👁🗨 نگاه تحلیلگران:
توصیه به بانوی سخنگو/ کم گوی و گزیده گوی…👈 محمدابراهیم انصاری لاری، فعال سیاسی، در یادداشتی برای #راهبرد نوشت:
✍ درست است که حقوق شهروندی #خاتمی با حقوق دیگر شهروندان مساوی است و نه خاتمی و نه هیچکس تابهحال مدعی حقوق شهروندی ویژهای برای او نبوده است؛ اما خاتمی بیمجامله و بی هیچ تعارف یک شهروند عادی نیست. کمااینکه امروز پزشکیان هم یک شهروند عادی نیست و توهین به او در شمول جرم سیاسی محسوب شده است و مجازات آن هم تعیین شده و... به عبارت دیگر، شخصیت حقیقی پزشکیان امروز از شخصیت حقوقی او متمایز است.
✍ خاتمی اما شهروندی است که همزمان و هنوز سلسلهجنبان اصلاحطلبان و هنوز معتبرترین و محبوبترین چهره سیاسی کشور است. شهروندی است که رییسجمهور دوره هفتم و هشتم کشور بوده است؛ آن هم رییسجمهوری که ملت با او رشد ۸درصدی و رونق اقتصادی و بالندگی طبقه متوسط را تجربه کردهاند و سالهای فراموشنشدنی افتخار و عزت ملی را با او سپری کردهاند و اینها همه ابعاد دیگر خاتمی ست که با شخصیت حقیقی او متفاوت است.
✍ مهمتر از آن، خاتمی شهروندی است که نقش مهمی در پیروزی پزشکیان داشته و اگر ورود او و توصیه او برای حمایت از پزشکیان نبود، اصلاحطلبان در انتخابات قدم از قدم برنمیداشتند.
✍ کافی است تصور کنید خاتمی در انتخابات ریاستجمهوری هم رفتاری مثل انتخابات مجلس داشت. بیتردید درصد مشارکت همان ۱۸ تا ۲۰درصد بود و هنوز پزشکیان در صندلی قرمزش مثل همیشه آرام و بیخیال تکیه زده بود و بانوی سخنگو هم سر کلاس تدریس خود بود.
✍ منصفانه این است که اگر اصلاحطلبان در گوشهگوشه کشور آستینها را بالا نمیزدند و از عرض و مال خود مایه نمیگذاشتند؛ برای فعالترین و محبوبترین و سینهچاکترین و بیباکترین حامیان پزشکیان مانند دکتر ظریف هم نه اجتماعی تشکیل میشد و نه میتینگی شکل میگرفت که بتواند با نام بردن مکرر از خاتمی از جمعیت کفزدنهای ممتد و تشویقهای آنچنانی دریافت کند و با یک تیر دو نشان هم بزند؛ هم مروری بر حکایت برجام بدفرجام بکند و از کار بزرگ و درستی که کرده بود، دفاع کند و هم برای پزشکیان کت در بیاورد و هیجان ایجاد کند.
✍ فراموش نکنید سازمان رای پزشکیان از جنس اصلاحطلبان بود و همه تلاش حامیان سرشناس پزشکیان و حضور دکتر ظریف و هزار جواد و عباد دیگر و… همه و همه حداکثر تاثیری که داشت، ایجاد شور هیجان در اجتماعاتی بود که هم ترتیبدهندگانش و هم شرکتکنندگانش اصلاحطلبانی بودند که تصمیم خود را برای رای دادن به پزشکیان کرفته بودند و تمام فعالیتهای واقعی و مجازی این حامیان سرشناس منجر به روشن کردن یک رای خاموش و سفید کردن یک رای خاکستری نشد.
✍ و فراموش نکنیم که آن روزها در گرماگرم کارزار انتخابات خاتمی فقط یک شهروند عادی نبود که امروز بانوی سخنگو بخواهد ممانعت از حضور خاتمی در مراسم افتتاح بیمارستان زندهیاد هاشمی را در حد ممانعت از حضور یک شهروند عادی تنزل دهد و بی آنکه متوجه قیاس نابهجای خود شود، باز تاکید دوباره کند که برای ما شهروندان آشناتر با شهروندان گمنام تفاوتی ندارند و از برابری همه در بهرهمندی از حقوق شهروندی بگوید.
✍ حقیقت این است که این قیاس آنقدر ناصواب است که به نظرم فقط نقل قول آن کافی است و خواننده خود میتواند بهراحتی به بطلان آن پی ببرد.
✍ همین تذکر بس که انتقادها به ممانعت از حضور خاتمی و درخواست از رییسجمهور برای واکنش مناسب اصولا از موضع حساسیت نسبت به قانون حقوق شهروندی نبوده و نیست؛ چرا که قانون در این مورد روشن است و زیر پا گذاشتن آن هم سالهاست عادت تندروها و تحمل و صبوری هم عادت مردمان شده و مصادیق آن هم فراوان است.
✍ بنابراین روشن است که این انتقادها وفاق موردنظر رییسجمهور را نشانه گرفته است و این ممانعت را نه از بابت زیر پا نهادن حقوق شهروندی، بلکه از بابت نقض آشکار وفاق از سوی طرفهای دیگر وفاق تلقی کردهاند؛ آنها که رییسجمهور با بزرگواری در همراهی و وفاق با آنها تا جایی پیش رفته که آنها را بدهکار و شرمنده خود کرده و چیزی نمانده که خودش را نیز شرمنده و بدهکار مردم کند.
✍ طرحکنندگان این انتقادها، بهدرستی خواهان واکنش مناسب و بهموقع رییسجمهور شدهاند که چنانکه در خبرها آمد خوشبختانه تذکر لازم هم در جلسه دولت به وزرای مربوط داده شده است.
✍ در لین میان، معلوم نیست سخنگو
به چه دلیل و به چه مناسبت اصرار داشته با این ادبیات نامناسب، حتی برخورد قابلتقدیر رییسجمهور را نیز کمبها و شاید هم بینتیجه وانمود کند؛
والله اعلم.
@javadrooh