کتابی با طعم «تیکتاک»!چند ماه پیش، نویسندهٔ ایتالیایی آنینا والارینو کتابی را منتشر کرد که به نقد فمینیسم میپردازد و عنوان آن
«فمینیسم بیمصرف: قربانیپنداری، خودشیفتگی و حقایق نصفهنیمه: دشمنان جدید زنان» است. آنچه بیش از همه در این کتاب توجه مرا جلب کرد، رایحهٔ تیکتاک، توییتر و یوتیوب است که از این کتاب به مشام میرسد. این کتاب از سایر کتابها در این زمینه متفاوت است، چرا که واقعیت را از طریق نبردهای موجود در شبکههای اجتماعی بررسی میکند و تحولات فکری و رفتاری را از خلال «ترندها» رصد میکند.
همچنین، نویسنده هشدار میدهد که فمینیسم در نسل جدید دچار انحرافات عمیق شده و این انحرافات را از طریق زبان جدیدی که در میان فمینیستها در توییتهایشان رایج است، نشان میدهد. (نویسنده خودش را فمنیست میداند).
قصد دارم در آینده دربارهٔ محتوای کتاب صحبت کنم، ولی اینجا به یک پدیدهٔ آزار دهنده اشاره میکنم که باید آن را حقیقتی غیرقابل انکار بدانیم. حقیقت این است که یک دعوتگر نمیتواند به طور مستقیم به تغییر وضعیت جامعه بپردازد و دغدغههای فکری و معیشتی نسل جدید را مورد معالجه قرار دهد و در عین حال ارتباطش با شبکههای اجتماعی مدرن قطع باشد. به این دلایل:
- شبکههای اجتماعی مدرن به ابزار اول دریافت اطلاعات تبدیل شدهاند و سلطهٔ آنها بر افکار مردم به حدی رسیده که خانه و مدرسه را هم تحت تاثیر قرار داده است.
- این پلتفرمها هر روز، در هر شرایطی و با هر ابزار جدی یا غیر جدی، مردم را مورد خطاب قرار میدهند.
- این جنبش فکری پرتلاطم که در این پلتفرمها جریان دارد، موجب شده که تغییر ذهنیت مردم در زمانهای بسیار کوتاه اتفاق بیفتد؛ آنچه قبلا ممکن بود سالها زمان ببرد، امروز میتواند در چند ماه یا حتی کمتر تغییر کند.
- این پلتفرمها تبدیل به کارخانهٔ الگوها و ستارگان شدهاند، حتی اگر ستارههای ساخته شده پوشالی باشند و از سوی دیگر الگوهای بسیاری هم نابود میشوند حتی اگر بهترین مردم باشند... انسان از دوست خود تاثیر میپذیرد، چه رسد به این الگوها!
- ترویج کفر، خرافات و انحرافات در این پلتفرمها بسیار آسان است؛ فقط کافی است یک دوربین، اعتماد به نفس در «هذیانگویی»، و موضوعی جنجالی برای سخن گفتن دربارهٔ آن وجود داشته باشد.
خلاصه اینکه: مصلحان دو دسته هستند: یکی کسانی که به طور غیرمستقیم در پی تاثیرگذاری بر جامعه هستند، مانند کسانی که به علوم آله (علوم ابزاری) پرداختهاند، مثل آموزش زبان عربی و علوم عقلی چنانکه در کتب این علم آمده است، و دستهٔ دیگر کسانی هستند که به طور مستقیم در پی تاثیرگذاری بر مردم هستند و دغدغههای فکری و روحی آنان را از نزدیک لمس میکنند. گروه اول ممکن است دربارهٔ بیاطلاعی از دنیای شبکههای اجتماعی تا حدودی معذور باشند، اما گروه دوم اگر از این پلتفرمها بیخبر باشند، نصف علم که همان «فقه شناخت واقع» است را از دست دادهاند، و سخنانشان بیثمر میماند.
در حقیقت، این مسئله بسیار آزاردهنده و دردسرساز است. این فضاها پر از فساد و ابتذالی است که هر فردی با روح و عقل سالم را از خود میراند، اما از سوی دیگر، یک دعوتگر باید راهی برای ورود به این فضاها بیابد تا بتواند محرکهای واقعی جامعه را بشناسد و مسیر حرکت بسیاری از مردم را درک کند، بدون آنکه آلوده به زبالههای این پلتفرمها شود. این موضوع نیازمند اجتهاد و بینش دقیق است.
✍ دکتر سامی عامری
📝 ترجمه:
مرکز بینش✾•┈┈••✦❀✦••┈┈•✾
🇵🇸
@no_atheism | رد شبهات ملحدین