سرود 🇮🇷#ای_ایران🇮🇷
موثرترين، برانگيزانندهترين و ميهن گرایانهترين سرود ملّی كشورها
65 سال پیش در چنین روزی، برابر با 18 فوریه 1954، نشست بين المللي كارشناسان بررسی سرودهای ملّی در شهر وين، سرود #ای_ايران را از نظر محتوا و آهنگ، بسيار ميهني و مهيّج اعلام داشت و تأکید کرد که «ای ایران» تا این زمان، موثرترين ـ برانگيزاننده ترين و ميهن گراترين سرود ملّی كشورها است كه هر ايرانی با شنيدن آن برانگيخته و آماده فداكاری براي ميهن می شود.
روح الله خالقی، سازنده آهنگ سرود ملّی «ای ايران» بود که 21 آبان 1344 (12 نوامبر 1965) در 59 سالگی فوت شد. خالقی در سال 1906 (1285 هجری خورشیدی) در كرمان به دنيا آمده بود.
خالقی كه بر انواع فرضيه های موسيقی و علوم صدا تسلط كامل داشت، در زنده كردن موسيقی اصيل ايرانی خدمات ارزنده به عمل آورد؛ از جمله توجه به چَنگ رودكی.
وی بود كه توصيه می كرد ريشه موسيقی ايرانی و واژههای گمشده پارسی را بايد در ميان تاجیک ها و مردم جنوب روسيه و قفقاز شمالی جستجو كنند.
صدها آهنگ جاويدان از خالقی باقی مانده است كه معروف ترين آنها آهنگ سرود «اي ايران» است كه شعر آن را «حسين گلگلاب» استاد وقت دانشگاه تهران (و عضو فرهنگستان ايران) سروده است.
اين سرود در سال 1323 (1944 و در جريان اشغال نظامي ايران از سوي متفقين) تكميل شد. انگيزه سرودن اين شعر، مشاهده بی حرمتی های نظاميان اشغالگر بود كه از تاريخ و تمدن ايرانيان بی خبر بودند و قضاوتِ شان بر پايه مشاهده وضعيت روز بود.
نوشيروان کيهانی زاده
مجله ی تلگرامی
خاطرات خانه ی پدری 🏠🧩
@khateratekhaneyepedari