روحافزا*♦️دبا: «تَنْبور (طنبور)»، سازی زهی زخمهای با دستهای بلند و غالباً دارای پرده (دستان)، که کاسۀ طنین آن نیمکره یا گلابیشکل است.
▫️آنچه در ادامه میخوانیم فرازهایی از مدخلی دراینباره بهقلم امیرحسین پورجوادی در دائرةالمعارف بزرگ اسلامی است.
🔹«ابن خردادبه (د ۳۰۰ق/ ۹۱۱م) عنوان میکند که ایرانیان تنبور را بر بیشتر سازهای دیگر ترجیح میدادند و تأکید میکند که آوازخوانی مردم ری، طبرستان و دیلم به طور اخص با تنبور همراهی میشده است. او همچنین از زُنامی (سازی بادی) به عنوان آلت همراهیکنندۀ تنبور نام میبرد.
🔸در سدۀ ۴ق ابونصر فارابی (د ۳۳۹ق/ ۹۵۰م) از دو سنّت نوازندگی تنبور با عنوان بغدادی و خراسانی نام میبرد و به تفصیل نکاتی را دربارۀ نظام دستانبندی تنبور در این دو سنت شرح میدهد.
🔹پس از فارابی، حسن بن احمدبن علی کاتب در فصلی از کتاب خود با عنوان کمال ادب الغناء بحث تنبور بغدادی را دوباره پیش میکشد و صریحاً عنوان میکند که در اواخر سدۀ ۵ ق نظام دستانبندی این ساز به کلی فراموش شده، و از ده دستانی که پیشینیان بر روی این ساز میبستهاند، تنها دو یا سه دستان باقی مانده است.
🔸سنت استفاده از تنبور خراسانی نیز بدون شک در سدۀ ۹ق تداوم داشته است. اگرچه عبدالقادر مراغی و اسلاف او یعنی نظامالدین علیشاه بن حاجی بوکه اوبهی و علی بن محمد معمار معروف به بنایی (د ۹۱۸ق/ ۱۵۱۳م) در رسائل موسیقی خود به تنبور خراسانی اشاره نمیکنند، اما زینالدین واصفی در بدایع الوقایع از نوازندهای به نام استاد علی کوچک طنبوری نام میبرد که در مجالس سلطان حسین بایقرا (سل ۸۷۳-۹۱۱ق/ ۱۴۶۸-۱۵۰۵م) و امیر علیشیر نوایی (د ۹۰۶ق/ ۱۴۹۲م) به نوازندگی تنبور میپرداخته است.
🔹از منابع دورۀ صفوی چنین بر میآید که دو نوع تنبور به شکل چهارتار و معمولی در این دوره رواج داشته است که از شمار وترهای نوع معمولی آن اطلاعی در دست نیست. مؤلف تاریخ عالم آرای عباسی از شخصی به نام شاهسوار نام میبرد که تنبور چهارتار مینواخته، و «دم از یکتایی» میزده است، هرچند به گفتۀ همو نوازندگی او ظاهراً تعریف چندانی نداشته است.
سازی که به نام سه تار از اوایل دورۀ قاجار تا امروز متداول است، بدون شک فرم تحولیافتۀ تنبور است، ولی بهطور مشخص نمیتوان از کموکیف این تحول صحبت کرد.»
▪️متن کامل این نوشتار را در صفحاتِ ٢٠٧ تا ٢١١ از جلدِ شانزدهمِ دائرةالمعارف بزرگ اسلامی و همچنین پیوند آن در تارنمای مرکز بخوانید:
https://www.cgie.org.ir/fa/article/224418/%D8%AA%D9%86%D8%A8%D9%88%D8%B1*از خانوادۀ ساز تنبور در آثار عبدالقادر مراغی
@cgie_org_ir