کافه تاریخ


Гео и язык канала: Иран, Фарси
Категория: Познавательное


با کافه تاریخ به سال ها پیش سفر کرده و تاریخ را مرور کنید
سایت ما :
www.cafetarikh.com

Связанные каналы  |  Похожие каналы

Гео и язык канала
Иран, Фарси
Статистика
Фильтр публикаций


📙 وقتی آمریکا تمام قد پشت شاه ایستاد

🔺 محمدرضا پهلوی که تاج و تختش را مدیون بیگانگان می‌دانست، چهار روز پس از کودتا به کرمیت روزولت اظهار می‌‌دارد‌:‌ من تاج و تختم را از برکت خداوند، ملتم، ارتشم و شما دارم.

🔺 وی همچنین در جمع نمایندگان کنسرسیوم اظهار داشت‌:‌ هم حکومت ایالات متحده و هم حکومت بریتانیا به من تضمین داده‌اند که معامله منصفانه‌ای خواهد بود و از حفظ و بقای رهبری من حمایت خواهند کرد.

🔺 در پسِ کودتای ۲۸ مرداد، آمریکا شاه را وامدار خود ساخته بود و مزد این کمک مشارکت آمریکایی‌‌ها در نفت و سیاست ایران بود که به سرعت گسترش یافت. آلن دالس، رییس سازمان سیا در زمان کودتا صراحتاً در برابر کنگره آمریکا اظهار داشت که «من کودتای ۲۸ مرداد را اجرا کردم، شاه را به ایران برگرداندم و علی امینی را بر مسند ‌نخست‌وزیری نشاندم.»

🔺 پس از کودتا ۴۵ میلیون دلار کمک از سوی آمریکا به رژیم شاه داده شد و کمک‌های بلاعوض نیز از ۱۳۳۲ تا ۱۳۳۶ نسبت به سال‌های ۱۳۲۸ - ۱۳۳۱ رشدی چشمگیر یافت و از مبلغ ۳۳ میلیون دلار به ۵۰۰ میلیون دلار رسید.

🔺 از این کمک‌ها ۱۲۵ میلیون دلار به نیرو‌های مسلح اختصاص یافت. مجموع کمک‌های نظامی بلاعوض آمریکا به شاه نیز از ۱۳۳۲ تا ۱۳۴۸ برابر با نصف کمک‌های آمریکا به دیگر کشور‌های متحد بود.

https://www.cafetarikh.com/news/49882

🆔 @cafetarikhcom


📙 کلید تلویزیون در جیب بهایی‌ها

🔺 یکی از اقدامات حبیب ثابت پاسال از اعضای مهم تشکیلات بهائیت در ایران که در راستای طرح‌ها و نقشه‌های تشکیلات بهائیت صورت گرفت، تأسیس مؤسسه تلویزیون ایران بود. در تیرماه ۱۳۳۷ مجلس شورای ملی با تصویب ماده واحده‌ای با چهار تبصره، به حبیب ثابت پاسال اجازه داد تا تلویزیون ایران را تحت نظارت وزارت پست و تلفن، ضمن رعایت مقررات پوشش‌های خبری و تبلیغی اداره‌ی انتشارات و رادیو راه‌اندازی کند و پنج سال از پرداخت عوارض گمرکی ورود تجهیزات و ابزار کار فرستنده و به علاوه مالیات‌های جاری معاف باشد. در یازدهم مهر ۱۳۳۷ تلویزیون ایران با حضور شاه افتتاح شد.

🔺 ثابت پاسال مدعی است که تأسیس تلویزیون در جهت خدمت به فرهنگ ایران بوده است: «من چون آن را خدمتی به فرهنگ و ادبیات و راهنمای زندگانی نوین افراد می‌دانستم با اطمینان کامل از این که منافع مادی نخواهد داشت، تصمیم به تأسیس آن گرفتم.»

🔺 تصویر بالا مربوط به ليندون جانسون معاون رئيس جمهور امريكا در سفر به تهران ، هنگام شركت در برنامه تلويزيون ايران است.

ادامه در:

https://www.cafetarikh.com/news/49883

🆔 @cafetarikhcom


📙 ابتدای ورود عمل‌های زیبایی به ایران

🔺 دکتر اصانلو که او را «پدر جراحی پلاستیک ایران» می‌نامند، بعد از بازگشت به ایران در سال۱۳۳۰ بخش جراحی پلاستیک را در بیمارستان هزار تختخوابی (بیمارستان امام خمینی(ره)) راه‌اندازی کرد و اولین جراحی‌های زیبایی و ترمیمی را در این بیمارستان بر روی متقاضیان و بیماران انجام داد.

🔺 او همزمان تربیت و آموزش دانشجویان بسیار زیادی در زمینه را آغاز کرد و تعدادی از جراحان ایرانی را برای آموزش تکمیلی در شاخه‌های جراحی پلاستیک به خارج از کشور فرستاد. اما فعالیت این پزشک متخصص جراحی پلاستیک به همین جا ختم نشد. اصانلو بخش جراحی پلاستیک و ترمیمی را در دانشگاه تهران فعال و تیمی از بهترین متخصصان جراحی دنیا را برای فعالیت در این مرکز به ایران دعوت کرد. این تیم در شاخه‌های مختلف جراحی پلاستیک و ترمیمی از جمله جراحی جمجمه، فک و صورت، جراحی ناهنجاری‌های مادرزادی و ... تبحر داشتند.

متن کامل را اینجا بخوانید

🆔 @cafetarikhcom


📙 عبرت‌های شکست از روسیه برای ولیعهد قاجار

🔺 شکست ایران در پی جنگ‌های طولانی با روسیه، عباس میرزا را نسبت به ضعف سیاسی و نظامی کشور آگاه کرد. از این رو، وی از اولین کسانی بود که اندیشه ایجاد ارتشی مدرن و قوی را مطرح ساخت. البته مشاوره قائم مقام نیز در این اندیشه بی‌تاثیر نبود:

🔺 «قائم مقام و ولیعهد به بیهوده بودن تلاش‌ها برای بازپس گیری گرجستان آگاه بودند. درس این عقیده پس از آنکه نماینده شاه، میرزا ابوالحسن‌خان شیرازی سال ۱۲۳۲ ه. ق به دربار روسیه رفت و دست خالی بازگشت، ثابت شد.

🔺 تزار روس در پاسخ سفیر ایران که باز پس دادن ولایات قفقاز را می‌طلبید، به صراحت گفت بلاد متصرفی را گماشتگان ما به قهر و غلبه نگرفته‌اند. بلکه حکام هر محل، هر یک با کمال میل و رغبت حکومت روسیه را پذیرفته‌اند و ا‌هالی گرجستان نیز چون مسیحی هستند، تابعیت آن‌‌ها نسبت به روسیه از اطاعت نسبت به ایران، اولی و انسب است. پس عباس‌میرزا و وزیر او، چاره را در بازسازی ایران؛ خواه از جنبه نظامی ‌و خواه در گستره فرهنگی دانستند.

ادامه در:

https://www.cafetarikh.com/news/49693

🆔 @cafetarikhcom


📙 دلیل تسخیر سفارت آمریکا

🔺 بعضی از مقامات بلندپایه دولت کارتر پس از شکست وی در انتخابات ۱۳۵۹ ش در خاطراتشان به نقش نامطلوب و مخرب دستگاه حکومتی آمریکا علیه ایران که از طریق سفارتخانه آن کشور در تهران هدایت می‌شد اقرار کردند.

🔺 سفارت آمریکا در تهران طی زمستان ۱۳۵۷ تا پائیز ۱۳۵۸ به مرکز فرماندهی عملیات جاسوسی و خرابکاری علیه جمهوری اسلامی ایران تبدیل شده بود؛ نظامی که عمر سیاسی آن به یک سال نمی‌رسید.

🔺 با این حال، سفارت آمریکا زمانی توسط دانشجویان تسخیر شد که واشنگتن خواست مشروع ملت ایران در استرداد شاه و اموال و دارایی‌های بلوکه شده ایران را نادیده گرفت و حتی امکاناتی وسیع در اختیار فراریان حکومت شاه گذاشت تا تشکیلات خود را علیه انقلاب سازماندهی و فعال کنند.

گزارش را اینجا بخوانید

🆔 @cafetarikhcom


📙 روز تاریخ‌ساز اواسط آبان

🔺 در ۱۳ آبان ۱۳۴۳ امام خمینی (ره) توسط مأموران حکومت شاه بازداشت و پس از انتقال از قم به تهران، به ترکیه تبعید شدند. این تبعید در پی اعتراض امام به سیاست‌های حکومت پهلوی از جمله تصویب لایحه کاپیتولاسیون به وقوع پیوست.

🔺 امام ۹ روز پیش از تبعید، در مراسمی که به مناسبت میلاد حضرت زهرا (س) در منزلشان برگزار شد، با ایراد نطقی جنایات و مفاسد کاپیتولاسیون را تشریح کردند. امام در سپیده دم ۱۳ آبان توسط یک گروه از مأموران ساواک به سرپرستی سرهنگ مولوی ـ رئیس ساواک تهران ـ بازداشت شدند و هنوز آفتاب از افق سرنزده بوده که با یک فروند هواپیمای نظامی از فرودگاه مهرآباد به ترکیه تبعید شدند.

🔺 اطلاعیه کوتاه ساواک که از رادیو و تلویزیون و روزنامه‌ها انتشار یافت، چنین بود: «طبق اطلاع موثق و شواهد و دلائل کافی چون رویه آقای خمینی و تحریکات مشارالیه علیه منافع ملت و امنیت و استقلال و تمامیت ارضی کشور تشخیص داده شد، لذا در تاریخ ۱۳ آبان ۱۳۴۳ از ایران تبعید گردید.»

متن کامل در:

https://www.cafetarikh.com/news/21155

🆔 @cafetarikhcom


🔶 جنگ بازار و دولت بر سر اعتصاب کارگران نفت

🔺 اعتصاب کارگران شرکت نفت واکنش سریع دولت را به همراه داشت. دولت، کارگران را تهدید کرده بود که در صورت ادامه اعتصابات، حقوق آنان را قطع خواهد کرد. در مقابل این تهدید، بازار به حمایت از کارگران صنعت نفت پرداخت:

🔺 «بازاریان تهران اعلام کردند که کارگران صنعت نفت، اعتصاب را ادامـه دهند و بنابراین رژیم و شرکت نفت حقوق آنان را قطع کرد. بازاریان تهران متعهد شدند که حقوق کارگران را با شرط ادامه اعتصابات بپردازند. پس از آن به ‌‌‌میدان جعفر که یکی دیگر از مناطق نفتی بود رفتم یادم هست که در ‌‌‌میدان جعفر که یک منطقه‌ کارگری و نفت خیز بود، در منزل آقای شیخ مطلق برنامه ریزی کردیم و من در جلسه‌ای سخنرانی کردم پلیس اطراف مسجد را محاصره کرد و ناگهان شیخ مطلق که احساساتی شده بود، برخاست و میکروفن را گرفت و شروع کرد به شعار دادن مرگ بر پهلوی و خاندان پهلوی و تا توانست عقده‌های چندین ساله را خالی کرد که ناگهان پلیس حمله ور شد و ...

ادامه در:

https://www.cafetarikh.com/news/49877

🆔 @cafetarikhcom


📙 قدرت‌نمایی حزب توده در کارخانه‌ها

🔺 دهه بیست خورشیدی دهه تفوق حزب توده بر ایران است. این حزب در این دهه قوی‌ترین حزب سیاسی کشور بود. حزب توده در غیاب حکومت مقتدر توانست فشارهای زیادی را به کارگران وارد کند و دست برتر را در امور سیاسی از آن خود سازد.

🔺 «رضا نیازمند» در این رابطه در خاطرات خود آورده است: «یک روز در‌‌های کارخانه را بستند و گفتند کسی حق خروجی ندارد تا هیأت مدیره کارگران کارخانه ونک تشکیل شود و وابستگی خود را به حزب توده اعلام دارد.

🔺 قرار گذاشتیم که بدون مقاومت در جلسه حاضر شویم و رای دهیم و برای اینکه اعلان وابستگی به حزب توده با اشکال مواجه شود پنج نفر کارگر بی‌سواد را انتخاب کنیم و تا آن‌‌ها هم بلافاصله یک خدمتکار تریاکی، که مامور تهیه چای بود به ریاست خود انتخاب کنند انتخابات بدون اینکه تود‌‌ه‌ای‌‌‌‌ها متوجه برنامه‌ریزی ما شوند با نوشتن نام کارگران روی ورقه رای شروع شد...»

متن کامل را اینجا بخوانید

🆔 @cafetarikhcom


📙 آغاز امپراتوری بریتانیا در شرق و دلایل آن

🔺 تکاپوهای استعماری انگلیس هر چند از قرن پانزدهم آغاز شد اما امپراطوری این کشور در شرق، قرن هجدهم شکل گرفت. شکل‌گیری امپراطوری بریتانیا در شرق متاثر از برخی عوامل در هند و ایران بود؛ عواملی که ضعف کشورهایی چون هند و قدرت‌یابی انگلیس را به دنبال داشت:

🔺 «در اوایل سده هجدهم میلادی نخستین مرحله از تهاجم استعمار اروپایی به مشرق‌زمین به پایان رسید و مرحله‌‌ای جدید آغاز شد. دو حادثه مهم تاریخی را باید نقطه عطف در این تحول دانست: درگذشت اورنگ زیب (۱۷۰۷م) و کمی بعد تهاجم محمود افغان به ایران و سقوط دولت صفویه (۱۷۲۲م) تقارن فروپاشی این دو کانون مهم اقتدار سیاسی در شرق مهمترین عاملی است که راه را برای سلطه اروپاییان هموار ساخت.

🔺 در این مرحله، از یک سو ساختار سیاسی در هند و ایران در سراشیب انحطاط و هرج و مرج قرار گرفت و از سوی دیگر کانون‌های استعماری غرب بر پایه دو سده تجربه تهاجم و غارت ماوراء بحار به ویژه در قاره آمریکا، از فرادستی و ثروت و اقتدار کافی برای استقرار امپراتوری خود در شرق برخوردار بودند.»

https://www.cafetarikh.com/news/49879

🆔 @cafetarikhcom


📙 گزارش مامور بدرقه از تبعید امام

🔺 «در برنامه روزانه‌اش بیشتر استراحت و تلاوت قرآن و ادای نماز و صرف غذاست و گاه‌گاه هم کلمات ترکی را یادداشت می‌نماید.»

🔺 مخبرین جراید ترکیه که آن روز با کنجکاوی اخبار امام را گزارش می‌کردند، هرگز نمی‌دانستند که تأثیرگذارترین چهره‌ی جهان اسلام و بت شکن معاصر را مشاهده می‌کنند.

گزارش و اسناد را اینجا ببینید:

https://www.cafetarikh.com/news/49875

🆔 @cafetarikhcom


📙 بدنامی امضای قرارداد کنسرسیوم نفتی

🔺 در تشکیل قرارداد کنسرسیوم افراد زیادی دخیل بودند. در کنار حامیان شاه، چهره‌های مختلفی از جمله حامیان آمریکا نیز قرار داشتند. علی امینی از جمله این افراد بود که تلاش زیادی را برای تامین منافع نفتی آمریکا در ایران به کار برد:

🔺 «پس از انجام مذاکراتی طولانی و پیچیده، قراردادی بین دولت ایران و کنسرسیوم ‌‌بین‌المللی نفت تنظیم گردید که در سال ۱۳۳۳ به امضای دکتر علی امینی وزیر دارایی ایران و «هوارد پیچ» معاون ریاست هیات مدیره شرکت استاندارد نیوجرسی و نماینده کنسرسیوم رسید.

🔺 مدت قرارداد چهل سال یک دوره ۲۵ ساله با حق تمدید در سه دوره پنج ساله بود قرارداد کنسرسیوم در سه موضوع اساسی که مورد اختلاف بین ایران و کمپانی نفت انگلیس و ایران هم بود، یعنی اعمال حاکمیت بر منابع ملی مدت قرارداد و تسهیم منافع با اصل ملی شدن صنعت نفت مغایرت داشت.

ادامه در:

https://www.cafetarikh.com/news/49876

🆔 @cafetarikhcom


📙 برده‌داری در مصر باستان؛ چه کسانی برده می‌شدند؟

🔺 بر اثر جنگ‌های مصر، تعداد زیادی اسیر سوری، فلسطینی و حبشی به این سرزمین آورده شدند. کار کشیدن از بردگان از طرف برخی فراعنه چنان شدت گرفت که برای تسریع در ساخت عمارت های خود، وقت عبادت نیز به غلامان نداده و آنها را از ورود به معابد منع می کردند. بر اثر اشتغالِ حتی کشاورزان و دهقانان به ساختن قصرها، زراعت تعطیل و قحطی سختی در مصر بروز کرد. شدت گرسنگی چنان بود که صدای بردگان بلند می شد ومحافظین فراعنه چنان گرسنه بودند که اگر میوه ای دردست یک برده می دیدند به او حمله ور می شدند.

🔺 در نظام برده داری مصریان افزون بر اسیران جنگی، یاغیان و کسانی که در جامعه مصر مرتکب تخلفات مکرر و نقص قوانین مصریان می شده‌اند، کسانی هم که از عهده پرداخت قروض خود برنمی آمده اند به بردگی می رفته اند.

🔺 قبطیان یا بومیان مصری نیز در میان انبوه بردگان مصر بوده اند. افراد آزاد نیز که در جامعه مصر از امتیازات اجتماعی محروم می شده اند، تنزل مقام یافته و به بردگی می رفته اند. صاحبان حرف، مشاغل، مالکان زمین ها، دارندگان کارگاه های تولیدی و مراکز صنعتی نیز در صورت ورشکستگی از این قاعده مصون نبوده اند.

متن کامل را اینجا بخوانید

🆔 @cafetarikhcom


📙 سی و سه پل و تاریخچه آن

🔺 یکی از پل‌های زيبا و جالبی که در دوران صفويه روی زاينده رود احداث شد سی و سه پل است. اين پل در گذشته «پل جلفا» ناميده می‌شد زيرا از اين طريق به جلفا که تازه احداث شده بود می‌رسيدند.

🔺 سی و سه پل به پل «الله وردي خان» نيز معروف است یعنی سردار مشهور شاه عباس اول که به ساختن اين پل مأمور شد. اين پل كه در نوع خود شاهكارى بی‌نظير از آثار دوره سلطنت شاه‏ عباس اول است، به هزينه و نظارت سردار معروف او الله ‏وردىیخان بنا شد.

🔺 اين پل در حدود ۳۰۰ متر طول و ۱۴ متر عرض دارد و طويل‏‌ترين پل زاينده ‏رود است كه در سال ۱۰۰۵ هجرى ساخته شده است. در دوره‌ صفويه‌، مراسم‌ جشن‌ آبريزان‌ يا آبپاشان‌ ارامنه‌ در كنار اين‌ پل‌ صورت‌ مي‌گرفت‌. ارامنه‌ جلفا مراسم‌ «خاج‌ شويان‌» را نيز در محدوده‌ همين‌ پل‌ برگزار مي‌كرده‌اند.

https://www.cafetarikh.com/news/49873

🆔 @cafetarikhcom


📙 پیش‌درآمد مجلس شورای ملی

🔺 بعد از صدور فرمان مشروطیت، تلاش‌ها برای تاسیس نهادهای مرتبط با آن نیز آغاز شد. اولین تلاش ایجاد مجلس شورای ملی بود که جهت تاسیس آن، ابتدا یک جلسه مقدماتی شکل گرفت. در این جلسه برخی از مشروطه طلبان پیرامون مشروطیت به سخنرانی پرداختند.

🔺 روز بیست و هفتم جمادی الآخر سال ۱۳۲۴ نخستین جلسه مقدماتی برای تشکیل مجلس در مدرسه نظامیه تشکیل شد که در آن مشیر‌الدوله صدراعظم کشور به نمایندگی از سوی شاه و ملک المتکلمین به نمایندگی از سوی «هیأت ملت وکالتاً» به ایراد سخن پرداختند.

🔺 در این جلسه ملک المتکلمین اظهار داشت «حسن استعداد ملت سبب شد که دولت حقوق شخصی و ملی آنان را تصدیق فرمود. این دیدگاهی بود که تا پیش از آن نه از سوی شاه و نه از سوی دیگران ابراز نشده بود. ملک نخستین فردی بود که از حقوق ملت سخن به‌‌ میان آورد. اما حقوق ملت چیزی نبود که فقط به بیان آید. ضرورت داشت گروهی از قبل در این زمینه تأمل کرده باشند و حدود و حقوق دولت و ملت را تعریف دارند...»

ادامه در:

https://www.cafetarikh.com/news/49874

🆔 @cafetarikhcom


📙 تختی و گرایشات سیاسی او

🔺 تختی در ابتدا عضو حزب زحمتکشان ملت ایران بود. او مدتی نیز عضو حزب نیروی سوم شد. این احزاب به جناح‌های ملی‌گرا تعلق داشتند. وی همچنین از مریدان آیت اللَّه سیدمحمود طالقانی به شمار می‌رفت و در ملی شدن صنعت نفت حضوری فعال داشت.

🔺 تختی همچنین در جمع آوری کمک‌های مردمی به زلزله زدگان بویین زهرا در شهریور ۱۳۴۱، نقش مهمی ایفا کرد به طوری که حساسیت رژیم را دربرداشت. رژیم که کمابیش از فعالیت‌های سیاسی تختی آگاهی پیدا کرده بود، برای به سلطه کشیدن او، ریاست فدراسیون کشتی کشور را به او پیشنهاد کرد ولی او این پیشنهاد و حتی پیشنهاد برای به دست گرفتن شهرداری تهران یا نمایندگی مجلس را نیز رد کرد.

🔺 غلامرضا تختی مدتی نیز به عضویت حزب سوسیالیست درآمد اما بعد از کودتای ۲۸ مرداد مجددا به سوی احزاب ملی‌گرا سوق یافت و به عضویت جبهه ملی دوم درآمد.

متن کامل را اینجا بخوانید

🆔 @cafetarikhcom


📙 زد و بند هویدا با محافل یهودی

🔺 بسیاری از دولتمردان پهلوی دوم با محافل یهودیت در ارتباط بودند و حتی اسرائیل را به رسمیت می‌شناختند. امیرعباس هویدا نیز از جمله این افراد بود که ارتباط بسیاری نزدیک و دوستانه‌ای با یهودیت و محافل وابسته به آن داشت:

🔺 «امیرعباس هویدا پس از مراجعت به ایران نیز با پیوستن به کمیته‌ای که هدف آن بهبود روابط ایران با کشور‌های آسیایی و آفریقایی بود به انجام فعالیت‌ها خود در راستای اهداف یهود ادامه داد و در نهایت که دولت غاصب اسرائیل در سرزمین‌های اشغالی فلسطین بنیان نهاده شد و آمریکا به حمایت گسترده و همه جانبه از آن مشغول بود، ارتباط افسر اطلاعاتی خویش را با امیرعباس هویدا و دوست نزدیکش حسنعلی منصور در ایران به صورت آشکار و مستقیم کرد و تلاش گسترده‌ای را برای حمایت از اسرائیل، سازماندهی کرد. براساس همین تلاش‌هاست که در می‌یابیم در ایران قبل از انقلاب اسلامی بیشترین حمایت‌ها از اسرائیل صورت می‌گرفت و ارتباطات با آن در حد وسیعی برقرار بود.»

https://www.cafetarikh.com/news/49872

🆔 @cafetarikhcom


📙 پیامی برای اعلان حمایت شدید آمریکا از شاه

🔺 شاه همواره مدعی حمایت آمریکا از انقلابیون بود. او به دلیل بدبینی و بیماری خود، معتقد بود که آمریکا پشت او را خالی کرده است. این در حالی بود که آمریکا طی پیام‌های مختلف، درصدد بود عکس این موضوع را ثابت کند:

🔺 برژینسکی در خاطراتش می‌نویسد: در پایان اجلاس، توافق شد که باید یک پیام حمایت‌آمیز شدید برای شاه فرستاد. اما ایالات متحده آمریکا نباید مسئولیت تصمیم‌گیری‌ها را به عهده بگیرد و اتخاذ تصمیم تنها باید به عهده خود شاه گذاشته شود.

🔺 بر همین اساس، برای نشان دادن اهمیت این پیام آن را با امضای من، از کاخ سفید برای سولیوان فرستادیم. پیام مذکور حاوی نکات زیر بود: شما (سولیوان) با اختیارات تام و با توافق سایروس ونس، موظفید که هر چه زودتر نکات زیر را به اطلاع شاه برسانید:
۱- ایالات متحده آمریکا در بحران کنونی بدون هیچگونه قید و شرطی از او حمایت می‌کند.
۲ ما با نظرشاه راجع‌به اتخاذ تصمیمات ویژه احتمالی مورد لزوم، در رابطه با شکل و ترکیب حکومت، موافقیم.

https://www.cafetarikh.com/news/49870/

🆔 @cafetarikhcom


📙 سطح اطلاع کشورها از یکدیگر در دوران صفویه

🔺 در دوره صفویه، روش‌های ارتباطی بسیار محدود بود و کسب اطلاعات از وضعیت کشورهای مختلف از یکدیگر با همان منابع محدود انجام می‌شد. بنابراین بسیاری از کشورها اطلاعات کمی از وضعیت سیاسی و اقتصادی یکدیگر داشتند:

🔺 در بخشی از سفرنامه «سفرنامه دن گارسیا د سیلوا فیگوئرا» آمده است: «صبح فردا در همین روز روحانیان فرقه سنت اگوستن و فرقه پابرهنگان کلیسای اصفهان به دیدار سفیر آمدند. داروغه و وزیر که دو حاکم شهر به شمار می‌روند از وی دیدن کردند. عصر همین روز همه اروپائیان مقیم اصفهان، از جمله ده دوازده نفر انگلیسی و دو نفر هلندی و سه چهار نفر ایتالیائی به دیدار سفیر آمدند و او بسیار خوشحال شد که از طریق آنها اخباری از اروپا به دست آورد، گو اینکه دیر زمانی بود که کاروانی از حلب یا بغداد به اصفهان نرسیده بود و آنها هم خبری جز آنچه در مجلات و روزنامه‌های سال گذشته خوانده بودند و مربوط به حوادث سال ۱۶۱۶ بود خبری نداشتند.»

https://www.cafetarikh.com/news/49869

🆔 @cafetarikhcom


📙 دلیل اهمیت ایران برای آمریکایی‌ها

اهمیت و جایگاه ایران از جنبه‌‌های سیاسی و اقتصادی برای رهبران آمریکا که تعیین کننده اهداف و تنظیم کننده رفتار این کشور نسبت به ایران بود در موارد زیر قابل جست وجو است:

▪️ انجام اقدامات ضروری و در حیطه قدرت ایران به منظور خنثی سازی فعالیت‌های پنهان شوروی در ایران و ممانعت از گسترش شوروی به سمت خلیج فارس

▪️ فروش جنگ افزار به ایران و تقویت نیرو‌های مسلح که افزون بر حل بحران‌های اقتصادی آمریکا پس از جنگ ویتنام برای تأمین امنیت منافع آمریکا در منطقه، به ویژه خلیج فارس که برای آمریکا و غرب جنبه حیاتی داشت، مؤثر بود. تقویت بنیه نظامی ایران با خروج انگستان از منطقه خلیج فارس (۱۳۵۰) و عقد پیمان دوستی و اتحاد‌‌ میان شوروی و عراق سرعت بیشتری یافت.

▪️ پذیرش هیأت‌های مستشاری گروه‌‌های فنی و تخصصی، به ویژه در صنایع نظامی که افزون بر نفوذ گسترده آمریکاییان ایجاد مشاغل ممتاز برای شهروندان امریکایی را در پی داشت.

▪️ اهمیت نفت در چرخش صنعتی غرب به ویژه سیادت بر خلیج فارس که ذخایر نفتی جهان را دارا است و تأمین کننده اصلی نفت امریکا و اقمار آن می‌‌باشد.

▪️ وجود بازار‌های پر رونق منطقه به ویژه بازار رو به گسترش ایران در پی افزایش درآمد‌های نفتی در جبران کسری تراز تجاری امریکا، نقش بسزایی داشت.

https://www.cafetarikh.com/news/49866

🆔 @cafetarikhcom


📙 نگاهی به مبارزات چریکی در دهه پنجاه

🔺 در دهه ۱۳۵۰، شکل جدیدی از مبارزات سیاسی رواج یافت. این مبارزات، مبارزات چریکی بود که عمدتا از سوی گروه‌های چپ به کار گرفته شد. چپ‌ها با استفاده از این روش مبارزاتی توانستند ضرباتی را به حکومت پهلوی وارد کنند هر چند در نهایت در مبارزات خود شکست خوردند:

🔺 «مبارزات چریکی در این دوره به شکل وارد ساختن ضرباتی به منابع و تأسیسات نظامی و اقتصادی و همچنین مورد هدف قرار دادن شخصیت‌های سیاسی رژیم و عناصر خارجی، ادامه یافت؛ اما آنچه قابل تأمل است بی توجهی به نقش مردم و عدم جلب حمایت‌‌های مردمی در مبارزات آنان بود.

🔺 از آنجا که مردم عامل تعیین‌کننده سرنوشت مبارزه مسلحانه هستند، بدون پشتیبانی آنان جنگ چریکی ناکام می‌ماند. گروه‌‌های فوق، هیچ گاه در فراگیر ساختن مبارزات در‌‌ میان توده‌‌های مردم موفقیتی کسب نکردند و از این بابت ضربات جبران‌ناپذیری را متحمل شدند. مشکل دیگر این سازمان‌ها مربوط به ایدئولوژی آن‌ها بود...

https://www.cafetarikh.com/news/49867

🆔 @cafetarikhcom

Показано 20 последних публикаций.