مقایسه دو اتفاق مهم اقتصادی و اجتماعی در دو هفته گذشته: برای براندازان، قتل امیر محمد خالقی و اعتراضات در کوی دانشگاه، مهمتر از افزایش قیمت دلار بود♦در دو هفته گذشته، دو اتفاق اقتصادی و اجتماعی، مورد توجه گسترده کاربران شبکههای اجتماعی قرار گرفت؛ اتفاق اول، افزایش قیمت دلار در روزهای ۲۰ و ۲۱ بهمنماه ماه بود که بشدت مورد توجه کاربران توئیتر و اینستاگرام قرار گرفت (مشروح گزارش آن را در پست قبلی میتوانید بخوانید).
♦دومین اتفاق مهم، قتل امیر محمد خالقی، دانشجوی کارآفرین دانشگاه تهران توسط سارقان بود که با اعتراض دانشجویان در کوی دانشگاه همراه شد. این قتل و تجمعاتی که بهدنبال آن اتفاق افتاد، در شبکههای اجتماعی مورد توجه گسترده قرار گرفت.
♦مقایسه این دو رویداد، بیانگر تفاوتی مهم در رفتار کاربران شبکههای اجتماعی است. در حالی که کاربران اینستاگرام به افزایش نرخ دلار واکنش بهمراتب بیشتری نشان دادند، کاربران توئیتر به قتل امیر محمد خالقی و تجمعات پس از آن بیشتر واکنش نشان دادند.
♦محتوای منتشر شده در اینستاگرام در واکنش به افزایش قیمت دلار، در مجموع حداقل ۱۵۰میلیون بار دیده شده و بیش از ۱۶میلیون لایک خورده داشت، اما مطالب مربوط به قتل امیر محمد خالقی در این پلتفرم حدود یک سوم این اعداد بازدید و لایک دریافت کرده است.
♦نکته مهم در تحلیل فضای اینستاگرام آن است که صفحات اینستاگرامی عمومی و هنری در جریان افزایش قیمت دلار از جمله صفحات مؤثر بودند؛ اما در جریان قتل امیر محمد خالقی، مؤثرترین صفحات، صفحات مربوط به کاربران سلطنتطلب بوده است.
♦اما فضای توئیتر، کاملا فضای متفاوتی را نشان میدهد. در رابطه با افزایش قیمت دلار در توئیتر، بیش از ۱۱۵ هزار توئیت و ریتوئیت با کلیدواژه «دلار» منتشر شده است راجع به قتل امیر محمد خالقی، ۲۰۰ هزار توئیت و ریتوئیت منتشر شده است؛ و در مجموع راجع به قتل امیر محمد خالقی، محتوای بیشتری تولید شده است. البته به دلیل تفاوت کاربران فعال در این دو موضوع، تعداد توئیت با تعداد لایک و بازدید همبستگی نداشته است. دلیل این امر در مقایسه شبکه بازنشرهای توئیتها روشن است:
♦در فضای توئیتر، پس از مدتها فعالیت همزمان و گسترده کاربران برانداز سلطنتطلب و غیر سلطنتطلب با هم دیده میشود. بر اساس شبکه بازنشرهای توئیتهای مربوط به این موضوع (
گراف زیر) کاربران سلطنتطلب ۳۲٪ درصد از شبکه، کاربران برانداز غیر سلطنتطلب ۲۷٪ از شبکه و کاربران طرفدار سازمان مجاهدین خلق ۶٪ از شبکه را تشکیل دادهاند. این سه جریان روی هم رفته ۶۵٪ از شبکه را تشکیل دادهاند؛ این در حالی است که در جریان افزایش نرخ دلار، کاربران با رویکرد براندازی ۴۴٪ از شبکه را تشکیل داده بودند.
♦کاربران روزمرهنویس، فعالان دانشجویی و برخی از کاربران تحولخواه نیز ۱۸٪ از شبکه را تشکیل دادهاند؛ در این خوشه، اکانت توئیتری امیر محمد خالقی دیده میشود. کاربران روزمرهنویس و فعالان دانشجویی، برخی از توئیتهای سابق او را بازنشر کردهاند و به همین جهت اکانت او در این خوشه بسیار برجسته دیده میشود.
♦سهم کاربران اصلاحطلب و اصولگرا و انقلابی در واکنش به این ماجرا، بسیار کمتر از سهم آنها در جریان افزایش قیمت دلار بوده است. در حالی که در جریان افزایش قیمت دلار، کاربران انقلابی و اصولگرا ۲۷٪ از شبکه را تشکیل داده بودند، در رابطه با قتل امیر محمد خالقی فقط ۱۲٪ از شبکه را تشکیل دادهاند؛ کاربران اصلاحطلب نیز حدود ۵٪ از شبکه را تشکیل دادهاند و شاید برای اولین بار، باشد که سهم آنها در شبکه بازنشرها کمتر از کاربران سازمان مجاهدین خلق باشد.
♦این دادهها بهخوبی بیانگر آن است که قتل امیر محمد خالقی و اعتراضات در کوی دانشگاه، برای کاربران برانداز سوژه مهمتری از افزایش نرخ دلار بوده است. این در حالی است که بر اساس فضای اینستاگرام و توئیتر میتوان گفت که برای عموم مردم و کاربران روزمرهنویس، افزایش قیمت دلار مهمتر بوده است.
منبع: کانال تحلیل شبکههای اجتماعی مجازی
melimazhabi.com ✅
@mellimazzhabi