سیارک خطرناک 2024 YR4؛ کدام کشورها در مسیر برخورد احتمالی خواهند بود؟🔹 سیارک 2024 YR4، با قطر تقریباً ۴۰ تا ۱۰۰ متر، در دسامبر ۲۰۳۲ از نزدیکی زمین عبور خواهد کرد و حتی ممکن است با سیارهی ما برخورد کند. به دلیل اندازه، سرعت و احتمال برخورد، کاربران اینترنت لقب «ویرانگر شهر» را به آن دادهاند.
🔹به گزارش وایرد، آژانسهای فضایی بزرگ، مانند سازمان فضایی اروپا، تخمین میزنند که احتمال برخورد 2024 YR4 به زمین حدود دو درصد است، البته این رقم با پیشرفت در محاسبهی مسیر سیارک، بهروزرسانی خواهد شد. هرچند احتمال برخورد کم است، مکانهای احتمالی اصابت سیارک از همین حالا مشخص شدهاند.
🔹قدرت تخریبی سیارک 2024 YR4 به ترکیب، سرعت و جرم آن بستگی دارد. از آنجایی که سیارک هنوز بسیار دور است، ویژگیهای آن را فقط میتوان تخمین زد و بنابراین، نتایج برخورد آن نیز در این مرحله، بیشتر یک پیشبینی تقریبی است.
🔹درحالحاضر، ستارهشناسان باور دارند که 2024 YR4 احتمالاً انفجاری هوایی ایجاد میکند؛ یعنی روی هوا و قبل از برخورد به سطح سیاره، با قدرتی برابر با هشت میلیون تن تیانتی منفجر خواهد شد. این میزان، ۵۰۰ برابر قدرت بمب اتمی رهاشده روی هیروشیما است و منطقهای با شعاع تقریبی ۵۰ کیلومتر را تحت تأثیر قرار میدهد.
🔹با توجه به مسیر فعلی 2024 YR4 و در صورت واقعیشدن احتمال دو درصدی برخورد، سیارک احتمال دارد در نواری از شمال آمریکای جنوبی، اقیانوس آرام، جنوب آسیا، دریای عرب و آفریقا سقوط کند. کشورهایی مثل هند، پاکستان، بنگلادش، اتیوپی، سودان، نیجریه، ونزوئلا، کلمبیا و اکوادور در معرض خطر قرار دارند.
🔹سطح تهدید اجرام فضایی با مقیاس ۱۱ امتیازی تورینو سنجیده میشود؛ هرچه عدد بالاتر باشد، خطر ویرانی بیشتر است. سیارک 2024 YR4 درحالحاضر در سطح ۳ قرار دارد، یعنی هم بزرگ است و هم از نزدیکی زمین عبور میکند، پس به رصد دقیق نیاز دارد. بااینحال، دانشمندان پیشبینی میکنند که با روشنترشدن مسیر حرکت سیارک، این سطح خطر به صفر کاهش یابد. احتمال برخورد ابتدا ۱٫۲ درصد بود، بعد به ۲٫۳ درصد رسید و اخیراً روی ۲ درصد ثابت مانده است.
🔹هشدار دربارهی سیارک 2024 YR4 اولین مورد از این نوع نیست و این سیارک نیز خطرناکترین جرم فضایی تحت نظارت نبوده است. سیارک آپوفیس که در سال ۲۰۰۴ کشف شد، زمانی امتیاز بالاتری نسبت به 2024 YR4 در مقیاس تورینو داشت. در ابتدا، احتمال برخورد آن با زمین ۲٫۷ درصد برآورد شد؛ اما پس از چند ماه با انجام رصدهای دقیقتر، این احتمال به صفر کاهش یافت. آپوفیس در سال ۲۰۲۹ از فاصلهی بسیار نزدیکی از کنار زمین عبور خواهد کرد، اما دیگر تهدیدی برای برخورد محسوب نمیشود.
🔹سازمان ملل در پاسخ به احتمال برخورد سیارک 2024 YR4، پروتکل اضطراری حفاظت از زمین را فعال کرده است. اکنون با توجه به اینکه سیارک در سطح ۳ مقیاس تورینو قرار دارد، اقدامات فعلی محدود به رصد مداوم برای نظارت دقیق مسیر حرکت آن است.
🔹علاوهبراین، تدابیری برای مقابله با سیارکهای دارای پتانسیل تخریب در حال توسعه است. یکی از این روشها، برخورد جنبشی است که طی آن موشکهایی به فضا پرتاب میشوند تا با برخورد به سیارکها، آنها را از مسیر اصابت با زمین منحرف کنند. مأموریت DART ناسا در سال ۲۰۲۳ نشان داد که این روش عملی است. در این مأموریت، یک سیارک بیخطر به نام دیمورفوس هدف قرار گرفت و مسیر آن بهشکل موفقیتآمیز تغییر داده شد.
@IT_24@IT_24