نترسیم و اجازه ندهیم ترس برای ما تصمیم بگیرد.در ماههای اخیر، شاهد افزایش تماسها و احضارهای نهادهای امنیتی برای تحت فشار قرار دادن شهروندان، بهویژه کسبوکارهای آنلاین، هنرمندان، بلاگرها، خوانندگان زن و سایر فعالان فضای مجازی بودهایم. هدف اصلی این تماسها، ایجاد محدودیت، کنترل و گاهی تهدید و ارعاب افراد برای دسترسی به اطلاعات شخصی یا توقف فعالیتهای آنلاین آنها است.
این تماسها، معمولا با ادبیاتی مبهم، مانند «دعوت دوستانه» یا «گفتوگوی کوتاه برای رفع سوءتفاهم» آغاز میشوند، اما در بسیاری از موارد، به تهدید، ارعاب، ضبط وسایل شخصی یا درخواست دسترسی به اکانتهای شبکههای اجتماعی و اطلاعات خصوصی منتهی میشوند.
اگر چه میدانیم این نهادها به هیچ اصل یا قانونی پایبند نیستند و تمام عملکرد آنها غیرانسانی، غیراخلاقی و غیرقانونی است اما باید در برابر این مزاحمتهای سازمانیافته نیروهای حکومت، ایستادگی و مقاومت کنیم.
مهمترین اصل این است:
«نترسیم و سکوت نکنیم»نکات کلیدی که در مواجهه با تماسها و تهدیدهای امنیتی باید رعایت کنیم:رمز گوشی یا حساب خود را ارائه ندهید:تحت هیچ شرایطی رمز عبور گوشی تلفن همراه یا حسابهای خود در شبکههای اجتماعی را ارائه ندهید. شما موظف به ارائه رمز عبور به هیچ فردی نیستید.
دستور قضایی برای توقیف یا بررسی تلفن همراه، الزامی برای ارائه رمز عبور نیست:حتی اگر دستور قضایی مبنی بر توقیف یا بررسی تلفن همراه صادر شود، مأموران صرفاً میتوانند دستگاه را توقیف کنند و شما موظف به باز کردن قفل یا ارائه رمز گوشی تلفن همراه یا لپتاپ یا کامپیوتر خود نیستید.
حکم قضایی برای توقیف صفحات مجازی، الزامی برای ارائه رمز عبور نیست:اگر حکمی برای توقیف یا بررسی صفحات مجازی شما صادر شود، این حکم به معنای الزام شما به ارائه رمز عبور حسابهایتان نیست. مأموران صرفاً میتوانند با دستور قضایی نسبت به مسدودسازی یا جمعآوری اطلاعات اقدام کنند، اما شما موظف به افشای رمز نیستید.
مسدود کردن سیمکارت و حساب بانکی:در مواردی، برخی نیروهای پلیس امنیت فراجا اقدام به مسدود کردن سیمکارت یا حساب بانکی شهروندان میکنند تا از این طریق، آنها را وادار به مراجعه به مراکز پلیس و نیروهای امنیتی نمایند. هدف اصلی این اقدامات، گرفتن اعتراف علیه خود فرد و تشکیل پرونده قضایی است.
در چنین شرایطی، ضمن پرهیز از مراجعهی شتابزده، توصیه میشود به خواسته آنها تن ندهید با وکیل مشورت کنید و بدانید میتوانید علیه ماموران سرکوب شکایت کنید و همزمان درخواست بازگشایی سیمکارت یا حساب خود را ثبت کنید.
مستندسازی کنید:زمان، تاریخ و محتوای تماسها یا احضارها، تهدیدها و توهینهای ماموران امنیتی را ثبت و مستندسازی کنید تا در صورت نیاز، بتوانید اطلاعرسانی کرده و از حق خود دفاع کنید.
هیچ برگهای را تحت فشار امضا نکنید:نباید تحت فشار یا بدون مطالعه کامل، برگه یا اعترافی را امضا کنید. لطفا هیچ برگه، تعهد یا صورتجلسهای را بدون اطلاع کامل از محتوا یا بدون مشورت با وکیل امضا نکنید حتی اگر زیر فشار و تهدید ماموران امنیتی بودید.
اطلاعات و پیامهای حساس را حذف کنید:در صورت وجود اطلاعات یا پیامهای حساس در تلفن همراه یا اکانتهای شبکههای اجتماعی، آنها را بهصورت منظم پاکسازی کنید.
همچنان تاکید میکنم، نباید بترسیم، نباید سکوت کنیم، آگاهانه و شجاعانه بایستیم، پاسخ بدهیم و از حق خود دفاع کنیم. آگاهی و اطلاعرسانی گسترده، بهترین راهکار در مواجهه با تماسها و مزاحمتهای سازمانیافته نیروهای امنیتی حکومت است.
لینک یادداشت در
ایران اینترنشال @Hosseinronaghi