کافه تاریخ


Гео и язык канала: Иран, Фарси
Категория: Познавательное


با کافه تاریخ به سال ها پیش سفر کرده و تاریخ را مرور کنید
سایت ما :
www.cafetarikh.com

Связанные каналы  |  Похожие каналы

Гео и язык канала
Иран, Фарси
Статистика
Фильтр публикаций


📙 قانون منع امتیاز نفت و محتوای آن

قانون منع امتیاز نفت یکی از قوانین مهم در برابر زیاده‌خواهی‌های بیگانگان بود که در دهه ۱۳۲۰ تصویب شد. این قانون شامل چند ماه مهم بود که مرور آنها به خوبی تکلیف بیگانگان در برابر درخواست نفت را روشن می‌کند:
 
🔺ماده اول:  هیچ ‌‌‌‌نخست‌وزیر و وزیر و اشخاصی که کفالت از مقام آن‌ها و یا معاونت‌‌‌‌ می‌کنند، نمی‌توانند راجع‌به امتیاز نفت با هیچیک از نمایندگان رسمی و غیر رسمی دول مجاور و غیر مجاور یا نمایندگان شرکت‌‌های نفت و هر کس غیر از این‌ها مذاکراتی که صورت رسمی و اثر قانونی دارد بکنند و یا آن که قرارداد امضاء نمایند.

🔺ماده دوم: ‌‌‌‌نخست‌وزیر و وزیران‌‌ می‌توانند برای فروش نفت و طرزی که دولت ایران معادن نفت خود را استخراج و اداره‌‌ می‌کند مذاکره نمایند و از جریان مذاکرات باید مجلس شورای ملی را مستحضر نمایند.

🔺ماده سوم:  متخلفین از ماده اول به حبس مجرد از سه تا هشت سال و انفصال دایم از خدمت دولتی محکوم خواهند شد.

https://www.cafetarikh.com/news/50012

🆔 @cafetarikhcom


📙 تبریز؛ شهر اولین‌ها

برخی از اولین‌های تبریز عبارتند از:

🔺اولین خط راه‌آهن ایران: تبریز در سال ۱۸۸۸ میلادی (۱۲۶۷ هجری شمسی) به عنوان اولین شهری در ایران بود که به خط راه‌آهن متصل شد. این دستاورد مهم بخش بزرگی از تحولات اقتصادی و اجتماعی ایران را رقم زد.

🔺اولین کارخانه‌ خودروسازی ایران: تبریز به عنوان محل احداث اولین کارخانه‌های خودروسازی کشور نیز شناخته می‌شود. این پیشگامی در توسعه صنعتی تبریز از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است.

🔺اولین مدرسه‌ مدرن ایران: در تبریز اولین مدرسه‌ای که بر اساس سیستم آموزشی جدید غربی ساخته شد، به تأسیس رسید. این موضوع موجب تحول در نظام آموزشی ایران و انتشار علم و دانش در سراسر کشور شد.

🔺اولین استفاده از برق: تبریز اولین شهری بود که در آن برق به صورت تجاری استفاده شد. این ابتکار به رشد صنعت و رفاه عمومی مردم کمک بسیاری کرد.

🔺اولین تئاتر ایران: اولین نمایش تئاتری که در ایران برگزار شد، در تبریز اجرا گردید و بدین ترتیب تبریز به عنوان پیشگام در عرصه هنرهای نمایشی شناخته می‌شود.

در کل، لقب «شهر اولین‌ها» اگرچه ممکن است در برخی جزئیات نیاز به دقت و بررسی بیشتری داشته باشد، به طور کلی به نقش مهم تبریز در پیشرفت مختلف حوزه های زندگی در ایران اشاره دارد.

https://www.cafetarikh.com/news/50011

🆔 @cafetarikhcom


📙 سرنوشت روس‌های سفید و تاثیرات آن در ایران

🔺 روس‌های سفید در برابر بلشویک‌ها شکست خوردند و انقلاب اکتبر پیروزی خود را نهایی کرد. قشون دنیکین با همه حمایت‌های مادی و معنوی که از متفقین دریافت داشت، در برابر قوای سرخ شکست خورد، کشتی‌های خود را یا از دست داد و یا اینکه از بنادر دیگر بحرخزر فرار کرد و به آب‌های ایران در انزلی پناه آورد.  

🔺 در این شرایط انگلیس که در برابر عمل انجام شده قرار گرفته بود به سیاست جدیدی متوسل شد. این کشور این بار به جای حمایت از روس‌های سفید که دیگر عملا از بین رفته بودند، با پررنگ کردن خطر بلشویسم، بر ضرورت حکومت متمرکز تاکید کرد.

🔺 نتیجه اتخاذ این دیدگاه روی آوردن رضاخان و حمایت از حکومت او بود که با کودتای ۱۲۹۹ رقم خورد و منجربه شکل‌گیری حکومت پهلوی شد. 

https://www.cafetarikh.com/news/49290

🆔 @cafetarikhcom


📙 سالی که گرسنگی منجر به انقلاب شد!

🔺 از سال ۱۲۹۶ در ایران به عنوان سال بحران نان و خشکسالی یاد می‌شود. این بحران متاثر از عوامل داخلی و خارجی بود. عوامل خارجی به تحولات جنگ جهانی اول و غارت آذوقه و غلات ایران توسط کشورهای مهاجم مربوط است. اما جالب است که کشورهای درگیر در جنگ نیز خود با بحران آذوقه مواجه بودند و همین موضوع در غارت و چپاول اموال کشورهای دیگر از جمله ایران بی‌تاثیر نبود.

🔺 وحیدالملک که در این زمان در برلین اقامت داشت، نقل می‌‌کند در اوایل سال ۱۹۱۹ موضوع آذوقه یکی از بحرانی‌‌‌‌‌ترین معضلات آلمان بود. او نوشت وضعیت یاد شده «روز به روز بلکه ساعت به ساعت سخت‌‌‌‌‌تر می‌‌شود.» مواد لبنی مثل کره و پنیر و ماست دیگر اصلاً به دست نمی‌آمد، اقلام مصرفی مثل چای که از خارج وارد می‌‌گردید یا یافت نمی‌شد و یا اینکه «متجاوز از صد برابر قیمت معمولی آنها»، معامله می‌‌گردید. بنا به قول وحیدالملک «روزی صد‌ها طفل شیرخوار» در شهر برلین به دلیل کمبود آذوقه می‌‌مردند.

🔺 از آن سوی «طبق اخباری که از طرف دولت منتشر می‌‌شود، روزی متجاوز از هشتصد تا هزار نفر در آلمان از گرسنگی به مرگ می‌‌رسند» همین جا باید گفت، همان طور که برخی مورخین نگاشته‌‌‌اند و لئوتروتسکی در جلد اوّل کتاب تاریخ انقلاب روسیه بر آن صحّه نهاده است، علت العلل انقلاب روسیه، گرسنگی، قحطی و بحران نان بود.

https://www.cafetarikh.com/news/50010

🆔 @cafetarikhcom


📙 دلیل متروک شدن مسجدی در تبریز

🔺در بخشی از سفرنامه تاورنیه آمده است:  در اطراف میدان بزرگ تبريز و مجاور آن بقیه آثار بنا‌های باشکوهی دیده می‌شود و چهار پنج مسجد را که در عظمت بنا بی‌نظیر هستند به خرابی واگذارده‌‌اند.

🔺 یکی از آن مساجد که بهتر و عالی‌تر از سایر مساجد تبریز می‌باشد، در خارج شهر سرراه اصفهان واقع شده است‌،‌ ایرانی‌ها آن را متروك گذارده و مثل معبد كفار در آن نظر می‌کنند‌، زیرا که سنی‌‌ها یعنی پیروان عمر آن را بنا کرده‌‌اند‌.‌

🔺 بنای این مسجد بسیار عالی و نمای آن که پنجاه قدم ارتفاع دارد. هشت پله از سطح زمین اطراف کرسی دارد و از خارج دیوار‌های آن همه از کاشی اعلی به رنگ‌های مختلف پوشیده شده است.  از طرف داخل با نقش و نگار‌های زیبا به سبك معماری اعراب و كلمات بسیار به خط عربی از طلا و لاجورد زینت یافته است‌.

ادامه در:

https://www.cafetarikh.com/news/49304

🆔 @cafetarikhcom


📙 تحصن در سفارت انگلیس چرا؟

🔺 در دوره رویارویی مشروطه‌طلبان با حکومت قاجار، برخی از مشروطه‌طلبان موضوع تحصن در سفارت انگلیس را جهت امنیت جانی خود انتخاب کردند. دلیل انتخاب سفارت انگلیس برای تحصن متاثر از عوامل مختلفی بود:

🔺 «جمعی از تجار همراه با کسبه تهران دور هم گرد آمدند و تصمیم گرفتند به صورت محرمانه محمدتقی بنکدار را به سفارت انگلیس بفرستند تا با «ایولین گرانت داف» کاردار بریتانیا در سفارت که در غیاب وزیرمختار اداره امور سفارتخانه را عهده دار بود، ملاقات و از او کسب اجازه کند که آیا اجازه می‌دهد در سفارت بریتانیا تحصن کنند یا خیر؟

🔺 بهانه تحصن این بود که عین‌الدوله می‌خواهد عده‌ای از تجار را تبعید کند و آنان از بیم جان این تصمیم را گرفته‌اند. کاردار، بنکدار را به حضور پذیرفت و با تقاضای او موافقت کرد. علت این بود که در دوره قاجار سه مر کز به عنوان محل امن شناخته می‌شد: نخست بقاع متبرکه و زیارتگاه‌های شیعه، دوّم منازل علما و بزرگان دینی و سوّم اصطبل سلطنتی و سفارتخانه‌های خارجی...»

ادامه در:

https://www.cafetarikh.com/news/50007/

🆔 @cafetarikhcom


📙 اولویت اقتصادی و نظامی عصر پهلوی

🔺 در دهه پنجاه، تلاش‌هایی برای اصلاحات اقتصادی و نظامی در کشور صورت گرفت. علیرغم آنکه موضوع اصلاحات یکی از موضوعات مهم حکومت برای حفظ بقای خود بود؛ اما برنامه‌های تدوین شده با مشکلاتی همراه بودند:

🔺 «آن چه که اتفاق افتاد تحول اقتصادی در یک نظام بسته سیاسی بود. این مدل، سیاست را به کناری می‌گذاشت تا تنها به مسائل اقتصادی و نظامی رسیدگی نماید. آمیزه حرکت‌های اقتصادی - نظامی شاه با کم توجهی به مسائل سیاسی و نیازهای برخاسته از آن و بی‌توجهی یا مقابله با باورهای اجتماعی و فرهنگی، نظام را در مدار یک حرکت خود فرسایشی قرار می‌دهد و در ضمن آن عوامل سنتی بناکننده مشروعیت بی‌آن که برای آفرینش مشروعیتی نوین تلاش کنند از دست می‌روند.»

متن کامل را اینجا بخوانید

🆔 @cafetarikhcom


📙 سبا چگونه شهری بود؟

🔺 استان همدان در دوره صفویه یکی از استان‌های مهم کشور بود که به دلیل وجود کوه الوند نیز اهمیت خاصی داشت. اطراف این کوه پر از شهرهای بزرگ و کوچک بود که اولئاریوس به توصیف یکی از شهرهای آن به نام شهر سبا پرداخته است.

🔺 «چون قبل از پدید آمدن روز به آنجا رسیده بودیم، بنابراین در صحرا اطراق کردیم تا اینکه پس از بر آمدن آفتاب به استقبال ما آمدند و به شهرمان بردند. این شهر بر روی دشتی هموار قرار دارد سوی راست آن رشته کوه الوند دیده می‌شود که بسیار بلند است و با ستیغ و قلل نوك تيز خود را آراسته و جالب توجه کرده است.

🔺 دور تا دور شهر سبا را که چندان بزرگ نبود، دیوارگانی در بر گرفته بود، خانه‌ها فرسوده و به سان خرابه‌ای می‌نمود. بهترین و آبادترین نقطه این شهر باغ‌های آن بود که با سلیقه خاصی درختان بزرگ انار و بادام در آن کاشته بودند. نزديك شهر در دامنه کوهستان پنبه و برنج به وفور کشت می‌شود. برنج غذای اصلی اهالی را تشکیل می‌دهد.»

https://www.cafetarikh.com/news/50009

🆔 @cafetarikhcom


📙 قانون اساسی مشروطه چرا متمم‌دار شد؟

🔺 متمم قانون اساسی که در سال ۱۲۸۶ و بعد از تدوین قانون اساسی به آن اضافه شد شامل ۱۰۷ اصل بود. 

🔺 مهم‌ترین دلیل تصویب متمم قانون اساسی، برطرف کردن نواقص قانون اساسی بود. قانون اساسی، قانون کاملی نبود. بسیاری از اصول قانون، مبهم بودند و در مورد بسیاری از سوالات مردم، پاسخی در قانون اساسی وجود نداشت. از طرفی قانون با نیازها و خواسته‌های مردم نیز مطابقت نداشت.

🔺 صرف نظر از ماهیت و محتوای قانون اساسی که مبتنی بر خواسته‌های واقعی مردم نبود، قانون اساسی اصولاً بدون وقت کافی و با عجله و عمدتاً در جهت مسائل مجلس شورای ملی تدوین شده بود و بسیاری از مسائل مهم و اساسی، و دیگر حقوقی را که در قانون اساسی مطرح می شود، دارا نبود.

🔺 این قانون بیشتر به آیین نامه مجلس شباهت داشت و تامین کننده نیاز فوری ملت در زمینه به دست گرفتن اختیارات و حقوق سیاسی از طریق تشکیل مجلس شورای ملی بود.

https://www.cafetarikh.com/news/50006

🆔 @cafetarikhcom


📙 سرکوب معترضان به صادرات پشم در دوره صفوی

🔺 علیرغم آنکه در دوره صفویه حضور استعمارگران چندان پررنگ نبود اما برخی از استعمارگران توانسته بودند سلطه خود را بر امور تجاری کشور از جمله بر صنعت پشم ایران تثبیت کنند. این موضوع به دلایل مختلف از جمله ناآگاهی حکام دولت صفویه اتفاق افتاده بود.

🔺 «پشم کرمان که بسیار نرم و مرغوب بود تا قبل از این زمان به مصرف بافتن شال‌های کرمان و منسوجات پشمی‌ می‌رسید و از بازار خوبی در سراسر منطقه برخوردار بود. پس از آن که شرکت‌‌های سوداگر هند شرقی به اهمیت و مرغوبیت آن پی بردند، شروع به خرید و صدور آن به اروپا کردند. در اروپا از پشم کرمان، ماهوت ظریف و کلاه‌‌های مرغوب‌ می‌ساختند.

🔺 سوداگران فرانسوی نیز در اواخر قرن ۱۷ وارد بازار خرید این پشم شدند و به رقابت با دیگران پرداختند. مردم کرمان که از صدور پشم متضرر‌ می‌‌شدند، به خصوص بافندگان که با خرید پشم توسط شرکت‌های سوداگر از دسترسی به آن محروم‌ می‌ شدند بار‌ها بر علیه این شرکت‌ها دست به اعتراضات وسیع زدند. اما هر بار اعتراضات آنان از طریق حکام دولت صفویه سرکوب شد.

https://www.cafetarikh.com/news/50005

🆔 @cafetarikhcom


📙 اولین نشانه‌های تغییر در حکومت پهلوی

🔺 از اواسط سال ۱۳۵۶ شاهد تغییری عمیق و ریشه‌ای در نحوه ی حکومت شاه هستیم. استعفای هویدا با سابقه‌ای طولانی در هدایت امور نشانی آشکار از این تغییر است.

🔺 شاه بر آن است تا از میزان دخالت‌های مستقیم خود در امور اقتصادی کشور بکاهد. آموزگار نخست‌وزیر جدید از آزادی‌هایی بیشتر در انجام امور داخلی برخوردار می‌شود. شاه به وی اجازه داده بود تا با دستی بازتر نقشی فعال‌تر در زمینه نفت بازی کند.

🔺 تأثیر این تغییرات بر رژیم شاه بسیار زیاد بود. کابینه جدید از اقتداری گسترده‌تر نسبت به پیشینیان خود بهره‌مند بود؛ با این همه به نظر نمی‌رسید که در صورت بروز بحران از کارآمدی بالاتری برخوردار باشد زیرا از یک سو فاقد تجربه ی کافی در این زمینه بود و از سوی دیگر طی دو دهه شاه در چارچوب نظامی متمرکز افرادی را گرد آورده بود که خلاقیت و نوآوری را فدای انقیاد و تبعیت کرده بودند.

https://www.cafetarikh.com/news/49797

🆔 @cafetarikhcom


📙 ثروت صفویه قبل و بعد از تشکیل حکومت

🔺 شیخ صفی الدین جد شاه اسماعیل که در آغاز کار فقط ۶ یا ۷ هکتار و یک جفت گاو داشت، در آخر عمر مالک نسبتاً بزرگی شده بود و بیش از بیست دهکده داشت.

🔺 چون صفویه دارای مقام روحانی بودند موقوفات هم در اختیار آنان قرار داشت. سایر طوایف قزلباش هم دارای املاک موروثی بودند. همچنین پورت‌‌های قبایل به صورت مالکیت عمومی قبیله در اختیار رئیس قبیله قرار داشت.

🔺 پیش از روی کار آمدن صفویه اراضی به جا مانده از دوران مغول و تیمور، عمدتاً در دست حکام محلی بود که به صورت سیورغال واگذار شده بود. در دوره صفویه این نوع مالکیت حفظ شد و دارندگان سیورغال (حکام محلی) در مقام خود باقی ماندند.

ادامه در:

https://www.cafetarikh.com/news/50002

🆔 @cafetarikhcom


📙 اختیارات مستشار آمریکایی در ایران

🔺 شوستر اختیارات تامی در امور مالی ایران پیدا کرده بود و در کلیه امور مالی و پولی، خزانه، وضع مالیات‌ها و عواید دولتی دخالت می‌کرد. هیچ خرجی بدون اجازه او صورت نمی‌گرفت، تنظیم بودجه و نظارت بر اجرای آن، نظارت بر قرض‌ها و امتیازات همه در حوزه اختیار او بود.

🔺 بهانه دولت ایران از اعطای این همه اختیار این بود که آمریکا خیلی دور است و نمی‌تواند علایق و منافع خاصی در ایران داشته باشد. عده‌ای آمریکا را بی‌طرف و وزنه‌ای در برابر روس و انگلیس می‌دیدند، با این وصف بر خلاف اظهار نظر ایوانف که معتقد بود شوستر می‌خواست زمینه را برای سرمایه‌گذاری اقتصادی آمریکا در ایران فراهم آورد.

🔺 او نماینده بخش فراملیتی سرمایه‌داری جهانی در ایران بود. تکاپوی شوستر مورد حمایت رسمی دولت آمریکا نبود، زیرا آمریکا حداقل تا مقطع جنگ دوم جهانی در سرزمینی به قول آنها دورافتاده مثل ایران برای خود منافعی تصور نمی‌کرد. طبق دکترین جیمز مونروئه آمریکا هنوز از درون‌گرایی خاص خود خارج نشده بود و فقط در منطقه آمریکای جنوبی و لاتین اعمال نفوذ می‌کرد.

https://www.cafetarikh.com/news/50003

🆔 @cafetarikhcom


📙 دگرگونی نوفل لوشاتو در دوران حضور امام خمینی

🔺 در خاطرات «پیتر شولاتور» از خبرنگاران مشهور فرانسوی- آلمانی پیرامون تاثیر حضور امام در نوفل لوشاتو بر حوادث ایران و فضای این دهکده آمده است: «... ناگهان روح الله خمینی در خانه کوچک و محقر نوفل لوشاتو پیدا شد. از تابستان همان سال خون شهدا در خیابان‌های تهران جاری بود و اکنون این پیرمرد مقدس همه کفار و منافقین را که پیرو مکتب ماتریالیسم علمی بودند، تحت الشعاع قرار داده بود».

🔺 شولاتور در بخشی از خاطرات خود به تاثیر حضور امام بر دانشجویان ایرانی سوربن اشاره کرده و آورده است: «دانشجویان ایرانی دانشگاه سوربن در نوفل لوشاتو اجتماع کرده و اتوبوسها از منطقه روهر آنجا سرازیر بودند که مسافرین آنها را کارگران و تحصیل کرده های ایرانی مقیم اروپا تشکیل دادند. آنها با دیدن این مرد مقدس از قم ناگهان به یاد سوره‌های قرآن و نماز و قبله افتادند و یکباره از درون ضمیر ناخودآگاه خود فریاد خشمگین دیرینه اسلامی را سر دادند.»

متن کامل در:

https://www.cafetarikh.com/news/50004

🆔 @cafetarikhcom


📙 کشتی‌سازی در دوره صفوی

🔺 کشتی‌سازی از قدیم در سواحل خلیج فارس و بحر خزر متداول بوده است. در دوران صفویه اعراب خلیج فارس دارای کشتی‌های مسافرتی و کشتی‌های توپدار فراوان بوده‌اند.

🔺 در زمان شاه عباس دوم (۱۶۷۰) ایرانیان کشتی‌هایی‌ می‌ ساختند و شاه عباس برای تشویق آنان بر یکی از آن‌ها سوار شد. اما اوج صنایع کشتی سازی در قرن ۱۷ بود. در این زمان اعراب خلیج فارس کشتی‌‌های بزرگ و نیرومندی ساختند که تا سال‌ها نیروی بزرگ دریایی در خلیج فارس بود.

🔺 در سال ۱۷۱۵ نیروی دریایی اعراب خلیج فارس مرکب بود از یک کشتی با ۷۴ توپ و دو کشتی با ۶۰ توپ و یک کشتی با ۵۰ توپ و هیجده کشتی کوچک هر یک دارای ۱۲ تا ۳۳ توپ و چند کشتی پارویی هر یک دارای ۴ تا ۸ توپ.

🔺 سپس در دوره نادرشاه در سال ۱۷۴۲ ایران صاحب یک ناوگان بزرگ دریایی در جنوب شامل ۱۵ کشتی بزرگ و کوچک و تعمیرگاه‌هایی در بوشهر و بندر عباس گردید.

https://www.cafetarikh.com/news/50001

🆔 @cafetarikhcom


📙 طهران و دروازه‌های آن

🔺 تهران در آغاز روستایی نسبتاً بزرگی بود که میان شهر بزرگ و نام آور آن زمان، شهر ری و کوهپایه‌های البرز جای گرفته بود.

🔺 ری که در تقاطع محورهای قم، خراسان، مازندران، قزوین، گیلان و ساوه واقع شده به سبب مرکزیّت مهم سیاسی، بازرگانی، اداری و مذهبی از قدیم مورد نظر بوده و مدّعیان همواره این مرکز راهبردی را مورد تهاجم و حمله قرار می‌داده‌اند.

🔺 روستای تهران به‌واسطهٔ برخورداری از مغاک‌ها و حفره‌های زیرزمینی و مواضع طبیعی فراوان و دشواری نفوذ در آن‌ پناهگاه خوبی برای دولتمردان و دیگر اشخاصی بوده که احتمالاً مورد تعقیب مدّعیان قرار داشته‌اند.

ادامه در:

https://www.cafetarikh.com/news/35970

🆔 @cafetarikhcom


📙 آغاز یکه‌تازی آمریکا در ایران از دهه ۲۰

🔺 در تیرماه 1326 دولت آمریکا اعتباری به مبلغ 25‌ میلیون دلار برای دولت ایران باز کرد که بتواند مقداری اسلحه و مهمات از آمریکا بخرد. تشکیل مجلس مؤسسان در اردیبهشت 1328 و تغییر چند اصل از قانون اساسی قدرت شاه را عملاً افزایش داد.

🔺 شاه با شرکت در جلسات دولت اختیارات ‌نخست‌وزیر را کاهش داد و در جزئی‌‌ترین امور نیز دخالت می‌‌نمود. در 24 آبان 1328 شاه برای نخستین بار به آمریکا سفر کرد. شاه اندکی قبل از سفر به سفیر آمریکا گفته بود که تصمیم دارد مجلسی داشته باشد که بتواند با هماهنگی آن کار کند. سفیر آمریکا اظهار می‌‌دارد که شاه مایل بود مرا مطمئن سازد که به هیچ وجه قصد برقراری دیکتاتوری ندارد.

🔺 در دهم بهمن 1328 شاه طی تلگرافی به حسین علا سفیر ایران در واشنگتن می‌‌گوید‌: «ااگر آمریکا کمک نظامی نکند من مسئولیت استقلال ایران را نخواهم داشت.» در خرداد 1329 قراردادی بین ایران و آمریکا منعقد شد و به موجب آن بین 10 تا 15‌ میلیون دلار اسلحه و مهمات به ایران تحویل داده می‌‌شد. در 26 مهر 1329 نیز دولت آمریکا 500 هزار دلار از بودجه اصل 4 خود را به ایران تخصیص داد.

https://www.cafetarikh.com/news/49988/

🆔 @cafetarikhcom


📙 قلع و قمع بومیان آمریکای جنوبی و کارائیب

🔺 اروپاییان در هجوم خود به قاره آمریکا و جزایر اقیانوس‌ها به منظور تأمين سلطه بلامعارض خویش سیاست نسل کشی سکنه بومی را پیش گرفتند.

🔺 به نوشته «ارنست ماندل»، وحشیگری هولناک فاتحان اسپانیایی را در آمریکا همه می‌دانند. اینان در یک فاصله زمانی پنجاه ساله... پانزده میلیون سرخپوست را نابود کردند و این رقم بنا به عقیده مورخین محافظه کار بر دوازده میلیون نفر بالغ می‌‌شد. مناطقی مانند هائیتی کوبا نیکاراگوئه و سواحل ونزوئلا که تراکم جمعیت بسیار داشت، کاملا از جمعیت خالی شد.

🔺 هائیتی نمونه‌ای ‌گویاست؛ این جزیره‌ای ‌است که کریستف کلمب در ۶ دسامبر ۱۴۹۲ بر آن پای نهاد و آن را هیسپانیولا نامید. این جزیره‌ای ‌پرجمعیت بود که در آن زمان کلمب تعداد سکنه بومی آن را ۹۰۰ هزار نفر تخمین زد. یورش اروپاییـان بـرای یافتن طلا به این جزیره آغاز شد و در سال ۱۵۰۸ تنها ۶۰ هزار نفر از ایـــن مـردم زنـده بودند.

🔺 در سال ۱۵۳۳ تعداد سکنه بومی تنها ۴۰۰۰ نفر گزارش شد و در نیمه سده هیجدهم هیچ نشانی از آنان برجای نماند ...

ادامه در:

https://www.cafetarikh.com/news/49999

🆔 @cafetarikhcom


📙 هدف جشن‌های ۲۵۰۰ساله

🔺 در سال ۱۳۵۰ ش یعنی هنگام برگزاری جشن‌های ۲۵۰۰ ساله شاهنشاهی به دلیل حضور سران بسیاری از کشورها، شمار زیادی از مخالفان و معارضان با نظام در یک تهاجم گسترده توسط نیرو‌های امنیتی دستگیر شدند و امام خمینی برای حمایت از آنان فتوایی مبنی بر صرف وجوهات شرعیه جهت خانواده‌‌های آنان صادر نمود.

🔺 برگزاری چنین جشن‌هایی افزون بر تحمیل هزینه‌‌های بسیار سنگین بر ملت ستمدیده نارضایتی عمومی را نیز به همراه داشت. این جشن‌‌ها که با هدف ترویج سنت‌های باستانی و ایدئولوژی شاهنشاهی برپا می‌‌شد، در واقع به دنبال آسیب پذیر ساختن سنت‌های دینی و ایجاد زمینه برای همسان سازی جامعه ایرانی با اروپاییان بوده است.

https://www.cafetarikh.com/news/49997

🆔 @cafetarikhcom


📙 تراشیدن «لولو سر خرمن» برای شاه!

🔺 طفره رفتن و نیرنگ بازی شاه به منظور سرباز زدن از اجرای برنامه به اصطلاح اصلاحات ارضی از نظر مقامات کاخ سفید پوشیده نماند و بر خشم و ناخرسندی آنان نسبت به رژیم شاه افزود.

🔺 آنان دریافتند که جز از طریق برخورد جدی با شاه‌‌ نمی‌توانند او را بر سر عقل آورند و رام و فرمانبردار و مطیع سازند!

🔺 در پایان سال ۱۳۳۹ مقامات کاخ سفید در پیام شدیداللحنی تمایل خود را به روی کار آمدن دکتر علی امینی به شاه رساندند تا بدین طریق برای او «لولو سر خرمن» تراشیده به او بفهمانند که آمریکا در تصمیم خود برای پیاده کردن رفرم انقلاب سفید جدی است و اگر او نمیتواند یا نمی‌خواهد به اجرای آن دست بیازد زمام قدرت را به مقامی که استعداد دست زدن به اصلاحات اجتماعی دارد تسلیم نماید و روانه جزیره موریس گردد.

https://www.cafetarikh.com/news/50000

🆔 @cafetarikhcom

Показано 20 последних публикаций.