گفتار فلسفی
نوآم چومسکی (متولد 1928)
محمد امین مروتیآورام نوآم چامسکی پدر زبانشناسی مدرن، فیلسوف و فعال سیاسی آمریکایی است. در سال ۱۹۵۷ کتاب مشهورش «ساختارهای نحوی» را منتشر کرد که مبتنی بر نوعی نظریه گرامر جهانی، در تقابل با رفتارگرایی زبانی "بی.اف. اسکینر" بود.
چامسکی از دو نوع شهرت برخوردار است:
شهرت گسترده سیاسی به خاطر باورش به "آنارکوسوسیالیسم" و مخالفت با سیاست های آمریکا و شهرت عمیق علمی به خاطر طرحی نو که در زبانشناسی در انداخت.
مواضع سیاسی:او اولین مقاله خود را در سن ۱۰ سالگی در مورد گسترش فاشیسم نوشت و از سن ۱۲ یا ۱۳ سالگی با سیاست آنارشیستی آشنا و به منتقد استالینیسم و مارکسیسم–لنینیسم تبدیل شد.
چامسکی متاثر از ایدههای "رودولف رکر" آنارشیست شد و مجذوب کمونهای "آنارکو سندیکالیستی" شد که در طول جنگ داخلی اسپانیا ایجاد شد.
چامسکی می گوید به سنت لیبرالیسم کلاسیک که دخالت دولت را در سیاست و اقتصاد منع می کرد، احترام می گذارد ولی لیبرالیسم جدید را که مدافع سرمایه داری دولتی است قبول ندارد. او خود را یک سوسیالیست آنارشیست می داند که با عناوین آنارکو-سندیکالیسم و سوسیالیسم لیبرتارین معرفی می شود.
مخالف با دخالت آمریکا در جنگ ویتنام، مخالفت با حمله به عراق و نقد سیاست های اسرائیل از جمله مواضع او بوده اند. چامسکی همچنین اهداف اعتراضات دانشجویی ۱۹۶۸ را زیر سؤال برد. وی به دلیل فعالیتهای ضدجنگ خود در موارد متعدد دستگیر شد.
چامسکی تمرکز رسانههای ایالات متحده را به نسلکشی کامبوج و بی توجهی به اشغال اندونزیایی تیمور شرقی را نقد می کند.
استیون لوکس، آکادمیک مارکسیست، چامسکی را متهم به خیانت به آرمانهای آنارشیستی خود و توجیه گری برای رهبر کامبوج، پل پوت، کرد.
تعهد او به آزادی بیان باعث شد تا از حق رابرت فوریسون مورخ فرانسوی برای انکار هولوکاست، دفاع کند. چامسکی به دلیل دفاع از فوریسون بهطور گسترده محکوم شد. ماجرای فوریسون تأثیری مخرب بر اعتبار چامسکی داشت.
چامسکی در سفر به ترکیه از مناطق کردنشین ترکیه بازدید کرد و به نفع حقوق بشر کردها سخن گفت.
همچنین از جنبش تسخیر وال استریت حمایت کرد.
ساختارهای ژنتیکی زبان:زبانشناسی چامسکی در تقابل با تفکر لوح سفیدی است که امثال جان لاک و فلاسفه تجربی بدان قائل بودند. اینکه نوزاد انسان از طریق کنش و واکنش با محیط اطراف و تعلیم و تربیت، به یادگیری و از جمله یادگیری زبان می پردازد.
چامسکی نحو را جوهر زبان می دانست که به شکل ناخودآگاه و از بدو تولد در ساختار روانی نوزاد انسان مستتر است. به همین دلیل نوزاد انسان این زبان های پیچیده و غامض را به سادگی می آموزد. صورت تمام زبان های طبیعی نوزاد انسان قبل از تولد در ذهن او برنامه ریزی شده است. درست است که آموختن زبان چینی دشوارتر از زبان انگلیسی است، اما این تفاوت در سطح است ولی در عمق، ساختارها مشترکند.
نظریه چامسکی بعدا به نظریه دستور زایشی، دستور گشتاری یا دستور زبان زاینده معروف شد.
یادگیری یا رشد؟در واقع آموزه های چامسکی تلفیقی از زیست شناسی، زبانشناسی و فلسفه است که در تقابل با مکاتب تجربی مثل اصالت رفتاریان شکل گرفته است که شناخت را حاصل ترکیبی از مهارت ها و عادت ها به کمک تکرار و تعمیم و تداعی می دانستند.
چامسکی معتقد است آموختن زبان و نحو ربطی به سواد ندارد. کودک زبان را نمی آموزد، بلکه زبان مانند سایر اعضایش در شرایط مقتضی، "رشد" می کند. او استعاره "رشد" را به جای یادگیری می نشاند.
منتقدان:بر او اشکال شده است که انسان در جزیره ای غیرمسکونی، به سن بلوغ می رسد ولی در همانجا زبان نمی آموزد. چامسکی می گوید رشد و بلوغ هم مستلزم تغذیه و محیط مساعد است و زبان نیز چنین است. مسئله مهم این است که رشد هر اندامی، دوره حساس و زمان مناسبی دارد که اگر از آن بگذرد، رشد اندام مربوطه هم مختل یا منتفی می شود.
نوام چامسکی و میشل فوکو در ۱۹۷۱ در یک مناظره تلویزیونی شرکت کردند. نوام چامسکی نیز در این مناظره بیان کرده بود، طبیعت انسان تحت تسلط شدید زیستشناسی معین و مشخص میشود و درمقابل میشل فوکو نیز استدلال میکرد که ساختارهای اجتماعی، تعیین کننده ارزشهای اجتماعی، شخصیت و پرسمانهای اجتماعی است.
مطالعات نظری در زبانشناسی باعث شد چامسکی و پیروانش در دهۀ ۱۹۸۰ در مفهوم دستور زبان جهانی تجدیدنظری اساسی کنند. نسخۀ جدید از این نظریه بهنام «اصول و پارامترها» جایگزین یک دستور واحد جهانی برای تمام زبانهای دنیا شد.
منابع:مردان اندیشه، براین مگی، گفتگو با نوآم چومسکی / عزت الله فولادوند/ طرح نو/1374
نظریۀ چامسکی به بنبستِ کامل رسیده است/ پل ایبوتسن و مایکل توماسلو، ساینتیفیک امریکن 2016/ ترجمۀ علیرضا شفیعینسب