📍
انتقادی ضروری از یک استاد برجسته علم اقتصاد🔸
حسن سبحانی، استاد اقتصاد دانشگاه تهران و از نمایندگان ادوار مجلس شورای اسلامی به تازگی در یک سخنرانی پیرامون مفهوم اقتصاد اسلامی گفته است: نکته ای که در آن تردید نیست این است که ادیان ضد فقر هستند. فقر به کفر می انجامد و وقتی دین بزرگترین تهدید برای حاکمیت خود را فقر تعریف می کند، منطقی است که برای مبارزه با آن بسیار توصیه داشته باشد. جوامع توسعه یافته، فقر را درمان کرده اند، البته استثناهایی هم می تواند وجود داشته باشد.🔸
به گزارش جماران، او میافزاید: بنابراین هر تلقی از دین که به توسعه دامن نزده، دینی نیست، چرا که خدای بزرگ، از طریق ابزار و امکانات و نظام علت و معلولی امور را اداره می کند. بنابراین زمینه های اقتصادی تعالی یک جامعه دینی که از جمله در تولید ثروت و امکانات و کار و تلاش خلاصه می شود، شرط لازمی است که برای رفع فقر وجود دارد.🔺مقام علمی، نجابت، شأن نخبگی و پاکدستی دکتر سبحانی که از رجال سیاسی و دانشمندان علم اقتصاد هستند زبانزد خاص و عام ایرانی است و ایشان ستارهای هستند که در عالم حکمرانی ایرانی میدرخشند.
🔺بیان این مقدمه که از بن دندان به آن معتقد هستیم البته قبل از نقد ما به سخنان دکتر سبحانی ضروری بود تا اثبات شود که نقد ما یک نقد فنی خواهد بود و جایگاه و شأنیت دکتر سبحانی که از حقطلبان راستین در سیاست و اقتصاد در ایران هستند همچنان رفیع خواهد بود.
🔺نقد ما به بخشی از سخنان دکتر سبحانی است که طی آن درباره جوامع موسوم به توسعه یافته (منظور آمریکا و کشورهای اروپایی است) اینطور گفتهاند که آنها فقر را درمان کردهاند.
لکن آمار و مستندات اما این حرف را تأیید نمیکند.
🔺در واقع آنچه که در برخی کشورهای خارجی رخ نموده؛ درمان فقر نیست بلکه کتمان فقر، حل کردن مشکل فقر ذهنی و نیز پذیرش رسوب زیست فقیرانه در زندگی و زمانه قشرهایی از مردمان آن مجامع است.
🔺کما اینکه شاید برای دکتر سبحانی عزیز و مخاطبان محترم جالب باشد که نرخ فقر مطلق در ایران تا ۵ سال قبل حتی از انگلیس هم کمتر بود و ما در بهبود فقر از این کشور اروپایی جلوتر بودیم. و شاید هنوز هم هستیم.
🔺مسائلی مثل مالیات بالا، گران بودن غذا، لزوم کار زیاد، گرانی درمان و... نیز بر همین سیاق قابل بیان است که چطور زندگی مردم در ممالک غربی را با شدت مواجه کرده است.
🔺شدتی که البته همانطور که اشاره کردیم اولا در فرایند تربیتی ایجاد شده از سوی حکمرانان آن ممالک مستحیل شده و بیماری "فقر ذهنی" را ایجاد نکرده، سطحی از تفریح و لذت برای همه مردم فراهم شده که به عنوان مرهمی برای فقر عمل میکند -و سیاست درستی هم هست- و به هیچ تریبونی هم اجازه سیاهنمایی سیستماتیک علیه آن کشور داده نمیشود.
و در نتیجه این تصور ایجاد میشود که در کشورهای غربی مشکل فقر حل شده است!
🔺بله! ما در ایران هم با مشکلاتی مثل تلاطم در میزان قدرت خرید، گرانی مسکن و... مواجهیم.
لکن انتظاری که از خواص جامعه میرود تعیین مرز بین معمولی بودن این مشکلات با رویکرد بحراننگری در قبال آنهاست. و ایضا نگرش تعادلی و مستند به آنچه که در ایران و غرب و در سوی کفّهی یک ترازو میگذرد.
🔺ما برای دکتر سبحانی عزیز، آرزوی توفیق بیشتر و طول عمر بابرکت در خدمت به مردم و نظام اسلامی را خواستاریم.
#وبلاگ_مشرق
@mashreghnews_channel