آینده (عباس عبدی)


Гео и язык канала: Иран, Фарси
Категория: не указана


Похожие каналы

Гео и язык канала
Иран, Фарси
Категория
не указана
Статистика
Фильтр публикаций


Репост из: هم‌میهن
سهوی بدتر از عمد

سرمقاله هم‌میهن
۰۳ اردیبهشت ۱۴۰۴


🔹یکی از بدترین ضرباتی که رویکرد و ذهنیت تندروها به جامعه ایران می‌زند ایجاد اغتشاش در معانی رفتار و کلمات است. خودشان هر خطایی مرتکب شوند در ۹۹ درصد موارد آن را خطا نمی‌دانند؛ در آن ۱ درصد هم که نتوانند توجیه کنند آن را سهوی معرفی می‌کنند و طلبکار هم می‌شوند و هیچگاه حاضر به مسئولیت‌پذیری و ریشه‌یابی جدی این رفتارهای زیان‌بار خود نمی‌شوند.

🔹ماجرایی که در صداوسیما رخ داد نمونه‌ای از این یک درصدهای استثنایی است. دیروز ویدئویی در فضای‌ مجازی منتشر شد که مجری تلویزیونی در یک برنامه ساختگی و با استفاده از هوش مصنوعی در حال شوخی و استهزاء وزیر خارجه عربستان است.

🔹روزنامه‌نگاران و رسانه‌های آزاد حق دارند که موضوعات گوناگون را به‌صورت جدی یا شوخی نقد کنند و این قابل انکار نیست. ولی صداوسیمای ایران رسانه صددرصد حکومتی است و نقش بلندگوی آن را ایفا می‌کند بنابراین از منظر بیرونی مواضع آن با سیاست‌های رسمی همسو تلقی می‌شود.

🔹بنابراین انتشار چنین برنامه‌ای در شرایطی که ایران درگیر مذاکره برای حل مسائل هسته‌ای خود با آمریکا است و همزمان با همسایه‌ها در حال بازسازی روابط است و به‌طور مشخص این اتفاق پس از سفر وزیر دفاع عربستان و بهبود روابط ایران و عربستان رقم خورده است و همه هم این را می‌دانند، پس عادی بودن این اتفاق پذیرفتنی نیست.

🔹ولی شبکه تلویزیونی مربوط در اطلاعیه‌ای اعلام کرد: در یکی از برنامه‌های ضبطی پخش‌شده در شبکه نسیم در قالب طنز سیاسی برخی خطوط سیاستی درباره کشورهای همسایه مورد بی‌توجهی سهوی قرار گرفته بود که ضمن تذکر جدّی به تیم تولید و تأکید بر لزوم توجه مستمر و جدی به سیاست‌های ابلاغی محتوایی با عوامل خاطی برخورد انضباطی به عمل آمد.

🔹همه بحث درباره سهوی بودن است. چنین برنامه‌ای اگر سهوی باشد نشانه ناآگاهی مطلق سیاسی تهیه‌کننده و مجری و ناظر و همه دست‌اندرکاران برنامه است؛ به‌ویژه که برنامه ضبط شده هم بوده است.

🔹پذیرش سهو در این کار مستلزم پذیرش یک نتیجه ساده است. آیا صداوسیما حاضر است این را بپذیرد؟ اگر بلی باید نسبت به ارزشمندی و اعتبار تولیدات و نیز اصل وجودی و کارایی این نیروها در آن رسانه شک کرد.

🔹اگر برنامه زنده بود و کسی چیزی می‌گفت می‌توانستیم باور کنیم که سهوی است. ولی تولید یک برنامه با استفاده از هوش مصنوعی و دیدن ده‌ها نفر پیش از پخش نهایی آن، اگر سهوی باشد نشان می‌دهد که کلیه دست‌اندکاران این برنامه و شبکه خارج از باغ هستند.

▫️ادامه مطلب در سایت هم‌میهن آنلاین

📌هم‌میهن را در فضای مجازی دنبال کنید:

🔗سایت | 🔗اینستاگرام | 🔗 واتساپ | 🔗تلگرام


🔴شرط توافق موقت

🔺 پنجشنبه ۴ اردیبهشت ۱۴۰۴

🔘نمی‌دانم خبر زیر تا چه اندازه واقعیت دارد؛
اکسیوس نوشت: «عراقچی، در جریان مذاکرات هسته‌ای روز شنبه به استیو ویتکاف، گفت که ممکن است دستیابی به یک توافق نهایی هسته‌ای طبق جدول زمانی ترامپ امکان‌پذیر نباشد و پیشنهاد داد که طرفین باید ابتدا بر سر یک توافق موقت مذاکره کنند یا خیر.»

🔘به نظرم ابتدا باید درباره رویکرد کلان و کلی توافق قطعی کرد پس از آن پیش رفت گام به گام در جزییات؛ مسأله مهمی نیست ولی اگر توافق جزیی و‌ موقت با هدف عبور از وضعیت فعلی باشد قطعا به زیان ایران است و هیچ مشکلی را از ایران حل نخواهد کرد. اصولا یکی از علل شکست برجام همین رویکرد جزیی‌نگر به اختلافات اساسی طرفین بود.


🔴جناب آقای رییس‌جمهور!

🔺چهارم اردیبهشت۱۴۰۴

🔘اتفاقاتی که در روزهای اخیر در صدا و سیما رخ داده است گرچه چیز جدیدی نیست ولی به علت حساس‌تر شدن شرایط کشور، زیان‌باری این رفتارها با منافع ملی برجسته‌تر و آشکارتر شده است و الا کارشناسان سیاسی و رسانه‌ای خیلی خوب می‌دانند که رویکرد کلان این رسانه با اتفاقات اخیر همسو است و این رویکرد در همه برنامه‌های آن جاری است.

🔘رسانه در هر جامعه‌ای معادل سیستم قلب و گردش خون در بدن است. رسانه‌ای که مواد غذایی آلوده، بی‌کالری و غیر مفید به خون تزریق کند و حتی نتواند خون را تصفیه و با فشار کافی به سلول‌های بدن برساند، نتیجه‌اش برای بدن پیشاپیش روشن است.

🔘تردید نکنید که؛ اراده به اصلاح امور کشور از اصلاح سیاست رسانه‌ای آغاز خواهد شد. رسانه‌ای می‌خواهیم که آموزنده، نقاد، ناظر و بازتاب‌دهنده خواست اکثریت مردم و مدافع امنیت و وحدت ملی باشد و مردم را بی‌نیاز از رسانه‌های فرامرزی کند.

🔘رسانه موجود در هیچ موقعیت مهمی به کمک اصلاحات مورد نظر شما نخواهد آمد، سهل است که آتش بیار معرکه علیه آنها خواهد بود. اطمینان دارم که اغلب مسیولین چنین نگرانی را در ذهن خود دارند. رسانه رسمی کشور که باید یار شاطر دولت در اجرای سیاست‌هایش باشد، در عمل بار خاطر دولت شده‌ است.

🔘بنابر این شما نمی‌توانید عملکرد رسانه رسمی را نادیده بگیرید و بگویید که زیر نظر شما نیست. وظیفه شماست که تمام شرایط را برای بهبود امور کشور فراهم کنید. حکومت یک کل یکپارچه است. درست است که نهادهای گوناگون و مستقل دارد، ولی استقلال آنها به منزله زدن سازهای جداگانه نیست چون در این صورت به درگیری درون قوا منجر خواهد شد.

🔘🔘بنابر این ضرورت دارد که گزارشی از وضعیت بسیار نابسامان و جناحی و مغایر با رویکردهای مطلوب مردم تهیه و در بالاترین سطح گفتگو کنید تا نشان داده شود که اجرای سیاست‌های مورد نظر شما به دلیل رویکردهای این رسانه، همواره با احتمال شکست روبرو است.


🔴برای دانشگاه

🔺اعتماد ۳۰ فروردین ۱۴۰۴

✍️عباس عبدی

🔘اگر بگوییم که تندروها پس از رسانه آزاد، بیش‌ترین دشمنی و نفرت را از دانشگاه دارند، قطعاً سخن گزاف و دور از واقعیت نخواهد بود. بویژه بخش علوم اجتماعی و انسانی، که حاضر به پذیرش آن نیستند؛ گویی نسبت آنان با این علوم مثل جن و بسم‌الله است. گر چه در سال‌های اخیر این دشمنی کم کم به علوم دقیقه و تجربی مثل مهندسی، علوم و پزشکی نیز سرایت کرده است. ریشه این دو دشمنی را هم باید در ضدیت آنان با آزادی (رسانه) و علم (دانشگاه) دانست، با وجود این دو ویژگی در یک جامعه، برای عوام‌فریبی و تمامیت‌خواهی و خرافات آنان جایی باقی نمی‌ماند.

🔘این مخالفت در ابتدای انقلاب و جریان انقلاب فرهنگی به این شکل مطرح می‌شد که گویی چیزی به نام علم اسلامی هم داریم، حتی برای شیمی و مهندسی هم می‌خواستند نوع اسلامی آن را اختراع کنند!! در نهایت خیلی کوشیدند ولی حتی موفق به تولید محتوای مفیدی در حوزه علوم اجتماعی و انسانی هم نشدند. دو سه کتاب تحت عناوین جامعه‌شناسی و اقتصاد و روانشناسی با پسوند اسلامی بیرون دادند که نه علمی بود و نه اسلامی. ملغمه‌ای از علم و حدیث و آیه را قاطی کرده بودند و به خیال خود علم اسلامی تولید کردند. امروز کسی از آن کتابها خبری ندارد و فوری فراموش شد.

🔘در این دوره و پس از یک وقفه کوتاه، دانشگاه به همت استادان و دانشجویان علاقه‌مند به علم در مسیر سازنده‌ای(هم به لحاظ کمی و هم از منظر کیفی) قرار گرفت و تا حدی به سوی استقلال نسبی نیز پیش رفت و دانشگاه بالنده و فعال شد هم در حوزه علوم تجربی و هم در علوم اجتماعی و انسانی. شخصا تاریخ دانشگاه امیرکبیر(پلی‌تکنیک تهران) را که نوشتم به وضوح توسعه کمی و کیفی آن را در سال‌های پس از جنگ بخوبی شاهد بوده‌ام.

🔘با آمدن دولت اول اصول‌گرایان تندرو، کوشش برای مالاخود کردن دانشگاه آغاز شد. فشار به استادان و دانشجویان فزونی گرفت. جریان سهمیه‌های پذیرش را در همه مقاطع بویژه در مقاطع تحصیلات تکمیلی تشدید کردند. تعداد زیادی افراد کم‌سواد را از طریق بورسیه‌ها برای داخل کردن به دانشگاه‌ها بویژه در علوم اجتماعی بسیج کردند. بورسیه‌هایی ناروایی که اعتراضات شدیدی را برانگیخت و در ابتدای دولت روحانی تبدیل به معضلی جدی و با آن مخالفت شد. ولی با ضرب و زور بخشی از آنان را حفظ کردند، هر چند اغلب خلاف مقررات و به صورت رانتی بود. دانشگاه در دوره روحانی تا حدی احیا شد، البته فقط تا حدی! چون اراده‌ای برای جلوگیری از احیای آن وجود داشت که فراتر از امور و ضوابط متعارف عمل می‌کرد.


https://telegra.ph/برای-دانشگاه-04-18


🔴تیتر سی سال پیش

🔺سوم اردیبهشت ۱۴۰۴

🔘 این‌ها تیتر روزنامه‌های سلام و همشهری در تاریخ ۳ اردیبهشت ۱۳۷۴ بودند. تا کی قرار است که عده‌ای مثل اسب عصاری چشم خود را بسته‌ و چوب روغن‌کشی را بر گرده خود حمل کنند و این دور باطل را ادامه دهند؟ در آن سال بسیار نوشته شد که؛ فیلتر نکنید، فایده ندارد. ولی آقایان روی گوش‌ها و چشمان خودشان فیلتر گذاشته بودند.

▪️وزیر کشور؛
- ۹۰ درصد از دارندگان آنتن های ماهواره ای اقدام‌ به جمع آوری آنتن ها کرده اند.

▪️فرمانده نیروی انتظامی؛
- از نیمه شب گذشته مهلت قانونی برای جمع آوری داوطلبانه آنتن های ماهواره ای پايان یافت.(به نقل از کانال دیروزنامه)


🔴مفاهمه داخلی؛ مذاکره خارجی

▪️بیم‌ها و امیدها و پیش نیازهای توافق

🔺در گفتگو با اعتماد ۲ اردیبهشت ۱۴۰۴

✍️عباس عبدی

🟪در این گفتگو به چه نکاتی پرداخته‌ام؟

▪️معنای پذیرش گفتگو با آمریکا چیست؟
▪️ پرسش‌های بی پاسخ مذاکرات کدام است؟
▪️چرا برجام موفق نشد؟
▪️معنای خروج ترامپ از برجام چی بود؟
▪️چرا آمریکا توافق الجزایر را نقض نکرد؟
▪️تفاوت این گفتگوها با برجام چیست؟
▪️بزرگترین خطای احتمالی ایران در این گفتگوها چیست؟
▪️سرعت بالای مذاکرات چه دلیلی دارد؟
▪️خطای براندازان و تندروهای داخلی در ناتوانی از فهم و پیش‌بینی این گفتگوها چیست؟
▪️چه نیروهایی این گفتگوها را تهدید می‌کنند؟
▪️ ترامپ تهدید است یا فرصت؟
▪️نهایت دستاورد معقول از این گفتگوها چیست؟
▪️الزامات داخلی این گفتگوها چیست؟
▪️چه نقدی به برخی از منتقدان دارم؟
▪️بزرگترین خطای احتمالی ناظران بیرون حکومت در این مذاکرات چه می‌تواند باشد.

▪️گفتگو از مهدی بیک
🔹برخی از تحلیلگران معتقدند زمان مناسب برخی از رخدادهای اثرگذار تاریخی باید از راه برسند. مبتنی بر این دیدگاه، گفته می‌شود زمان حل تعارضات و تنازعات ایران و آمریکا از راه رسیده است. شما در این زمینه چگونه می اندیشید؟

🔘این گزاره‌ها بیش از اینکه علمی؛ توصیفی یا واجد حقیقتی باشند؛ جنبه توصیه‌ای و تجویزی دارند. در واقع گوینده می‌خواهد بگوید این کار را زودتر انجام دهید. در مورد عکس این گزاره هم همین را می‌گویند. در برخی از مقاطع مخالفین می‌گویند که وقت خوبی برای حل مسایل نیست. در واقع آنان چون مخالف حل مسایل هستند، دنبال توجیهی برای آن می‌گردند.

https://telegra.ph/مفاهمه-داخلی-مذاکره-خارجی-04-22


Видео недоступно для предпросмотра
Смотреть в Telegram
🔴یک فیلم صد کتاب

🔘اگر بخواهم در یک فیلم یک دقیقه‌ای بخش مهمی از تحول اجتماعی در ایران را به تصویر بکشم قطعا این فیلم را به اندازه ده‌ها کتاب آموزنده می‌دانم. جامعه‌ای که چند دهه پیش دخترانش حتی در شهرهای بزرگ از رفتن به مراحل بالاتر از ابتدایی باز می‌مانند و جز کار خانه و شستشو و پخت و پز در زیر دست مادر کار دیگری را برازنده آنان نمی‌دانستند، امروز به جایی رسیده است که در یک شهر درجه ده با جمعیت اندک و در استانی با شاخص‌های توسعه‌یافتگی پایین و با فرهنگی کاملا مذهبی مادری چادر به سر برای روحیه دادن به دخترش برای موفقیت در مسابقه دوچرخه‌سواری دنبال او می‌دود.

🔘در چنین شرایطی عده‌ای همچنان در پی ممانعت دختران از دوچرخه سواری در تهران و تصویربرداری از چگونگی حجاب آنان در اصفهان هستند. جهان کرانه دارد ولی نابخردی بی‌کرانه است.


Репост из: روزنامه نوآوران
آینده روحانیت
سرمقاله عباس عبدی در نوآوران


▫️ قرار نیست که روحانیون همچون گروه‌های صنفی دیگر باشند و یا منافع خود را نمایندگی کنند. در واقع نباید منافع صنفی داشته باشند، و الا می‌شوند مثل سایر صنوف.
▫️حضور در قدرت چند تأثیر مهم بر روحانیت گذاشت. این وضع ظرفیت آن را داشت که آنان را اگر نگوییم در برابر مردم قرار دهد، حداقل از کنارشان دور کرد.
▫️یکی از بدیهی‌ترین عوارض حضور در قدرت، تبدیل جایگاه قدسی به سیاسی بود. به طور کلی از نظر مردم امر سیاسی قابل نقد و تخطئه و نسبی است، در حالی که امر قدسی چنین نیست.
▫️حضور در اینستاگرام و توییتر، و بعضاً ویدیوهایی که سراسر خرافات و جعلیات و حرف‌هایی غیر معتبر بود، حضور در استادیوم‌های فوتبال به عنوان لیدر، اجرای برنامه‌های شو برای کودکان و در آوردن صدای حیوانات، بیان داستان‌های سراسر غیر عقلی، تولید کلیپ‌های دور از شأن و… تصویر آنان را چنان نمود که تصور نمی‌کنم به سادگی قابل بازسازی باشد

متن کامل را در نوآوران مطالعه فرمایید

✳️@NoavaranOnline


Репост из: هم‌میهن
شفافیت سرمایه بابک زنجانی

سرمقاله هم‌میهن
۰۲ اردیبهشت ۱۴۰۴


🔹در روزهای گذشته یک خبر در فضای رسانه‌ای ایران بسیار برجسته شد. شرکت‌ تازه‌تاسیس «آوان ریل» از مجموعه هلدینگ «دات وان» منتسب به بابک زنجانی، می‌خواهد در حوزه حمل‌ونقل ریلی و با ارقام به نسبت بالایی سرمایه‌گذاری کند و تفاهم‌نامه مربوط نیز به مبلغ ۶۱هزار میلیارد تومان که حدود یک میلیارد دلار می‌شود را با شرکت راه‌آهن ایران و در حضور خانم وزیر امضا کردند.

🔹در پاسخ به انتقاداتی که در فضای رسانه‌ای نسبت به این تفاهم‌نامه شد، شرکت راه‌آهن ایران اعلام کرد که این تفاهم‌نامه با یک شرکت خصوصی و با رعایت کامل فرآیندهای قانونی و پس از بررسی دقیق صلاحیت‌ها، در چارچوب ضوابط شفاف و قابل‌ نظارت منعقد شده و در حال اجراست.

🔹رسانه‌ها دراین‌باره دو گونه موضع گرفتند. برخی از آنها از ماجرا دفاع کردند و نوشتند که اگر این توافق از مرحله امضا فراتر برود و به اجرا برسد، می‌تواند یکی از بزرگ‌ترین سرمایه‌گذاری‌های بخش خصوصی در صنعت ریلی کشور باشد؛ اقدامی که در صورت موفقیت، نقطه عطفی در مسیر نوسازی و توسعه زیرساخت‌های حمل‌ونقل ریلی محسوب خواهد شد.

🔹دسته دیگر، به وابستگی این شرکت به بابک زنجانی و سوابق او اشاره کرده‌اند و این اقدام را در جهت اهداف دولت و شعارهایش نمی‌دانند. شاید علاقه و عجله زیادی برای سرمایه‌گذاری ابراز می‌شود؛ به‌طوری که یکی از تندروهای مخالف مذاکرات به‌یک‌باره نه‌تنها موافق مذاکرات شده، بلکه اصرار دارد که زودتر کار را تمام کنید و به توافق برسید، چون سرمایه‌گذاران منتظر نتیجه مذاکرات هستند تا اقدام کنند.

🔹به نظر می‌رسد که ماجرا به علت فقدان شفافیت به گونه دیگری است و باید ابتدا آن را روشن کرد تا بتوان داوری نمود.

🔹اگر کسی قصد سرمایه‌گذاری ۶۱هزار میلیارد تومانی در حوزه‌های تولید و زیرساختی دارد فارغ از ماهیت آن فرد، باید از او استقبال کرد.

🔹سهل است که حتی از سرمایه‌گذاری ۶۱میلیارد تومانی هم باید استقبال کرد؛ چه رسد به هزار برابر آن. ولی مشکل از اینجا آغاز می‌شود که اغلب این موارد ادعاست و حقیقت آنها روشن نیست.

▫️ادامه مطلب در سایت هم‌میهن آنلاین

📌هم‌میهن را در فضای مجازی دنبال کنید:

🔗سایت | 🔗اینستاگرام | 🔗 واتساپ | 🔗تلگرام


🔴نشنیدن؛ بدترین نوع فیلترینگ

🔺اعتماد اول اردیبهشت ۱۴۰۴

✍️عباس عبدی

🔘کلمه فیلترینگ ذهن ما را بر فیلترینگ فضای مجازی یا منع انتشار داده‌ها و آمارهای رسمی یا اخبار مورد نیاز جامعه متمرکز می‌کند. ولی به نظر می‌رسد که انواع بدتری از فیلترینگ نیز هست؛ فیلترهای نامرئی که متولیان امر و کسانی که باید صدای جامعه و مردم را بشنوند، روی گوش‌ها و چشم‌های خود قرار می‌دهند تا واقعیات را نشنوند یا فقط بخشهایی که خوش‌آیندشان است را بشنوند.

🔘فیلترهای عادی که مردم روی گوش خود قرار می‌دهند، برحسب نیاز فرد کارکردهای متفاوتی دارند. مطابق تنظیم دستگاه، شدت انواع صداهای ورودی به گوش تضعیف یا تقویت می‌شوند، یا فرکانس‌های خاصی را فیلتر و یا صداهای شدید و خطرناک مثل انفجار را بکلی حذف، و بر عکس برخی فرکانس‌های را تقویت می‌کنند.

🔘هنگامی که به عملکرد برخی از سیاستمداران نگاه کنیم به این نتیجه می‌رسیم که گویی آنان نیز دستگاه‌های نامرئی فیلترکننده صدا و تصویر روی گوش و چشم خود نصب کرده‌اند. اگر فیلترینگ گوش در زندگی روزانه با هدف حذف و نشنیدن صداهای گوش‌خراش و آسیب‌زا مثل شلیک یا انفجار است؛ در سیاست با هدف حذف و نشنیدن صداهای اعتراضی مردم است. در زندگی حذف نویز، و تقویت برخی صداهای ضعیف ولی مطلوب مثل آواز پرندگان است؛ در سیاست، هدف نشنیدن حرف منتقدین و تقویت حرف‌های خودی و تعریف‌ و تمجیدهای بیهوده است.

🔘نویزکُش‌ها؛ صداهای آرام انتقادی و اعتراضات مردمی را حذف می‌کنند. تقویت کننده‌های گزینشی هم؛ فقط فرکانس‌های همسو با منافع و افکار خود را تقویت می‌کنند؛ مثل تعریف‌ها از خود و بد گویی‌ها به دیگران، یا توجیهات عملکردها و ازناب مثلاً مطلوب سخنرانی‌های خودی. متأسفانه این دستگاه‌های نامرئی در مقایسه با نمونه‌های فیزیکی، پیشرفته‌تر و هوشمندانه‌تر عمل می‌کنند همچنین باتری‌شان تمام‌شدنی نیست. چون منبع انرژی انها قدرت، و انکار واقعیت‌هاست! نیاز به تنظیمات روزانه ندارند چون با هوش و خود تنظیم‌گر هستند. فقط هنگامی از کار می‌افتند که کار مصرف‌کننده نیز به پایان می‌رسد.

https://telegra.ph/نشنیدن-بدترین-نوع-فیلترینگ-04-20


🔴حضور پزشکیان در انتخابات پایان تندروها بود

▪️تندروها خطوط قرمز را رد کردند
▪️بی‌اعتمادی حاکمیت به آنها

🔺هم‌میهن ۳۱ فروردین ۱۴۰۴

✍️عباس عبدی

🔹با توجه به تمایل حاکمیت برای پیشبرد برخی امور کشور و مخالفت جریان‏های تندرو و ایستادن در برابر حاکمیت، آیا ادامه این روند منجر به تقلیل قدرت تندروها و برخورد و یا بی‏اعتمادی حاکمیت با آنها خواهد شد؟

🔘از آخرین جزئیات روابط سیستم سیاسی ایران با تندروها اطلاعی ندارم، ولی معتقدم که انتخاب آقای پزشکیان و اجازه دادن برای حضور ایشان در انتخابات پایانی برای تندروها بود. در واقع آنها به‏طور واضح انتظار داشتند که دیگر اجازه داده نشود از جریان‏های دیگر کسی به‏عنوان رئیس‏جمهور نامزد و انتخاب شود و در واقع همان زمان پایان این گروه کلید خورد و در سراشیبی قرار گرفتند.

🔘البته سیستم با طرفداران آنها هم‏پوشانی‏هایی دارد؛ ولی هسته تندروها جدای از سیستم سیاسی است و در عین حال در برخی از موارد اشتراک‏نظر دارند.


🔹آینده تندروها در ایران و جایگاه سیاسی آنها چه خواهد بود؟

🔘هیچ‏کس آینده خاصی برای این گروه قائل نیست، نه‏تنها اصولگراها که حتی حکومت نیز برای آنها آینده‎ای قائل نیست.

🔹آیا می‏توان اینگونه گفت که حاکمیت تندروها را از جریان هسته سخت قدرت حذف می‏کند؟

🔘خیر، نیازی به حذف کردن ندارد. همانقدر که آنها را حمایت نکنند، به تدریج حذف خواهند شد. الان حتی در درون جریان تندرو نیز اختلاف وجود دارد و علیه همدیگر صحبت می‏کنند و کسانی که در این جریان همچنان حضور دارند نیز اینگونه توجیه می‏کنند که ما به دلایل دیگری با مذاکرات مخالفت می‏کنیم. در مجموع تندروها خیلی بی‏اعتبار شده‏اند، البته که از نظر ما بی‏اعتبار بودند، اما در میان خودشان نیز بی‏اعتبارتر شدند؛ بنابراین نیازی به حذف کردن نیست، کافی است که مورد حمایت قرار نگیرند و به تدریج این حذف اتفاق خواهد افتاد.

🔹در جوامع سیاسی اینگونه مطرح است که حکومت به تندروها بی‏اعتماد شده است؛ آیا این استدلال درست است؟

🔘بله؛ زیرا کارهایی را انجام داده‏اند که خطوط قرمز را رد کرده است، برای نمونه اعتراضاتی که آقای علم‎الهدی به مسائل گوناگون دارند، بیشتر این تحلیل را به ذهن می‏آورد که موجب بی‏اعتمادی سیستم سیاسی است، اما با وجود همین بی‏اعتمادی نیز لزومی به برخورد نیست، همین‏که کاری به آنها نداشته باشند و حمایتی صورت نگیرد از اعتبار خواهند افتاد.

🔹اما این مسئله مطرح است که از بین رفتن جریان تندرو هیچ‏وقت رخ نخواهد داد و همواره یک عده تندرو از جریان‏های سیاسی مختلف وجود دارند.

🔘این معنایی متفاوت دارد و اگر این گروه نیز حذف شوند، یک عده دیگری به‏عنوان تندرو شناخته می‏شوند. این یک امر نسبی است و در اینجا مهم این است که قدرت اجرایی تندروها در برخورد با مسائل گوناگون چگونه است. همیشه و در هر جامعه‏‍ای طرف‌‏های سیاسی مختلف از محافظه‏کار گرفته تا تندرو براساس شرایط وجود دارد. زمانی گروه‏هایی که اقدامات چریکی و مسلحانه انجام می‏دادند تندرو محسوب می‏شدند و امروز دیگر آن گروه‏ها وجود ندارند و گروه‏های دیگری در دسته تندروها قرار می‏گیرند و این مسئله مقایسه‏ای است، نه ذاتی.

🔹از نظر زمانی، الان در شرایط مذاکرات ایران و آمریکا قرار داریم و تندروها همان اعتراضاتی را که در مذاکرات برجام داشتند نیز امروزه دارند. در مقام مقایسه، حاکمیت الان چه رویکردی دارد؟ آیا تمایل دارد که تندروها بمانند و همین صداهای ناقص هم برای حفظ اعتبار سیاسی وجود داشته باشد؟

🔘بخش تندروها در چارچوب موجود سیاسی کارکرد ابزاری داشتند و در هر دوره‌‏ای برای یک جریان منافعی داشتند و سپس به ابزاری علیه خود آن جریان تبدیل شدند. بنابراین تندروها اصالت رفتاری ندارند و به همین دلیل است که وقتی فراخوانی جلوی مجلس برگزار می‏شود برای مدت‏ها یک گروه 30 تا 40 نفره بیشتر با آنها همراهی نمی‏کنند.


Репост из: هم‌میهن
معنای ورود به مرحله کارشناسی

سرمقاله هم‌میهن
۳۱ فروردین ۱۴۰۴


🔹در پایان دور دوم مذاکرات ایران و ایالات متحده در رم، وزیر امورخارجه اعلام کرد که «در ادامه جلسه گذشته، این‌بار هم روبه‌جلو بود. موفق شدیم در خصوص یکسری اصول و اهداف به تفاهم بهتری برسیم. از چهارشنبه مذاکرات فنی و کارشناسی در عمان آغاز خواهد شد. شنبه آینده در عمان کار کارشناسان را بررسی خواهیم کرد. هیچ گمانه‌زنی را تایید نمی‌کنم و بهتر است توجه نکنیم.»

🔹گفت‌وگوهای سیاسی مثل اغلب موضوعات دیگر یک دستور کلی دارد و در صورت توافق درباره کلیات، وارد جزئیات و گفت‌وگوهای کارشناسی می‌شوند. البته، ورود به گفت‌وگوهای کارشناسی لزوماً به معنای رسیدن به توافق نهایی نیست؛ به این معناست که طرفین نسبت به چارچوب کلی، توافق کرده‌اند و امیدوارند که جزئیات آن نیز در گفت‌وگوهای کارشناسی تعیین شود.

🔹از این منظر می‌توان گفت که چارچوب مورد نظر ایران که حفظ غنی‌سازی است حتماً مورد توافق بوده است؛ ولی جزئیات زیادی وجود دارد که می‌توان نسبت به آنها توافق کرد یا گفت‌وگوها را پایان داد.

🔹البته و به‌طور کلی، هنگامی که طرفین وارد مرحله گفت‌وگوهای کارشناسی می‌شوند؛ در این حالت نه حتی یک گام بلکه چند گام روبه‌جلو هستند و بازگشت هرکدام از طرفین از کلیات مورد توافق اولیه، ناقض اصول گفت‌وگوی سازنده است.

🔹اخباری که جسته و گریخته از عدم موفقیت دور دوم این گفت‌وگوها و از منابع غیرمعتبر اعلام شد، بیش از هر چیز نشان‌دهنده وجود نیروهای مخالف و علاقه آنان به شکست است.

🔹متاسفانه در داخل کشور هم برخی عناصر ضدمردمی به هر طریقی خواهان جشن گرفتن برای شکست گفت‌وگوها هستند؛ همچنان که در اسرائیل هم عده‌ای دنبال شنیدن چنین خبری هستند. ولی آنچه که تاکنون شاهد آن بوده‌ایم، التزام نهادهای اصلی قدرت در دو کشور برای حل‌وفصل اختلافات بدون توسل به زور است.

🔹نکته مهمی که ممکن است در همین هفته رخ دهد، اقدام به مذاکرات مستقیم است. به این دلیل که با ورود به مرحله کارشناسی ادامه گفت‌وگو به‌صورت غیرمستقیم نه مفید و ممکن و نه منطقی است.

▫️ادامه مطلب در سایت هم‌میهن آنلاین

📌هم‌میهن را در فضای مجازی دنبال کنید:

🔗سایت | 🔗اینستاگرام | 🔗 واتساپ | 🔗تلگرام


🔴سیاستِ پویا

🔺سرمقاله هم‌میهن ۳۰ فروردین ۱۴۰۴

🔘یکی از ویژگی‌ها و پویایی‌های بشر قدرت انطباق پذیری آن با شرایط گوناگون است. بطوری که می‌تواند در عرض جغرافیای جهانی، از محیط قطبی تا مناطق بارانی استوا تا صحرای گرم و خشک را برای زندگی برگزیند و رفتارها و نیازهای خود را هماهنگ با شرایط کند. این بشری است که در طول تاریخ نیز توانسته زندگی در حرکت دایم و گروه‌های چند نفری که دنبال شکار و گردآوری دانه هستند را تا عصر اتم و اینترنت و شهرهای ده‌ها میلیونی را تجربه کند و در همه اینها دوام آورد. نهادهای جامعه انسانی نیز به تبع انسان واجد قدرت بالایی در انطباق‌پذیری هستند.

🔘ایمان به این گزاره رکن اساسی در فهم تحولات جامعه است. البته این قاعده‌ای بدون استثنا نیست. همیشه کسان و جوامعی بوده‌اند که این پویایی را نداشتند و نابود شدند. ولی تاریخ را آنانی نوشتند و ساختند که قدرت و پویایی لازم را برای تحول و تطبیق‌پذیری داشتند. اتفاقا ایرانیان به دلایل گوناگون چنین قدرتی را داشته‌اند، و بارها از آن استفاده کرده‌اند و به همین دلیل بارها دشمنان و مهاجمان را خنثی و خود را حفظ نموده‌اند.

🔘سال گذشته در چنین روزی کجا بودیم و در اذهان ما چه می‌گذشت؟ نگاهمان به آینده چگونه بود؟ در چنین روزی وضعیت منطقه پس از ۷ اکتبر بکلی ناپایدار بود، با حمله به سفارت ایران در دمشق ناپایدارتر هم شده بود و پاسخ موشکی ایران در اواخر فروردین نشان داد که راه برای افزایش تنش باز است. در پایان فروردین سال ۱۴۰۳ چشم‌اندازی امیدبخش قابل تصور نبود. اتفاقی که در ادامه و با ترور هنیه در تهران و سپس ماجراهای لبنان و تنش‌های بعدی میان ایران و اسراییل و در پایان آمدن ترامپ به کاخ سفید تکمیل شد و افق پیش‌رو را که تیره بود تیره‌تر نمود.

🔘غریزه بقا در بشر حکم می‌کند که خود را با شرایط محیطی و بیرونی انطباق دهد. مشابه این غریزه در جامعه نیز هست و نهاد سیاست عهده‌دار این تطبیق دادن جامعه با وضعیت‌های جدید است. به میزانی که نهاد سیاست واجد پویایی باشد قدرت آن را دارد که جامعه را از تلاطم‌ها و به سلامت عبور دهد.

🔘اتفاقات ۹ ماه گذشته ایران نشانگر وجود پویایی نهاد سیاست در ایران به معنای عام آن است. نهادی که در برگیرنده مردم و کنش‌های معنادار آنان و نیز حکومت و سیاست‌های آن است. وجود این ویژگی نشان و موجب زنده ماندن امید می‌شود. اکنون در شرایطی هستیم که دور اول مذاکرات ایران و آمریکا انجام شده است. مذاکراتی که طرفین آن را خیلی خوب توصیف کردند. امروز هم دور دوم آن به میزبانی عمان در رم غاز می‌شود.

🔘در فاصله این یک هفته علایم منفی از سوی تندروهای آمریکایی مخابره شد، ولی سخنان ترامپ در دو روز گذشته نشان داد که قصد ندارد وارد بازی آنان و اسراییل شود. سفر رییس آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به تهران نیز مثبت تلقی شد. سفر هیات ۷۰ نفره عربستان به تهران به ریاست وزیر دفاع سعودی را باید نشانه‌ای مهم از شکل‌گیری وضعیت جدید سیاسی در منطقه تلقی کرد. سفر وزیر امور خارجه به مسکو و بردن پیام مکتوب مقام رهبری برای پوتین نشان می‌دهد که تغییرات جدید نه علیه طرف‌های ثالث بلکه همسو با رضایت خاطر همه قدرت‌های منطقه‌ای و جهانی برای رسیدن به توافقی مثبت است.

🔘اغلب کشورهای منطقه به این نتیجه رسیده‌اند که ریشه بحران‌های منطقه‌ای توسعه‌نیافتگی است. این نقیصه نیز باید بصورت جمعی حل شود امکان ندارد که یک کشور به تنهایی در یک منطقه توسعه یابد در حالی که اطراف آن، کشورهای دیگر در تنش و در حال عقب رفتن یا درجا زدن باشند.

🔘البته تا رسیدن به این هدف راه درازی در پیش است و نباید دچار خوش‌بینی افراطی شد ولی برداشت‌هایی اولیه نشان می‌دهد که بر خلاف گذشته، اکنون و در یک وضعیت کم‌نظیر، اغلب کشورهای منطقه و قدرت‌های جهانی رسیدن به توافقی به نسبت پایدار را مطلوب خود می‌دانند و تنها اسراییل و تندروهای سیاسی با چنین تحولی مخالفت می‌کنند.

🔘خوشبختانه در ایران نیز بر خلاف دوره برجام، مواجهه با این تحولات تحت تاثیر مناقشات سیاست داخلی قرار ندارد و جریان‌های اصلی از این تحولات حمایت می‌کنند این همسویی به گونه‌ای است که تندروهای مخالف را دچار اغتشاش فکری و سیاسی نموده بطوریکه برای توجیه مخالفت‌های بی‌پایه و ضد ملی خود، مجبور به داستان‌سرایی شده‌اند.

🔘🔘پویایی سیاست محصول درایت و قدرت است و نه ناشی از ضعف و ترس.


🔴 کی تخریب‌چی‌ هاشمی رفسنجانی است؟

🔺سازندگی ۳۰ فروردین ۱۴۰۴

✍️عباس عبدی

🔘جناب آقای مهندس حسین مرعشی
رییس محترم شورای سیاستگذاری روزنامه سازندگی
با احترام
پیرو انتشار متنی(https://t.me/abdiabbas/7324) از سوی بنده در نقد بخشی از خاطرات مرحوم آقای هاشمی که به خبر گیری‌های ایشان از سعید مرتضوی در پرونده سیاه نظرسنجی مربوط می‌شود؛ در روز ۲۴/۱/۱۴۰۴، آقای محسنی هاشمی فرزند ارشد آن مرحوم و منتشرکننده این خاطرات پاسخی را در قالب سرمقاله روزنامه با عنوان: «تخریب هاشمی؟ پاسخی به عباس عبدی» منتشر کردند و فرصت مناسبی را ایجاد کرده است که برخی نکات را تقدیم دارم.

🔘شما از میزان احترام و ارادت بنده به خودتان اطلاع دارید. دلایل آن هم روشن است. نحوه برخورد شما در ماجرای ۱۳۸۸ برای هر کنشگری آموزنده بود. درک و فهم و صراحت سیاسی و تحلیلی در کنار جوانمردی شما کم‌نظیر است. به همین علت این متن را خطاب به جنابعالی می‌نویسم، شما اختیار دارید که هر گونه صلاح دانستید عمل کنید، همه‌اش را چاپ کنید، اگر هر بخش را هم که صلاح ندانستید منتشر نکنید، (فقط به محتوا لطمه نزند)، در هر جای روزنامه خواستید منتشر کنید. هیچ ادعای قانونی هم از شما ندارم. اگر هم منتشر نکردید، اعتراضی ندارم و تصمیم شما را محترم می‌شمارم. در این میان نکته‌ای هم برایم سوال بود که در این فضای خبری مربوط به گفتگوهای عمان، متن منتشره در قالب «سرمقاله» قدری عجیب بود و برداشتی از جایگاه روزنامه سازندگی ارایه می‌دهد که شاید جالب نباشد. بگذریم.

🔘۱ـ پیش از ورود به نقد سرمقاله، یادآوری می‌کنم که هم مرحوم آقای هاشمی و هم آقای محسن هاشمی از یک جهت و به صورت مکمل حق بزرگی بر جامعه ایران دارند. آقای هاشمی، از طریق نوشتن خاطرات خود که منبع بسیار مهمی برای شناخت روابط پشت پرده و ساختار حاکم بر نظام است. گرچه بعید می‌دانم که اغلب موارد منتشر شده در این خاطرات ارزش تاریخی ویژه‌ای داشته باشد (شاید مواردی که نوشته‌اند ولی منتشر نمی‌کنند واجد این ارزش باشد) و خاطرات منتشره اغلب فقط ارزش تحلیلی دارد.

https://telegra.ph/کی-تخریب%E2%80%8Cچی%E2%80%8C-هاشمی-رفسنجانی-است-04-18


Репост из: هم‌میهن
درباره یک انتصاب؛ راهبرد و کارگزار

سرمقاله هم‌میهن
۲۸ فروردین ۱۴۰۴


🔹انتصاب آقای اسماعیلی به‌جای آقای دبیری و ظریف بازتاب زیادی داشت که نیازمند توجه بیشتری است. این بازتاب گسترده چند علت داشت.

🔹یکم و مهمتر از همه، انتشار خبر انتصاب و تکذیب اولیه آن بود. متاسفانه ورود فضای مجازی در گفت‌وگوها و خبررسانی‌ها موجب شده که پیش از قطعی شدن یک واقعه یا تصمیم، خبر آن نقل شود و خبرگزاری‌ها و رسانه‌ها نیز برای عقب نیفتادن و بدون توجه کافی به اصول حرفه‌ای آن را منتشر کنند، و از آنجا که آن خبر هنوز قطعی نشده است بازتاب منفی پیدا می‌کند و اگر مرجع مربوطه تکذیب کند، یک مشکل است. اگر هم تکذیب نکند، مشکل دیگری است.

🔹مطابق شنیده‌ها از شورای اطلاع‌رسانی دولت تصمیم نهایی درباره انتصاب آقای اسماعیلی تقریباً معلوم شده بود، البته تا قطعی و رسمی شدن این تصمیم از سوی آقای رئیس‌جمهور و صدور حکم چند روزی باقی مانده بود که در این فاصله دو خبرگزاری وابسته به دولت خبر آن را به‌صورت قطعی اعلام کردند که این اقدامی نادرست بود و تکذیب شد.

🔹در ادامه با طی شدن مراحل اداری حکم انتصاب هم صادر شد؛ ولی تصور جامعه از این وضع نوعی نابسامانی در نظام تصمیم‌گیری و اطلاع‌رسانی است. در هر صورت، انتشار اخبار بدون رعایت ضوابط حرفه‌ای، مسئولیت‌آور است و همکاران رسانه‌ای باید توجه نمایند. دولت هم باید نظم و نسق بیشتری را در اطلاع‌رسانی خود ایجاد کند.

🔹علت دوم انتساب جناحی آقای اسماعیلی به مجموعه اصولگرایان به‌ویژه با توجه به حضور وی در شورای نگهبان است. جایگزینی او به‌جای آقای ظریف می‌توانست معنای دیگری فراتر از یک جایگزینی عادی داشته باشد.

🔹در این مورد بهتر است که به دو نکته توجه کرد. دولت و شخص پزشکیان را نباید در قالب‌های مرسوم جناح‌بندی‌های سیاسی تحلیل و نتیجه‌گیری کرد. از نظر او، مسئله به گونه دیگری است. به‌علاوه، آقای اسماعیلی را هم نباید در این چارچوب تحلیل کرد. وی شخصیت مستقلی دارد و این استقلال را هم در عملکرد خود نشان داده است.

🔹نکته مهمتر رویکرد دولت در مورد معاونت راهبردی است. این معاونت در اصل پیشنهاد آقای ظریف بود و شاید اگر حضور ایشان نبود، این معاونت در این دولت تصویب نمی‌شد.

▫️ادامه مطلب در سایت هم‌میهن آنلاین

📌هم‌میهن را در فضای مجازی دنبال کنید:

🔗سایت | 🔗اینستاگرام | 🔗 واتساپ | 🔗تلگرام


🔴تندروهای طرفدار شبه‌علم، نقشی مخرب در پاندمی داشتند

🔺گفت‌وگو با هم‌میهن ۲۸ فروردین ۱۴۰۴ به مناسبت انتشار کتاب «کرونا؛ آزمون آزمونها»

✍️عباس عبدی

▪️فرزاد نعمتی: شاید حتی بسیاریمان فراموش کرده باشیم، اما کرونا بیش از سه سال زندگی زمینیان را زیر و زبر کرد. حتی بسیاری از مناسباتی که امروز بدانها انس گرفته‌ایم، شاید عاداتی باشد برآمده از عصر قرنطینه و دورکاری، ماسک و فاصله‌گیری. ابعاد پاندمی البته همیشه مبهم بود و گاهی در یک ماه چندین خبر متناقض در این زمینه به رسانه‌ها راه می‌یافت. با این همه بودند کسانی که از نخستین روزهای اعلام شیوع کرونا، دست به کار شدند و در قالب یادداشت، تحلیل، گفت‌وگو و توئیت به وجوه متفاوت این پدیده پرداختند. نمونه‌اش در ایران، عباس عبدی که اینک مجموعه فعالیتهای رسانه‌ای‌اش از زمستان ۱۳۹۸ تا بهار ۱۴۰۲ را در قالب کتابی با نام «کرونا؛ آزمون آزمونها» در انتشارات «نگاه معاصر» به چاپ رسانده است. به همین مناسبت گفت‌وگویی با او داشتیم که در ادامه تقدیم خوانندگان می‌شود.

🔹در همان آغاز همه‌گیری کوید، از کرونا به عنوان «آزمون آزمونها» یاد کردید. به نظرتان چه ویژگی‌هایی این پاندمی داشت که شما را به این تعبیر رسانی نمود؟

🔘اگر به یاد داشته باشید بلای کرونا در بدترین زمان ممکن به ایران نازل شد. فشارهای تحریمی ترامپ صادرات نفت را به حدود ۳۰۰ هزار بشکه یا بهتر است بگوییم در عمل به صفر بشکه در روز رسانده بود. هنوز جامعه در شوک ناشی از اعتراضات آبان بود که سردار سلیمانی ترور و سپس زدن هواپیمای اوکراینی و حمله موشکی به پادگان عین‌الاسد رخ داد. تورم و قیمت ارز هم بشدت صعودی بود.

🔘در کنار تنش‌های خارجی، تنش داخلی حکومت با دولت روحانی نیز در اوج بود و انتخابات مجلس هم آغاز شد که مشارکت اندک در آن بی‌سابقه بود و رکورد منفی زد. در این شرایط کرونا آمد که خودش هم پدیده‌ای فراگیر در همه حوزه‌ها بود. کرونا مثل سیل یا زلزله در یک منطقه نبود. همه کشور و جهان و همه مردم و همه حوزه‌ها را در بر می‌گرفت. یک دولت و حکومت متشتت در برابر پدیده‌ای عام و فراگیر و حتی ناشناخته همراه با اوج بی‌اعتمادی میان مردم و حکومت. نتیجه پیشاپیش روشن است.

https://telegra.ph/تندروهای-طرفدار-شبه%E2%80%8Cعلم-نقشی-مخرب-در-پاندمی-داشتند-04-15


🔴منتظران انواع موعود

🔺نوآوران ۲۵ فروردین ۱۴۰۴

✍️عباس عبدی

🔘یکی از خسارت‌های مهمی که از طریق کاهش کارآیی و اعتبار صدا و سیما به جامعه ایران وارد شده، بی‌پناه کردن مردم در برابر رسانه‌های مجازی است. چگونه؟ تعیین اعتبار یک خبر مسأله‌ای تخصصی است. دروازه‌بانی خبر وجود دارد تا کارشناس رسانه خبر را بررسی کند که، آیا فلان خبر درست است یا خیر؟ پس از راستی‌ آزمایی منتشر و از طریق رسانه در اختیار مردم یا مصرف‌کننده قرار گیرد. اگر این دروازه‌بانی نباشد، راست و دروغ به خورد جامعه داده می‌شود که عوارض زیان‌باری دارد.

🔘این کار رسانه‌ها بویژه رادیو و تلویزیون‌های رسمی است. در واقع همان طور که ما دارو را با اطمینان از داروخانه می‌خریم، خبر را هم باید با اطمینان از فرستنده خبر دریافت کنیم. خرید دارو و قرص فله‌ای و آمپول از دست‌فروش کنار خیابان همان اندازه احمقانه است که خبر را از رسانه غیر معتبر و ناشناخته بگیریم. اگر روی کالاها علامت استاندارد یا بارکد معتبر می‌زنند، باید روی خبر هم چنین علامتی باشد، نشانه اصلی خبر معتبر، رسانه مرجع و منتشرکننده آن است و از آنجا که صدا و سیما مرجعیت و اعتبار خبری خود را از دست داده است، یا حداقل نزد اکثریت مردم از دست داده بنابراین مردم به صورت مستقل از اخباری بهره‌مند می‌شوند که از دروازه‌بانی معتبری عبور نکرده است.

🔘این مسأله در شرایط کنونی ایران که با وضعیت ناپایداری مواجه هستیم و نوعی تشنگی خبری وجود دارد، تشدید هم می‌شود. در ایام تعطیلات با چند مورد از این خبرها مواجه شدم که به گمانم مصداق همین مسأله بود.

https://telegra.ph/منتظران-انواع-موعود-04-13


Репост из: هم‌میهن
پایانی بر توجیهات

سرمقاله هم‌میهن
۲۷ فروردین ۱۴۰۴


🔹سخنان روز گذشته مقام رهبری در دیدار با مسئولان ارشد نظام را باید نقطه پایانی مناقشات بیهوده تندروها علیه مذاکرات عمان دانست.

🔹ظاهراً این دیدار به همین منظور ترتیب داده شده بود تا اجازه هیچ نوع خللی در امر مذاکرات داده نشود، حداقل نیروهایی که خود را منتسب به داخل نظام می‌دانند از چنین اقدامی منع شوند.

🔹نکات مهم اظهارات ایشان در این دیدار را می‌توان چنین خلاصه کرد که؛ «مسائل کشور را به گفت‌وگوها گره نزنیم. به این گفت‌وگوها نه به صورت افراطی خوشبین هستیم و نه به صورت افراطی بدبین... بالاخره کاری و حرکتی است که تصمیم‌گیری شده و در قدم‌های اول هم خوب اجرا شده است. البته به طرف مقابل خیلی بدبین هستیم؛ اما به توانایی‌های خودمان خوش‌بین هستیم.»

🔹شاید برای تندروهای انقلابی‌نما چنین حمایت صریحی دور از انتظار بود. تمام موارد گفته‌شده دقیق و صریح است. گره نزدن روند جاری به مذاکرات امر درستی است. البته چه بخواهیم و چه نخواهیم مردم و سرمایه‌گذاران روی سرنوشت این مذاکرات حساب باز می‌کنند چون نتایج آن بر ارزیابی و هزینه و فایده سرمایه‌گذاری تاثیر مستقیم دارد.

🔹پرهیز از افراط در خوشبینی یا بدبینی نیز امر روشنی است. این گزاره از یک سو متوجه کسانی است که فکر می‌کنند ماجرا تمام شده، و از سوی دیگر در نقد کسانی است که می‌گویند قطعاً شکست خواهد خورد و ایران برای اثبات بی‌فایده بودن مذاکره آن را پذیرفته است.

🔹در مورد مصوب بودن این مذاکرات نیز نظر ایشان خیلی صریح است؛ به عبارت دیگر وضعیت قانونی و مهمتر از آن وضعیت سیاسی این تصمیم، که مبتنی بر اراده تمامی نظام است، مورد تایید قرار گرفته است. بعلاوه گام اول را هم بطور کامل و به درستی تایید کرده‌اند.

🔹نکته بعدی هم بدبینی زیاد به طرف مقابل است و این نیز بسیار بدیهی است. همیشه باید محتاط بود و با درایت و نه خوش‌بینی به طرف مذاکره نگریست ولی این امر باید همسو با نشان دادن اراده برای توافقی شرافتمندانه باشد.

▫️ادامه مطلب در سایت هم‌میهن آنلاین

📌هم‌میهن را در فضای مجازی دنبال کنید:

🔗سایت | 🔗اینستاگرام | 🔗 واتساپ | 🔗تلگرام


🔴رویکرد ایران تا حدی فراتر از یک رویکرد تاکتیکی است

▪️شاید این تغییر اساسی، نگاهی هم به مسأله جانشینی دارد

▪️پذیرش پزشکیان به عنوان نامزد ریاست جمهوری با علم به انتخاب شدنش، نشانه روشنی از تغییر دست‌فرمان حکومت بود

🔺گفتگو با یورونیوز ۲۵ فروردین ۱۴۰۴

✍️عباس عبدی

🔹با توجه به مجموعه‌ی اختلافات و بدبینی‌های موجود میان ایران و آمریکا، شما چقدر احتمال می‌دهید مذاکرات عراقچی-ویتکاف به توافق منتهی شود؟

🔘واقعیت این است که کاربرد مفهوم احتمال برای پدیده‌های تکرارناپذیر حرف دقیقی نیست. اگر بگویم ۹۰ درصد احتمال می‌دهم ایران و آمریکا به توافق برسند، ولی توافقی حاصل نشود؛ می‌توانم بگویم این عدم توافق هم جزو همان ۱۰ درصد احتمال بوده است. یا برعکس. بنابراین ما فقط می‌توانیم بر اساس قرائن و شواهد نظری کلی بدهیم.

🔘به نظر می‌آید تا این جای کار طرفین به این نتیجه رسیده‌اند که به نحوی با همدیگر تفاهم کنند؛ در حدی که هیچ کدام بازندۀ یا برندۀ مطلق نباشند. ایالات متحده و کشورهای منطقه به دلایلی از تقابل نظامی استقبال نمی‌کنند. ایران هم قطعا به دلایل روشن و مهمتری از چنین حالتی استقبال نمی‌کند. همین که ایران عراقچی را به عنوان مسئول مذاکرات معین کرده که در قیاس با افراد غیرمرتبط با وزارت خارجه، مسئولیت‌پذیری بسیار بیشتری نسبت به تصمیمات حکومت در برابر جامعه دارد و ایالات متحده هم فردی مثل ویتکاف را تعیین کرده، قرائن مشخصی است که ارادۀ طرفین معطوف به حل مسئله است.

🔘جلسۀ اول مذاکره هم که بسیار مهم است، فکر می‌کنم ارزیابی طرفین به اندازۀ کافی نشانۀ این بود که آنان می‌خواهند مسئله‌شان حل شود. اما در عین حال گارانتی‌‌‌ای در کار نیست. ما نمی‌دانیم قطعا چه اتفاقی می‌افتد. باید محتاط بود. عوامل زیادی ممکن است ماجرا را تخریب کنند.

🔹آیا موافقت رهبر جمهوری اسلامی با این مذاکرات و سرمایه‌گذاری و حضور شرکت‌های آمریکایی در ایران، نشانه‌ی تغییر استراتژیک سیاست وی در قبال آمریکا است یا صرفا تدبیری تاکتیکی برای عبور از دوران خطرناک ریاست جمهوری ترامپ است؟

https://telegra.ph/رویکرد-ایران-تا-حدی-فراتر-از-یک-رویکرد-تاکتیکی-است-04-15


🔴مذاکره برای مذاکره به زیان ایران است

▪️توافق تاکتیکی قطعا شکست می‌خورد و بیش از آنکه مشکلات ایران را حل کند، به نفع ترامپ است.

🔺گفتگو با ایرنا ۲۶ فروردین ۱۴۰۴

✍️عباس عبدی

🔹ارزیابی شما از مذاکرات ایران و امریکا در عمان چیست؟

🔘معتقدم دیر یا زود به این نقطه می‌رسیدم و باید تصمیمی مناسب گرفته می‌شد و گفتگوها را آغاز می‌کردیم. هیچ جامعه‌ای نمی‌تواند بصورت مداوم در تنش باشد و در ضمن بتواند رشد و توسعه قابل قبولی را تجربه کند. اکنون بیش از دو دهه است که از ثبات نسبی پیشین جدا شده‌ایم و رفاه مردم بشدت تحت تاثیر قرار گرفته است.

🔹از روند مذاکرات چه پیش‌بینی دارید؟

🔘در باره روند گفتگوها اطلاعاتی از جزییات آن ندارم که نظر قابل قبولی دهم ولی شواهد آشکار نشان می‌دهد که اراده طرفین به حل و کاهش سطح تنش تعلق گرفته‌است مگر این که عوامل داخلی یا خارجی خللی در مذاکرات دو طرف ایجاد کنند. تندروهای داخلی در ایران و اسراییل در خارج مترصد چنین اختلالی هستند. بعلاوه جلسه اول مهم است و به نوعی توافق درباره دستور مذاکرات است که ظاهراً با موفقیت همراه بوده و اگر چنین برداشتی درست باشد برداشتن گام‌های بعدی ساده‌تر است.

🔹شیوه مذاکرات، غیر مستقیم و با واسطه یا مستقیم را چگونه می‌بینید؟

🔘با مذاکره غیر مستقیم برای توافق درباره چارچوب بحث مخالف نیستم ولی بحث درباره مفاد توافق از طریق واسطه، غیرعقلانی و مضحک خواهد بود و هیچ عقل سلیمی آن را نخواهد پذیرفت. برداشت من از منع گفتگوی مستقیم از جانب ایران نیز شامل بخش اول و رسیدن به توافق درباره چارچوب موضوعات گفتگو است.

🔹پیشنهاد شما در مورد مذاکرات چیست؟

🔘پیشنهاد می‌کنم مذاکرات را زیاد طول ندهند. مذاکره برای مذاکره به زیان ایران است. بعلاوه توافق تاکتیکی قطعا با شکست مواجه خواهد شد. توافق تاکتیکی دردی از ایران را درمان نمی‌کند و بیشتر به سود ترامپ است. همچنین اگر در باره چارچوب گفتگوها؛ توافق نهایی شود بدون تردید گفتگوها را رو در رو و مستقیم انجام دهند.

Показано 20 последних публикаций.