هشتگ


Гео и язык канала: Иран, Фарси
Категория: не указана



Гео и язык канала
Иран, Фарси
Категория
не указана
Статистика
Фильтр публикаций


📸 ۴۰ هزار تاکسی فرسوده در پایتخت مسافرکشی می‌کنند

🔅به گزارش «نود اقتصادی» براساس آمارهای شهرداری تهران، در سال ۱۳۹۹ بیش از ۴۰ هزار تاکسی فرسوده در شهر تهران مسافر جابه‌جا کرده‌اند.

🔅قابل ذکر است عوامل زیادی در آلودگی هوای شهرهای بزرگ نقش دارند، اما مهمترین عامل آلودگی هوای شهر، منابع متحرک تولید آلودگی شامل خودروهای سبک، سنگین و موتورسیکلت‌ها هستند.

🔅بر اساس آمار موجود بیش از ۷۵ درصد آلودگی هوا در کلانشهر تهران حاصل فعالیت منابع متحرک است.


Видео недоступно для предпросмотра
Смотреть в Telegram
📺 فیلم/ روح‌الله ایزدخواه، عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس: کارخانه دو هزار میلیارد تومانی را به خاطر ۴۰ میلیارد قسط عقب افتاده تعطیل کردند!/ طرحی آوردیم برای جلوگیری از تعطیلی کارخانه‌ها، در صحن علنی لابی کردند و طرح رای نیاورد!


📸 کاهش ۴۰ درصدی تولیدات گروه سایپا در دوره مدیرعامل جدید/با ورود تیموری تولید سایپا در یکماه ۸۲۰۰ دستگاه کم شد

📌 به گزارش «نود اقتصادی» آمارها نشان می‌دهد پس از انتخاب محمدعلی تیموری به عنوان مدیرعامل گروه سایپا، تولید ماهانه این گروه ۴۰ درصد کاهش داشته است.

📌 طبق آمارها، از ۲۲ دیماه که تیموری به سایپا آمده، تا ۲۲ بهمن تولید این گروه ۱۲ هزار و ۲۷۸ دستگاه بوده که نسبت به تولید ۲۰ هزار و ۵۳۲ دستگاه در دوره ۲۲ آذرماه تا ۲۲ دیماه کاهش ۴۰ درصدی نشان می‌دهد.

📌 طبق آمارها، طی مدت ۲۲ دیماه تا ۲۲ بهمن نسبت به مدت مشابه ۲۲ آذرماه تا ۲۲ دیماه، تولید شرکت بن رو در مدت مدیریت محمدعلی تیموری نزدیک به ۳۰ درصد، تولید شرکت پارس‌خودرو ۵۶ درصد، تولید شرکت سایپا ۲۸ درصد و تولید شرکت سایپا سیتروئن نیز نزدیک به ۴۵ درصد کاهش پیدا کرده است.

📌 قابل ذکر است شنیده‌ها حکایت از آن دارد پس از انتصاب تیموری در سایپا، تولید این گروه در روزهای ۵شنبه و جمعه تقریبا به حالت تعطیل درآمده است.


📸 واردات موبایل در ۱۰ ماهه امسال به ۳ میلیارد و ۳۰۰ میلیون دلار رسید

🔸به گزارش «نود اقتصادی» براساس آمارهای گمرک ایران، در ۱۰ماهه نخست امسال ارزش واردات موبایل ۳ میلیارد و ۲۷۶ میلیون دلار بوده است.

🔸مقایسه رقم واردات موبایل با واردات برخی کالاهای اساسی نشان می‌دهد واردات ۳ میلیارد و ۲۷۶ میلیون دلاری موبایل درحالی است که در ۱۰ ماهه امسال میزان واردات گندم ۱/۸ میلیارد دلار، جو ۸۲۷ میلیون دلار، ذرت ۲/۶ میلیارد دلار، دانه‌های روغنی ۱/۵ میلیارد دلار، روغن ۲/۳ میلیارد دلار، کنجاله ۱/۱ میلیارد دلار و چای ۳۰۲ میلیون دلار، بوده است.


📸 کارخانجات پلاسکوکار سایپا فقط با ۴۰ درصد ظرفیت کار می‌کنند

🔸به گزارش «نود اقتصادی» براساس صورت مالی گروه کارخانجات پلاسکوکار سایپا این مجموعه در سال جاری فقط با ۴۰ درصد از ظرفیت خود فعالیت کرده است.


📸 شاهکار خودروسازان/ کشته‌های تصادفات ایران بیشتر از میانگین ۱۱۲ کشور + جدول

به گزارش «نود اقتصادی» براساس آمارهای بانک جهانی، در سطح جهان به ازای هر ۱۰۰ هزار نفر جمعیت، تعداد ۱۷ نفر در تصادفات خودرویی کشته می‌شوند.

🔸گزارش بانک جهانی نشان می‌دهد، سوئیس، ایسلند، مالدیو، نروژ، سنگاپور، انگلیس، ایرلند، سوئد، آلمان و دانمارک با ۲ تا ۴ کشته در سال به ازای هر ۱۰۰ هزار جمعیت، در رتبه‌های یک تا دهم جهان قرار دارند.

🔸اما تعداد ۱۷ کشته در سطح جهان درحالی است که در ایران سالانه ۲۲ نفر به ازای هر ۱۰۰ هزار نفر کشته می‌شوند. این تعداد کشته‌شدگان تصادفات جاده‌ای، ایران را در رتبه ۱۱۲ جهان قرار می‌دهد. یعنی در ۱۱۱ کشور تعداد کشته‌شدگان تصادفات کمتر از ایران است.

🔸همچنین در سطح منطقه، بحرین با ۵ کشته در رتبه ۱۹ قرار دارد. پس از این کشور، جمهوری آذربایجان با ۷ کشته و رتبه ۳۰، قطر و ترکیه با ۷ کشته در رتبه ۳۱ و ۳۲، عمان با ۱۱ کشته در رتبه ۵۴، پاکستان با ۱۳ کشته رتبه ۶۶، کویت با ۱۵ کشته رتبه ۷۹، سوریه رتبه ۸۱، افغانستان رتبه ۸۳ و هند در رتبه ۸۷ قرار دارد.

🔸قابل ذکر است رتبه ۱۱۲ ایران در بین ۱۶۰ کشور جهان بوده است.


Видео недоступно для предпросмотра
Смотреть в Telegram
📺 فیلم/ اوضاع بغرنج حمل و نقل جاده ای در کشور به روایت یک فعال اقتصادی

👤 محمد حسن دیده‌ ور، عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی تهران: کامیونی که قبلا ۱۰۰ تا ۲۰۰ میلیون تومان بوده، الان قیمتش میلیاردی شده است، رانندگان کامیون این موضوع را روی افزایش کرایه لحاظ کرده اند/ یک کانتینر را از بندر عباس با کرایه سه میلیون و ۵۰۰ هزار تومان می‌آوردیم ، دیروز حاضر بودیم ۲۷ میلیون تومان بدهیم ولی هیچ تریلی حاضر نبود بار را به تهران بیاورد!


Видео недоступно для предпросмотра
Смотреть в Telegram
📺 فیلم/ روایت وزیر اسبق اقتصاد از خیانت وزیر نفت روحانی

👤 دکتر سید شمس الدین حسینی، رئیس کمیسیون جهش تولید مجلس: همین که پالایشگاه ستاره خلیج فارس درست شد، وزارت نفت و سازمان محیط زیست روی تولیدات آن عیب گذاشتند/ کافی بود سه پالایشگاه با مصرف ۴۰۰ هزار بشکه در روز می‌ساختیم، تحریم پذیری ما سخت می‌شد. یک نگاه در وزارت نفت طی دو دوره هشت ساله مانع این کار شد.


Видео недоступно для предпросмотра
Смотреть в Telegram
📺 فیلم/ مسئولان بنیاد مستضعفان اجازه صادرات محصولات زمزم را به روسیه و ارمنستان نمی‌دهند/ ۴۰ میلیون مسلمان روس خواستار مواد غذایی ایران هستند

👤 سعید صمیمی‌نژاد، فعال بازرگانی در کشورهای CIS و اوراسیا در گفتگو با «نود اقتصادی»: ۴۰ میلیون مسلمان در فدراسیون روسیه داریم که خواستار محصولات زمزم هستند/ دو ماه است که می‌خواهیم شرکت زمزم را برای ورود به روسیه قانع کنیم ولی مسئولان بنیاد مستضعفان اجازه نمی‌دهند./ گمرک روسیه منتظر است محصولات زمزم را تحویل بگیرد ولی مسئولان بنیاد مستضعفان قانع نمی‌شوند.


📸 فاجعه مدیریتی اصلاح‌طلبان در شهرداری تهران/ زیان انباشته مترو تهران تا پایان سال ۹۸ به ۸ هزار و ۷۰۰ میلیارد تومان رسیده

▪️به گزارش «نود اقتصادی» با وجود اینکه هنوز صورت مالی سال ۱۳۹۹ و نیمه اول سال جاری منتشر نشده، اما آخرین صورت مالی منتشر شده از دو شرکت مدیریتی مترو تهران و حومه نشان می‌دهد این شرکت‌ها تا پایان سال ۱۳۹۸ با زیان انباشته ۸ هزار و ۷۰۰ میلیارد تومانی روبرو شده‌اند.

▪️قابل ذکر است به اعتقاد کارشناسان ادامه زیان‌دهی مترو تهران ممکن است باعث فرسودگی بیش از حد زیرساخت‌های مترو و پیشی گرفتن استهلاک از سرمایه‌گذاری در این زیرساخت حمل‌ونقلی پایتخت و حومه شود.


Видео недоступно для предпросмотра
Смотреть в Telegram
📺 فیلم/ روایت یک کارشناس انرژی از خیانت وزیرنفت روحانی

👤دکتر جواد نوفرستی، کارشناس انرژی در گفتگو با «نود اقتصادی»: دولت روحانی کارت سوخت را حذف کرد چون در دولت قبلش ایجاد شده بود، هم مصرف را افزایش داد و هم قاچاق را/ قاچاق سامان یافته سوخت بعد از حذف کارت سوخت به شکل فزاینده‌ای افزایش یافت.


♈️ فرصت تعامل با کشورهای همسایه را به دلیل یک دندگی‌های دولت قبل از دست دادیم/ دولت جدید با حفظ عزت کشور تنش‌ها را کاهش داد

🔹جعفر قادری، عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس: با وجود اینکه در دهه ۹۰ دولت از ارتباط و تعامل با کشورهای همسایه صحبت می‌کرد اما نتوانست مسئله ارتباطات خارجی را مدیریت کند که همین موضوع سبب بروز تنش بین ایران و همسایگانی مانند ترکمنستان، آذربایجان و ترکیه شد. در دولت فعلی تلاش شده است تا ضمن حفظ عزت کشور تنش‌ها کاهش پیدا کند.

🔹ما ظرفیت‌های بسیار بیشتری در تعامل با دیگر کشورهای همسایه از جمله عراق، پاکستان و افغانستان داشتیم اما این فرصت‌ها به دلیل یک دندگی‌هایی که دولت قبل داشت از دست دادیم. در حقیقت دولت قبل دچار یک خودبزرگ‌بینی بود. خود را ژنرال می‌دیدند و دیگران را به حساب نمی‌آوردند.


♈️ سه میلیون خودروی فرسوده در کشور وجود دارد که مالکان آن توان خرید خودروی نو ندارند

🔹 رسول سلیمانی، کارشناس صنعت خودرو: ظرفیت تقاضای بازار خودرو بین یک‌میلیون و ۲۰۰ تا یک‌میلیون و ۵۰۰ هزار دستگاه خودرو است؛ البته این ظرفیت هم بستگی به اجرای طرح‌هایی جهت از رده خارج‌کردن خودروهای فرسوده دارد زیرا در حال حاضر حداقل ۳ میلیون خودروی فرسوده در کشور وجود دارد که مالکان آنها توان خرید خودروی نو ندارند. بنابراین باید دولت طرح‌هایی در نظر بگیرد و مشوق و تسهیلاتی جهت خرید خودروی نو به صاحبان خودروهای فرسوده بدهد.


📸 رهن ۳۰ درصد از املاک اداری تهران ۱ تا ۳ میلیارد تومان است

▪️به گزارش «نود اقتصادی» براساس آگهی‌های منتشر شده در پلتفرم‌های آگهی، رهن ۳۰ درصد از املاک اداری تهران بین ۱ تا ۲ میلیارد و ۷۵۰ میلیون تومان است. همچنین رهن ۷۰ درصد از املاک اداری بین ۲۵۰ میلیون تومان تا ۱ میلیارد تومان است.


♈️ رانت چند ده میلیاردی به خریدار پالایشگاه کرمانشاه با تقریبا ۲ سال بلاتکلیفی غیر قانونی پرونده در هیات داوری

🔺پالایشگاه نفت کرمانشاه بعنوان دومین پالایشگاه قدیمی ایران تا سال ۹۳ یکی از پالایشگاه‌های سودده و معتبر کشور بود اما ناگهان از سال ۹۳ تا ۹۵ در روندی مشکوک زیان‌ده محسوب شده و وارد چرخه باطل خصوصی‌سازی شد.

🔺۲۰ دی‌ماه سال ۹۵ در اقدامی عجیب یکی از فعالان صنعت شیر و لبنیات که تجربه‌ای در زمینه مسائل نفتی نداشت در مزایده فروش این پالایشگاه پیروز شد و مسئولین سازمان خصوصی‌سازی دولت دوازدهم تا امروز به جهت تأیید صلاحیت فرد مذکور توسط نهادهای ناظر بازخواست نشده‌اند.

🔺هادی درویشوند فعال صنعت لبنیات پس از تصاحب پالایشگاه از طرق مختلفی مانند تغییر نام و شرح وظایف سابق شرکت خود تلاش کرد حضور خود بعنوان یک فعال صنعت لبنیات در مزایده فروش پالایشگاه کرمانشاه را توجیه کند اما موضوع از این نیز فراتر رفت و مشخص شد روند واگذاری توسط سازمان خصوصی سازی دچار اشکالات جدی بوده است.

🔺بخش قابل توجهی از پول خرید شرکت پالایشگاه کرمانشاه از طریق وام خرید دین با نقل و انتقالات چک بین دو شرکت متعلق به درویشوند و دور زدن نظام بانکی به سازمان خصوصی سازی پرداخت شده است.

🔺همچنین پالایشگاه که آن روزها ۶۳۰۰ میلیارد تومان می‌ارزید با قیمت ناچیز ۲۱۰ میلیارد تومان به درویشوند واگذار شد و همچنین زمین ۹۰ هکتاری مجموعه نیز با قیمت بسیار ناچیزتری در اختیار درویشوند قرار گرفت.

🔺پس از آن با اعتراض تعدادی از نمایندگان غرب کشور در مجلس پرونده این واگذاری غیرقانونی به قوه قضائیه ارجاع داده شد و تعیین تکلیف آن به هیئت داوری (موضوع ماده ۳۰ قانون اجرای سیاست‌های کلی اصل ۴۴) واگذار شد.

🔺اما با وجود صراحت ماده ۱۴ آیین‌نامه اجرایی مبنی بر نحوه تشكیل جلسات و چگونگی اتخاذ تصمیمات هیأت داوری بدین شرح: «هیأت موظف است ظرف چهار ماه از تاریخ ارجاع اختلاف به داوری، به موضوع رسیدگی و رأی خود را صادر كند. این مدت با گزارش توجیهی هیأت فقط برای یكبار و تا چهار ماه دیگر قابل تمدید است.» ولی هیات داوری مذکور حدودا ۲ سال رسیدگی به پرونده را به بهانه های مختلف به تاخیر انداخته است.

🔺طبق اطلاعات موجود دادخواست فسخ واگذاری توسط سازمان خصوصی سازی در مورخ ۱۴ اسفند ۱۳۹۸ به هیات داوری داده شد که حداکثر می بایست تا مهر ماه ۹۹ رای صادر می شد.

🔺با توجه به منافع چند ده هزار میلیارد تومانی خریدار غیرقانونی پالایشگاه بابت تاخیر بوجود آمده، نهادهای نظارتی باید بررسی نمایند که آیا این اقدام غیر قانونی منافعی برای اعضای هیات مذکور یا نفرات مرتبط با ایشان داشته است یا نه؟! و آیا خریدار در ایجاد تاخیر مذکور با هدف بهره برداری بیشتر از منافع شرکت نقشی داشته است یا نه؟!


📸 هیولای مسکن علیه مستاجران/طی سه سال سهم مسکن از سبد خانوار از ۳۳ به ۴۳ درصد رسیده

📌 به گزارش «نود اقتصادی» براساس جدیدترین گزارش مرکز آمار ایران، سهم مسکن در سبد هزینه‌ای خانوار از ۳۲/۹ درصد در سال ۱۳۹۶ به ۴۲/۸ درصد در سال ۱۳۹۹ رسیده است.

📌 به عبارتی در سال ۱۳۹۹ در مناطق شهری کشور نزدیک به نیمی از هزینه‌های مستاجران مربوط به پرداخت اجاره‌بها بوده است.

📌 قابل ذکر است رشد ۱۰ واحدی سهم مسکن از سبد هزینه‌های خانوار درحالی رخ می‌دهد که در دهه‌های قبل این فاصله یعنی افزایش ۱۰ واحدی به جای سه سال، بین ۱۰ تا ۱۵ سال طول می‌کشید.


📸 ۳۳۰۰ کارگاه صنعتی در کشور غیرفعال است

▪️به گزارش «نود اقتصادی» مرکز آمار ایران جدیدترین نتایج طرح آمارگیری از کارگاه های صنعتی ١٠ نفر کارکن را منتشر کرد.

▪️نتايج طرح آمارگيري از كارگاه‌هاي صنعتي ١٠ نفر كاركن و بيش‌تر در سال ١٣٩٨ نشان می‌دهد، تعداد ۲۹ هزار و ۱۴۸ كارگاه صنعتي ١٠ نفر كاركن و بيش‌تر در كشور به فعاليت صنعتي اشتغال داشته‌اند كه نسبت به سال قبل ٠,١ درصد (٢٢ کارگاه) كاهش داشته است.

▪️طبق این گزارش، از تعداد ٢٩١٤٨ کارگاه صنعتی فعال در سال ١٣٩٨، ٢٢٦١٤ کارگاه (٧٧,٦ درصد) در طبقه ٤٩-١٠ نفر کارکن و ٦٥٣٤ کارگاه (٢٢.٤ درصد) در طبقه ٥٠ نفر کارکن و بیشتر قرار دارند.

▪️براساس نتایج گزارش، تعداد کارگاه‌های غیرفعال صنعتی ١٠ نفر کارکن و بیشتر در سال ١٣٩٨ برابر با ٣٣٠٦ و در سال ١٣٩٧ برابر با ٣٧٥٠ کارگاه بوده است.


⭕️ در بازار انحصاری ایران خودرو و سایپا، خودروسازان خود را ملزم به تولیدات با کیفیت نمی‌دانند

🔸امرالله امینی، استاد اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی: با توجه به انحصاری که برای دو خودروساز بزرگ کشور وجود داشته، آن‌ها خود را ملزم به افزایش کیفیت محصولاتشان به منظور جلب رضایت مشتریان و افزایش سهم بازار خود نمی‌کنند، در حال حاضر یک بازار انحصاری در اختیار آن‌ها قرار دارد، بنابراین تا زمانی که صنعت خودرو در انحصار دو شرکت ایران خودرو و سایپا باشد، آن‌ها به هیچ عنوان از عزم لازم برای تولید خودرو‌های باکیفیت برخوردار نخواهند بود، تا جان مردم و دارندگان خودرو را حفظ کنند.


Видео недоступно для предпросмотра
Смотреть в Telegram
📺 فیلم/ رئیس سازمان حمایت می‌خواهد تولید را از بین ببرد/ به جای واسطه‌ها یقه تولید کننده را گرفته‌اند

👤 دکتر جمشید عدالتیان، تولیدکننده مواد غذایی و عضو اتاق بازرگانی: آقای تابش بخشنامه‌ای در خصوص درج قیمت تولید کننده زده که صدای همه را درآورده است./ آقای تابش اگر این روند را ادامه دهید در کارخانه‌مان را می‌بندیم./ اگر راست می‌گویید مشکل سود بالای فروشگاه‌های زنجیره‌ای را حل کنید./ با هیچ واسطه‌ای کار ندارند و یقه تولید کننده را گرفته‌اند.


Видео недоступно для предпросмотра
Смотреть в Telegram
📺 فیلم/ چینی‌ها می‌خواستند ۵۰ میلیارد یورو برای ساخت و تعمیر سیستم ریلی کشور فاینانس کنند، در ازایش نفت بدهیم، آخوندی اجازه نداد

👤 علاءالدین بروجردی، سفیر اسبق ایران در چین: شش ماه قبل از انتخاب ترامپ، چینی‌ها برای سرمایه‌گذاری به ایران آمدند ولی دولت روحانی آن‌ها را دست خالی بازگرداند/ چینی‌ها بخاطر ما ۱۵ درصد پیش پرداخت را هم حذف کردند اما آخوندی اجازه عقد قرارداد فاینانس را نداد/ آخوندی ۲۰ روز هیئت عالی رتبه چینی را معطل کرد تا اینکه آنها در آخر خسته شدند و به چین برگشتند.

Показано 20 последних публикаций.

142

подписчиков
Статистика канала