Ehsan Movahedian Channel


Channel's geo and language: Iran, Persian
Category: Politics


My thoughts on different matters related to Caucasus and global politics

Related channels  |  Similar channels

Channel's geo and language
Iran, Persian
Category
Politics
Statistics
Posts filter


Forward from: گاه نوشت های یک ایرانگرای تبریزی
Video is unavailable for watching
Show in Telegram
واکنش هنرمند تبریزی به اهانت مجری تلویزیون باکویی

ممیش خان در باکو دزد هنری و موسیقی لقب گرفت!

امیر حسام رضایی با اسم هنری "ممیش خان" به تازگی برای شرکت در برنامه‌های تلویزیونی باکویی به باکو سفر کرده است؛ چند روز پیش امیر حسام مهمان برنامه تلویزیونی باکو بود، مجری باکویی در تماس با شبنم تووزلو خواننده مطرح باکو با لحنی توهین آمیز، مهمان تبریزی اش "ممیش خان" را دزد موسیقی مورد خطاب قرار داد که مهمان هنرمند تبریزی با شرمندگی و تحقیر جوابی برای این اهانت نداشت.

🔹️این اهانت و رفتارهای تحقیرآمیز برای چندمین بار است که از طرف مجری‌های تلویزیون باکویی با هنرمندان و خوانندگان ایرانی و تبریزی انجام می‌شود.

🔹️خبرنگار بیداری آذربایجان در رابطه با این بدرفتاری از هنرمند مطرح تبریزی علت را جویا شد است.

🔹️بهمن تقی‌پور بازیگر و هنرمند تبریزی توضیحات و جواب قابل تاملی را در این خصوص داده است که می بینید!

🆔️ @soltanii_ir 💐


⚡️🇦🇿🇦🇲🇷🇺 الهام علی اف: ارمنستان عملا از پیمان نظامی CSTO خارج شده است. بر اساس اطلاعات تایید شده ما، تنها دلیل عدم خروج رسمی آنها این است که آنها هنوز نظر موافق وزارت خارجه امریکا را دریافت نکرده اند. به محض اینکه آن مجوز را بگیرند، بیرون می آیند.

https://t.me/+SV6YYFA0zX1kOGZk


Forward from: حامیان سردار سعید محمد
📸 #بازخوانی | زبان بدن اردوغان در دیدار با شهید رئیسی

☑️ @enghllabi | انقلابی


میرزویان وزیر امور خارجه ارمنستان: ارمنستان و ترکیه برای ارزیابی الزامات فنی با هدف عبور از مرز با استفاده از خط آهن گیومری - قارص توافق کردند.

وی افزود: در عین حال، راه‌هایی را برای راه‌اندازی مجدد زیرساخت‌های راه‌آهن بین باکو و ارمنستان، ارائه مکانیسم‌هایی برای ساده‌سازی مراحل عبور مرزی و گمرکی به باکو ارائه کرده‌ایم.

https://t.me/+SV6YYFA0zX1kOGZk


Video is unavailable for watching
Show in Telegram
⚡️جلوه تازه نژادپرستی در ترکیه

🎥تنها نماینده مسیحی (آشوری) ترکیه، جورج اصلان، تلاش کرد پیام کریسمس را در پارلمان منتقل کند، اما بکر بوزداغ، نایب رئیس مجلس، میکروفون او را در لحظه ای که اصلان شروع به صحبت به زبان مادری خود کرد، خاموش کرد.

🔹اصلان در پاسخ گفت: «وقتی آیاتی از قرآن در اینجا تلاوت می شود، میکروفون خاموش نمی شود. چون می گویند این زبان مقدس است. زبانی که من همین الان صحبت کردم، زبان عیسی مسیح است، اگر قداست مهم است، این نیز زبان مقدسی است.»

https://t.me/+SV6YYFA0zX1kOGZk


Forward from: رادار انقلاب
🔴 رسانه ترکی در واکنش به دست به سینه شدن پزشکیان:

🔷"به نظر می رسد مسعود پزشکیان رئیس جمهور ایران متوجه شده است که رهبر واقعی جهان اسلام کیست "


@Radar_enghelab


⚡️«ت ر ت فارسی» و «توهمات رنگارنگ ترکیه»

دکتر احمد کاظمی

پس از حدود ده سال مباحثه در داخل ترکیه درباره راه اندازی بخش فارسی شبکه تلویزیونی دولتی ترکیه (ت ر ت)، این شبکه همزمان با جولان تروریست های شبه کت شلواری وابسته به ترکیه در سوریه، طی مراسمی با حضور مقامات رسمی و برخی از عناصر ضدایرانی و با پخش تیزری با تمرکز بر اقوام ایرانی، فعالیت خود را آغاز کرد. مسئولان ت ر ت که حدود دو ماه پیش از حجم انتقادات در داخل ترکیه درباره اظهارات زاهد سوباجی، مدیر کل سازمان رادیو و تلویزیون دولتی این کشور که با کنار گذاشتن تعارفات و به سبک تبلیغاتچی های «ینی چری های دوره عثمانی»، آشکارا، هدف راه اندازی «ت ر ت فارسی» را آزار دادن ایران خوانده بود، شگفت زده شده اند، این بار هدف از راه اندازی ت ر ت فارسی، را ثبات منطقه‌ای و تقویت ارتباطات فرهنگی خوانده اند.

در خصوص مجموعه تحرکات ترکیه از جمله راه اندازی ت ر ت فارسی و آنچه در سوریه، ترکیه در حال کاشت است، چند نکته قابل ارزیابی است:

https://ahmadkazemi.com/?p=9053

https://t.me/+SV6YYFA0zX1kOGZk


Video is unavailable for watching
Show in Telegram
⚡️کارینه گئورگیان، کارشناس علوم سیاسی در روسیه گفت: بیش از پیش می توان دید که چگونه باکو و ترکیه با وجود خطرات بزرگ، برای عملیات نظامی به منظور ایجاد "کریدور زنگزور" آماده می شوند.

ایران یک گروه عظیم ۱۵۰ هزار نفری را در مرزهای خود متمرکز کرده است، اما مطمئن نیستم، تهران جرات انجام عملیات نظامی و توقف تلاش آنکارا و باکو را داشته باشد. وضعیت برای ارمنستان مساعد نیست. مرز خود با ایران را از دست می دهد. در واقع، این دقیقا همان چیزی است که غرب از پاشینیان می خواهد.

https://t.me/+SV6YYFA0zX1kOGZk


Forward from: دست‌نوشته‌ها | فرشاد عادل
🔵بررسی سیاست‌های امنیتی توسعه محور چین در غرب آسیا


🔹 چین را باید بازیگری جدید در منطقه غرب آسیا دانست. ظهور این بازیگر جدید در منطقه غرب آسیا نتیجه منطقی و طبیعی قدرت‌گیری چین به عنوان یک قدرت بین‌المللی و گسترش اثرگذاری این کشور در صحنه‌ی جهانی است.

🔹در دهه‌های اخیر، این کشور با برجسته‌سازی کلید واژه‌های«توسعه مشترک، چند جانبه‌گرایی و منافع برد-برد» در پی افزایش نفوذ خود در مناطق مختلف جهان بوده و در این میان رابطه با کشورهای عربی غرب آسیا موضوعی است که از اهمیت جدی برای چین برخوردار است، همچنانکه این امر در«سند سیاست چین برای جهان عرب» که در سال 2016 به تصویب رسید به شکل مبسوط بیان شده است.

🔹توصیفات این سند از گستره‌ی روابط چین با اعراب در طول تاریخ، حاکی از تلاش برای ترسیم چشم‌اندازی است که در آن حوزه‌های مختلفی از قبیل همکاری سیاسی، سرمایه‌گذاری و همکاری‌های تجاری، توسعه همکاری‌های اجتماعی در حوزه‌های بهداشت، فناوری و کشاورزی و نیز همکاری در زمینه‎های توسعه پیوند‌های مردمی میان دو کشور دیده شده است. در این سند، همچنین تبادلات مالی سطح بالا، توسعه همکاری‌ها در فناوری‌هایی نظیر انرژی هسته‌ای و نیز توسعه زیرساختی و تقویت طرفین در امور بین‌المللی مورد اشاره قرار گرفته است.

🔹ترسیم این چشم انداز از سوی چین برای ارتباط با اعراب با قدرت و جدیت دنبال شده است، چنانکه تجارت این کشور با شش عضو شورای همکاری خلیج فارس، از 10 میلیارد دلار در سال 2000 به بیش از 230 میلیارد دلار در سال 2021 افزایش یافته و در پایان سال 2022 شش کشور عضو شورای همکاری خلیج فارس با حجم تجارت بیش از 315 میلیارد دلاری در زمره بزرگ ترین شرکای تجاری چین دسته بندی شدند. علاوه بر این، ارزش سرمایه‌گذاری‌ها و دارایی‌های کشورهای عربی در چین تا پایان سال 2023 به بیش از 5 میلیارد دلار رسیده که عمده این سرمایه‌گذاری‌ها در حوزه‌های انرژی و پتروشیمی بوده است.

🔹همکاری چین با رژیم صهیونیستی نیز در حوزه‌های مختلف، از جمله زیرساخت‌ها، کشاورزی و آموزش، گسترش یافته است. تجارت دوجانبه چین با رژیم صهیونیستی در سال 2022 به رکورد 21 میلیارد دلار رسید و شرکت‌های چینی در دهه گذشته در حدود 500 قرارداد سرمایه‌گذاری در سرزمین‌های اشغالی را عمدتا در بخش‌های فناوری، با تمرکز بر حوزه‌هایی مانند ارتباطات راه دور و هوش مصنوعی به امضا رسانده‌اند.

🔹توسعه‌ همکاری‌های چین با منطقه غرب آسیا در حال تغییر چهره‌ی این منطقه بوده و طبیعی است که سرمایه‌گذاری‌های صورت‌ گرفته، نقش چین را در منطقه پر رنگ‌تر کند. اما به نظر نمی‌رسد که چین در برهه کنونی به ارتقاء نقش خود در ساحت‌های امنیتی غرب آسیا علاقمند باشد.

🔹این ادعا زمانی قوت بیشتری پیدا می‌کند که به بازخوانی موضع چین در قبال وقایع غزه پرداخته شود که در آن چین علی‌رغم محکوم کردن کشتار غیرنظامیان و عدم حمایت از ادعاها مبنی بر تروریستی بودن اقدام حماس در 7 اکتبر، تلاش کرده است که فاصله‌ی محتاطانه خود با این بحران را حفظ کند و همچنان بر راه‌حل‌های دیپلماتیک نظیر راه حل دو کشوری تاکید نماید.

🔹موضع چین در مورد مساله سوریه نیز پابرجا بوده است و علی‌رغم اینکه این کشور 10 بار از حق وتوی خود در قطعنامه‌های انتقادی شورای امنیت علیه دولت اسد استفاده کرده و بیش از 3 میلیارد دلار سرمایه‌گذاری در صنعت نفت و گاز سوریه به انجام رسیده است، اما مواجهه‌ای محتاطانه با سقوط اسد داشت و بر راه حل سیاسی برای ثبات تاکید کرد. البته چین تلاش خواهد کرد که از طریق روابط نزدیک با کشورهای عربی در آینده سوریه اثرگذار باشد و در چنین شرایطی مهم‌ترین خطری که منافع چین را تهدید خواهد کرد، بی‌ثباتی در سوریه و تسری آن به مناطق مجاور است.

🔹در نگاه چین، امنیت همه کشور‌ها در منطقه غرب آسیا به یکدیگر وابسته است و بی‌ثباتی در هرکدام از کشور‌های این منطقه نه تنها سایر کشورهای غرب آسیا را تحت تاثیر قرار می‌دهد، بلکه ممکن است بر نقاطی از چین مانند سین‌کیانگ نیز تاثیر بگذارد. بنا‌براین چشم‌انداز‌ امنیت برای غرب آسیا تنها زمانی محقق خواهد شد که کشورهای این منطقه با تاکید بر منافع برد-برد با ابزارهایی نظیر توسعه کریدورهای توسعه‌ای، قرار گرفتن در زنجیره ارزش و چسبندگی اقتصادی به توسعه مشترک دست پیدا کنند. در این میان، چین با تاکید بر تعهد خود برای حفظ چندجانبه گرایی و احترام کامل به اصول و عملکرد‌های حاکمیتی کشور‌ها، در قامت شریکی قابل اعتماد برای کشورهای غرب آسیا ظاهر شده است که می‌تواند دسترسی آن‌ها به توسعه‌ای با نتایج برد-برد را برای چین و غرب آسیا میسر کند.


⚡️احتمالا اردوغان و همدستانش در ترکیه تلاش برای باجگیری از ایران در قفقاز و در پرونده کریدور جعلی زنگزور را تشدید کرده اند،چون در توهم پیروزی در سوریه هستند و فکر می‌کنند اگر به ایران وعده دسترسی به حزب الله از طریق سوریه را بدهند،می‌توانند توطئه خفگی ژئوپلتیک ما را نهایی کنند!

اردوغان و فیدان هفته قبل عهدشکنی کردند و تروریستها را به دمشق رساندند.لذا ایران نباید در برابر توطئه های کریدوری آنها در سیونیک ارمنستان و عراق کوتاه بیاید،به امید اینکه در سوریه امتیاز بگیرد.ترکیه نوکر انگلیس و اسرائیل است.باید از اهرم کردها و علویها و دیگر یاران بهره برد.

https://t.me/+SV6YYFA0zX1kOGZk


Forward from: یادداشت‌های سید احمدرضا قائم‌مقامی
زبان ما

۱. استرابون که در حدود میلاد مسیح می‌زیسته سخنی دربارهٔ زبانهای ایرانی از پیشینیان خود نقل کرده که ظاهراً نمودار وضع زبانی در زمان فتوحات اسکندر است. محققان امروز این سخن را مکرر بازگفته‌اند (از جمله استاد ارانسکی در مقدمهٔ فقه‌اللغهٔ ایرانی، ترجمهٔ مرحوم کشاورز، ص ۱۳۷). می‌گوید: ساکنان پارس و ماد و بلخ و سغد با جزئی تفاوت همزبانند، یعنی در واقع یک زبان دارند.

۲. مقدسی در احسن التقاسیم، ضمن آنکه متوجه اختلافات میان زبانها و گویش­های مناطق مختلف ایران بوده و سعی کرده این اختلافات را شرح دهد، گفته است که زبان اقلیمهای هشتگانهٔ عجم عجمی است، بعضی دری و فصیح و بعضی گنگ، و همه را «فارسی» می‌نامند. جز این، مقدسی از فارسی در یمن نیز یاد کرده است (از جمله رجوع فرمایند به تاریخ زبان فارسی استاد خانلری، ۱ / ۲۷۳؛ مقالهٔ مرحوم آیت‌الله‌زادهٔ شیرازی در مقالات و بررسیها، ش ۴۵-۴۶).

۳. عزیز استرآبادی، که بزم و رزم خود را در قرن هشتم هجری در آناطولی نوشته، دربارهٔ رواج و تداول فارسی در بین «همهٔ» («همگنان» یعنی «همگان») اهل روم، یعنی ترکیهٔ امروز، در کار دیوانی و در زبان خاص و عام، و سبب تألیف کتاب خود به فارسی می‌گوید (ص ۵۳۷، چاپ استانبول):
«خواستم که مضمون کتاب به زبان تازی تقریر کنم، اما چون جمهور اهالی ممالک روم به زبان پارسی مایل و راغب بودند و اغلب سُکّان و قُطّان آن بلاد به لغت دری قائل و ناطق و جمیع امثله و مناشیر و مکاتبات و محاسبات و دفاتر احکام و غیر آن بدین لغت مستعمل و متداول و دواعی و خواطر همگنان به نظم و نثر پارسی مصروف و مشغول، مبنی بر این مصلحت، فرمان مطاع لازم‌الاتّباع ... بر آن جمله بارز شد که این کتاب به زبان پارسی مسطور گردد و این درّ طری در سلک عبارت دری انتظام پذیرد تا فواید آن میان خاص و عام شایع و مستفیض شود و منافع و مستودعات آن جمله را مفهوم و مستفاد گردد.»

۴. آقا نجفی قوچانی، که کم از یک قرن قبل درگذشته، و برای تحصیل در ایران سفر کرده و به نجف رفته، می‌گوید (سیاحت شرق، چاپ امیرکبیر، ص ۲۰۷): «تمام نقاط ایران، که غالباً یک زبان هستند، کأنّهُ خانهٔ خود انسان است؛ سهل بود رفتن از طرفی به طرفی و هم به واسطهٔ وحدت جامعهٔ هیئتِ دولت و ملت یک اُنس ارتکازی بود بین افراد، ولو ملتفت الیهِ افراد نبود.»

نشر این یادداشت همزمان شد با درگذشت استاد برت فراگنر. خداوند او را بیامرزاد که خدمات شایان به ایرانشناسی کرد.

@YaddashtQaemmaqami


⚡️نخست‌وزیر روسیه: روسیه در تجارت با ارمنستان جایگاه اول را به خود اختصاص داده است

میخائیل میشوستین نخست‌وزیر روسیه در مصاحبه‌ای با روزنامه «روسیا گازتا» اعلام کرد که بر اساس نتایج سه‌ماهه سوم سال، روسیه در مبادلات تجاری با بلاروس (۵۲.۷٪) و ارمنستان (۴۱.۱٪) در جایگاه اول و در مبادله تجاری با قزاقستان (۱۸.۷٪)، ازبکستان (۱۸٪) و قرقیزستان (۲۳٪) در جایگاه دوم قرار گرفته است.

میشوستین تاکید کرد: روسیه همچنان به عنوان بزرگترین تأمین‌کننده کشورهای مشترک‌المنافع (CIS) باقی می‌ماند و کالاها و منابع لازم برای توسعه پایدار را به آنها ارائه می‌دهد، و روسیه به عنوان بزرگترین اقتصاد منطقه، یک بازار مهم است.

نخست وزیر روسیه افزود: آنچه که ما در روابط خود با شرکای مشترک المنافع در نظر می‌گیریم، نتیجه کار طولانی‌مدت در چارچوب همکاری است. به عنوان مثال، به لطف رژیم فعلی تجارت آزاد کالاها، تمام کالاها به جز شکر بدون تعرفه گمرکی به بازارهای ملی عرضه می‌شوند. البته مشروط بر این که با استانداردهای فنی و بهداشتی مطابقت داشته باشند.

ترجمه از انجمن دوستی ایران و ارمنستان

https://hraparak.am/post/51d4b57b1e721586c098d9532f9a1b8b

https://t.me/+SV6YYFA0zX1kOGZk


⚡️زورابیشویلی در پارلمان اروپا گفت: اگر گرجستان تحت کنترل روسیه قرار گیرد، همه چیز از امنیت دریای سیاه تا آینده اروپایی ارمنستان را تحت تاثیر قرار خواهد داد.

رئیس جمهور فعلی گرجستان که باید به زودی جای خود را به یک رئیس جمهور جدید مستقل دهد، در سخنرانی خود تاکید کرد که در این مورد خطرات بسیار زیاد خواهد بود.

https://t.me/+SV6YYFA0zX1kOGZk


Forward from: شبکه خبری العالم
⭕️گروه‌های مسلح در سوریه به زیارتگاه‌های مسیحیان در محرده یورش برده و آنها را تخریب کردند.

@AlalamFa


Forward from: IranView 24 | ایران‌ویو ۲۴
Video is unavailable for watching
Show in Telegram
🔴 حملات هوایی رژیم صهیونیستی به یمن

▫️شب گذشته رژیم صهیونیستی در حملاتی متجاوزانه یمن را هدف قرار داد.

▫️بر اساس گزارش منابع یمنی در این حملات نیروگاه‌های مرکزی تامین برق حزیز و هذیان در شمال و جنوب صنعا، بندر الحدیده و منطقه نفتی رای عیسی در استان الحدیده را مورد هدف قرار گرفته‌اند.

▫️اکسیوس به نقل از یک مقام آمریکایی گزارش داد واشنگتن از این حملات مطلع بوده و رژیم صهیونیستی از قبل به آمریکا اطلاع داده بود..

🔸سخنگوی ارتش یمن در واکنش به تجاوز اسرائیل به یمن در بیانیه‌ای تاکید کرد حملات رژیم صهیونیستی به یمن مانع حمایت مقاومت یمن از فلسطین و غزه نمی‌شود و حملات یمن تا پایان محاصره غزه ادامه دارد.

🔗 #یمن

@IranView24


⚡️ الهام علی اف رئیس جمهور باکو در مصاحبه با دیمیتری کیسلیف، مدیر عامل آژانس خبری روسی "روسیا میدانتو سگودنیا" گفت: «نیازی به ایجاد پایگاه نظامی ترکیه در باکو نیست، لزومی ندارد. با در نظر گرفتن اطلاعاتی که هر از گاهی در برخی رسانه‌ها منتشر می‌شود، می‌توانم بگویم این امر ضروری نیست. باکو پس از بازپس‌گیری استقلال خود با ترکیه همکاری کرده و این همواری از ابتدای سال ۱۹۹۲ و تا به امروز ادامه دارد.

علیف که بیم دارد در صورت تشدید حضور نظامی ترکیه در باکو، اردوغان در نهایت بخش هایی از این کشور و به خصوص نخجوان را به ترکیه الحاق کند، فزود: البته شکل این همکاری بسته به نیاز، تغییر می کند، اما در این بیش از ۳۰ سال، ترکیه و ساختارهای نظامی آن به نوسازی ارتش باکو و توان رزمی آن کمک کرده و همچنین برنامه ریزی عملیاتی و تحلیل وضعیت ما را بهبود بخشیده و نظامیان آنها نقش بزرگی در انتقال اطلاعات و رساندن ما به استانداردهای بالا ایفا کردند، بنابراین ما از دوستان ترک خود بسیار سپاسگزاریم.

علیف گفت: اعلامیه "اتحاد" که یک سال قبل از اعلامیه بین آذربایجان و روسیه بین ترکیه و آذربایجان امضا شده است، حاوی بند کمک نظامی متقابل در صورت خطر یا تجاوز است. باکو و ترکیه هر دو تعهد دارند که اگر یکی از این کشورها با تهدید و تجاوز خارجی مواجه شد، دیگری باید کمک کند. در بازگشت به بحث تداخل اطلاعاتی، می‌خواهم بگویم که امروزه نمی‌توان هیچ پایگاه نظامی را در هیچ کجای دنیا پنهان کرد. بنابراین، این مداخلات اطلاعاتی فقط حدس و گمان سیاسی است. ما سالانه بیش از 10 رزمایش مشترک با ترکیه انجام می دهیم: نیمی در آذربایجان و نیمی در ترکیه. البته این یک عامل مهم ثبات در قفقاز است.

علیف در توجیه اشغال گریهای ترکیه در سوریه گفت: تحولات امروز یک بار دیگر ثابت می کند که جهان اساساً تغییر کرده است و واقعیت ها و قواعد بازی ایجاد شده در نتیجه جنگ جهانی دوم دیگر کارساز نیست، حتی بازیگران جهانی نیز آن را پنهان نمی کنند. عامل قدرت دوباره در آرمان های سیاسی به منصه ظهور می رسد. کشورهایی که زودتر متوجه این موضوع شوند، می توانند احساس امنیت بیشتری داشته باشند. با این حال، در دنیای مدرن، هیچ کشوری نمی تواند احساس امنیت کامل داشته باشد.

https://t.me/+SV6YYFA0zX1kOGZk


Forward from: World Zoroastrian NEWS
در این میان، پس از آنکه دینِ ترسایی(مسیحی) در اروپا گسترش یافت و جای آیینِ مهر را گرفت بیشترِ آیینهای مهری را که از ایرانِ زرتشتی گرفته شده بود به خود پذیرفت، چون این آیینها چونان آیینهای ملی برپا می‌شدند و مردمی که به زور و ستمِ فرمانروایانِ ترسا دینِ خود را دگر کرده بودند آیینهای دیرینِ خود را فراموش نکردند و چنین زایشِ مهرِ «رهایی‌بخش» زایشِ عیسای «رهایی‌بخش» گردید.
با گسترشِ دینِ ترسایی و ترساشدنِ ایرانیانِ سریانی‌زبان که این شب را یلدا می‌خواندند دیگر ایرانیان نیز که این شب را زادروزِ میترا می‌دانستند این واژه را پذیرفتند. یلدا ریختِ سریانیِ واژه‌ی «میلادِ» عربی است که در چم برابر با واژه‌ی «نوئل» از ریشه‌ی ناتالیسِ (Natalis) رومی و به همان چم زایش است.
https://t.me/newswz


Forward from: World Zoroastrian NEWS
آن چه از آیینهای شب چله یا شب یلدا میان همه‌ی ایرانیان بر جای مانده است
شب‌نشینی در این درازترین شب سال مهمترین آن است. در این شب، میوه‌های پاییزی همچون #انار و خرمالو و #هندوانه و سیب و بِه و انگورهای آویخته، زیبایی‌بخشِ خوانِ شب چله‌اند. نهادن این میوه‌ها بر خوان شب #چله «مَیَزد» نام دارد که پیشکشی‌ است به اهورامزدا. ایرانیان به گردِ این خوان به شادی می‌نشینند.
شادی بنیادِ جشنهای ایرانی است. انگیزه‌ی آفرینش شادی، این است که #اهورامزدا #شادی را آفرید تا مردمان بتوانند در روزگار آمیختگی نیکی و بدی زندگی را تاب آورند و بر این پایه، شادی، خود، کاری ایزدی و گونه‌ای ستایش و سپاس از اهورامزداست و واژگونه‌ی آن اندوه و زاری اهریمنی است و ناخرسندی اهورامزدا را در پی دارد.
با چنین نگرشی، ایرانیان شب چله را، هر چند اهریمنِ بدکنش در آن می‌تازد، به شادی و خوشی و پایکوبی سپری می‌کنند و می‌نوشند و گفت‌وگو می‌کنند، و از آن جا که با این شب زمستان آغاز می‌شود و میوه‌ای هم دیگر پرورش نمی‌یابد این خوانِ خوراکی و میوه، پرشگون بودند و نشانه‌ای از این که به رغم آمدن زمستان باز هم خوان‌ و خانه‌ی ایرانیان پرمیوه و پرخوراک خواهد بود. در این میان، گاهی مادربزرگها داستانهای شیرین روزگاران گذشته را برای خانواده بازگو می‌کنند، و پدربزرگ یا سالخورده‌ای دیگر بخشهایی از شاهنامه‌ی فردوسی را می‌خواند و از حماسه‌های پهلوانی و سرفرازی و آزادیخواهی ایرانیان سخن می‌گوید.
ایرانیان بدین گونه به پیشباز «چله‌ی بزرگ» می‌روند که از یکم دی آغاز می‌شود و دهم بهمن به سر می‌آید. در این چهل روز سرما استخوان‌سوز می‌شود و پس از آن «چله‌ی کوچک» فرامی‌رسد که تا اسفندماه ادامه دارد و در آن سرما رو به کاستی می‌رود و نویدبخش فرارسیدن بهار است و از میان رفتن سرما و شکفتن شکوفه‌ها،

در شهرستانهای ایران آیینهای شب چله گستردگی بیشتری دارند. در «کرمان» که بیشینه‌یِ مردم، تا بامداد بیدار می‌مانند بر این باورند که قارون به هیبتِ هیزم‌شکنی که پشته‌ای از هیزم بر دوش دارد به خانه‌ی نیکوکارانِ بی‌چیز می‌رود و هیزمی به آنان می‌دهد و آن هیزم، شمشِ زر می‌شود و آنان را از بی‌چیزی درمی‌آورد.
گفتنی است که در روزگاران گذشته، برخی از مردم به این امید، چله‌نشینی می‌کردند که قارون به سراغشان رود و به پاسِ این چله‌نشینی، شمش زر به آنان بدهد.
این باور یادآورِ بابانوئل در کریسمس است و کاری که او در این روزها انجام می‌دهد و این نشان‌دهنده‌ی آن است که این دو باور، آبشخوری یکسان دارند.
در شب چله، در بخشهایی از «آذربایجان»، دختری که شوهر کرده است خانواده‌اش برای او پیشکشی می‌فرستند. در «خوی» پشمک پیشکش می‌کنند و این شاید ازبهرِ همانندی پشمک به برف زمستانی باشد.
در روستاهای «خراسان»، خانواده‌ی پسری که تازه زن گرفته است برای دختر پیشکش می‌فرستند. این آیینهای فرستادن پیشکشی در خراسان و آذربایجان نشانگر پیوندِ این شب با زایش یا تولد است.
در فرهنگ دهخدا درباره‌ی پیوند شب یلدا با زایش مسیح گفته شده است: «یلدا لغت سریانی است به معنی میلاد عربی، و چون شب یلدا را با میلاد مسیح تطبیق می‌کرده‌اند از این رو بدین نام نامیده‌اند. باید توجه داشت که جشن میلاد مسیح (نوئل) که در ۲۵  دسامبر تثبیت شده، طبق تحقیق محققان در اصل، جشن ظهور میترا (مهر) بوده که مسیحیان در قرن چهارم میلادی آن را روز تولد عیسی قرار دادند. شعرا زلف یار و همچنین روز هجران را از حیث سیاهی و درازی بدان تشبیه کنند و از اشعار برخی از شعرا، مانند سنایی و امیرمعزی، رابطه‌ی بین مسیح و یلدا، ادراک می‌شود.»

چگونه جشنِ چله یا یلدا جشنِ کریسمس یا نوئل شد؟

هنگامی که ایزدِ مهر از ایران به اروپا رفت در آنجا به گونه‌ی دینی بزرگ به نامِ «مهرپرستی» یا «میترائیسم» درآمد و پیروانی فراوان یافت. چنین، اروپاییان نیز شبِ چله یا شبِ یلدا در ۲۱ دسامبر را که زادروزِ میترا است با شکوهی فراوان جشن می‌گرفتند. در سده‌ی چهارم میلادی، برپایه‌ی نادرستی‌ای در شمارشِ کبیسه، این روز در ۲۵ دسامبر بر جای ماند و به نامِ Natalis Invictus «زادروزِ مهرِ شکست‌ناپذیر» میانِ میتراپرستانِ اروپایی ماندگار شد. تا آن روز جشنِ زادروزِ مسیح در روزِ ششمِ ژانویه گرفته می‌شد. این روز زادروزِ مسیحِ «رهایی‌بخش» بود. مهرپرستان می‌پنداشتند که ایزدِ مهر «رهایی‌بخش» یا «سوشیانت» است و در پایانِ جهان بر زمین خواهد آمد و رستاخیر برپا خواهد داشت و نیکان را بی‌مرگ و اهریمن و یارانش را با آتشی که به جهان خواهد افتاد نابود خواهد کرد
https://t.me/newswz
👇👇


Forward from: زهردارو| رضا شیبانی
بهترین پاسخ به تی آر تی فارسی، راه اندازی یک شبکه کرد زبان است. یا لااقل پخش برنامه های شبکه های استانی کردزبان برای کردهای ترکیه و سوریه.

@‌zahrdaroo


Forward from: IranView 24 | ایران‌ویو ۲۴
♨️ #یادداشت_ایران‌ویو۲۴
🔴 تلویزیون فارسی ترکیه؛ تلاش برای نفوذ فرهنگی و سیاسی در ایران

✍ شعیب بهمن، کارشناس مسائل سیاست خارجی


▫️در سال‌های اخیر، ترکیه با رویکردی نوین به دیپلماسی عمومی، در پی گسترش نفوذ فرهنگی و رسانه‌ای خود در سطح بین‌المللی بوده است.

▫️این رویکرد نه تنها در راستای تقویت هویت فرهنگی ترک‌ها در خارج از مرزها بوده، بلکه به‌عنوان ابزاری مؤثر برای انتقال روایت‌های سیاسی و اجتماعی ترکیه نیز عمل کرده است.

▫️آنکارا با راه‌اندازی و توسعه شبکه‌های تلویزیونی به زبان‌های مختلف، سعی کرده روایت خود را از مسائل مهم تاریخی و سیاسی در عرصه‌های منطقه‌ای و بین‌المللی به مخاطبان ارائه دهد.

▫️این روایت‌ها به وضوح با سیاست‌های نوعثمانی‌گرایانه دولت اردوغان پیوند دارند که هدف آن احیای نفوذ تاریخی ترکیه در مناطق مختلف جهان اسلام و بازسازی هویت فرهنگی ترک‌هاست.

▫️شبکه‌های تلویزیونی به‌عنوان ابزاری برای تقویت این سیاست‌ها عمل کرده و تلاش دارند تا تصویری مثبت و جذاب از ترکیه و فرهنگ آن ارائه دهند.

▫️در این میان، آغاز به کار بخش فارسی تلویزیون دولتی ترکیه (TRT Farsi) برای تأثیرگذاری بر مخاطبان ایرانی، بار دیگر روابط ترکیه با ایران و رویکردهای آنکارا نسبت به تهران را برجسته کرده است.

▫️اگرچه در دو دهه گذشته، با روی کار آمدن حزب عدالت و توسعه در ترکیه، دیپلماسی عمومی در راستای نفوذ فرهنگی به یکی از ابزارهای کلیدی سیاست خارجی آنکارا تبدیل شده و این رویکرد به‌ویژه در زمینه دیپلماسی رسانه‌ای اهمیت زیادی یافته است، اما تاکنون این ابزار به‌طور مستقیم علیه ایران به کار گرفته نشده بود.

🔸بر این اساس آغاز به کار بخش فارسی تلویزیون دولتی ترکیه در برهه کنونی، نشان‌دهنده تحولات مهمی در روابط ایران و ترکیه است.

🔺این اقدام نه تنها به دلیل تأثیرات رسانه‌ای آن، بلکه به خاطر زمینه‌های سیاسی و امنیتی پیچیده‌ای که در حال حاضر در منطقه وجود دارد، حائز اهمیت است.


▫️زیرا در بیش از یک سال گذشته، ترکیه به همراهی با اسرائیل در جنگ علیه غزه و لبنان پرداخته و همکاری‌های آشکاری با تل آویو و واشنگتن برای براندازی دولت بشار اسد در سوریه داشته است.

▫️این اقدامات به وضوح منافع منطقه‌ای ایران و محور مقاومت را هدف قرار داده و به نوعی تهدیدی برای امنیت ملی ایران محسوب می‌شود.

🔸علاوه بر این، مداخلات ترکیه در منطقه قفقاز نیز نگرانی‌های جدی را برای تهران به وجود آورده است، به ویژه با توجه به گزارش‌هایی که از حمایت دستگاه اطلاعاتی ترکیه از جریان‌های تجزیه‌طلب پان‌ ترک منتشر شده است.


▫️در چنین شرایطی، راه‌اندازی شبکه تلویزیونی فارسی توسط ترکیه نمی‌تواند از سوی تهران امری مطلوب تلقی شود.

▫️زیرا این اقدام به عنوان تلاشی برای نفوذ فرهنگی و سیاسی در میان مخاطبان ایرانی دیده می‌شود.

▫️به‌ویژه آنکه مدیر رادیو تلویزیون‌های تی‌آرتی ترکیه در اظهار نظری جنجالی اعلام کرده بود: «در پایان امسال شبکه فارسی تی‌آرتی را راه‌اندازی می‌کنیم. در وضعیت اذیت کردن ایران هستیم. باید ایران را اذیت کنیم.»

▫️این اظهارات به وضوح نشان‌دهنده نیت پشت این اقدام است و می‌تواند از سوی ایران به عنوان یک اقدام خصمانه تلقی شود.

▫️اگر چه هنوز اطلاعات کاملی درباره محتوای برنامه‌های این شبکه تلویزیونی در دسترس نیست اما این برنامه‌ها احتمالا شامل محتوای فرهنگی و سیاسی هستند.

🔸قاعدتا هر دو نوع محتوا به نوعی با فرهنگ و جامعه ایرانی در تضاد هستند. زیرا در بخش فرهنگی و سرگرمی، این برنامه‌ها به ترویج سبک زندگی و هویتی می‌پردازند که با تاریخ و سنت‌های ایرانی مغایرت دارند.

🔸در بعد سیاسی نیز محتوای تولید شده در این شبکه تحت تأثیر سیاست نوعثمانی دولت ترکیه قرار دارد و رویکرد آن به تحولات سیاسی منطقه‌ای و بین‌المللی با دیدگاه جمهوری اسلامی ایران متفاوت است.

🔸از این رو انتظار می رود شبکه تلویزیونی فوق به عنوان یک منبع اطلاعاتی، قرائتی از مسائل را ارائه ‌دهد که در تضاد با نظرات و رویکردهای جمهوری اسلامی ایران است.


🔺بر این اساس با توجه به تحولات اخیر در منطقه و اقداماتی که ترکیه در راستای تضعیف منافع ایران انجام داده است، راه‌اندازی TRT فارسی نه تنها یک گام رسانه‌ای بلکه یک اقدام استراتژیک در راستای نفوذ سیاسی و فرهنگی ترکیه در ایران محسوب می‌شود.

▫️امری که می‌تواند تنش‌ها بین دو کشور را افزایش دهد و به پیچیدگی‌های بیشتری در روابط دوجانبه منجر شود.

🔗 #ترکیه

@IranView24

20 last posts shown.