🛰 #تکنولوژی GPS امروزه یکی از نیازهای اساسی در تمامی سیستمهای موقعیتیابی است که ما نیز از آن در گوشیهای همراه خود بهره میبریم اما کاکرد دقیق و درست آن وابسته به دانستن یکی از نتایج #نسبیت معروف به اتساع زمان است.
ابتدا باید بدانیم که سیستم #جیپیاس با بهره از تعدادی ماهوارهی موجود اطراف زمین کار میکند که در هر لحظه حداقل ۴تا از این ماهوارهها در میدان دید دستگاه موقعیتیاب شما هستند.
🔺 سیستم #GPS با بهره از روشی موسوم به سه جانبه گیری کار میکند که طی آن با محاسبهی فاصلهی شما از هر ماهواره، کرهای فرضی به شعاعِ فاصلهی شما از ماهواره و مرکز ماهواره شکل میگیرد و سپس با تلاقی محل سه کره از سه ماهواره، موقعیت شما روی زمین مشخص میشود و سپس با محاسبه فاصله تا مقصد، مکانیابی انجام میشود.
❗️ اما اگر ساعتهای موجود در ماهوارهها و ساعت زمینی هماهنگ نباشد، مکانیابی با خطاهای قابل توجه همراه میشود.
✅ اینجاست نسبیت وارد میشود. طبق نظریه نسبیت، ماهوارهها به علت دور بودن از زمین، تاثیرات گرانشی کمتری میگیرند و این باعث میشود ساعت اتمی آنها ۴۵ میکروثانیه از ساعت زمینی جلو بیفتد اما به واسطهی سرعت بیشتر ساعت آنها ۷ میکروثانیه عقب میافتد که در مجموع ۳۸ میکروثانیه از ساعت زمینی جلو میزنند.
با اعمال این تغییرات، محاسبات برای زمانسنجی GPS دقیق میشود که اگر این محاسبات را نمیدانستیم، اثر اختلاف زمانی باعث خطاهای مکانیابی تا ۱۰ کیلومتر هم میشد!
@SpacePassengers