موسسه مطالعات ایران و اوراسیا


Гео и язык канала: Иран, Фарси
Категория: не указана


🔰پایگاه اطلاع رسانی و گزارش‌های تحلیلی موسسه مطالعات ایران و اوراسیا (ایراس)
⭕️بررسی سیاست، فرهنگ و اقتصاد در حوزه کشورهای اوراسیایی (روسیه، آسیای مرکزی، افغانستان، قفقاز، ترکیه، چین و شبه قاره هند)
Iras.ir
📍https://g.co/kg
👨‍💼 @iras_admin

Связанные каналы  |  Похожие каналы

Гео и язык канала
Иран, Фарси
Категория
не указана
Статистика
Фильтр публикаций


#اختصاصی

❗️چرا قدرت‌های جهانی نمی توانند به توافقی بر سر نظم جهانی جدید دست یابند؟

🖊فئودور لوکیانوف، مدیر تحقیقات باشگاه بحث والدای

هشتاد سال پیش، در چهارم فوریه ۱۹۴۵، کنفرانس یالتا رهبران ائتلاف ضد هیتلر را گرد هم آورد تا بنیان نظم جهانی پس از جنگ را پایه‌گذاری کنند. این رویداد نقطه عطفی بود که برای دهه‌ها روابط جهانی را شکل داد. هرچند که “سند نهایی هلسینکی” در سال ۱۹۷۵ نیز یک دستاورد مهم محسوب می‌شد، اما در واقع امتداد اصول یالتا بود، نه یک بنیان جدید. با این حال، از زمان پایان جنگ سرد، هیچ توافق الزام‌آوری برای تعریف نظم جهانی وجود نداشته است.
جهان به‌طور بنیادین تغییر کرده و پویایی‌های کنونی دستیابی به توافقی مشابه را بعید می‌سازد. فروپاشی هنجارهای تثبیت‌شده و افزایش رقابت‌های ژئوپلیتیکی باعث شده برخی خواستار یک “یالتای جدید” شوند—توافقی بزرگ برای تعیین اصول نظم جهانی امروز. با بازگشت دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور پیشین ایالات متحده، به عرصه سیاست، این بحث‌ها شدت گرفته است.

ادامه در👈
https://www.iras.ir/?p=11955

📎تلگرام
@IRAS_INSTITUTE
📎اینستاگرام:
https://www.instagram.com/iras_institute/


❗️پایان سوت جنگ اوکراین در ریاض؟

🖊گفتگو با: محمود شوری، معاون موسسه مطالعات ایران و اوراسیا (ایراس)

انتخاب عربستان برای میزبانی از رهبران آمریکا و روسیه یک انتخاب هوشمندانه بوده چرا که عربستان هم شریک روسیه در بازار انرژی و مورد وثوق روسیه و هم به نوعی همکار و متحد غرب است و از این رو می تواند انتخاب خوبی برای میزبانی از دونالد ترامپ و ولادیمیر پوتین برای گفتگوهای صلح باشد.

آنچه که مشخص است این است که هنوز فاصله بین دو طرف (روسیه و اوکراین) برای رسیدن به یک زمینه و موضع مشترک که بتوانند بر روی آن توافقی داشته باشند خیلی زیاد است و عملا این مسیری که در سه سال گذشته طی شده است آنقدر شکاف بین روسیه و غرب را هم به لحاظ عملیاتی و هم به لحاظ تفکرات و ساختار فکری دو طرف عمیق کرده که بعید بنظر می رسد که با یک اراده آقای ترامپ یا اقای پوتین این مسئله بتواند به یک نقطه ای برسد که برای دو طرف قابل قبول باشد.

ادامه در👈
https://www.iras.ir/?p=11949

📎تلگرام
@IRAS_INSTITUTE
📎اینستاگرام:
https://www.instagram.com/iras_institute/


#اختصاصی

❗️معاهده جامع مشارکت راهبردی ایران و روسیه: همکاری در جهت مقابله با نظام تک‌قطبی

🖊سید امیربهادر هاشمی، دانشجوی دکتری مطالعات روسیه، دانشگاه تهران

در جهان امروز، نظام بین‌الملل شاهد رقابت میان قدرت‌های بزرگ و تلاش کشورها برای حفظ حاکمیت ملی و منافع راهبردی خود است. در این میان، معاهده جامع مشارکت راهبردی ایران و روسیه به عنوان یک سند مهم دیپلماتیک، نشان‌دهنده عزم مشترک دو کشور برای مقابله با نظم تک‌قطبی به رهبری ایالات متحده و تقویت نظم جهانی چندقطبی است. این توافقنامه بر پایه اصولی مانند احترام به حاکمیت ملی، عدم مداخله در امور داخلی، و همکاری چندجانبه شکل گرفته است و هدف آن علاوه بر توسعه مناسبات اقتصادی، امنیتی – دفاعی و سیاسی، مقابله با اقدامات یکجانبه و هژمونیک قدرت‌های بزرگ است. در این گزارش، ابعاد مختلف این توافقنامه و تأثیرات آن در تقویت نظم چندقطبی و مقابله با نظام تک‌قطبی بررسی می‌شود.

ادامه در👈
https://www.iras.ir/?p=11946

📎تلگرام
@IRAS_INSTITUTE
📎اینستاگرام:
https://www.instagram.com/iras_institute/


#اختصاص

❗️توقف انتقال گاز روسیه از طریق اوکراین

🖊رضا مهدی، کارشناس ارشد مسائل بین الملل

توقف انتقال گاز روسیه از طریق اوکراین، ضمن کاهش نفوذ مسکو در اروپا و محدود کردن منابع مالی آن برای جنگ، چالش‌هایی را برای اوکراین و امنیت انرژی اتحادیه اروپا به همراه داشته است. بااین‌حال، این تحول فرصتی برای اروپا فراهم کرده تا استقلال انرژی خود را تقویت کند، همکاری منطقه‌ای را گسترش دهد و سیاست‌های انرژی سبز را پیش ببرد. درحالی‌که این تغییرات انسجام اروپایی را تحت فشار قرار داده، اما امکان همکاری و همبستگی بیشتر برای تحقق اهداف مشترک انرژی را نیز فراهم کرده است. موفقیت این سیاست به ایجاد تعادل میان نیازها و ظرفیت‌های کشورهای عضو و اجرای عادلانه راهکارها بستگی دارد.

ادامه در👈
https://www.iras.ir/?p=11941

📎تلگرام
@IRAS_INSTITUTE
📎اینستاگرام:
https://www.instagram.com/iras_institute/


❗️گفتگوی پوتین و ترامپ درمورد مسئله هسته‌ای ایران

به گزارش انتخاب، پوتین و ترامپ درباره‌ی پرونده هسته‌ای ایران تلفنی گفتگو کرده اند اما جزئیات آن هنوز مبهم است. در دوره نخست ترامپ، پوتین به عنوان میانجیگر میان تهران و واشنگتن ظاهر شد، هرچند به نتیجه ای دست پیدا نکرد.

محمود شوری، کارشناس مسائل اوراسیا، درباره‌ی گفت‌و‌گو میان پوتین و ترامپ درباره‌ی برنامه هسته‌ای ایران به «انتخاب» گفت: محتوای گفت‌و‌گو‌ها میان پوتین و ترامپ هنوز چندان مشخص نیست. طبیعتا موضوع هسته‌ای ایران به عنوان یکی از موضوعات مهم جهانی در شرایط موجود می‌تواند موضوع گفتگوی پوتین و ترامپ باشد، اما این گفت‌و‌گو‌ها به الزاما به معنای تاثیرگذاری آن نیست. در حال حاضر مجموعه‌ی وسیعی از موضوعات وجود دارد که روسیه و آمریکا ممکن است درباره‌ی آن بخواهند گفت‌و‌گو کنند. موضوع هسته‌ای ایران شاید یک موضوع حاشیه‌ای باشد و در اولویت چندم گفت‌و‌گو‌های روسیه و امریکا باشد.

ادامه در👈
https://www.iras.ir/?p=11936

📎تلگرام
@IRAS_INSTITUTE
📎اینستاگرام:
https://www.instagram.com/iras_institute/


#اختصاصی

❗️ابتکار کریدور خلیج فارس-دریای سیاه فرصتی مناسب برای حضور در منطقه قفقاز جنوبی

🖊پوریا انگشت بافت، دانشجو دکتری ایرانشانسی معاصر از دانشگاه تهران

در سال ۲۰۱۶ میلادی، ایران ابتکار کریدور خلیج فارس- دریای سیاه را ارائه کرد که علاوه بر خود ایران، ارمنستان، جمهوری آذربایجان، گرجستان، بلغارستان و یونان را نیز شامل می‌شود. این کریدور چندوجهی از خلیج فارس و جنوب ایران آغاز، سپس به سمت شمال کشور و منطقه قفقاز رفته و به استان سیونیک ارمنستان یا جنوب آذربایجان ادامه می‌یابد و از آنجا به بنادر پوتی و باتومی در جمهوری خود مختار آجریا گرجستان در دریای سیاه می‌رسد. از آنجا، کشتی‌های رو-رو از دریای سیاه عبور و به بنادر بلغارستان (بورگاس و وارنا) می‌روند. در نهایت، محموله‌ها مجدداً از طریق جاده به یونان و فراتر از به اتحادیه اروپا انتقال می‌یابند. تقریبا این کریدور در سال های گذشته فعال نبوده و کمتر از آن خبری در رسانه های مختلف نشر داده شده است.

ادامه در👈
https://www.iras.ir/?p=11932

📎تلگرام
@IRAS_INSTITUTE
📎اینستاگرام:
https://www.instagram.com/iras_institute/


❗️پیامدهای چرخش ارمنستان برای ایران در قفقاز

🖊حامد خسروشاهی، پژوهشگر مسائل قفقازتحولات سیاسی در ارمنستان طی سال‌های اخیر و به‌ویژه پس از جنگ دوم قره‌باغ در سال ۲۰۲۰، نشان‌دهنده تغییرات استراتژیک در سیاست خارجی این کشور است. امضای توافق جامع همکاری ارمنستان با ایالات متحده و تصویب قانون پیوستن به اتحادیه اروپا، شاهدی بر تمایل دولت نیکول پاشینیان برای کاهش وابستگی به روسیه و نزدیکی بیشتر به غرب است. این تغییر جهت، نه‌تنها بر وضعیت داخلی ارمنستان، بلکه بر معادلات منطقه‌ای و روابط این کشور با همسایگان و قدرت‌های بزرگ تاثیرگذار است.
پاشینیان و تغییر مسیر ارمنستان
از زمان به قدرت رسیدن نیکول پاشینیان در سال ۲۰۱۸، پس از انقلاب شبه‌مخملی، رویکرد ارمنستان در سیاست داخلی و خارجی دچار تحول شده است. پاشینیان با شعار اصلاحات دموکراتیک و مبارزه با فساد، به دنبال کاهش نفوذ روسیه در این کشور و تقویت روابط با غرب بود. این سیاست‌ها در ابتدا برای بخشی از جامعه ارمنستان جذاب به نظر می‌رسید..

ادامه در👈
https://www.iras.ir/?p=11928

📎تلگرام
@IRAS_INSTITUTE
📎اینستاگرام:
https://www.instagram.com/iras_institute/


#اختصاصی

❗️چین جایگاه خود را به عنوان حاکم اقتصادی آسیای مرکزی افزایش می دهد

🖊ترجمه و تلخیص: ابراهیم رضایی راد، دانشجو دکتری روابط بین الملل و پژوهشگر مهمان مرکز پژوهش ها و مطالعات استراتژیک خاورمیانه

مقامات ارشد دولت ترامپ مقابله با نفوذ فزاینده جهانی چین را به عنوان اولویت اصلی سیاست خارجی قرار داده اند. در آسیای مرکزی، مقامات ایالات متحده در تلاش برای کاهش ردپای اقتصادی رو به رشد پکن با یک مبارزه سخت مواجه خواهند شد. بر اساس داده های منتشر شده توسط اداره کل گمرک این کشور، پکن موقعیت خود را به عنوان بازیگر غالب اقتصادی در منطقه، که در مرز غربی چین قرار دارد تقویت کرده است و در سال ۲۰۲۴ رشد تقریبا ۵ درصدی را در گردش مالی ثبت کرده است. چین روسیه را به عنوان بزرگترین شریک تجاری منطقه کنار زده است .ارقام نشان می دهد که تراز تجاری ۲۰۲۴ به شدت به نفع چین است. گردش مالی کلی با آسیای مرکزی به ۹۴٫۸ میلیارد دلار رسید که نسبت به ۸۹٫۴ میلیارد دلار در سال قبل افزایش یافت.

ادامه در👈
https://www.iras.ir/?p=11925

📎تلگرام
@IRAS_INSTITUTE
📎اینستاگرام:
https://www.instagram.com/iras_institute/


#اختصاصی

❗️شاخص جهانی صلح و نگاهی به جایگاه ایران و ترکیه

🖊توحید نژاداسد، کارشناسی ارشد مطالعات ترکیه، دانشگاه تهران

مؤسسه اقتصاد و صلح اندیشکده‌ای مستقر در استرالیا است که از سال ۲۰۰۷ اقدام به انتشار رتبه‌بندی کشورها براساس شاخص‌های صلح می‌کند. شاخص جهانی صلح از ۲۳ زیر شاخص تشکیل شده که در سه گروه درگیری‌های داخلی و بین‌المللیِ در جریان، امنیت اجتماعی و نظامی‌گری دسته‌بندی می‌شوند. برخی از معیار‌های مورد استفادۀ این مؤسسه عبارتند از نرخ جرم و جنایت، روابط با کشورهای همسایه، ثبات سیاسی، تعداد پناهندگان و آوارگان، هزینه‌های نظامی، دسترسی به سلاح و تعداد نیروهای مسلح. در این نوشتار به بررسی وضعیت ایران و ترکیه در این شاخص خواهیم پرداخت.
در سال ۲۰۲۴، سه کشور ایسلند، ایرلند و اتریش، جایگاه اول تا سوم را در رده‌بندی صلح به خود اختصاص داده‌اند.

ادامه در👈
https://www.iras.ir/?p=11902

📎تلگرام
@IRAS_INSTITUTE
📎اینستاگرام:
https://www.instagram.com/iras_institute/


❗️چرا خشم اژدها برانگیخته نشد؟

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا سرانجام به وعده تبلیغاتی خود مبنی بر افزایش تعرفه‌ها بر واردات کالاهای چینی عمل کرد و در روز شنبه دستور اعمال تعرفه ۱۰درصدی بر تمام کالاهای چینی را اعلام کرد. این بخشی از کارزار گسترده ترامپ در اعمال تعرفه‌هاست که مکزیک و کانادا را هم دربرمی‌گیرد. حالا اما این سوال برای رهبران چینی پیش می‌آید که با چه شدتی باید تلافی کنند. به گزارش سی‌ان‌ان، در پی این اعلامیه، مقامات چینی – که در میانه تعطیلات رسمی‌شان به سر می‌برند – متعهد شدند که به سازمان تجارت جهانی شکایت کنند و اقدامات متقابل مربوطه را اتخاذ کنند. اما هنوز نگفته‌اند که این اقدامات متقابل چه شکلی خواهد بود.

وزارت بازرگانی چین روز یکشنبه در بیانیه‌ای اعلام کرد که اعمال تعرفه ۱۰درصدی بر کالاهای چینی وارداتی به ایالات متحده «به‌طور جدی قوانین سازمان تجارت جهانی را نقض می‌کند» و افزود که چین «قاطعانه از حقوق خود دفاع خواهد کرد.»

ادامه در👈
https://www.iras.ir/?p=11898

📎تلگرام
@IRAS_INSTITUTE
📎اینستاگرام:
https://www.instagram.com/iras_institute/


❗️دلایل و نتایج لغو خودمختاری «مناطق قبایلی پاکستان» با نگاهی به پاراچنار

🖊میراحمدرضا مشرف، کارشناس مسائل افپاک، مطالعات شرق

پاکستان در ماه‌های اخیر، شرایط سیاسی و امنیتی دشواری را سپری می‌کند. بی‌ثباتی و تنش‌های سیاسی در اسلام‌آباد و توأم شدن آن با گسترش نا امنی‌ها و حملات تروریستی از یک سو و وقوع تنش‌های گاه و بی گاه با همسایگان و به‌ویژه افغانستان تحت حاکمیت طالبان از سوی دیگر، نگرانی‌های زیادی را در رابطه با چشم‌انداز بلندمدت وضعیت امنیتی این کشور به وجود آورده است.

در این بین آنچه که بیش از همه جلب توجه می‌کند، نقش و سهم «مناطق قبایلی» پاکستان در روند تحولات جاری است؛ اغلب ناامنی‌ها و یا حملات تروریستی در این مناطق رخ می‌دهند و یا منشأ مرتبط با این مناطق دارند، تنش مرزی و درگیری‌های شدید اخیر میان پاکستان و طالبان در همین مناطق رخ داده است و در نهایت شهر پاراچنار که این روزها به کانون منازعات چند سویۀ مِلکی، قومی- مذهبی و سیاسی تبدیل شده است، دقیقاً در همین منطقه قرار دارد.

ادامه در👈
https://www.iras.ir/?p=11895

📎تلگرام
@IRAS_INSTITUTE
📎اینستاگرام:
https://www.instagram.com/iras_institute/


#اختصاصی

❗️بازگشت ترامپ به قدرت و تأثیر آن بر سیاست انرژی آمریکا در آسیای مرکزی

🖊ابراهیم رضایی راد، دانشجو دکتری روابط بین الملل و پژوهشگر مهمان مرکز پژوهش ها و مطالعات استراتژیک خاورمیانه

روی کار آمدن مجدد ترامپ، تحولی بسیار جدی در عرصه بین الملل ایجاد کرده است. سیاست های ترامپ در موضوعات مختلف سبب شده است که توجه به ابعاد گوناگون بسیار مهم و کلیدی باشد. یکی از موضوعاتی که مورد توجه تحلیلگران در خصوص سیاست های ترامپ قرار گرفته، بحث انرژی است. علاوه بر خاورمیانه یکی دیگر از مناطقی که دارای ذخایر قابل توجه انرژی محسوب می شود، منطقه آسیای مرکزی است. آسیای مرکزی یکی از مناطق کلیدی برای تأمین انرژی جهان است و کشورهای این منطقه مانند قزاقستان، ترکمنستان و ازبکستان دارای منابع عظیم نفت و گاز هستند. در این یادداشت، سیاست‌های احتمالی ترامپ در قبال انرژی و تأثیر آن بر منطقه آسیای مرکزی بررسی می‌شود.

ادامه در👈
https://www.iras.ir/?p=11892

📎تلگرام
@IRAS_INSTITUTE
📎اینستاگرام:
https://www.instagram.com/iras_institute/


#اختصاصی

❗️سناریوهای آینده روابط هند و روسیه

🖊پرهام پوررمضان، پژوهشگر و دکتری علم سیاست دانشگاه تهران

روابط هند و روسیه از دهه‌ها پیش به عنوان یکی از مهم‌ترین همکاری‌های استراتژیک در سطح بین‌المللی شناخته شده است. این رابطه که ریشه در دوران جنگ سرد دارد، بر پایه همکاری‌های دفاعی، انرژی و فناوری استوار شده و در طول زمان به یک شراکت چندوجهی تبدیل شده است. هند به عنوان یکی از بزرگ‌ترین واردکنندگان تسلیحات نظامی، همواره روسیه را به عنوان یکی از اصلی‌ترین تأمین‌کنندگان خود در نظر گرفته است. از سوی دیگر، روسیه نیز با توجه به موقعیت ژئوپلیتیکی خود و نیاز به گسترش نفوذ در جنوب آسیا، هند را به عنوان شریکی کلیدی در منطقه تلقی می‌کند. علاوه بر این، همکاری‌های انرژی بین دو کشور، به ویژه در حوزه نفت و گاز، نقش مهمی در تقویت روابط اقتصادی آن‌ها ایفا کرده است. با این حال، در سال‌های اخیر، تحولات جهانی و تغییر در موازنه قدرت، چالش‌ها و فرصت‌های جدیدی را پیش روی این رابطه قرار داده است.

ادامه در👈
https://www.iras.ir/?p=11889

📎تلگرام
@IRAS_INSTITUTE
📎اینستاگرام:
https://www.instagram.com/iras_institute/


❗️زنگ خطر اقتصاد آناتولی

تورم سالانه ترکیه اولین ماه سال۲۰۲۵، با کاهش ۲.۳واحد درصدی نسبت به ماه دسامبر به ۴۲.۱درصد رسید. با وجود نزولی بودن تورم سالانه، تورم ماهانه ژانویه با افزایش ۴واحد درصدی نسبت به دسامبر به ۵درصد رسید که بیشترین میزان تورم ماهانه از ژانویه سال۲۰۲۴ محسوب می‌شود. می‌توان گفت که یکی از مهم‌ترین دلایل جهش تورم ماهانه در این کشور، افزایش ۳۰درصدی حداقل دستمزد از ابتدای سال۲۰۲۵ است.
بانک مرکزی ترکیه در بیش از یک‌سال گذشته با اتخاذ سیاست‌های انقباضی تلاش کرده است تا با کاهش تقاضا، تورم را مهار کند. با این حال، رجب طیب‌اردوغان، رئیس‌جمهور ترکیه در دسامبر اعلام کرد که حداقل دستمزد خالص ماهانه در سال۲۰۲۵ به ۲۲۱۰۴لیر یعنی معادل ۶۳۰.۳۶ دلار افزایش می‌یابد. از آنجا که ۹میلیون کارگر در ترکیه حداقل دستمزد می‌گیرند، افزایش حداقل دستمزد از طریق افزایش تقاضا بر تورم اثر می‌گذارد. فشار افزایش حداقل دستمزد بر تورم معمولا در ماه‌های نخست سال مشهودتر بوده و به مرور کاهش می‌یابد.

ادامه در👈
https://www.iras.ir/?p=11886

📎تلگرام
@IRAS_INSTITUTE
📎اینستاگرام:
https://www.instagram.com/iras_institute/


Видео недоступно для предпросмотра
Смотреть в Telegram
❗️بخشی از سخنرانی د‌کتر اصغر دادبه، ادیب، ادبیات پژوه و محقق عرفان و فلسفه اسلامی، در نشست «میراث ادبی رودکی و تاثیر آن بر شاعران تاجیکستان» ضمن اشاره به اتکای رودکی به سنت ایرانی که در قرون اولیه هجری شکل گرفته بود، از رنجی که رودکی به خاطر ایران‌دوستی و میهن‌پرستی برده است سخن گفت.این نشست به همت موسسه ایراس و انجمن ایران‌شناسی و با همکاری کتابخانه ملی و مجله سیاست‌نامه روز یکشنبه ۱۴ بهمن ۱۴۰۳ ساعت ۱۶ در محل سالن فرهنگ کتابخانه ملی برگزار شد.


📎تلگرام
@IRAS_INSTITUTE
📎اینستاگرام:
https://www.instagram.com/iras_institute/


#اختصاصی
❗️مهمترین ابزار و استراتژی­های دیپلماسی فرهنگی روسیه: از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی تا امروز

🖊دکتر مریم خالقی نژاد، پژوهشگر حوزه سیاست خارجی و دیپلماسی

انحلال اتحاد جماهیر شوروی. اتفاق مهم در تاریخ روسیه بود که منجر به تغییرات قابل توجهی در رویکرد آن به دیپلماسی فرهنگی شد. در دوران پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی، روسیه مأموریتی را برای ترویج میراث فرهنگی غنی خود و تقویت روابط بین المللی از طریق ابتکارات فرهنگی مختلف آغاز کرده است. دیپلماسی فرهنگی به عنوان یکی از ابزارهای مهم در سیاست خارجی کشورها، به ویژه برای قدرت‌های جهانی مانند روسیه، نقش کلیدی در تقویت نفوذ و تصویر بین‌المللی ایفا می‌کند. روسیه تحت رهبری ولادیمیر پوتین، توجه ویژه‌ای به دیپلماسی فرهنگی داشته و از آن به عنوان ابزاری برای بازسازی جایگاه خود در عرصه جهانی و تقویت روابط با سایر کشورها استفاده می‌کند. این رویکرد بخشی از استراتژی کلی روسیه برای احیای جایگاه خود به عنوان یک قدرت جهانی و مقابله با نفوذ غرب است.

ادامه در👈
https://www.iras.ir/?p=11883

📎تلگرام
@IRAS_INSTITUTE
📎اینستاگرام:
https://www.instagram.com/iras_institute/


❗️نشست «میراث ادبی رودکی و تاثیر آن بر شاعران تاجیکستان» برگزار شد.

به گزارش ایرنا، نظام‌الدین زاهدی سفیر تاجیکستان در ایران در نشست میراث ادبی رودکی که به همت انجمن ایرانشناسی و موسسه ایراس در کتابخانه ملی ایران برگزار شد، با بیان اینکه رودکی نخستین شاعر پارسی‌گو نبوده است، اظهار داشت: می‌دانیم که در دوره طاهریان و صفاریان نیز شاعرانی به زبان فارسی شعر گفته‌اند و حتی برخی از آنان مانند حنظله بادغیسی صاحب دیوان هم بوده‌اند.

وی درباره دلیل آنکه رودکی را پدر شعر فارسی می‌خوانند، گفت: تا پیش از رودکی، در قلمرو خلافت که ایران هم بخشی از آن محسوب می‌شد، زبان ادب و فرهنگ، عربی بود. اما او پس از دو قرن تسلط عربی، اقتدار زبان فارسی را به عنوان زبان شعر، به نمایش گذاشت.

ادامه در👈
https://www.iras.ir/?p=11879

📎تلگرام
@IRAS_INSTITUTE
📎اینستاگرام:
https://www.instagram.com/iras_institute/


❗️توکایف و استمرار رقابت پنهان با نظربایف؛ واکاوی علت‌ها و چالش‌های پیش رو

🖊احمد قاسم‌زاده پژوهشگر مؤسسه مطالعات راهبردی شرق

رئیس‌جمهور قزاقستان اخیرا مصاحبه‌ای مفصل با روزنامۀ «آنا تیلی» انجام داد و در این مصاحبه به خلاصه‌ای از عملکرد دولت خود در سال ۲۰۲۴ و ترسیم اولویت‌های آینده این کشور اشاره کرد. در این مصاحبه، توکایف مجددا مجبور به پاسخگویی به برخی سؤال‌ها در خصوص وقایع ژانویۀ ۲۰۲۲ شد. دلیل این امر ظاهراً شایعات و ابهام‌های مطرح شده در روزهای اخیر است که علی‌رغم گذشت سه سال هنوز در جامعۀ قزاقستان مطرح هستند.

در ژانویۀ سال گذشته نیز، توکایف در یک مصاحبه با روزنامه «اگمن» اشاره کرد که وضعیت «قدرت دوگانه» در قزاقستان منجر به وقایع ژانویۀ ۲۰۲۲ شد. این واقعیت که توکایف برای دومین سال متوالی مجبور به مصاحبه برای یادآوری نقش غیرمستقیم «نورسلطان نظربایف» می‌شود، نشان می‌دهد که تهدید بازگشت به قدرت از جانب اطرافیان نظربایف و یا احتمال عملی شدن نوعی انتقام سیاسی از سوی نظربایف...

ادامه در👈
https://www.iras.ir/?p=11876

📎تلگرام
@IRAS_INSTITUTE
📎اینستاگرام:
https://www.instagram.com/iras_institute/


Репост из: گفتمان
🖊 تبارشناسی آذربایجان سرزمین آتش جاویدان

📚 آذربايجان سرزمين آتشکده‌ها

📥 كاظم آذري سیسی

🖇نام هاي آتورپاتگان، آذرآبادگان، آذربايجان با آنكه شكل ظاهري شان در طول زمان عوض شده، اما معني و مفهوم آنها از سه هزار سال پيش هيچگونه تغييري نكرده است و در زمان حال از معني و مفهوم اين نام همان معنايي فهميده مي شود كه در سه هزار سال پيش فهميده مي شد. قبل از اينكه به معني و تعبير و تفسير اين نام ها بپردازيم لازم است درباره كلمات آتور، آذر و آتش كه كلمات متصل به اين نام ها هستند توضيحي داده شود. در اوستا كتاب ديني ايرانيان آتش به صورت Atere و Athure آمده و در زبان پهلوي به صورت Ature و در پارسي آذر و آتش آمده است.

🖇آذر يا آتش يكي از عناصر چهارگانه كه نزد ايرانيان باستان محترم و مقدس شمرده مي شد، تا آنجا كه آذر را پسر اهورا مزدا، آناهيتا ايزد آب را دختر اهورامزدا خوانده اند و روزي پنج بار در مقابل آتش، نيايش (نماز) بپا مي كردند. آتش در واقع مظهر و آيتي از خدا در روي زمين است كه از خودش نور و روشنايي مي دهد. بيشتر عارفان ايراني نور و روشنايي را مظهر حق مي دانند. عارفان و سخنوران، شاعران ايراني در عرفان و فرهنگ و ادبيات، از آتش و آذر تقديرها كردند و نمي توان آتش و آذر را در فرهنگ ايران از نام آذربايجان جدا يافت.

🖇آذربايجان يكي از سرزمين مقدس ايرانيان باستان و نمادي از تماميت ارضي و همبستگي خلل ناپذير ايران در تمام ادوار تاريخي بوده است. آذربايجان نخستين گاهوار انسانهاي انديشمند، آبشخور دين فرهنگ، عرفان و فلسفه ايراني بوده است. جاي جاي عوامل انساني و طبيعي آذربايجان اعم از رودها، كوه ها، درياچه ها، از نمادها و سنبل هاي مذهبي، اسطوره اي و تاريخي خبر مي دهد. طبق روايات اوستا و ادبيات پهلوي ايران ويج يا شهر آرماني ايرانيان يا به قول امروزي ها «ايرانشهر» را در آذربايجان دانسته اند. ايران ويج به ناحيت آذربايجان است. ايران ويج سرزمين ايرانيان در كنار رود دائي تيا (ارس) واقع شده است. وقتي زرتشت ياران خويش را ترك كمي كند به كنار رود دائي تيا (ارس) در ايران ويج كه خود در آنجا متولد شده مي رود .

🖇بنا به روايت ديني و پهلوي ايران ويج را در آذربايجان دانسته اند و بسياري از دانشمندان و مورخين و جغرافيا نويسان رود وانگوهي دائي تيا را همان رودخانه ارس شناسايي كردند. بنا به عقيده اشپيگل اوستاشناس، آلماني و دار مستتر، بار تولمه و جكسون با مشخصاتي كه از روايات اوستائي و پهلوي ذكر شده رودخانه دائي تيا (ارس) را در اران دانسته اند. بسياري از دانشمندان ديگر از قبيل يوستي، هرتسفيلد،گلدنر، رود دائي تيا را با رود كر يكي مي دانند. به موجب كتاب اوستا در يشت ها و گات ها و بندهش، ونديداد و تاكيد اشپيگل اوستا شناس ايرانويج را با اران فعلي يكي مي دانند و به موجب اسناد و مدارك بجا مانده از ادبيات پهلوي و پارسي، خانۀ زرتشت را در آذربايجان در كنار رود دائي تيا (ارس) معرفي مي كنند. علاوه بر مدارك و اسناد ذكر شده با توجه به اوضاع و احوال اقليمي و آب و هوايي ايرانويج كه در كتاب ها آمده و بنا به روايت جغرافيانويسان و مورخين، ايرانويج را همان اران مي دانند كه بين رود دائي تيا (ارس) و رود كر واقع شده است و امروز آن منطقه را به نام قره باغ (باغ بزرگ) مي شناسند.

🖇پروفسور هانري كربن تعبير ديگري از آذربايجان دارد. «جغرافياي اين سرزمين «سرزمين آتشكده ها» در نظر من همچون جغرافياي تمثيلي جلوه كرده است، يعني چشم اندازي كه معناي باطني آن را جز با چشم درون نمي توان دريافت. به خاطر اينكه مكان هاي زميني مقدس نيستند بلكه اين « نفس » است كه به مكان ها قداست مي بخشد و آنها را به مكان هاي مقدس تبديل مي كنند كه روياها و مكاشفات زمينه ي روايت هايي قرار مي گيرد كه نفس گذشته و آينده خود را در آن نمايان مي سازد.» سرزمين آذربايجان در سنت هاي ديني و ملي و آنچه به عنوان عوامل انساني و طبيعي در طول تاريخ در اين سرزمين بود، آذربايجان را به يك مكان الوهي مقدس تبديل كرده است.

🔹متن کامل این مقاله را می‌توانید در شماره شانزدهم سیاست‌نامه مطالعه کنید.

🦉@goftemaann


❗️دولت جدید سوریه و احیای پروژه خط لوله گاز قطر-ترکیه

🖊محمد امین نوربالا تفتی

پروژه خط لوله گاز قطر-سوریه-ترکیه که هدف ان انتقال گاز قطر به اروپا از طریق میدان گازی پارس جنوبی است، از منطقه راس لافان قطر شروع واز طریق عربستان واردن به سوریه وسپس به ترکیه می رسد وبه خط لوله نابوکو در انکارا متصل می شود و از انجا به اروپا می رود. قطر این طرح را در دهه ۲۰۰۰ مطرح کرد اما بشار اسد، رئیس جمهور وقت سوریه، از اجرای این طرح خود داری کرد و با پروژه ایران-عراق-سوریه که با اهداف ژئوپولوتیکی ایران همسو بود موافقت کرد. پس از شروع جنگ داخلی سوریه در سال ۲۰۱۱ این طرح غیر قابل اجراشد. اما پس از سرنگونی نظام بعثی سوریه زمزمه هایی درباره احیای این پروژه شنیده می شود ولی تحقق این طرح منوط به ثبات کشور سوریه است. همچنین وجود نیروهای کرد pkk خطری برای انجام این پروژه است.

ادامه در👈
https://www.iras.ir/?p=11864

📎تلگرام
@IRAS_INSTITUTE
📎اینستاگرام:
https://www.instagram.com/iras_institute/

Показано 20 последних публикаций.