✅ دور زدن تنگه ی هرمز و کاهش اثرگذاری ایران
✍️محمد م گاندور
وقتی به نقشه جغرافیایی انرژی دنیا نگاه کنیم خاورمیانه و حوزه دریای کارائیب برجسته می گردد.
در حاورمیانه اما دو تنگه ی هرمز و باب المندب نمود و اهمیت بیشتری دارند که اهمیت هرمز بیشتر است چون شاهراه انرژی شرق اسیا هم هست.
اما آیا می توان تنگه ی هرمز را دور زد؟
بله یه راه زمینی برای رسیدن به مدیترانه وجود دارد. انتهای تمام این مسیرها به سوریه، لبنان و رژیم صهیونیستی می رسد. با این مسیرها می توان ایران، عراق، عربستان، امارات، قطر ،بحرین و عمان را به مدیترانه وصل کرد. در این بین نقش سوریه بخاطر طول زیاد سواحل، بنادر متعدد و امکانات بندری مناسب تر می باشد.
شاید هجوم دولتمردان عربی و اروپایی به سوریه برای دیدار با دولت جدید سوریه یکی از دلایل بزرگش همین باشد. زیرا از این مسیر جدید و با مشارکت سوریه و اردن می توان به اروپا و غرب گاز و نفت فراوان همراه با از بین بردن وابستگی به روسیه صادر کرد. در این بین بیشترین منفعت هم به سوریه و اردن خواهد رسید. عراق سابقا یک لوله صادرات نفت تا سواحل مدیترانه و سوریه داشت.
در صورتی هم که در خط ساحلی سوریه در دریای مدیترانه میادین گازی کشف گردد (بنظر نگارنده قطعی ست) که اصلا بعید نیست باز هم اروپایی ها برنده هستند.
ایران با نفوذ در سوریه همیشه با جلوگیری از ایجاد این راه مواصلاتی انرژی و کالا، دور زدن تنگه ی هرمز را ناممکن می کرد و از طرفی با حفظ اهمیت تنگه ی هرمز دست برتری در معادلات داشت.
بنظر نگارنده این مساله بزرگترین دستاورد اقتصادی و سیاسی از سالها هزینه کردن های ایران در سوریه و لبنان است.
ایا رقبا و دشمنان منطقه ای و جهانی ایران با سقوط اسد باعث کاهش اهمیت و رونق تنگه ی هرمز خواهند شد؟
آیا آنها نیت دارند یکی از عناصر قدرت ایران را کم رونق یا کاهش دهند؟
فارغ از نوع سیستم حکومتی ایران سقوط سوریه در بلند مدت به ضرر ایران و جمهوری اسلامی ست. بنظر نگارنده در بلند مدت کاهش رونق و قدرت تاثیرگذاری ایران از طریق هرمز اتفاق خواهد افتاد!!
در این بین با کاهش تردد دریایی، مصر نیز در بلند مدت متوجه ضررهای اقتصادی ناشی از کاهش درامد از کانال سوئز خواهد شد.
شاید این دلیلی بر نزدیکی بین ایران و مصر باشد در این روزها، علاوه بر هماهنگی در فاجعه ی فلسطین.
چه باید کرد اکنون؟
@politicalfactsss📌حاشیه
✍️شهاب الدین حائری شیرازی
در میانه متن به این نکته اشاره شده که شاید تنها فایده حضور ایران در سوریه مانع شدن از دور زدن تنگه هرمز توسط لوله های نفت کشورهای حاشیه خلیج فارس بوده.
انشاالله که چنین نیتی نبوده باشد و این صرف تحلیل یک تحلیلگر باشد اما به عینه همین مسئله و همچین رابطه ای بین ما و روسیه است.
بعنی روسیه با نفوذ در ایران و دستگاه حاکمه همیشه به دنبال ایجاد خلل در توسعه ایران است چرا که هر گونه گشایش و رونق ایران به مصابه کاهش اهمیت سیاسی و اقتصادی روسیه بوده و هست.
یک نمونه
پس از جنگ روسیه و اکراین، گاز ایران می توانست با سرمایه گذاری اروپایی ها جایگزین گاز روسیه شود چنانچه طرف اروپایی بر پایه احیا سریع برجام حاضر به این کار شد اما نه تنها با کارشکنی روسفیل ها و با وعده موهوم زمستان سخت اروپا، این کار نشد که با انتشار خبر ارسال پهپاد به روسیه توسط رسانه روسی، رابطه ما با غرب که استراتژیک و پر اهمیت بود نیز به دشمنی گرایید.
دستگاههای اطلاعاتی بایست در این گونه تصمیم سازی ها به دنبال نفوذ و جاسوس باشند که چگونه سیاست ما به جای تامین منافع ملی به دنبال تامین منافع روسهاست.
https://t.me/virayeshe_zehn