🔘فریبکاری و حیله گر بودن الله، در قرآن.#بخش_دوم
💢قرآن از کلمه دیگری به نام «کَید» استفاده میکند تا نشان دهد که الله یک دروغگو و نیرنگباز است که از استفاده از حیله و فریب ابایی ندارد. به عنوان مثال:
1️⃣{وَالَّذِينَ كَذَّبُوا بِآيَاتِنَا سَنَسْتَدْرِجُهُمْ مِنْ حَيْثُ لَا يَعْلَمُونَ * وَأُمْلِي لَهُمْ ۚ إِنَّ كَيْدِي مَتِينٌ} (اعراف آیه ۱۸۲و ۱۸۳)؛ «و کسانی که آیات ما را تکذیب کردند، به تدریج آنان را از جایی که نمیدانند به سوی عذاب میکشانیم * و به آنان مهلت میدهم، زیرا نیرنگ من استوار است.»
2️⃣*{وَأُمْلِي لَهُمْ ۚ إِنَّ كَيْدِي مَتِينٌ} (قلم ۶۸:۴۵)؛ «و به آنان مهلت میدهم، زیرا نیرنگ من استوار است.»
لغتنامهها تعاریف زیر را برای این کلمه ارائه میدهند:
کاف-یا-دال = به معنای قصد کردن، نزدیک بودن به انجام کاری، آرزو کردن، طراحی کردن، نقشه کشیدن، کار کردن بر روی چیزی، انجام کاری به صورت پنهانی، فریب دادن/حیله کردن/دور زدن، وسیلهای برای فرار/گریز، استفراغ کردن، آتش افروختن، قاعدگی داشتن، جان دادن.
💢قرآن نمونههای زیادی ارائه میدهد که جنبه منفی و طبیعت این اصطلاح را نشان میدهد، به عنوان مثال کسانی که از کَید استفاده میکنند، قصد انجام کاری شریرانه را دارند که منجر به مجازات آنان برای استفاده از چنین نقشههای شیطانی میشود:
3️⃣أَلَهُمْ أَرْجُلٌ يَمْشُونَ بِهَا ۖ أَمْ لَهُمْ أَيْدٍ يَبْطِشُونَ بِهَا ۖ أَمْ لَهُمْ أَعْيُنٌ يُبْصِرُونَ بِهَا ۖ أَمْ لَهُمْ آذَانٌ يَسْمَعُونَ بِهَا ۗ قُلِ ادْعُوا شُرَكَاءَكُمْ ثُمَّ كِيدُونِ فَلَا تُنْظِرُونِ} (اعراف آیه ۱۹۵)؛ «آیا برای آنان پاهایی است که با آن راه میروند، یا دستهایی که با آن میگیرند، یا چشمانی که با آن میبینند، یا گوشهایی که با آن میشنوند؟ بگو: شریکان خود را بخوانید، سپس بر من نیرنگ بزنید و به من مهلت ندهید
ندهید] تا برای شما ثابت شود که هیچ کاری در هیچ زمینه ای از غیر خدا بر نمی آید.]
4️⃣{فَأَجْمِعُوا كَيْدَكُمْ ثُمَّ ائْتُوا صَفًّا ۚ قَدْ أَفْلَحَ الْيَوْمَ مَنِ اسْتَعْلَىٰ} (طه آیه ۶۴)؛ «پس نیرنگ خود را گرد آورید، سپس به صفآرایی بیایید. امروز هر کس برتری یابد، رستگار شده است.»
5️⃣{يَوْمَ لَا يُغْنِي عَنْهُمْ كَيْدُهُمْ شَيْئًا وَلَا هُمْ يُنْصَرُونَ} (طور آیه ۴۶)؛ «روزی که نیرنگ آنان هیچ سودی به حالشان نخواهد داشت و یاری نخواهند شد.»
الله حتی به سطح فریبکاران و دروغگویان تنزل میکند و مانند آنان از حیله استفاده میکند:
6️⃣{إِنَّهُمْ يَكِيدُونَ كَيْدًا * وَأَكِيدُ كَيْدًا} (طارق آیات ۱۵،۱۶)؛ «آنان نیرنگی میچینند * و من [نیز] نیرنگی میچینم.»
💢این آیات نشان میدهند که قرآن الله را به عنوان موجودی توصیف میکند که از فریب و نیرنگ برای رسیدن به اهداف خود استفاده میکند، حتی اگر این به معنای تقلید از روشهای شریرانه مخالفانش باشد
بله، داستان بیشتر از این هم ادامه دارد. قرآن از کلمه دیگری به نام «خِداع» یا «خَدَع» برای توصیف فریبکاری الله استفاده میکند. به عنوان مثال:
7️⃣{إِنَّ الْمُنَافِقِينَ يُخَادِعُونَ اللَّهَ وَهُوَ خَادِعُهُمْ ۖ وَإِذَا قَامُوا إِلَى الصَّلَاةِ قَامُوا كُسَالَىٰ يُرَاءُونَ النَّاسَ وَلَا يَذْكُرُونَ اللَّهَ إِلَّا قَلِيلًا} (نساء آیه ۱۴۲)؛ «به راستی منافقان میخواهند الله را فریب دهند، ولی اوست که آنان را فریب میدهد. و هنگامی که به نماز میایستند، با تنبلی میایستند و برای نمایش به مردم نماز میخوانند و الله را جز اندکی یاد نمیکنند.»
در اینجا نیز معنای لغوی این کلمه خاص آورده شده است:
خ-د-ع = به معنای پنهان کردن/مخفی کردن، دو برابر کردن یا تا کردن، فریب دادن یا زیرکانه عمل کردن، تظاهر کردن، وارد شدن، تغییر حالت/شرایط، خودداری کردن یا امتناع کردن، رها کردن، کم تقاضا بودن، از مسیر درست منحرف شدن، مقاومت کردن/سرسخت بودن/ناسازگاری، روی گرداندن و با تکبر رفتار کردن.
💢برای اینکه هیچ شکی باقی نماند که این کلمه به معنای فریبکاری الله است، توجه کنید که این اصطلاح در آیات زیر چگونه استفاده شده است:
8️⃣{يُخَادِعُونَ اللَّهَ وَالَّذِينَ آمَنُوا وَمَا يَخْدَعُونَ إِلَّا أَنْفُسَهُمْ وَمَا يَشْعُرُونَ} (بقره،آیه ۹)؛ «آنان [منافقان] میخواهند الله و مؤمنان را فریب دهند، ولی تنها خود را فریب میدهند و نمیفهمند.»
9️⃣{وَإِنْ يُرِيدُوا أَنْ يَخْدَعُوكَ فَإِنَّ حَسْبَكَ اللَّهُ ۚ هُوَ الَّذِي أَيَّدَكَ بِنَصْرِهِ وَبِالْمُؤْمِنِينَ} (انفال آیه ۶۲)؛ «و اگر بخواهند تو را فریب دهند، پس الله برای تو کافی است. اوست که تو را با یاری خود و مؤمنان تقویت میکند.»
💢آیا شکی وجود دارد که کافران از فریب استفاده میکردند تا محمد و همراهانش را فریب دهند؟ همانطور که هیچ شکی نیست که الله نیز از فریب استفاده میکند تا آنان را فریب دهد!
@islie