ژرژ باتای بر این باور است که امر مقدس همزمان دو بُعد متناقض دارد: از یک سو، متعالی و والامرتبه است و از سوی دیگر آلوده به خشونت و خطر. او نشان میدهد که در ذاتِ هر آیین مذهبی، نیرویی ویرانگر نهفته که بهطور مشخص در مراسم قربانیکردن نمایان میشود. در این مراسم، ریختنِ خون، نهتنها ابزاری برای پیوند با امر مقدس، که عاملی برای تزلزل و گسست از نظم مستقر هم هست. درواقع این خون، در عین تقدسبخشی، آلودگی میآفریند، مرزها را درهم میشکند و بهشکلی نمادین، هویت قربانی را از بین میبرد.
در نگاه باتای، این گسیختگی صرفاً نشانهی آشوب نیست، بلکه بازتابیست از فروپاشی بنیادینِ ساختارهای تثبیتشده. آیین قربانیکردن، با کسرِ نمادینِ موجودی ارزشمند از «نظم اشیاء» و انتقال آن به «نظم نزدیکی»، هم نظمی که بر اساس ارزشهای مادی و دنیوی شکل گرفته را به چالش میکشد، هم زمینهساز تجربهای عمیقتر و روحانیتر از ارتباط با امر مقدس میشود. این تغییر، بیشتر بر این مهم تأکید دارد که قربانیکردن نوعی فرآیند نمادین است که در آن هویت قربانی بهطور ضمنی از بین میرود و جایش را تجربهای از بینظمی و گسست میگیرد.
مشابه چنین وضعیتی را میتوان در فیلم
متصرف، دومین ساختهی براندون کراننبرگ، مشاهده کرد. در این فیلم تکنولوژیای که از آن برای تسخیرِ بدنِ دیگران استفاده میشود، بهظاهر قطعهای از سازوکارِ 'علمی'ست که همچون آیینی رازآلود جلوه میکند. درواقع در این فیلم، نفوذ به بدن دیگری صرفاً یک حملهی سایبری نیست، بلکه مناسکی انتقالیست که در آن، مرزِ میان «خود» و «دیگری» محو میشود، ذهنِ اصلی به حاشیه رانده میشود، و جسمِ میزبان پس از هجومِ نیروی بیگانه به قربانگاهی برای فروپاشاندنِ فردیتِ فرد تحول مییابد.
باتای در نظریهی اقتصاد عامش میگوید که انرژی انسانی صرفاً به تولید و بقا محدود نمیشود، بلکه در روندهایی ویرانگر و افراطی هم مصرف میشود. مرگ، خشونت و قربانیکردن از ارکان اصلی این اقتصادند؛ اقتصادی که در آن، اتلاف و نابودی بهاندازهی آفرینش و تولید اهمیت دارند. در
متصرف، تاسیا وُس، با هر بار نفوذ به بدنِ جدید، صرفاً مأموریتش را به انجام نمیرساند، بلکه مرضوار بخشی از هویتش را از بین میبرد، گو اینکه در ورطهای از وسوسهی مصرف و امحا گرفتار آمده باشد. درواقع با هر ورود به بدنِ دیگری، مرزهای هویتی تاسیا نحیفتر و محوتر میشوند، تا آنجا که دیگر او توانِ تشخیص خودش را هم از دست میدهد. و این نکتهایست که باتای بر آن تأکید دارد: اینکه امر مقدس تنها از رهگذرِ تعالی پدیدار نمیشود، بلکه افراط، مصرفِ بیپایان و کلنجار رفتن با نابودی هم از دیگر راههای دستیابی به آن است.
پن: در ادامهی مرور فیلمهای براندون کراننبرگ، یکشنبهی پیش رو فیلم
متصرف را در
کانون فیلم رج اکران خواهیم کرد و سپس دربارهی آن به گفتوگو خواهیم نشست.
[[[
تیوال ]]]
@CineManiaa | سینمانیا