پویش فکری توسعه


Гео и язык канала: Иран, Фарси
Категория: Другое


پویش فکری توسعه یک نهاد فکری، مردمی، مدنی و پویشگر با هدف تمرین، تولید و ارتقاء گفت‌وگو درباره‌ توسعه ایران است.
این حرکت با پیشنهاد دکتر محسن رنانی و همکاری داوطلبانه صاحبنظران و علاقمندان به توسعه ملی شکل گرفته است.

Связанные каналы  |  Похожие каналы

Гео и язык канала
Иран, Фарси
Категория
Другое
Статистика
Фильтр публикаций


به نظر شما چرا مردم به سمت اقتصاد غیررسمی روی آورده‌اند؟ چرا اکثر کارفرمایان، کارگران را غیررسمی به کار می‌گیرند (60 درصد)؟ کارگران، غیررسمی قرارداد می‌بندند؟ کسب‌و‌کارها ثبت‌رسمی نمی‌کنند؟ و در مجموع چرا اقتصاد ما به سوی غیررسمی شدن پیش می‌رود؟
Опрос
  •   برای اجتناب از پرداخت مالیات و یا دریافت کمک‌های تامین اجتماعی
  •   دست و پا گیر بودن بروکراسی و اجتناب از نظارت ساختارهای دولتی برای فعالیت رسمی
  •   کیفیت پایین نهادهای سیاسی و ضعف حاکمیت و بی اعتمادی مردم به سیاست‌ها
  •   ناکارآمدی‌های قانونی و ناعادلانه بودن قوانین مالیات و بیمه و فشار بر کسب‌وکارها
  •   بحران بازدهی و سوددهی بسیار پایین کسب و کارها و ناتوانی در هزینه‌های رسمی شدن
  •   عدم دانش مردم از چگونگی رسمی شدن کسب‌وکار خود
51 голосов


⁉️ اشتغال غیر رسمی یا اقتصاد غیررسمی؟!

🔸 در سال ۱۳۹۹ در برآوردی، آمار اشتغال غیررسمی کشور را ۵۵ درصد گزارش کردیم و در یادداشتی با عنوان «حداقل دستمزد ملی؛ توسعه دهنده عدالت یا توسعه دهنده فقر» به نقد سیاست‌های حداقل دستمزد در کشور پرداختیم. یعنی ۵۵ درصد از نیروی کار در کشور به صورت غیررسمی یا به عبارتی غیر قانونی مشغول به فعالیت بودند.

🔸 اخیراً پژوهشی در اتاق بازرگانی تهران انجام شده که آمار اشتغال و اقتصاد غیر رسمی در ایران را گزارش و تحلیل کرده است. دیدن این گزارش و آمارهای آن خالی از لطف نیست.

🔸 اما به طور خلاصه در این گزارش اشتغال غیررسمی را حدود ۶۰ درصد از کل اشتغال تخمین زده است (به استناد داده‌های بانک جهانی) که اشتغال غیر رسمی زنان بیشتر از مردان است (۶۳ به ۵۸ درصد).

🔸 این آمار در مقایسه با داده‌های سال ۱۳۹۹ نشان می‌دهد در طول چند سال گذشته ۵ درصد میزان اشتغال غیررسمی افزایش یافته است!

🔸 همچنین بر اساس داده‌های مرکز آمار ۲۵ درصد از تولید بخش کشاورزی، ۳۸ درصد از صنعت و ۳۷ درصد از خدمات به صورت غیررسمی صورت می‌گیرد.

❓شما بگویید چرا؟ 👇

https://t.me/PooyeshFekri/1342


🔵 باور کنید قانون اساسی ما به اکثریت اعتقاد دارد. تحمیل نظر اقلیت، حاصل فرهنگ ماست!

✅ نکات کلیدی مصاحبه با دکتر محمدباقر نوبخت در باب مسئله‌ توسعه در ایران

🗓 این مصاحبه در دی ماه ۱۴۰۰ انجام شده است.

@pooyeshfekri

🔹 واژه توسعه‌ که ما از آن صحبت می‌کنیم، از نظر من پاسخی به آلام ناشی از جنگ جهانی دوم و حتی جنگ جهانی اول بود؛ همچنین کشورهایی که از بند استعمار رها شده بودند نیز به دنبال چنین چیزی بودند و این فصل مشترک «توسعه» نام گرفت.

🔹 اما با کدام استراتژی ما به آن توسعه‌ای که جمهوری اسلامی از بین انواع تفکرها و مفاهیم توسعه پذیرفته است، می‌توانیم برسیم؟ بالاخره از این ۱۲-۱۳ مکتب اقتصادی و از سه نظام اقتصادی موجود، ما بالاخره کدام هستیم و اسناد فرادست ما در این مسئله چه می‌گوید؟

🔹 به نظر می‌رسد با محدودیت‌هایی که جمهوری اسلامی ایران دارد، باید توسعهٔ خاص خودش را تعریف کند. بنابراین امروز باید واقع‌بینانه‌تر عمل کنیم و به دنبال یک توسعه اقتضایی باشیم که در این فرهنگ و با این قانون اساسی عملیاتی باشد که ممکن است با نگاه نظری‌ای که ما نسبت به توسعه داریم، متفاوت باشد.

🔹 من فکر می‌کنم الگوی بومی‌ای که در تاریخ و جغرافیای جمهوری اسلامی ایران قابل تعبیه، بروز و تعیّن باشد، شدنی است. اما این الگوی بومی از یک طرف با تعارض‌های بیرونی مواجه است و از طرفی به همان میزان با تعارض‌های درونی هم مواجه است.

🔹 تعارض درونی کجاست؟ آن گروه‌هایی هستند که منبعث از فرهنگ هستند که خیال می‌کند که اگر اقلیت هم هستند، ولی چون او به گونه‌ای دیگر فکر می‌کند، اکثریت باطل است.

🔹 جوامع لیبرال دموکراسی حق را آن چیزی می‌دانند که اکثریت در آن مقطع گفته است و بنابراین می‌تواند متنوع باشد و بعد همه مقید می‌شوند. اما ما فراتر از اکثریت، به یک حق اصالتی برای باور و تفکرمان قائل هستیم؛ طوری که حتی اگر تمام خلق عالم هم به مسیر دیگری برود، ما فکر می‌کنیم که در همین مسیر باید باقی بمانیم و یک‌تنه هم در برابر همه بایستیم.

🔹 حتی وقتی شما یک دولت حداکثری‌ای می‌شوید و اکثر مردم به شما رأی می‌دهند، ولی یک گروه کوچکی به خودشان حق می‌دهند (این حق البته یک حق قانونی نیست؛ بلکه یک حق ایدئولوژیک است) که در تعارض با دولت قرار بگیرند. این حاصل قانون اساسی نیست، قانون اساسی ما به اکثریت اعتقاد دارد؛ این‌ها حاصل فرهنگ ما است.

🔹 بنابراین آنچه امروز به‌عنوان موانع توسعه با ابتناء به اسناد فرادست است، بیش از اینکه مشکل خود اسناد فرادست – قانون اساسی – باشد، عدم اجرای آن موارد است؛ پس مشکل الگویی نیست که در قانون اساسی مطرح شد. و این به فرهنگ برمی‌گردد؛ چون در این فرهنگ بالاخره نظارت‌پذیری همیشه با یک تعارض‌هایی مواجه است.

🔹 من توسعه را یک تحولی در چند محور می‌دانم و اعتقاد دارم که حتماً باید اولاً یک تغییراتی در بحث اقتصادمان داشته باشیم. دوم، بعد تحولاتی در عرصه علم و فناوری است. سوم، نوع نگرش‌های سیاسی است و قطعاً یک بعد از توسعه در عرصه‌های سیاسی تعریف می‌شود.

🔹 بحث بعدی بحث فرهنگی است؛ حتماً باید تحولاتی از جنس فرهنگ در کشورمان رخ دهد که ما بتوانیم بگوییم که ما از یک جامعهٔ قبل از توسعه‌یافتگی به مرحلهٔ توسعه‌یافتگی رسیده‌ایم.

🔹 همچنین به لحاظ مباحث دفاعی و امنیتی، اساساً هنوز در جامعهٔ جهانی جذب نشدیم که در اینجا نیز باید یک سلسله تغییراتی اتفاق بیفتد. بالطبع اگر این تحولات در عرصه‌های اقتصادی تا عرصهٔ امنیتی در کشور ما اتفاق نیفتد، اینکه بگوییم ما توسعه‌یافته شدیم و کشوری توسعه‌یافته هستیم، امکان‌پذیر نیست.

🔹 اگر این ابعاد جمع شود، می‌توانیم در یک جمع‌بندی کلی، یک حس رضایت از خودمان، از ایرانی بودنمان، از زندگی‌مان داشته باشیم و عرصه برای افراد جامعه فراهم می‌شود که بتوانند استعدادهای خود را شکوفا کنند.

🔹 در واقع توسعه یک شرایط و یک کیفیتی است که امکان بروز استعداد‌های درونی هرکسی، تا آنجایی که ظرفیت دارد، فراهم می‌شود و با فراهم شدن این‌ها هست که آن جامعه به حد کافی منبسط خواهد شد و به آن انبساط موثق و به آن کیفیت و شرایط می‌توانیم توسعه بگوییم.

☑️ نظرات تفصیلی محمد باقر نوبخت در باب الگوی مطلوب توسعه در ایران را میتوانید در کتاب تالیفی ایشان با عنوان «پژوهشی پیرامون الگوهای توسعه (مقدمه ای بر الگوی مطلوب توسعه ایرانی – اسلامی)» بخوانید.

📃 برای خواندن متن تفصیلی این مصاحبه کلیک کنید.

🤝
برای ادامه گفتگوی مصاحبه ای توسعه با صاحب نظران دیگر میتوانید از این فعالیت حمایت کنید.


⭕️ تحلیلی بر شورش‌های آب و خیزش‌های دهقانی در شرق اصفهان

✍️ دکتر عباس حاتمی
عضو هیئت موسس پویش فکری توسعه و عضو هیئت علمی دانشگاه اصفهان

@pooyeshfekri

🔹 ایران دوره مدرن عموماً با وقوع انواع شورش ها و خیزش های اجتماعی شناخته می شود. چنانکه خیزش های کارگری، دانشجویی، زنان، طبقات متوسط سنتی و طبقات متوسط جدید را می توان در تاریخ یکصد ساله اخیر به وفور یافت.

🔹 اما دیدگاه رایجی بین محققان علوم اجتماعی در این خصوص وجود دارد که برخلاف سایر جنبش های طبقاتی، جنبش های دهقانی تا حد زیادی در ایران غایب بوده است. با این وجود، به نظر می‌رسد در دو دهه اخیر، پدیده‌ای تقریباً استثنایی در فلات مرکزی ایران در حال وقوع بوده است.

🔹 این پدیده استثنایی، پیدایش شورش های مداوم آب در بستر یک جنبش کمابیش دهقانی است که کشاورزان شرق اصفهان در مرکز ثقل آن قرار داشته اند. این خیزش که از سالهای ۱۳۷۸ به شکل نامنسجم و محدود از شرق اصفهان آغاز گردید، اکنون به یک خیزش دهقانی تقریباً منسجم و تا حدی گسترده تبدیل شده است.

🔹 این یاداشت می کوشد به این سوال پاسخ دهد که چرا و چگونه جنبش و خیزش های دهقانی مزبور در دهه های اخیر در این بخش از ایران سربرآورده و گسترش یافته اند و در پاره ای از موارد مسیر خشونت در پیش گرفته اند؟

🛑 احساس محرومیت و طردشدگی

🔹 اولین عامل مهم در پیدایش خیزش دهقانی مزبور، احساس محرومیت، ناعدالتی و طرد شدگی است. پیدایش احساس محرومیت مزبور، از یک سو این به دلیل تخصیص حجم قابل توجهی از آب برای بالا دست و تخصیص ناچیز و یا عدم تخصیص آب به پایین دست بوده است.

🔹 مساله دوم احساس حاشیه نشینی و طردشدگی کشاورزان در نظام حکمرانی آب و مناسبات قدرت حاکم بر آن است. کشاورزان به این درک رسیده اند که آنها درحاشیه مناسبات آب قرار گرفته یا حتی کنار گذاشته شده اند و لاجرم آنها خود را فراموش شدگان حوزه حکمرانی آب دیده اند.

🛑 پیدایش آگاهی طبقاتی

🔹
دومین عامل، پیدایش آگاهی طبقاتی بوده است. کشاورزان از طریق فضای مجازی، اطلاعات قابل توجهی در خصوص وضعیت تخصیص ناعادلانه آب به دست آورده اند و احساس محرومیت آنها از این طریق برانگیخته شده و بروز اجتماعی یافته است.

🔹 فضای مجازی همین طور امکان یارگیری، شبکه سازی، فراخوان برای تجمعات و در کل امکان بسیج منابع بیشتر را برای آنها فراهم ساخته است. به همین دلیل شاید مشخص ترین وجه تمایز کشاورزان قبل و بعد از انقلاب پیدایش این شکل از آگاهی و بسیج گسترده منابع از طریق فضای مجازی بوده است.

🛑 انفعال و بی عملی دولت

🔹
گرچه در ۲۵ سال گذشته، واکنش نظام سیاسی به اعتراضات کشاورزان ترکیبی از انفعال، سرکوب و سازش بوده است، اما انفعال دولت در حل بحران آب همواره در این بیست و پنج سال دست بالا را داشته است.

🔹به عبارتی، مسیر توسل به خشونت، سراسر از سوی کشاورزان شرق انتخاب نشده است، بلکه این مسیر برای آنها انتخاب شده است. گرچه این تحلیل در هر حال موافق اقدامات خشونت آمیزکشاورزان نیست، اما نمی‌توان تنها اقدام کشاورزان را دید و عامل پیدایش این اقدامات را نادیده گرفت.

❗️نکته پایانی

🔹 به نظر می رسد چیزی که در شرق اصفهان در حال روی دادن است را نمی توان به چرخاندن بیل در هوا یا شکستن لوله انتقال آب تقلیل داد. برعکس به نظر می رسد یک خیزش دهقانی در شرق اصفهان در حال شکل گیری و گسترش است.

🔹 چنانکه این خیزش به تدریج نه تنها در حال گسترش بنیانهای اجتماعی خود در میان کشاورزان است، بلکه تلاش می کند از میان سایر طبقات اجتماعی نیز یارگیری کند. برای نمونه اکنون این خیزش از میان طبقات متوسط مانند طرفداران و کنشگران محیط زیست و حوزه سلامت نیز در حال عضوگیری است.

🔹 این موضوع نشان می دهد خیزش مزبور تا چه اندازه پتانسیل های تبدیل شدن به یک خیزش اجتماعی گسترده را در درون خود دارد و تقلیل آن به کشاورزانی که لوله می شکنند یا بیل در هوا می چرخانند تا چه اندازه دور از واقعیت است.

🔹 به همین دلیل به احتمال زیاد تا زمانیکه رودخانه زاینده رود حیات نیابد، این خیزش دهقانی به تدریج می تواند حتی بنیانهای اجتماعی گسترده تری پیدا کند. به بیانی دیگر تا زمانیکه زاینده رود حیات نیابد، نمی توان از مرگ و خاموشی این خیزش دهقانی صحبت کرد.

🔹 این یعنی اکنون در شرق، میان احیای جریان طبیعی رودخانه و مرگ جریان اجتماعی خیزش دهقانی پیوند مستحکمی برقرار شده است. این شیوه از پیوند میان مرگ و زندگی در شرق اصفهان، مبین یک شیوه پیوند استثنایی است. درست مانند پیدایش خود خیزش دهقانی در شرق اصفهان که در تاریخ مدرن ایران یک استثناء است.

🔹 توصیه این یادداشت به حاکمیت این است که این استثناگرایی در فلات مرکزی و ضرورت احیای زاینده رود را دست کم نگیرند.

📃 متن تفصیلی یادداشت را اینجا بخوانید.


Видео недоступно для предпросмотра
Смотреть в Telegram
ایران عزیز، ای ریشه کرده در تار و پود وجودم
ای تاریخ نهفته در باورهایم
دلم برای خنده هایت تنگ شده است
آرزوی نوروزی هر ساله من، وصالی دوباره با توست
تویی که شایسته آبادی، آزادی و توسعه هستی
به تو قول داده ام که منتظرت خواهم ماند
تا در یک بهار، جوانه های لبخندت، قلبم را جوان کند و موسیقی آوازت مرا به رقص وادارد.
در بهاری که به دور از صدای فریاد منفعت طلبان و در یک سکوت آرامش بخش، پای سخنان خردمندانه ات بنشینم و فلسفه عشق بیاموزم.
انباشت یک سال دیگر از تجربه در انبان تمدن ات، فرخنده باد.
به تو و به همه دوست دارانت

🤝 قدردانیم که ما را در پویشی برای توسعه ایران همراهی می‌کنید.

🪴 نوروز باستانی ۱۴۰۴ بر همه شما فرخنده باد!

💠 سالی سرشار از معنا و امید را برایتان آرزومندیم.

@pooyeshfekri


Видео недоступно для предпросмотра
Смотреть в Telegram
📺 فصل دوم «درس گفتارهای توسعه» محسن رنانی با موضوع «دولت و توسعه» منتشر شد.

▶️ تماشای رایگان کلیپ گلچین و معرفی (۲۵ دقیقه)

2️⃣
دسترسی کامل به فصل دوم درس‌گفتارهای توسعه محسن رنانی

1️⃣ دسترسی به فصل اول درس گفتارهای توسعه محسن رنانی

@pooyeshfekri


📺 انتشار فصل دوم درس‌گفتارهای توسعه دکتر محسن رنانی

🎙مدرس: محسن رنانی
☑️ دبیر: امیرحسین پوره
🎬 همکار اجرایی: مریم فتحیان


🔹 روزها به سرعت می‌گذرد و متوقف سرگردانی‌های ما نمی‌شود. متوقف عصر نااطمینانی و دنیای مه آلود هم نمی‌شود. اگر گامی برداریم، جای پایمان در این جهان خواهد ماند.

🔹 اما اگر نشستیم و در سرگردانی خود زانوی غم بغل کردیم، هیچ اثری در دنیای مه‌آلود امروز ایران نخواهیم داشت و تماشاگر نمایشنامه‌ای خواهیم بود که دیگرانی آن را نوشته و کارگردانی می‌کنند و عده‌ای را نیز به بازی می‌گیرند.

🔹 آنچه آغازگر حرکت یک جامعه به سوی نردبان توسعه است، و آنچه انرژی لازم برای بالا رفتن از پله‌های این نردبان سخت را فراهم می‌کند، چیزی جز «فهم مشترک» و «مطالبه مشترک» مردم از توسعه نیست.

🔹 همه چیز از «خواستن» آغاز می‌شود و محال است مردم، هدفی مشترک را بخواهند و به آن دست نیابند و محال است هیچ حکومتی هرچند قدرتمند، انرژی کافی برای مقابله با خواست مشترک مردم را داشته باشد.

🔹 در این روزها که همگام با طبیعت همه ما باید به دنبال تحولی در مسیر زندگی خود و زدودن رسوب‌های ذهنی خود باشیم، می‌خواهیم بار دیگر در آسمان صاف و زیبای توسعه پرواز کنیم و تلاش کنیم تا فهم مشترکی از توسعه را با هم بسازیم و بدانیم چه چیز را مطالبه‌گری می‌کنیم.

🔹 «دولت و توسعه» عنوان فصل دوم درس‌گفتارهای توسعه است که در سال ۱۴۰۱ تولید و در انتهای سال ۱۴۰۳ منتشر می‌شود. مجموعه‌ ویدئویی بدیع و ساختارمندی، که قصد دارد مفهوم توسعه را برای همه توسعه‌خواهان ایرانی تبیین نماید.

🔹 فصل اول این مجموعه شامل ۱۰ قسمت، قبلاً منتشر شده است که با یک نگاه تاریخ‌مند، مبانی و مفهوم توسعه در اعصار مختلف را بازنمایی می‌کند.

🔹 در ادامه این مجموعه، فصل دوم با عنوان «دولت و توسعه» در ۹ قسمت به تبیین انواع، وظایف و ویژگی‌های دولت‌ها در اعصار مختلف تاریخی تا امروز معاصر ایران می‌پردازد، تا زیربنایی برای تحلیل بیشتر را فراهم سازد.

🔹 درس‌گفتارهای توسعه کمک می‌کند تا با فهم دقیق‌تر مفهوم، گذشته و آینده توسعه، مسیر بهتر و کارآمد‌تری برای توسعه‌خواهی در ایران برداریم.

📺 دسترسی به فصل دوم درس‌گفتارهای توسعه دکتر محسن رنانی


📜 گزارش سالانه پویش فکری توسعه

🗓 در سال ۱۴۰۳

@pooyeshfekri

🔹 سال ۱۴۰۳ هشتمین سال فعالیت «پویش فکری توسعه» بود که به پایان رسید و پویش ۸ ساله شد.

🔹 مجموعه پویش فکری توسعه در طول این هشت سال تلاش کرد تا با دنبال نمودن «تفاهم نسل‌ها و توافق دست‌ها»، جاده توسعه ملی را هموار کند و فانوسی هرچند کوچک را در فضای مه‌آلود امروز جامعه ایران روشن کند.

🔹 «پویش فکری توسعه» تنها یک اندیشکده نیست، بلکه فراخوانی ست که همراهی همه شما عزیزان، نقش مهم و معناداری در تحقق اهداف جمعی آن ایفا می‌کند.

🔹 ضمن قدردانی از شما همراهان عزیز، گزارش سالانه مجموعه تلاش‌های دوستان هم‌پویشی ما در سال گذشته (۱۴۰۳) تقدیم می‌گردد.

🔹 این فعالیت‌ها در پنج حلقه یا زیربخش صورت گرفته است که عبارتند از:

🟢 اندیشه‌نگاری توسعه
🟢 رصدخانه توسعه
🟢 فرهنگ‌بانی توسعه
🟢 تدبیرخانه توسعه
🟢بوم‌نمای توسعه

📖 برای مطالعه گزارش عملکرد پویش فکری توسعه در سال ۱۴۰۳ کلیک کنید.


📖 طلب دانش کن، حتی در عربستان!

💼 آیا می‌توانید کسب‌و‌کار خود را شروع کنید؟

✍️  مرتضی درخشان
پژوهشگر پویش فکری توسعه

@pooyeshfekri

🔹 شاید سفارش پیامبر اسلام برای طلب دانش عربستانی‌های صدر اسلام در «چین» (یکی از دورترین سرزمین‌ها) را اگر امروز برای ایرانیان معاصر بخواهیم باز تعریف کنیم و به زبان خودمان در بیاوریم به این شکل بشود:

🔹 «واقعا چرا از کشوری که هم نزدیک شماست و تهدیدات منطقه‌ای مشابه دارد، و هم نفتی است و ساختار اقتصادی مشابه با شما دارد، هم به لحاظ فرهنگی قرابت‌های زیادی با شما دارد، نمی‌آموزید؟!» وقتی طلب دانش از خاور دور مورد سفارش است، نیاموختن از خاور نزدیک حماقت است!

🔹 تا به حال چند یادداشت در رابطه با مسیر عربستان سعودی در شاخص‌های توسعه منتشر کردیم. اما شاید «توسعه» مفهوم ملموس و قابل فهمی برای مسئولین نباشد و یا شاید اصلا آن را قبول نداشته باشند. اینبار شاخص بسیار ساده‌تر و دقیق‌تری را با هم مرور می‌کنیم.

🔹 آغاز یک کسب‌و‌کار، تصمیمی کاملا شخصی است و تحت تاثیر متغیرهای زیادی قرار می‌گیرد. موسسه جهانی کنترل کارآفرینی (GEM) که با اسپانسرینگ دو دانشگاه (مدرسه تجارت لندن و کالج بابسون) از سال ۱۹۹۹ مشغول به فعالیت است و هر ساله گزارش مفصلی در رابطه با کارآفرینی در کشورهای مختلف منتشر می‌کند.

🔹 اخیرا در یک پیمایش میدانی از کارآفرینان ۴۶ کشور جهان خواسته موافقت یا مخالفت خود با این جمله را بیان کنند؛ «در کشور من، شروع کردن یک کسب‌و‌کار، کار آسانی است.»

🔹 در عربستان ۹۳ درصد کارآفرینان موافق این جمله بودند! یعنی آغاز کسب‌و‌کار را کار آسانی می‌دانند. چون قبلاً تجربه‌‌ای در شروع یک کسب‌و‌کار داشته‌اند و مسیری که برای شروع کسب‌و‌کار طی کرده‌اند برایشان بسیار آسان بوده است.

🔹 این آمار وقتی جالب‌تر می‌شود که بدانید در هلند، سوئد و نروژ حدود ۸۰ درصد کارآفرینان موافق این جمله بودند و در کانادا حدود ۶۴ درصد موافقند. شگفت‌انگیز اینکه ۸۱ درصد کارآفرینان هندی نیز موافق این جمله بوده‌اند، در حالیکه فقط ۳۰ درصد از کارآفرینان چینی با جمله فوق موافقند.

🔹 کاملاً روشن است که آینده رشد اقتصادی چه کشورهایی بهتر خواهد بود. بنابر این اگر سال آینده در هند و عربستان، رشد اقتصادی بالایی مشاهده شد، اصلا تعجب‌آور نیست.

🔹 اما نکته قابل پیش‌بینی این است که در ایران ۸۷ درصد کاآفرینان با جمله فوق مخالفند و فقط ۱۳ درصد آنها شروع کسب‌و‌کار را کاری آسان یافته‌اند، و رتبه آخر در بین این ۴۶ کشور را از آن خود کرده است.

🔹 همین موسسه از کارآفرینان خواسته تا موافقت خود با این جمله را نیز بیان کنند؛ «در شش ماه آینده فرصت خوبی برای شروع کسب‌و‌کار در کشور من ایجاد خواهد شد».

🔹 ۹۳ درصد کارآفرینان عربستانی با این جمله موافق بوده‌اند و این موافقت برای هند ۸۲ درصد و برای چین ۷۱ درصد است. امید به آینده کسب‌و‌کار یعنی ماندن سرمایه‌های مولد در یک کشور به امید روزهای خوب.

🔹 در ایران تنها ۲۶ درصد کارآفرینان موافقند و امید دارند که در ۶ ماه آینده فرصت مناسبی برای شروع یک کسب‌و‌کار ایجاد شود، که پایین‌ترین میزان در بین این ۴۶ کشور مورد مطالعه است.

🔹 جالب است بدانید که ۶۱ درصد کارآفرینان ایرانی معتقدند دانش، مهارت و تجربه کافی برای شروع یک کسب‌و‌کار را دارند. در حالی که در چین فقط ۵۶ درصد کارآفرینان فکر می‌کنند دانش و مهارتشان کافیست.

🔹 وقتی از مردم سوال کرده‌اند که آیا در اطرافیان کسی را می‌شناسید که کسب‌و‌کار جدیدی را شروع کرده باشد؟ ۸۹ درصد عربستانی‌ها پاسخ بله را انتخاب کرده‌اند. در ایران ۵۴ درصد از مردم کسی را می‌شناختند و البته در آفریقای جنوبی و تایلند از ایران هم کمتر بوده و حدود ۴۰ و ۲۳ درصد از مردم جواب بله داده‌اند.

🔹 خلاصه اینکه وقتی در عربستان با این همه شباهت به ایران، کارآفرینان شروع کسب‌و‌کار را آسان می‌دانند، در آینده نزدیک فرصت جدیدی برای شروع کسب‌و‌کار انتظار دارند و در اطراف خود نیز کارآفرینان زیادی را می‌شناسند، به نظر شما آینده رشد اقتصادی عربستان چگونه خواهد بود؟

🔹 و اگر در ایران فقط ۱۳ درصد کارآفرینان شروع کسب‌و‌کار را آسان بدانند و ۲۶ درصد آنها به آینده امیدوار باشند، رشد اقتصادی را محاسبه کنید؟!

🔹 حتی اگر اوضاع در واقعیت اقتصاد به این بدی نباشد (که هست)، ولی مدیریت افکار عمومی، به ویژه قشر کارآفرین و سرمایه‌گذار نسبت به آینده اقتصاد ایران، اولویت اول برای تحقق رشد اقتصادی است.

🔹 در اقتصاد هر آنچه بازیگران انتظار دارند، رخ خواهد داد. ممکن است این یادداشت در ابتدا نا‌امید کننده باشد، ولی با مطالعه این گزارش می‌فهمیم، اگر در عربستان شده است، پس در ایران هم می‌شود.

📖 برای دستیابی به نمودارها و داده‌های این یادداشت در فایل اصلی گزارش کلیک کنید.


⚪️ توسعه و پروژه‌ی ناتمام «ایران»

◾️ مرثیه‌ای در سوگِ توسعه یا تکیه بر قدرت تمدن ایرانی


✍️ علیرضا غریب‌دوست
پژوهشگر حقوق و توسعه

@pooyeshfekri

▪️ نمی‌شود ایرانی و ایران‌دوست بود، اما از مفهوم و کلیدواژه‌ی «توسعه» غافل ماند.

▪️ در این یادداشت، بنا ندارم بدیهیات «توسعه» را مرور کنم، اما اشاره به یک مقدمه لازم است؛ مفهوم توسعه پس از پایان جنگ جهانی دوم وارد ادبیات سیاست‌گذاری عمومی در جهان شد.

▪️ ویرانی‌های پس از جنگ به حدی بود که همه‌ی کشورهایِ درگیرِ جنگ، ناگزیر به بازسازی و ترمیم آنها بودند و ناخواسته، نوعی رقابت میان کشورها در بازسازی پس از جنگ شکل گرفت.

▪️ به تدریج و در این فرآیند، اندیشمندان متوجه شدند که صرفاً بازسازی بناها و تاسیسات و زیرساخت‌ها موثر نخواهد بود و نه تنها باید بنیان‌های اقتصادی را احیاء کنند و رویکردشان را از «اقتصاد جنگی» به اقتصاد دوران «صلح» تغییر دهند، بلکه باید ساختارِ سیاسی، اجتماعی و فرهنگی جامعه را نیز که مبتنی بر ضروریاتِ دوران جنگ بنا شده بود، متناسب با «دوران صلح» بازتعریف نمایند.

▪️ بدین ترتیب مفهوم «توسعه» در گفتمان عمومی جهان شکل گرفت و آرام آرام شاخص‌هایی برای «توسعه یافتگی» یا «عقب‌ماندگی» کشورها شناسایی و به عنوان شاخص کمیِ قابل سنجش، مورد استناد قرار گرفت.

▪️ ایران نیز وارد این رقابت شد و گامهایی در مسیر توسعه برداشت، اگرچه رویکرد دولتمردان پس از شهریور ۱۳۲۰ بیشتر متوجه توسعه‌ی اقتصادی بود تا دیگر شئون توسعه!

▪️ تا اینکه انقلاب شد و پس از آن درگیر جنگی تحمیلی با عراق شدیم و دیگر نمی‌شد درخصوص «توسعه» سخن گفت.

▪️ با پایان جنگ و آغاز دوران سازندگی، دوباره مفهوم «توسعه» موضوعیت یافت و محور برنامه‌های دولتمردان شد. برنامه‌ی اول «توسعه‌ی اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی» در سال ۱۳۶۸ تصویب شد و اهدافی را برای پنج سال نخست پس از جنگ ترسیم کرد.

▪️ رفته رفته کشور گامهایی در مسیر توسعه برداشت و نمود و بروزِ آن را مردم دیدند. برنامه دوم با تاخیر در سال ۱۳۷۴ و متعاقب آن برنامه‌های پنج ساله‌ی سوم، چهارم، پنجم و ششم به ترتیب در سال‌های ۱۳۷۹، ۱۳۸۴، ۱۳۹۰ و ۱۳۹۶ تصویب و با کاستی‌ها و توفیق‌هایی اجرا شد.

▪️ در این میان، آنهایی که منافع خود را در عقب‌ماندگی مُلک و ملت میدیدند، هرچه در توان داشتند به کار بستند تا مسیر «توسعه» متوقف یا در راستای منافعِ آنان منحرف گردد.

▪️ برنامه‌ها را یکی پس از دیگری به پروژه‌های رانتی تبدیل کردند، به نام توسعه، بانکداری ربوی را گسترش دادند و صندوق توسعه ملی را تبدیل کردند به حساب پس‌اندازی برای اجرای برنامه‌های کوتاه مدت خودشان و سوء استفاده از امتیازها و تخصیص تسهیلاتِ بیربط و هزار انحراف دیگر؛ نه اجازه دادند احزاب و تشکل‌های سیاسی توسعه یابند، نه حاضر بودند اصول مصرح قانون اساسی اجرا شود.

▪️ تا اینکه در سال ۱۴۰۰ همان جریانهای تندرو و رادیکال به این نتیجه رسیدند که اصرار بر توسعه، امکان بهره‌برداری از رانت‌ها و امتیازهای خاص را از آنان خواهد گرفت. پس برنامه «هفتم» را از «توسعه» به «پیشرفت» در سال ۱۴۰۲ تغییر دادند!

▪️ نگارنده‌ی این سطور، از همانجا فاتحه‌ای بر فرآیندِ توسعه در جمهوری اسلامی ایران خواند و دفتر توسعه را در این ساختار بسته شده دانست، اگرچه بسیاری با اینجانب هم عقیده نبودند.

▪️ گویی، تندروهایی که بر مسند قدرت تکیه زدند، به وضوح الزامات توسعه‌ی پایدار را دریافته و متوجه شده بودند که برای تحقق توسعه‌ی پایدار، نیاز به «حکمرانیِ خوب» است که مبتنی بر پنج نهادِ قدرتمندِ موثر در جامعه بنا می‌شود و آنان هرچه باخود کلنجار رفتند، «حکمرانیِ خوب» را در تعارض با منافع شخصی خود دیدند و برای فرار از آن، به خودشان گفتند که «اساساً خرِ ما از ابتدا دُم نداشت» و قصدی هم بر توسعه نداشتیم، چون یک مفهوم غربی و وارداتی است و با ارزشها و هنجارهای «ما» همخوانی ندارد!

▪️ چراکه پنج نهادِ اصلی که لازمه‌ی توسعه‌ی پایدار و حکمرانیِ خوب در یک کشور است، (شامل «دادگستری مستقل»، «پارلمانِ مقتدر و منحصر در امر تقنین»، «دولتِ مدرن»، «نهادهای مدنی» و «بخش خصوصیِ» قدرتمند و موثر) به حدی در تعارض با «منافعِ جریانهای قدرتمندِ برخوردار از ظرفیتِ اعمال خشونت» بود که امکان سازگاری با آن را نداشتند!

▪️ نه استقلالِ نهاد دادگستری را بر می‌تابیدند، نه اقتدارِ دولتِ مدرن را خواستار بودند، نه انحصارِ پارلمان برای قانونگذاری را موجّه می‌دانستند و نه راضی می‌شدند که نهادهای مدنیِ مستقل و بخش خصوصیِ قدرتمند در امر اداره‌ی کشور مدخلیت یابند. پس کُل برنامه را عوض کردند و برنامه هفتم شد: «برنامه هفتم پیشرفتِ جمهوری اسلامی ایران»!

▪️ با این وضعیت، تکلیف کُنشکران و پرچمداران توسعه چه می‌شود؟ سه راه در برابرشان قرار داشت...

📃 برای مطالعه ادامه یادداشت کلیک کنید.


⚪️ در باب آزادی (هدیه نوروزی)

📘 یک کتاب رایگان برای فراغت نوروز
زنگار آزادی‌های دروغین را از این واژه بزداییم!

▫️ در باب آزادی
جدیدترین کتاب تیموتی اسنایدر، مورخ خوش‌فکر آمریکایی است. این کتاب برآیند خاطرات دوران کودکی اسنایدر، مشاهدۀ تبعیض‌ها و ستم‌ها در جامعۀ ایالات متحده، سال‌ها زندگی و سفر در اروپای شرقی، بررسی حکومت های خودکامه، نسل‌کشی‌ها و مطالعات شخصی او در مقام مورخ است.

▫️ اسنایدر در این اثر تلاش می‌کند تا زنگار آزادی‌های دروغین را از این واژه بزداید و لوازم و ویژگی‌های آزادی راستین را به خواننده یادآوری کند.

▫️ او در این راه از تجربه و آموزه‌های مبارزان و متفکران بزرگ تاریخ، از افلاطون تا فعالان سیاسی ضدکمونیسم در قرن بیستم وام می‌گیرد.

▫️ او با دسته‌بندی تازه از مفاهیم این حوزه و ساختن اصطلاحات جدید، چارچوب بدیعی برای دقیق‌تر اندیشیدن به موضوع «آزادی» برای خواننده خلق کرده است.

▫️ در باب آزادی در سال ۲۰۲۴ منتشر شد. مترجم کتاب به همراه پویش فکری توسعه تلاش کردند تا فایل رایگان این کتاب آموزنده را در دسترس همۀ فارسی‌زبانان قرار دهند.

▫️ پایان این سال و فراغت ایام نوروز را فرصتی دیدیم تا نگاه تازۀ اسنایدر به این موضوع را به شما هدیه دهیم. امید که با مطالعه این کتاب ارزشمند گامی در جهت تقویت توسعه خواهی برداشته باشیم.

🤝 اگر تمایل دارید به تداوم چنین کارهایی کمک کنید، مشارکت مالی خود را به این شماره کارت واریز کنید:

6104-3389-5036-8031
به نام اصلان قودجانی (مترجم کتاب)

📖 برای دانلود رایگان کتاب «در باب آزادی» کلیک کنید.

@pooyeshfekri


🌷 عیدانه

📖 فرصت تعطیلات نوروز را از دست ندهید و این ثانیه ها را با مطالعه در زندگی خود جاودانه کنید.

📚 به مناسبت عید نوروز، از ۱۵ تا ۲۷ اسفند ماه، کتاب‌ها و محصولات فروشگاه پویش فکری توسعه را با ۲۰ درصد تخفیف خریداری کنید.

✅ برای اعمال تخفیف روی سبد خرید خود، از کد norouz1404 استفاده کنید. این تخفیف برای خریدهای بیشتر (یا برابر با) ۵۰۰ هزار تومان در نظر گرفته شده است.

🛒
برای دیدن و سفارش اینترنتی کتاب‌ها و محصولات کلیک کنید.


🧒 چگونه کودکان شادتری داشته باشیم؟

🔸 تقدیم به همه مادران و مربیان ایران زمین که در جستجوی راهی برای شاد زیستی کودکانشان هستند و تقدیم به همه کودکان این سرزمین که شایسته شاد زیستن اند.

🔸 اگر از والدین بپرسید که چه چیزی برای آینده فرزندتان آرزو دارید؟ همه پاسخ خواهند داد: «شادی».

🔸 ولی با به وسط آمدن پای عوامل دیگر مانند تحصیل، ورزش، زندگی اجتماعی، رسانه‌های دیجیتال و البته شرایط اقتصادی و فشارهای مالی و چالشهای مربوط به زندگی روزمره در یک خانواده، این آرزوی ساده فراموش می‌شود و درنهایت، ما و فرزندانمان در شراطی با اضطراب، افسردگی و خستگی که همگی نقطه مقابل شادی ‌هستند، سردر می‌آوریم.

🔸 در کتاب «چگونه کودکان شادتری داشته باشیم؟» دکتر هانسا بارگاوا، متخصص پزشکی کودک، مشاور کودک و روزنامه‌نگار و یک مادر، مسیر بازگشت به این مقصد اصلی را در اختیار شما قرار می‌دهد، تا به والدین کمک کند که از مسیرهای اشتباه و بن‌بستها رها شوند و دوباره به جاده شادکامی ‌که همگی سفرمان را از آنجا آغاز کردهایم، برگردند.

🔸 اصل این کتاب در سال 2022 تدوین شده است و اخیرا در پویش فکری توسعه ترجمه و چاپ شده است. جدید بودن مطالب این کتاب به شما کمک می‌کند تا با چالش‌های امروز کودکان و نوجوانان در نسل‌های جدید مواجه شوید.

🔸 توجه داشته باشید که این کتاب برای شادتر زیستن خود والدین هم بسیار مفید است. جدا از اینکه در یک فصل مجزا به ابزارهای شاد زیستن خود والدین می‌پردازد، اما در کل کتاب ابزارهایی ارائه می‌شود که ارتباط والدین با فرزندان را ساده‌تر و بهتر می‌کند و بعضی مواقع آنها را از «حس گناه» بدون دلیل رها می‌کند. این موضوع نیز در شادزیستن خود والدین بسیار موثر است.

🔸 والدین گرامی و مرابیان ارجمند، هیچکس بهتر از شما کودک را نمی‌شناسد و هیچ کس غمخوارتر از شما برای کودک نیست. شفقتی که از وجود شما می‌تراود بزرگترین سرمایه‌ای است که می‌تواند رشد شخصیتی کودکان ما را بارور سازد.

✅ به امید داشتن فرزندانی شاد ...

🛒 برای تهیه کتاب و پادکست «چگونه کودکان شادتری داشته باشیم؟» کلیک کنید.

💥 با تهیه همزمان کتاب و پادکست از تخفیف ویژه ۲۰ درصدی بهره‌مند شوید!

@pooyeshfekri


📘 کتاب روایت مسعود منتشر شد 

📝 روایت دکتر مسعود نیلی از مسئله توسعه در ایران 

@pooyeshfekri

✍️ خلاصه ای از مقدمه دکتر محسن رنانی بر کتاب روایت مسعود 

🔹 ... شاید نیلی را بتوان تنها شخصیت آکادمیک رویکرد اقتصاد جریان اصلی (اقتصاد نئوکلاسیک) در ایران پس از انقلاب دانست که فرصتی یافته تا بیش از سه دهه، به‌طور متناوب، مستقیم یا غیرمستقیم، دیدگاههای اقتصادی بازارگرایانه‌اش را وارد عرصه سیاست‌گذاری اقتصادی کند. 

🔹 نیلی به خودش نگاهی دوگانه دارد و انتظار دارد که دیگران نیز او را این‌گونه ببینند: نخست نیلی آکادمیک و دوم نیلی تکنوکرات و اجرایی. او می‌گوید همواره آماده است تا از نظریات نیلی آکادمیک دفاع کند؛ اما به‌صراحت نیز گفته است که دفاع از وضعیت و سیاست‌هایی که مطابق نظریات او شکل گرفته و اجرا شده است، کار مشکلی است؛

🔹 چرا که در عرصه عمل و هنگام اجرای سیاست‌ها، یا بخش قابل‌توجهی از نظریات او اجرایی نشده و یا گاهی نظریات او مصادره‌به‌مطلوب شده و به شکلی که دلخواه گروههای درون ساختار قدرت بوده، به اجرا درآمده است. براین‌اساس، او اعتقاد دارد که نتایج حاصل از آن سیاست‌ها را نباید نتایج اجرایی شدن اندیشه‌های او دانست.  

🔹 به گمان من، پس از سه دهه حضور در صف مقدم سیاست‌گذاری، در سال‌های اخیر زبان نیلی از زبان فنی و صرفاً اقتصادی، به زبان رویکردهای اقتصاد سیاسی و نهادی نزدیک شده است.

🔹 مقایسه مصاحبه‌ها و نیز مقالاتی که نیلی در سالهای اخیر به‌تنهایی یا مشترک منتشر کرده است، با مقالات او در دهه‌های پیش از آن، به‌خوبی تصویری از این تحول را به نمایش می‌گذارد.

🔹 روشن است که این سه دهه، پرچالش‌ترین دوران در محیط سیاست‌گذاری کشور بوده است و از هیچ اقتصاددانی پذیرفته نیست که در مواجهه با تلاطمات بزرگ‌مقیاس در عرصه حکمرانی، زبانی بدون تغییر داشته باشد. 

🔹 در واقع مسعود نیلی را باید اندیشمند و سیاستگذار مهم «رشد‌باورِ» اقتصاد ایران دانست که تأکید محوریاش بر «رشد» اقتصادی است. او همه تحولات را از دریچه تغییرات رشد اقتصادی، توصیه و تحلیل می‌کند.

🔹 دستکم می‌شود گفت از نظر او، «رشد اقتصادی» مهم‌ترین متغیری است که همه (از اندیشمندان تا سیاست‌گذاران) باید بر آن متمرکز شوند و متغیرها و تحولات دیگر، تنها پس از تحقق رشد، قابل اعتنا خواهند بود.  

🔹 قدرت تعامل او با سیاست‌مدارن بسیار زیاد است و مهارت مناسبی در ساده‌سازی و ارائه تصویرهای قابل‌فهم از مفاهیم مهمی دارد که ممکن است برای سیاستمداران ارشد جمهوری اسلامی، دشواریاب بوده باشد.  

🔹 ممکن است در حوزه فهم و تحلیل معضلات اقتصاد ایران با دکتر نیلی اختلاف‌نظرهای جدی داشته باشیم، اما انصاف آن است که او را از بعد اخلاقی، انسانی صبور در شنیدن و منصف در اظهارنظر بدانیم و تاکنون ندیده‌ام که او در اظهارنظرها و نقدها حتی در مورد مخالفان تندِ فکری خود، از جاده ادب منحرف شده و یا نابردباری کرده باشد و برای یک اندیشمند، البته این ویژگی، ضروری و ارزشمند است. 

🔹 این روایت نیز البته انعکاس‌دهنده دیدگاههای «نیلی آکادمیک» برای توسعه ایران است و نه نیلی تکنوکرات. گرچه نیلی آکادمیک، اکنون در محاصره تجربیات ارزشمند نیلی تکنوکرات قرار دارد و دیگر جداسازی این دو نیلی از یکدیگر امکان‌پذیر نیست. 

🔹 بسیار امیدوارم اکنون که دکتر مسعود نیلی ظاهراً بدون میل خود از اشتغال دانشگاهی بازنشسته، و از مسئولیت‌های حوزه بوروکراسی نیز کاملاً معاف شده است، آن انبان دانش و آن کوله‌بار تجربه پرهزینه و ارزشمند را که در چهار دهه گذشته کسب کرده است، به خانه نبرد.

🔹 و همچون انبوه سیاستگذاران و دیگر مستأجران کارخانه بوروکراسی ایرانی، این سرمایه‌ها را به دست تاراج زمانه و بوته فراموشی و غارت ناامیدی و دلمردگی نسپارد، برای خدمت به نسل‌های آینده و در جهت خلق الگویی خلاقانه برای انباشت دانش ضمنی نخبگان ایرانی، مأموریت سترگ تازه‌ای برای خودش تعریف کند و همه آنچه را که آموخته و تجربه کرده و اندیشیده است، تدوین و مستندسازی کند.

🔹 و حتی بسته‌های محتوایی ويژه‌ای برای جوامع هدف متفاوت (نظیر سیاست‌گذاران، دانشگاهیان، کارشناسان و رهبران سیاسی) تولید و منتشر کند؛ چرا که معتقدم مهارت ثبت و مستندسازی و انباشت دانش ضمنی توسط نخبگان سیاسی، علمی و تجربیِ جامعه، یکی از ابزارهای مهم اجتماعی و فرهنگی برای کم‌هزینه‌تر ساختن گذار به توسعه است. 

📘 کتاب روایت مسعود را می‌توانید از اینجا تهیه کنید.


📖 فرصت مطالعاتی در زندان!

✍️ علیرضا غریب‌دوست
دبیر انجمن حقوق‌شناسی

@pooyeshfekri

🔸 مطلع شدم که وضعیت پرونده قضائی تشکیل شده علیه دکتر محسن رنانی، استاد اقتصاد دانشگاه اصفهان و یکی از شاخص‌ترین پرچم‌‌داران «توسعه در ایران» بالا گرفته و برخلاف گمانه‌زنی‌ها، با شیب تندی روال قضائی خود را طی می‌کند.

🔸 داستان از اینجا آغاز شد که چند روز پس از پیروزی دکتر پزشکیان در انتخابات و هم‌زمان با عضویت دکتر رنانی در «شورای راهبری دولت» با شکایت «یک مرجع رسمی» پرونده‌ای علیه او نسبت به یکی از یادداشت‌هایش تشکیل و به دادسرا احضار شد.

🔸 ایشان موضوع را اطلاع رسانی نکرد و با دفاعیات حقوقی که او و وکلایش ارائه کردند، انتظار می‌رفت قرار منع تعقیب صادر شود؛ اما در ادامه «یک مرجع رسمی دیگر» نیز وارد شد و ضمن پیوست‌کردن برخی مقالات دیگر ایشان به پرونده، از دکتر رنانی خواستند که 2۴ مقاله و سخنرانی و یادداشت خود را از سایت حذف کند در غیر اینصورت دستور فیلترینگ سایت صادر خواهد شد!

🔸 دکتر رنانی این دستور را پذیرفت اما به نظر می‌رسید به دو دلیل و در اعتراض به روند پرونده و به‌صورت نمادین همه فعالیت‌های اجتماعی و کنشگرانه خود را در فضای حقیقی و مجازی متوقف کرد و موضوع را در قالب یک متن کوتاه اطلاع‌رسانی کرد.

🔸 نخست اینکه از آغاز رسیدگی به پرونده، هر بار که احضار شد، یادداشت‌های جدیدش نیز به پرونده افزوده شده بود و بر مصادیق و عناوین اتهامی افزوده شده و حجم پرونده مرتب افزایش ‌یافته است.

🔸 یعنی او هرچه در این فاصله می‌گفت و می‌نوشت و سخنرانی می‌کرد، وضعیت وخیم‌تر می‌شد و تا آنجا که حقیر اطلاع دارم تاکنون تعداد مطالب قدیمی و جدید در پرونده ایشان از صد مقاله و سخنرانی عبور کرده است! پس داوطلبانه «سکوت» پیشه کرد تا «تنش‌افزایی» نکند و دستگاه دادگستری، برداشت «تقابل» از رفتار او نکنند.

🔸 دلیل دیگر هم این بود که نمی‌شد این تعداد یادداشت و مقاله را بدون توضیح از دسترس عموم در سایت خارج کرد و انتظار داشت که واکنشی نسبت به آن از ناحیه مخاطب به وجود نیاید.

🔸 اطلاع‌رسانی کوتاه ایشان از دستور قضائی در تاریخ 15 دی‌، واکنش‌های بسیاری را برانگیخت اما دکتر رنانی همچنان به سکوت خود ادامه داد.

🔸 شاید می‌خواسته به زبان سکوت اعتراض کند و بگوید که دوره «فعالیت روشنفکری» و «کنشگری اجتماعی» در کشور رو به پایان است و این پیام را دریافته و احتمالا دیگر اجازه نمی‌‌دهند صدای کنشگران خیرخواه که از اصلاحگری و تحول‌خواهی خشونت‌پرهیز دم می‌زنند، شنیده شود!

🔸 چند روز بعد، برخی دوستداران و دانشجویان ایشان پویشی درخصوص این برخورد قضائی در سایت کارزار ترتیب دادند که با دستور قضائی، سایت کارزار آن پویش را متوقف کرد.

🔸 متعاقب آن و پس از نامه ده‌ها صاحب‌نظر و استاد دانشگاه خطاب به رئیس‌جمهور، آقای دکتر پزشکیان در اواخر دی‌ماه و در جلسه دولت از وزیران اطلاعات و دادگستری خواست مشکل را پیگیری کنند و گفت «قرار ما این نبود!».

🔸 پس از دستور دکتر پزشکیان و پیگیری برخی مقامات عالی‌رتبه کشوری، اغلب انتظار داشتیم که با «قرار منع تعقیب»، پرونده مختومه شود؛ چون محرز بود که اتهاماتی که به دکتر رنانی منتسب شده، وارد نیست. اما این دادستان اصفهان بود که باید به این نتیجه می‌رسید نه امثال ما!

🔸 چند روز بعد، با وجود پیگیری مسئولان عالی‌رتبه قضائی و دولتی، شعبه رسیدگی‌کننده در دادسرا، «قرار جلب به دادرسی» صادر کرد و متعاقب آن دادستان نیز با قرار جلب به دادرسی «موافقت» کرد و با «صدور کیفرخواست» محرز شد که از نظر دادستانی، اظهارات و نوشته‌های دکتر محسن رنانی، در طول سالیان گذشته از مصادیق «نشر اکاذیب به قصد تشویش اذهان عمومی» و «تبلیغ علیه نظام جمهوری اسلامی» است!

🔸 البته پرونده هنوز در جریان است و امیدوارم در مرحله رسیدگی، قضات محترم دادگاه بر منهج عدل، داوری کنند. از جزئیات پرونده و مصادیق اتهامی ایشان اطلاع دقیق ندارم اما هرچه می‌اندیشم نمی‌توانم نمونه‌ای برای «تبلیغ علیه نظام» و «نشر اکاذیب به قصد تشویش اذهان عمومی» در گفتار و یادداشت‌ها و سخنرانی‌های ایشان بیابم، مگر اینکه بشود یک یا چند جمله را بدون مقدمه و مؤخره، از متن اصلی تفکیک کرده و بیرون از متن اصلی، از مصادیق جرائم مذکور شناسایی کرد!

🔸 متأسفانه برخی از ما حقوق‌خوانده‌ها، مطالعات میان‌رشته‌ای و فرارشته‌ای نداریم، «هرمنوتیک» نمی‌دانیم و از دانش تفسیر متون اجتماعی و فرهنگی، چندان آگاه نیستیم.

🔸 اگر می‌دانستیم، تنها با استناد به یک «گزاره» یا «جمله» که مستقل از متن و زمینه اصلی، «خارج‌نویسی» شده، افراد را با چند کلمه و جمله داوری نمی‌کردیم. ای‌ کاش «کانتکست» و زمینه نوشته‌های کسانی چون دکتر محسن رنانی، در داوری یادداشت‌ها و سخنرانی‌هایش در نظر گرفته شود...

ادامه یادداشت را در شرق بخوانید.


🔴 هیچ حکومتی مقدس نیست؛ امکان نقد لازمه توسعه است ...

✅ نکات کلیدی مصاحبه با مهندس بیژن نامدار زنگنه در رابطه با مسئله توسعه در ایران

🗓 این مصاحبه در تابستان ۱۴۰۱ انجام شده است.

@pooyeshfekri

🔹 ناصرالدین‌شاه اولین پادشاه ایرانی بود که با پاسپورت و بدون جنگ وارد کشور دیگری شد، در حالی که قبل از او پادشاهان ایرانی برای ورود به کشورهای دیگر باید به زور و لشکرکشی می‌پرداختند. این سفرها نشان‌دهنده تغییرات عمیق در نگاه شاه به جهان و تمایل به پیشرفت بود.

🔹 در این زمان، آنچه که ما امروز به عنوان «توسعه» می‌شناسیم، تنها به معنای پذیرش دستاوردهای علمی و فناوری‌های نوین است که اروپای پس از رنسانس به آن دست یافت.

🔹 پس از پایان جنگ جهانی اول و در زمانی که ایران با بی‌ثباتی و ضعف حکومت مواجه بود، رضاخان با اتکا به قدرت خود، موفق شد تا ایران را از فروپاشی نجات دهد و امنیت و ثبات نسبی را در کشور برقرار کند. در واقع، ورود رضاخان به حکومت، در ادامه سال‌ها تلاش نخبگان ایرانی برای توسعه و بهبود وضعیت کشور بود.

🔹 پس از آن، محمدرضا شاه به اجرای برنامه‌های توسعه‌ای پرداخت که در بسیاری از زمینه‌ها موفقیت‌آمیز بود، هرچند در مسائل دینی و سیاست خارجی، به‌ویژه روابط با آمریکا، چندان موفق عمل نکرد.

🔹 ایران به‌خوبی می‌دانست که قدرت اقتصادی‌اش به سهمش در بازار نفت وابسته است، و شاه در این راستا پیوسته در حال مذاکره و دفاع از حقوق ایران بود. هرچند در مورد نحوه مدیریت و استفاده از درآمد نفت بحث‌هایی وجود داشت، اما نمی‌توان منکر شد که کارهایی که انجام می‌شد، به نفع کشور بود.

🔹 در نهایت، اگرچه برخی از برنامه‌های شاه در ظاهر موفق بودند و به توسعه کشور کمک کردند، بحث‌های مربوط به فساد و مدیریت نادرست درآمدها نیز موضوعاتی قابل توجه بود.

🔹 پس از انقلاب در برخی دوره‌ها، مانند سال‌های ریاست جمهوری آقایان هاشمی و خاتمی، به‌ویژه حدود یک دهه از این دوران، پیشرفت‌های چشمگیری داشتیم و در اواخر دولت آقای خاتمی، بسیاری از شاخص‌های اقتصادی و اجتماعی ایران ازجمله روابط خارجی، انسجام داخلی و عملکرد تیم مدیریتی کشور به بهترین وضعیت تاریخی خود رسیدند.

🔹 باید قبول کنیم که تاریخ بی‌رحمانه قضاوت می‌کند. ممکن است اشتباه قضاوت کند، اما در نهایت تلاش خواهد کرد که حقیقت را نمایان سازد. اگر ما به نقد گذشته خود نپردازیم، آینده‌ای روشن نخواهیم داشت.

🔹 وقتی می‌گویند «مقدس» بودنِ چیزی، منظور این است که نباید آن را نقد کرد. در حالی که هیچ چیزی نباید از نقد مصون باشد؛ حتی حکومت. وقتی می‌گویند «حکومت مقدس است»، من می‌گویم، که هیچ حکومتی مقدس نیست. حکومت و حکمرانان همه در معرض اشتباه و فساد قرار دارند.

🔹 حکومت نیز نمی‌تواند از نقد و اصلاح فرار کند؛ در نهایت، هیچ‌کس نمی‌تواند از نتایج اعمال خود بگریزد. حکومت هیچ‌گاه «مقدس» نخواهد بود و هیچ‌چیز دیگری در اندیشه‌ها نمی‌تواند مقدس تلقی شود. فقط یک محدوده باریک و خاص وجود دارد که ممکن است به آن مفهوم مقدس اطلاق شود، ولی نمی‌توانیم همه‌چیز را مقدس بدانیم.

🔹 نظام مراد-مریدی که در برخی جوامع وجود دارد، بزرگ‌ترین دشمن توسعه است و سیستم اندیشه‌ورزی را از بین می‌برد و افراد را به جای فکر کردن و تصمیم‌گیری مستقل، به تبعیت از دیگران وادار می‌کند.

🔹 در حکومت و مسائل اجتماعی، فقه نباید قانون‌گذاری کند. وقتی یک سیستم قانون‌گذاری جمعی وجود دارد، دیگر جایگاهی برای فتوای فردی نیست. قانون باید الزام‌آور باشد و مردم موظف به رعایت آن هستند. تقلید در مسائل اجتماعی و حکومتی دیگر معنی ندارد؛ چرا که قانون‌گذاری باید بر اساس عقلانیت و نیازهای جامعه صورت گیرد.

📃 برای خواندن متن تفصیلی این مصاحبه کلیک کنید.

🤝
برای ادامه گفتگوی مصاحبه ای توسعه با صاحب نظران دیگر میتوانید از این فعالیت حمایت کنید.


🗳 عدالت انتقالی و ثبات دموکراتیک

❗️کوتاه، مبهم، اما بسیار مهم

✍️ دکتر داوود نجفی
پژوهشگر پویش فکری توسعه

@pooyeshfekri

🔹 در دنیای معاصر، بسیاری از کشورهای در حال گذار از اقتدارگرایی به دموکراسی با مشکلات متعدد روبه‌رو هستند که یکی از مهمترین آنها قرار گرفتن این کشورها بر سر دوراهی انتخاب بین «عدالت» و «مصلحت سیاسی» است.

🔹 این کشورها که پس از سال‌ها سرکوب و نقض حقوق بشر، تلاش دارند تا دموکراسی‌های پایدار ایجاد کنند، ناچارند با میراث‌های اقتدارگرایانه خود مواجه شوند.

🔹 یکی از مهم‌ترین مسائل در این فرآیندها، رسیدگی به عملکرد و اقدامات نخبگان رژیم اقتدارگرای پیشین و ایجاد یک نظام سیاسی پاسخگو است که بتواند به برقراری عدالت و پیشگیری از بازگشت به اقتدارگرایی کمک کند.

🔹 در این راستا، «عدالت انتقالی» به‌عنوان مجموعه‌ای از سازوکارها و فرآیندهای حقوقی و اجتماعی مطرح می‌شود که هدف آن رسیدگی به عملکرد نخبگان رژیم پیشین است.

🔹 از این منظر، چگونگی مواجهه با میراث‌های اقتدارگرایانه و نحوه رسیدگی به عملکرد نخبگان اقتدارگرای پیشین، یکی از مهمترین مسائل در دوران پس از اقتدارگرایی به شمار می‌آید.

🔹 به عبارت دقیق‌تر، یکی از مهم‌ترین معضلات در رژیم‌هایی که از اقتدارگرایی گذار کرده‌اند این است که چگونه می‌توان در جوامعی که چندین دهه رژیم‌های اقتدارگرای سرکوبگر را تجربه کرده‌اند، دموکراسی‌های پایدار برقرار کرد؟

🔹 عدالت انتقالی با بهره‌گیری از سازوکارهایی همچون «تصفیه سیاسی»، «کمیسیون‌های حقیقت‌یاب» و «پاکسازی‌ها»، در پی برقرار کردن توازن میان مواجهه با گذشته و ساختن آینده‌ای دموکراتیک است. با این حال، پرسش‌های متعددی در این زمینه مطرح می‌شود:

❓آیا باید گذشته را فراموش کرد یا آن را با شفافیت مورد بررسی قرار داد؟

❓چگونه می‌توان پس از گذار، همزمان عدالت و دموکراسی را باهم برقرار کرد؟

🔹 پاسخ به سئوالاتی از این دست در طول فرآیند گذار، آینده گذار دموکراتیک را مشخص می‌کند. به عبارت دقیق‌تر، دموکراسی‌های نوپا نمی‌توانند میراث‌ و گذشته‌ اقتدارگرایانه خود را فراموش کنند و ناگزیر از مواجه با آن هستند و چگونگی این مواجه سرنوشت و مسیر آینده آنها را تعیین می‌کند.

🔹 مهمترین مسئله‌ای که در فرآیند «عدالت انتقالی» باید مد نظر قرار گیرد این است که اجرای عدالت انتقالی صرفاً پایان اقتدارگرایی نیست، بلکه نقطه آغاز توسعه دموکراتیک یک کشور است.

🔹 نحوه‌ مواجهه یک جامعه با گذشته‌ اقتدارگرایانه خود، رفتار سیاستمداران دموکراتیک جدید را شکل می‌دهد، فرآیند ورود نخبگان جدید به عرصه سیاست را تعیین می‌کند و همچنین بر تصمیمات سیاستی تاثیرگذار است.

🔹 میزان تاثیرگذاری «عدالت انتقالی» بر ثبات دموکراتیک، در مطالعات این حوزه، به عوامل متعددی نسبت داده شده است که از مهمترین آنها می‌توان به مواردی مانند میزان نهادینه‌سازی رژیم پیشین، میزان توزیع قدرت براساس وضعیت اقتصادی- اجتماعی در رژیم پیشین، میزان تخصصی بودن بوروکراسی در رژیم پیشین و میزان فعالیت و حضور شبکه‌های اقتدارگرای پیشین در دوران پسااقتدارگرایی اشاره کرد.

🔹 تجارب جهانی و مطالعات انجام شده در زمینه «عدالت انتقالی» حاکی از آن است که اجرای عدالت انتقالی بدون توجه به سازوکار و پیامدهای آن، نه تنها به ثبات دموکراتیک منجر نمی‌شود، بلکه خطر بازگشت اقتدارگرایی را به دنبال دارد. شاید بتوان گفت که این مسئله دلیل اصلی شکست دموکراسی‌های نوپا در دستیابی به ثبات دموکراتیک است.

🔹 در برخی از کشورهایی که از اقتدارگرایی گذار کرده‌اند، نخبگان جدید بدون در نظر گفتن سازوکارهای مناسب برای تحقق «عدالت انتقالی» و عدم آگاهی از پیامدهای هر یک از این سازوکارها اقدام به انجام چنین کاری کرده‌اند.

🔹 بکارگیری هر یک از سازوکارهای عدالت انتقالی پیامدهای خاص خود را دارد که بدون در نظر گرفتن آنها اجرای عدالت انتقالی فاجعه‌بار خواهد بود.

🔹 کوتاه سخن اینکه، اگرچه گذار دموکراتیک و چگونگی وقوع آن مسئله‌ای بسیار مهم است، اما ثبات دموکراتیک و کیفیت ساختار دموکراتیک پس از آن، مسئله‌ای بسیار مهمتر است و نخبگان رژیم‌های در حال گذار باید فراتر از گذار از اقتدارگرایی، به ثبات و کیفیت دموکراتیک پس از آن نیز توجه ویژه‌ای کنند؛ و این امر به چگونگی اجرای «عدالت انتقالی» و نوع سازوکارهای مورد استفاده و پیامدهای آنها بستگی دارد.

🔹 از این رو، بر تمام کسانی که به دنبال دستیابی جامعه ایران به دموکراسی هستند (اعم از نخبگان و توده‌ها) توصیه می‌شود که فراتر از گذار، به «عدالت انتقالی» و پیامد آن یعنی ثبات و کیفیت دموکراتیک پس از آن نیز بیندیشند تا تجربه‌ها و شکست‌های تلخ گذشته تکرار نشود. امید که چنین شود.


📙 «توسعه به معنای پرورش نخبگان معمولی»

🟠 کتابی مختصر و مفید برای نخبگانی که قصد ماندن یا قصد رفتن دارند!


@pooyeshfekri

🔸 چرا نام «نخبه» که می‌آید، قلبمان لبریز از اندوه می‌شود؟! چرا در ایران «نخبه» معادل توسعه، تحول و فناوری نیست؟ چرا بخش بزرگی از نخبگان مهاجرت می‌کنند؟ و چرا آنان که در کشور می مانند، تحولی ایجاد نمی‌کنند؟ در این میان چه کسی مقصر است؟ خود نخبه‌ها مقصر هستند؟ یا نظام آموزشی مقصر است؟

🔸 چرا ما نمی‌توانیم از نخبگان به عنوان یک سرمایه ملی به نحو مطلوبی استفاده کنیم و در نظام علمی و فناوری دنیا به جایگاه مناسب و شایسته‌ای دست پیدا کنیم؟

🔸 نخبگان ایران چه تغییری باید بکنند و چه ملاحظاتی را باید در نظر بگیرند تا در فضای سرگردان امروز ایران افسرده و ناامید مهاجر و یا کوشه نشین نشوند؟

🔸 پاسخ این پرسش‌ها و پرسش‌های مشابه را از زبان دکتر محسن رنانی در کتابی با عنوان «توسعه به معنای پرورش نخبگان معمولی» خواهید یافت.

🔸 این کتاب با همکاری پویش فکری توسعه و موسسه مطالعات فرهنگی و اجتماعی منتشر شده است.

🔸 کتابی مختصر و مفید برای نخبگانی که قصد ماندن یا قصد رفتن دارند.

📙 کتاب «توسعه به معنای پرورش نخبگان معمولی» را از اینجا تهیه کنید.


📙 روایت محمد-سان به چاپ دوم رسید ...

📝 (روایت محدرضا سرکار آرانی از مسئله توسعه در ایران)

@pooyeshfekri

✍️ بخشی از مقدمه دکتر محسن رنانی بر چاپ دوم این کتاب:

🔸 «روایت محمد-سان» زود (حدود چهار ماه بعد از رونمایی) به چاپ دوم رسید. این خبر دلپذیری است. این نشان‌ می‌دهد که مسئلۀ توسعه بهویژه از منظر کودکی، مدرسه، تربیت و نظام‌آموزشی، اکنون دغدغه‌ای جدی شده است و خیل گسترده‌ای از اهالی فرهنگ و اندیشه، به امید یافتن راهی برای تحول در آن، مشتاق گفت‌وگو درباره آن هستند.

🔸 خوشبختانه در سالهای اخیر، برای تحول در حوزۀ آموزش‌وپرورش، تقریباً نگاهها از حوزۀ رسمی به سوی خودمان چرخیده است؛ یعنی خودمان باید راهی برای خودمان بیابیم و دیگر منتظر شهاب ثاقبی در آسمان سیاست نباشیم. ای کاش در همۀ حوزه‌ها این چرخش رخ دهد.

🔸 تفاوت محمد-سان با بقیۀ روایتگران توسعه (۲۵ روایتگری که تاکنون روایت آنها را استخراج کرده‌ایم) در این بوده است که با پایان یافتن تدوین روایت و رونمایی از کتاب آن، پروژه روایتش پایان نیافته است، بلکه تازه آغاز شده است.

🔸 از همان روز اول پس از رونمایی، محمد-سان به دنبال گرفتن نظرات دربارۀ کتاب بود و گفت‌وگوهایش با منتقدان کتابش تازه شروع شد. نشست‌های گفت‌وگویی و رفت‌وبرگشت‌ نوشتاری نظرات.

🔸 محمد-سان دیالوگ را نخست با خود کتاب آغاز می‌کند و سپس با خوانندگان و شنوندگان کتاب و سپس با منتقدان کتاب و این چرخه را همچنان ادامه می‌دهد، نه تا جایی که خودش یا همه خسته شوند، بلکه تا جایی که منطق دیالوگ فرمان توقف بدهد. یعنی زاده شود ایده‌ای که باید زاده شود و بلوغ یابد، اندیشه‌ای که باید بلوغ یابد.

🔸 در واقع در فرایند چنین رفت و برگشتی بوده است که نقدهای سه استادی که در نشست رونمایی شرکت کردند، و پرسیدند و نقد کردند و به پرسش حاضران پاسخ دادند، نهایتاً به همان سخنان داخل نشست پایان نیافت و پس از نشست رونمایی نیز ادامه یافت.

🔸 به‌دیگر سخن، آنان در فرایند دیالوگ زایمان فکری دیگری کردند و حاصل آن مقاله‌‌های سه‌قلویی شد که در این چاپ دوم گنجانده شده است و این چرخه البته ادامه می‌یابد تا در چاپ سوم چند‌قلوهای دیگری به این کتاب افزوده شود. و علم زنده یعنی همین: علمی که در خودش متوقف نمی‌شود بلکه خود را مکرر می‌آفریند و در هر آفرینش، کودک اندیشۀ تازه‌ای متولد می‌شود که زیباتر و پیشرفته‌تر و دقیق‌‌تر و توانمندتر از والدین خویش است.

🔸 در مقدمۀ چاپ اول گفتم که چگونه درفرایند تدوین این روایت و تعامل با محمد-سان، در عمل معنای دیالوگ در ذهن من تغییر کرد. محمد-سان در فرایند رونمایی و شنیدن نقدها و نشست‌های پس‌از‌آن نیز معلمی کرد و معنا و عطر «هم‌شنوی» (دیالوگ) رابه ما چشاند.

🔸 در چاپ دوم نه تنها مقالات سه منتقد ارجمند چاپ اول روایت، افزوده شده است، بلکه اصلاحات نگارشی و ویرایشی تازه‌ای نیز در متن روایت انجام شده است و چند پاورقی نیز در برخی صفحات افزوده شده است.

📙 کتاب روایت محمد-سان را می‌توانید از اینجا تهیه کنید.


Видео недоступно для предпросмотра
Смотреть в Telegram
📺 انتشار فصل دوم از «درس گفتارهای توسعه»
📚 با موضوع «دولت و توسعه»
🎤 دکتر محسن رنانی


🎬 به زودی در پویش فکری توسعه ...
منتظر باشید ...

دسترسی به فصل اول درس گفتارهای توسعه محسن رنانی

@pooyeshfekri

Показано 20 последних публикаций.