👁🗨 نگاه تحلیلگران:
چالشهای حاکمان جدید دمشق👈 غلامعلی دهقان، کارشناس سیاسی و مدرس تاریخ، در یادداشتی برای #راهبرد نوشت:
✍ چند روزی از فتح دمشق میگذرد و اندکاندک فاتحان دمشق پس از روزهایی سرخوش از پیروزی بدون دردسر و کمهزینه با چالشهای اولیه روبهرو میشوند.
✍ از جمله اینکه آنها معتقد بودند دو قدرت روسیه و ایران برای سالها در کشور سوریه تاختوتاز میکردند و رابطه خوبی با #بشار_اسد داشتند؛ پس باید برای آزادی #سوریه اتباع این دو کشور از سوریه بروند.
✍ اما هماکنون و فقط پس از چند روز ارتش #اسرائیل توانسته در مساحتی دوبرابر نوار غزه یعنی تقریبا ۷۰۰کیلومتر مربع پیشروی کند و حتی با تسلط بر کوه هرمون بهراحتی با توپخانه دمشق را در صورت لزوم بزند.
✍ تا اینجای کار هنوز موضعگیری شفافی از سوی حاکمان جدید دمشق ارائه نشده است. البته، کشورهای عربی منطقه و دیگر کشورها نسبت به این قضیه عکسالعمل داشتند؛ ولی فاتحان به هر دلیل چه به طور نظری و چه به شکل عملی سکوت را ترجیح دادهاند که ممکن است در کوتاهمدت قابلتوجیه باشد اما قطعا در میانمدت و درازمدت چالشبرانگیز است و حاکمان جدید شام باید جوابی برای آن پیدا کنند.
✍ دومین چالشی که در همین چند روز خودنمایی کرد، تعیین تکلیف فاتحان با جریان کردی موسوم به قسد است. اینان که در منطقه شمال شرق سوریه و شرق سوریه هستند تا به همینجا در مورد منبج و دیرالزور باهم درگیریهای داشتند که برنده فاتحان جدید بودند.
✍ به نظر میرسد در میانمدت و درازمدت این بخش از سوریه محل نزاع و چالش جدی برای فاتحان شام باشد. احتمال اینکه همانند عراق با قانون اساسی جدید بتوان این مشکل را حل کرد، وجود دارد؛ چنانکه در عراق بعد از اشغال آمریکا قرار شد رئیسجمهور کرد باشد.
✍ سومین چالشی که طی همین چند روز بروز کرده است، موضوع ناامنی و بروز پدیده غارت توسط اوباش است که معمولا در تغییر نظامهای سیاسی کموبیش دیده میشود و میتوان آن را در میانمدت و درازمدت مدیریت کرد؛ بهشرط آنکه شاهد یک سانترالیسم (مرکزیتگرایی) قوی پس از رویدادهای اولیه باشیم.
✍ وچهارمین چالش که میتواند در آینده جدیتر هم باشد، همان نکته ای بود که در گزارش نفیسه کوهنورد خبرنگار بیبیسی هم به ان اشاره شد و آن تاکید بر اجرای شریعت در زمینههایی مانند حجاب و یا شرب خمر است که از سوی برخی فاتحان بر آن تاکید میشود و این در حالی است که برخی از سران خلاف این سخن گفتهاند.
✍ باید منتظر ماند و دید فاتحان چگونه از پس چالشها بر میِیند و دیگر اینکه پس از مدتی چگونه قانون اساسی تنظیم خواهد شد و مهمتر از همه کدام کشورها این حاکمان را به رسمیت میشناسند؟ آیا کفه طالبانصفتی سنگینی میکند و یا کفه دموکراتمنشی؟
@javadrooh