🔹
فرهنگ نامگذاری مردم بلوچ•─🙁☹️😤😝🙁🤔─•
🔹
نیمنامها🔹 در فرهنگ نامگذاری بلوچ، تمایل زیادی به کوتاهسازی نامها وجود دارد. در روند کوتاهسازی نامها، بخش پایانی نام حذف شده و جای آن را پسوند سادهای میگیرد. مثال: در نام «رُکَیّه» بخش پایانی حذف شده و به آن پسوند «ـُل» افزوده میشود و «رُکُّل» تلفظ میشود.
🔹 در نامهای ترکیبی بلوچی، یک بخش از نام حذف شده و بخش دیگر آن همراه با پسوند خوانده میشود. این دسته از نیمنامها میتوانند چون بهتنهایی دارای معنا هستند، میتوانند یک نام کامل هم باشند. مانند: نامهای ترکیبی با «شاه» همچون «شاهمحمد» به «شاهَل» کوتاه میشوند و خود «شاهَل» چون دارای معنا است، میتواند به عنوان یک نام مستقل هم استفاده شود.
🔹 برخی از پسوندها در نیمنامهای بلوچی صرفاً جهت کوتاهسازی نام کاربرد دارند اما برخی دیگر کاربردها و معناهای دیگری هم دارند مانند پسوند «ـُک» که دارای معنای «کوچک» است و میتواند نامها را هم تحقیر و هم تحبیب کند که از لحن گوینده قابل تشخیص است.
━━━━━━≼🌙≽━━━━━━
🔹
پسوندهای نامساز در نام و نیمنامهای بلوچی
🔹 ۱- «ـَل»: پسوند نسبت؛ برای نمونه: «ماهل - Māh-al»: بهمعنیِ همچون ماه.
🔹 ۲- «ـُل»: پسوند کوتاهساز؛ برای نمونه: «آشُل - Āš-ol» کوتاهشدهٔ «آشَه» یا همان عایشه.
🔹 ۳- «ـَک»: پسوند کوتاهساز؛ برای نمونه: «پیرَک - pir-akk» کوتاهشدهٔ نامهایی است که «پیر» جزئی از آنها است، همچون «پیرمحمد».
🔹 ۴- «ـُک»: پسوند کوچکساز که هم برای تحقیر (بیشتر برای بزرگسالان) و هم برای تحبیب (بیشتر برای کودکان) به کار میرود؛ برای نمونه: «نازُک - Nāz-okk» کوچکشدهٔ نامهای دارای «ناز» همچون «نازبیبی» است.
🔹 ۵- «ـو» یا «ـۆ» (یک پسوند با دو تلفظ در گویشهای مختلف بلوچی): پسوند کوتاهساز؛ برای نمونه: «ماهو Māh-ū» برای نامهای دارای «ماه» همچون «ماهگَنج» یا «Šāh-ō» برای نامهای دارای «شاه» همچون «شاهدۆست».
همچنین به عنوان پسوند نسبت؛ برای نمونه: «آسْکۆ - Āsk-ō» به معنی همانند «آسْک» یعنی آهو.
🔹 ۶- «ـان»: پسوند نسبت؛ برای نمونه: «شاهان Šāh-ān» به معنی همانند «شاه».
🔹 ۷- «ـین» یا «ـێں» (یک پسوند با دو تلفظ در گویشهای مختلف بلوچی): پسوند نسبت؛ برای نمونه: «دۆستێن - Dōst-ēŋ» به معنی گرامی و دوستداشتنی یا «ماهین - Māh-in» به معنی منسوب به ماه، همچون ماه.
🔹 ۸- «ـی»: پسوند بیان نسبت؛ برای نمونه: «سنجی - Sanj-i» به معنی منسوب به «سنج» که یعنی رنگینکمان و هرنوع زیورآلات رنگارنگ و زیبا، بنابراین معنای «سنجی» میشود زن آراسته به زیورآلات زیبا، شاهبانو. «گُلی» سادهشدهٔ نام «گُلبیبی».
همچنین این پسوند در کوتاهسازی نامها نیز به کار میرود. مانند «نازی» که کوتاهشدهٔ نامهای دارای ناز همچون «نازگُل» است.
#فرهنگ_و_رسوم
🔸
@balochs_history