🛑 یک افسر سوری سرهنگ پورهاشمی را کشت/روایت شنیدهنشده از پشتپرده سقوط رژیم اسد🔹در ۲۷ نوامبر ۲۰۲۴، حملهای گسترده و هماهنگ از سوی نیروهای شورشی در حومه حلب، ارتش سوریه را دچار بحران کرد. این حمله، شدیدترین درگیری از سال ۲۰۱۶ تاکنون بود. با شدت گرفتن نبرد،
سرتیپ محمد سلمان سفتلی، فرمانده گارد ریاستجمهوری سوریه، از متحدان دولت اسد، یعنی ایران و حزبالله، درخواست کمک کرد.
🔹در نشستی اضطراری در حلب، سرتیپ کیومرث پورهاشمی، مشاور ارشد نظامی ایران در سوریه، و دو فرمانده حزبالله حضور داشتند. اما تنش میان فرماندهان ایرانی و سوری بالا گرفت، زیرا سوریها از فساد و ضعف در ارتش خود شکایت داشتند، در حالی که پورهاشمی آنها را به خیانت متهم کرد. در اوج درگیری لفظی، یک افسر سوری اسلحه کشید و پورهاشمی را به ضرب گلوله کشت.
🔹مرگ او باعث آشفتگی شدید در ارتش سوریه و بینظمی در میان نیروهای تحت حمایت ایران شد. برخی یگانهای نظامی، از جمله تیپ باقر، که از مهمترین گروههای مسلح همپیمان ایران بود، از حمایت دست کشیدند و حتی به روی نیروهای ایرانی آتش گشودند. این خیانت داخلی، روحیه نیروهای ایرانی را متزلزل کرد و دفاع در برابر شورشیان را دشوار ساخت.
🔹با عقبنشینی نیروهای ایرانی و حزبالله، اسد برای کنترل اوضاع، سرتیپ سهیل حسن، فرمانده نیروهای ویژه تحت حمایت روسیه، را به حلب اعزام کرد. اما حتی او و یگانهایش هم در برابر حملات شورشیان نتوانستند مقاومت کنند و به حما عقبنشینی کردند.
🔹همزمان با این تحولات، ایران تلاش کرد تا کنترل اوضاع را دوباره به دست بگیرد. سرتیپ جواد غفاری، از فرماندهان باسابقه سپاه در سوریه، به دمشق اعزام شد. او مأمور شد تا خط دفاعی در حمص را تقویت کند، زیرا این شهر مسیر اصلی ارتباط زمینی ایران با سوریه و لبنان بود. اما بحران خیانت در ارتش سوریه به اوج خود رسید و نیروهای سوری از پشت به نیروهای حزبالله شلیک کردند، که باعث کشته و زخمی شدن دهها تن شد.
🔹درک این واقعیت که ارتش سوریه علیه ایران و حزبالله چرخش کرده است، فرماندهان ایرانی را به این نتیجه رساند که ماندن در سوریه دیگر ممکن نیست. غفاری دستور به تخلیه فوری داد و نیروهای سپاه، فاطمیون، حزبالله و عراقیهای همپیمان ایران از مناطق مختلف سوریه عقبنشینی کردند. نیروهای حزبالله به لبنان بازگشتند، عراقیها به بغداد، و ایرانیها و فاطمیون از طریق فرودگاههای لاذقیه و حمیمیم به تهران و افغانستان منتقل شدند.
🔹این تحولات، نشاندهنده تغییرات عمیق در معادلات قدرت در سوریه بود. خیانت درونی ارتش سوریه، اعتماد ایران به دولت اسد را به شدت خدشهدار کرد و نشان داد که دمشق دیگر متحد پیشین خود را مانند گذشته نمیپذیرد. برخی فرماندهان عراقی معتقدند سقوط رژیم اسد اجتنابناپذیر بود، زیرا او طی سالهای اخیر، متحدان قدیمی خود را کنار گذاشته و به سمت روسیه متمایل شده بود. با خروج نیروهای ایران و حزبالله، آینده سوریه در هالهای از ابهام فرو رفت.
میدل ایست آیبه نقل از روندنگار بینالملل