روزگار مبارزه و آزادی فرهنگی: گفتوگویی با الیاس خوری 🔻
🗨 الیاس خوری: باید به این نکته اشاره کنم که جنگ داخلیای که در سال ۱۹۷۵ شروع شد به نحوی ادبیات را آزاد کرد. صحنهی ادبیات لبنان در سیطرهی موسیقی و شعر عاشقانه و حسرتبار نسبت به گذشتهی کشوری متحد و یکپارچه بود که هیچ ارتباطی با وضعیت دوران حاضر نداشت.
این جنگ داخلی به ما ــ به من و بسیاری از همنسلانم ــ این فرصت را داد تا آن زبان مسلط را نابود کنیم و راه را برای ورود چیزی به صحنهی ادبیات هموار کنیم که من آن را «نوشتنِ اکنون» میخوانم. اما زمانی که اکنون را مینویسیم، این اکنون تجسم گذشته است و در آن عناصری از آینده نیز وجود دارد. نمیتوان دربارهی اکنونِ جنگ داخلی نوشت، جنگی که در سال ۱۹۷۵ روی داد، و از جنگی داخلی که در قرن نوزدهم روی داد (در سال ۱۸۶۰ شروع شد) یاد نکرد. پس از آن جنگ، نطفهی لبنان مدرن به دست هفت کشور اروپایی که در آن دوران بر کشور تسلط داشتند بسته شد.
متوجه شدم که نویسندگان آن دوران و نویسندگان نسلهای بعد هرگز به این جنگ اشارهای نکردهاند. رفتن سراغ رویدادی مانند آن جنگ با احساس شرم همراه بود.
🗨 ایلان پاپه: اصطلاح «فرقهگرایی» چهارچوب تقلیلگرایانهی شرقشناسانهای است که معمولاً برای تفسیر تاریخ و فرهنگ جهان عرب به کار میرود ــ به طور ویژه در خصوص لبنان، اما دربارهی عراق و سوریه نیز کاربرد دارد. این چهارچوب، فضای سیاسی خشونتباری فراهم میآورد که در آن گروههای مختلف در تعارضی دائمی به جان یکدیگر میافتند. از این چشمانداز تاریخی برای توضیح و تبیینِ سطحی بروز خشونت در مکانهایی مانند لبنان و همچنین دستاویزی برای مداخلات استعماری و امپریالیستی بهره میبرند. آیا راه بهتری برای فهم تعلقات مذهبی و هویتهای گروهی در نقشهی انسانی چهلتکّهی شرق وجود دارد؟
الیاس: میخواهم داستانی برایت تعریف کنم که بسیار پرمعنا است. پس از این که بنا بر قرارداد سایکس-پیکو و قیمومت فرانسه، که از نمونههای بارز استعمار بود، فرانسه بر لبنان و سوریه تسلط پیدا کرد کوشیدند تا در سوریه پنج کشور ایجاد کنند. کشوری در جبل، که اکنون به جبل الدروز معروف است، برای دروزیها ایجاد کردند. در شمال کشوری برای علویان و دو کشور برای سنّیان ــ یکی در دمشق و دیگری در حلب ــ تشکیل دادند. کشور پنجم لبنان بزرگ نام داشت، هرچند بسیار کوچک بود. تنها کشوری که از آن دوران باقی ماند لبنان است زیرا در لبنان نطفهی ساختار سیاسیِ مبتنی بر مذهب از قرن نوزدهم وجود داشت.
🗨 الیاس: هنگامی که دربارهی ملت صحبت میکنیم با موضوعی ساختگی سر و کار داریم. ما ملت را ابداع میکنیم. اما این به آن معنا نیست که، همانطور که گفتم، پیوندها و تعلقات مختلف وجود ندارند. همهجای جهان همینطور است اما در شرق جهان عرب این امر وضوح بیشتری دارد. هیچکس صرفاً یک هویت ندارد. اگر فقط یک هویت داشته باشید یعنی فاشیست هستید! ما لایههای مختلف هویت داریم و این یک امتیاز است نه نقصان. وجود لایههای مختلف هویت به شکلی خودکار منجر به جنگ داخلی، وحشیگری و کشتار نمیشود. این امر تنها زمانی میتواند به چنین وضعیتی منجر شود که ساختاری آن را به این جهت سوق دهد. دیکتاتور سوریه کوشید تا با بسیج یک گروه علیه سایر گروهها، اقلیت علیه اکثریت، بر سوریه تسلط پیدا کند. در عراق نیز با کمک حزب بعث اتفاق مشابهی روی داد، امری که منجر به بروز فاجعهای در جهان عرب شد.
@NashrAasoo 💭