🔸
دو سوم عرصههای تالابی در معرض خشکیدگی شدید/آیا تالابی برای آیندگان باقی میماند؟🔹 شعار امسال روز جهانی حفاظت از تالابها «حفاظت از تالابها برای آینده مشترکمان» تعیین شده اما مساله این است باید ببینیم با روند کنونی تامین حقابه، کاهش بارش و خشکیدگی دو سوم عرصههای تالابی در کشور آیا تالابی برای آیندگان باقی میماند؟ آیا مثلا فرزندانمان میتوانند روزی پریشان، هامون یا کافتر را به عنوان تالاب ببینند یا فقط نامی از آنها میشنوند.
🔹در مجموع ۴۲ نوع تالاب طبیعی در سطح جهان شناسایی شده که از این تعداد ۴۱ نوع آن در ایران یافت میشود از این رو ایران کشوری غنی از لحاظ دارا بودن تالاب است، بیش از ۸۰ تالاب از انواع مختلف شور، شیرین، ساحلی و کوهستانی در کشور شناسایی شده است، بر این اساس یکی از قدیمی ترین معاهده های بین المللی در دنیا که مربوط به تالاب هاست در ایران شکل گرفته که به کنوانسیون رامسر معروف است، دوم فوریه سال ۱۹۷۱ برابر با ۱۳ بهمن ۱۳۴۹ در شهر رامسر در شمال ایران به امضا رسید و به نام این شهر در جهان معروف شد.
🔹از طرفی تامین حقابه تالاب ها در ادامه حیات این اکوسیستم های آبی نقش اساسی دارد اما در کشور با کاهش بارندگی مواجه هستیم به طوری که بارش سال آبی امسال تاکنون حدود ۴۳ درصد کمتر از بارش نرمال بوده است، در واقع تمام آورد آبی کشور بیش از ۴۰۰ میلیارد متر مکعب بود که ۱۳۰ میلیارد آن را روانآب تشکیل می داد، اکنون وضعیت به گونه ای شده که این میزان به کمتر از ۳۸۰ میلیارد متر مکعب رسیده است. همچنین اکنون حدود ۱۵۰ میلیارد متر مکعب بدهی به آبخوان ها داریم و سالانه سه تا چهار میلیارد متر مکعب به این عدد اضافه می شود.
🔹دریاچه ارومیه، پریشان و شادگان از حدود ۱۵ سال پیش برنامه مدیریتی آنها تصویب شده، تالاب های بختگان، طشت، گاوخونی و هامون از حدود ۱۰ سال پیش برنامه مدیریتی دارند بقیه تالاب ها هم همینطور هستند.
🔹 با این روند بعید است بستری به اسم تالاب برای نسل های آینده باقی بماند که بدانند مثلا روزی پریشان، کافتر و یا گاوخونی تالاب بوده یعنی اگر زمان بگذرد شاید اصلا این موضوع به تاریخ بپیوندند.
لینک خبر@IRNA_1313