✅
دو عالم و دو نوع ظهور (
مبانی متضاد معماری و تفاوت عملی در نتایج)🗿🗽🗼بخشی از تاریخ معماری با دوران مجسمهسازی و بت سازی مرتبط است و این در بررسیهای دقیق، منشعب از فلسفهٔ یونان باستان است که بعدها در روم باستان بال و پر گرفت و گسترش یافت.
این است که دیده میشود فرمالیسم نقش ویژهای در ساختمانهای مدرن دارد. این ناشی از پیکر تراشی و نگاه زیبایی شناسانه در اعصار گذشته است که تا امروز تسری یافته.
اما آنچه اسلام میگوید و دستور میدهد متفاوت است.
❎ غرب میگوید خدا را تجسم ببخش، سپس آن جسم را بپرست. یک روزی این جسم بتهای بسیار زیبا و رئال بودند، و روز دیگر خودپرستی! بتها در قالب سلبریتیها ظهور و بروز یافتند. حال این تجسم و تجسد از طریق سلبریتیهایی که ساختمان میسازند مانند «گیری» یا «زها حدید» یا «نورمن فاستر» و ... ظهور و بروز پیدا میکند و یا از طریق خود ساختمانهایی که برند شدهاند. که پیش از این دربارهٔ آنها سخن گفتهایم.
✅ و اما اسلام میگوید که ابتدا میبایست معمار ساخته شود تا بتواند نقش و طرحی دراندازد که بشود بنایی برای عبودیت کردن.
و معمار چگونه تصنیع میشود؟ معمار انسانیست که از طریق تقوای الهی و عمل به دستورات او، در حقیقت از طریق عبد شدن، خداوند توان دریافت الهامات الهی و تبدیل آن به هنر و عمران ابنیه و شهر را به او میدهد. اگر معمار چنین نشد، بنایش ارزش معنوی ندارد.
لذا اهتمام معمار نمیباید که اهتمام بر بسط جهالت باشد و متعصبانه بخواهد خودش یا بنایش به بتهای شاخص و شهر به بتکده تبدیل شود.✅ در حقیقت معمار باید از طریق عمران بنا برای خدا، جایی که خداوند سجده شود (مسجد) نقش یک رسانا برای به عمل درآمدن یک ساختمان یا شهر الهی را داشته باشد تا رضایت خدا را تحصیل کرده و سایر مردم را نیز با این بنا به عبودیت دعوت نماید.
در اسلام بر خلاف نظریات تحریفی تورات و انجیل و پیش از آن کفرکیشی مصر و یونان و روم باستان، خدا را نمیتوان تجسم نمود.
از طرفی امام علی علیهالسلام میفرمایند: خدایی را که نبینم نمیپرستم!
پس چه شد؟ میتوان مگر خدا را دید؟
گذشته از این در آیات کلامالله مجید آمده است که وقتی "موسی کلیمالله" از خدا خواست که او را ببیند، خدا فرمود: «لن ترانی! یعنی هرگز نمیتوانی!» بعد جلوهای از خود را به کوه طور عرضه کرد و طور از هم پاشید و موسی از هم پاشیدن کوه را که دید بیهوش شد.
پس حضرت امیر روحی له الفداه چگونه خدا را دیدهاند و سپس پرستیدهاند؟
مفسرین میگویند: خدا را در آیات و نشانههای او باید جستجو کرد.
«و فی الارض آیات للموقنین و فی انفسکم»
در زمین نشانههایی برای آنان که یقین دارند وجود دارد و در نفوس خودتان هم.
اگر نشانههای خداوند در زمین تو را به فکر فرو نبرد، درون خودت را که پر از نشانههای خداست جستجو کن. دقت کنی میبینی.
بعد امیرالمؤمنین امام علی علیهالسلام میفرمایند: اگر پردهها از عالم کنار روند، چیزی بر یقین من افزوده نخواهد شد.
این یعنی امام آنقدر چشم آیت بینشان فعال است که همه نشانههای خداوندی را از پس تمام پردههای عالم میبینند.
🔆✅ معمار مسلمان که قلبش شده محل الهامات الهی، این آیات را میشناسد و در بنای خود عمران میکند. یعنی آن را در ساختمانها ظهور و بروز میبخشد. او تکنیک را میشناسد، او معماری کردن بلد است اما سر منشأ الهامات هنری، معماری و نیازسنجی او، سرمنشأ زیبایی شناسی او، از چشمه لایزال الهی است. عقلانیست. عقل را هم خدا به او هبه کرده. و
عقل فرای فکر است. پس بنای او هم به غایت ماهرانه ساخته شده و هم بیاندازه عاقلانه طرح شده. دیگر تنها عملکرد یا فرم معمار را درگیر نمیکند. بلکه یک کل کامل با جزئیات عالی و پیوستگی زیاد عمران مینماید.
این یک فهم اجمالیست که هر معماری با توجه به تغییرات پیش روی جهان باید داشته باشد تا اختیار خود را به ابزارهای جدید و هوش مصنوعی نسپارد.
و مفتون ابنیه و معمارانی که در نقش بتهای جاهلی ظاهر میشوند، مینشود!
🔻ایتا و تلگرام🔻
@Maalekalmolk