📌انتقاد رییس سازمان بورس از وجود بندهای مشروط در صورتهای مالی شرکتها
صیدی: بندهای مشروط در صورتهای مالی باعث سردرگمی سرمایهگذاران میشودحجتاله صیدی، رییس سازمان بورس و اوراق بهادار، در مراسم پانزدهمین دوره جایزه ملی مدیریت مالی ایران، با بیان اینکه فصل آخر سال، زمان مرور عملکرد، جمعبندی و برنامهریزی برای سال آینده است، گفت: سازمانها براساس اقتضائات خود، در مدیریت مالی سیاستگذاری میکنند. مدیریت مالی در مدیریت منابع و مصارف یا گزارش مالی یا مدیریت ریسک تعریف میشود که در برخی سازمانها برای هریک از آنها تفکیک شدهاند.
صیدی، با اشاره به اینکه مدیران هر روز با چالش و اتفاقات غیر پیشبینی مواجه هستند و این روند فرصتهای رشد و توسعه را فراهم میکند، گفت: در سالهای ۱۴۰۲ و ۱۴۰۳، مدیران با فضا و چالشهای متفاوتی مواجه بودند و در آینده هم چالشهایی خواهند داشت.
او با اشاره به اینکه ریسکهای موجود در حوزههای مالی و عملیاتی در سالهای ۱۴۰۳ و ۱۴۰۴ اهمیت بسزایی دارند، تاکید کرد: در عملیات تامین مالی و خرید مواد تا تولید و فروش مشکل داریم. در سال جاری کارخانهها عملا نیمی از سال را فعال بودهاند .
صیدی با اشاره به اینکه چالش درآمد و سودآوری، در کنار افزایش هزینههای تولید، بر سود شرکتها تاثیر گذاشته است، گفت: چالش دیگر، انعکاس درست شرایط شرکتها در گزارشهاست. در حالی که استانداردهای حسابداری از ظرفیتهای زیادی در این حوزه برخوردارند، اما گزارشگریها از سودمندی لازم برخوردار نیستند.
رییس سازمان بورس و اوراق بهادار، در عین حال افزود: حسابداران و گزارشگران تمایل دارند که گزارشهایی را برای سودمندی حداکثری استفادهکنندگان تهیه کنند تا آنها در فرایند سرمایهگذاری و تصمیمگیری از آن بهرهمند شوند. با این حال گزارشهای مالی، هم در طرف ارایه دهندگان و هم در سمت استفادهکنندگان با چالشهایی مواجه است.
صیدی گفت: چالش فرآیندها و فناوری، موضوع دیگری است که در گزارشگری مالی مطرح است. در گزارشگری، تطبیق و رعایت که وظیفه اصلی مدیران مالی است، باید در نظر گرفته شود. هرچند ورشکستگی بنگاهها یکباره صورت نمیگیرد اما سهلانگاری در درازمدت باعث نابودی آنها میشود.
او با اشاره به این که شفافیت فرآیند پیچیده و استانداردی است که باید حداکثر سودمندی را داشته باشد، گفت: هوش مصنوعی همانند تمام نوآوریها، مزایا و آسیبهای متعددی بهدنبال دارد. فناوری هرچند در حوزه جمعآوری اطلاعات مفید است، اما صحت آن اطلاعات باید توسط مدیران کنترل شود.
او با بیان این که نادیده گرفتن رمز ارزها اشتباه است، ادامه داد: علاوه بر نهادهای ناظر مدیران باید تکلیف خود را با این چالش مشخص کنند. در سازمان بورس با استفاده از ابزارهای مالی، تلاش شد که گزارشها حداکثر شفافیت لازم را داشته باشند.
رییس سازمان بورس با تاکید بر این که گزارشها به شرط مشروط نبودن قابل پذیرش است، گفت: در این باره در جهان، صورتهای مالی یا واقعا شفاف هستند یا در گزارشگری توافقاتی برای گزارش شفاف صورت میگیرد.
صیدی، با اهمیت دانستن نظام راهبری شرکتی اضافه کرد: این نظام راهکاری است که میتواند باعث افزایش شفافیت گزارشگری مالی و کاهش ریسک و هزینهها شود.
او با بیان این که کمیتههای حسابرسی، مدیریتی و ریسک نقشهای تعیین کنندهای در شرکتها دارند، توضیح داد: کمیتههای حسابرسی در حال حاضر کارآیی چندانی ندارند، مدیران مالی باید برای رفع این چالش تلاش بیشتری داشته باشند.
رییس سازمان بورس و اوراق بهادار، گفت: در صورت جدی گرفتن کمیته حسابرسی، به پایداری مالی دست پیدا میکنیم و بیتوجهی به این مساله سبب کاهش سود شرکتها میشود.
صیدی با اشاره به این که مجموع زیان انباشته یک بانک و دو شرکت بورسی به دلیل مطلع نبودن مدیران از شرایط شرکت، به ۶۰۰ همت افزایش یافته، گفت: مدیران این شرکتها تلاش دارند،به واسطه تجدید ارزیابی از زیان خارج شوند، اما مدیریت مالی نباید اجازه چنین روندی را بدهد. اگر فرآیندها در کمیته حسابرسی به درستی پیش رود، بسیاری از چالشها پایان مییابد./سنا
@aban_saham