ارتش آزاد سوریه در راستای به قدرت رساندن مدل حکومتی متناسب با ترجیحات ایدئولوژیک دوحه بود.
📎
بخش اول را از اینجا مطالعه کنید 📎 بخش سوم را از اینجا مطالعه کنید 🔗 #سوریه 🔗 #قطر
@IranView24