زیست فن: پزشکی مولکولی


Channel's geo and language: Iran, Persian
Category: Other


زیست‌فناوری در حوزه سلامت
کانال جامع @zistfan
کشاورزی @zistfan2
صنعتی میکروبی @zistfan3
زیست‌فن اقتصاد @bioeconomy
زیست‌فن رویداد @zistfan_event
ارتباط با ما: @Z_F_admin
http://zist-fan.ir

Related channels

Channel's geo and language
Iran, Persian
Category
Other
Statistics
Posts filter


Video is unavailable for watching
Show in Telegram
📹 چرا پیر می شویم؟ آیا جاودانگی امکان پذیر است؟

ما یاد گرفته ایم با گذشت زمان پیر شویم! ظاهراً چاره دیگری نداریم! اما پیرشدن واقعاً چه معنایی دارد؟ و چگونه تلاش بدن را برای جاودانگی بی‌اثر می‌سازد؟ مونیکا مِنِسینی ۹ عامل فیزیولوژیکی که نقشی در پیرشدن دارند را در این ویدئو توضیح می‌دهد.

#دوبله_فارسی
#چندرسانه_ای

🌐 مشاهده ویدیو با کیفیت تر
↩️ منبع: TED ED
🗣 با صدای فائزه مجاهد طلب

🆔 @ZistFan


Video is unavailable for watching
Show in Telegram
📹 بینا شدن موش های نابینا با عقب کشیدن ساعت زیستی!

محققان
ادعا می کنند که پیر شدن موش ها را معکوس کرده اند. مدت هاست که اعتقاد بر این است که اگر علل پیری را درک کنیم، ممکن است بتوان آن را معکوس کرد. تحقیقات اخیر روی موش ها نشان می دهد که می توان نابینایی ناشی از کهولت سن یا آسیب را درمان کرد. این بهبود ممکن است در اثر به عقب کشیدن «ساعت بیولوژیکی» که سن سلول ها را نشان می دهد انجام گیرد. دیوید سینکلر در این باره توضیح می‌دهد.

#زیرنویس_فارسی
#چندرسانه_ای

🌐 مشاهده ویدیو با کیفیت تر
↩️ منبع: Nature

🆔 @ZistFan1


استفاده از تکنولوژی کریسپر برای درمان کم خونی داسی شکل

🔰 گزارش تحقیقات جدید نشان میدهد که بیمارانی که به تالاسمی و کم خونی داسی شکل مبتلا بودند پس از ویرایش ژن‌های سلول‌های خودشان با کمک فناوری کریسپر، درمان شدند. دو دانشمند مخترع این فناوری برنده جایزی نوبل شیمی ۲۰۲۰ شده‌اند.
ادامه مطلب...

📝 ترجمه و بازنویسی: علی امیریان


🆔 @ZistFan


Forward from: مجله زیست فن
Video is unavailable for watching
Show in Telegram
📹 لقاح آزمایشگاهی (IVF) چگونه انجام می‌شود؟ (دوبله فارسی)

🔰 ناباروری از هر ۸ زوج در سراسر جهان ۱ زوج را تحت تأثیر قرار می‌دهد. اما در ۴۰ سال گذشته، بیش از ۵ میلیون کودک با استفاده از لقاح آزمایشگاهی (IVF) متولد شده اند. این روش چگونه کار می کند؟ IVF در واقع شبیه‌سازی تولید مثل جنسی است که فرایند پیچیده و هوشمندانه‌ای است برای درک لقاح آزمایشگاهی باید ابتدا فرایند طبیعی بچه دار شدن را مرور کنیم...
#دوبله_فارسی
#چندرسانه_ای

🌐 مشاهده ویدئوی با کیفیت‌تر
↩️ منبع: TED-ED

🆔 @ZistFan


Forward from: مجله زیست فن
📊 ژنتیک، محیط و یا شانس، کدام یک ایجاد سرطان می کنند؟!

رابطه بین عوامل ژنتیکی در مقابل تاثیرات محیط همیشه جزو موضوعات پر بحث در تحقیقات سرطان بوده است. نتایج این تحقیقات بسیار قابل توجه خواهد بود. اگر ثابت شود که عوامل ژنتیکی نقش اصلی را در ایجاد سرطان دارند، یافتن توالی های ژنتیکی و بافت های مشکوک می تواند بهترین راه برای مقابله با مرگ ناشی از انواع سرطان باشد. در مقابل با اثبات نقش موثرتر عوامل محیطی، سبک زندگی سالم تر بهترین راه مقابله خواهد بود.
در مقاله ای که در سال ۲۰۱۵، توسط کریستین توماستی و برت وگلشتاین در مجله ساینس به چاپ رسید، این طور نتیجه گیری شد که تنها یک سوم سرطان ها مرتبط با عوامل محیطی و ارثی است و بخش عمده سرطان ها به واسطه جهش ها شانسی در هنگام رونویسی DNA در سلول ها ایجاد می شوند. در ادامه مقاله عنوان میشود که سرطان های ناشی D-tumor ها به وسیله واکسیناسیون و سبک زندگی قابل پیشگیری هستند اما راه مقابله با مرگ در بیشتر سرطان ها مثل سرطان های ناشی از R-tumor، تشخیص زودرس است. نتایج این مقاله مخالفت های بسیاری به دنبال داشت و مقاله هایی به دنبال آن در ساینس به چاپ رسیدند و مدعی وجود ضعف در آنالیز اطلاعات شدند، همچنین مدارک اپیدمیولوژیکی بر ضد نتایج قبلی ارائه کردند. این مقالات اعلام کردند که وگلشتاین و توماستی نقش شانس را در ایجاد سرطان ها بیش از اندازه و تاثیرات محیط را حداقل در نظر گرفته اند.
در سال ۲۰۱۶سانگ وو مقاله ای در نیچر چاپ کرد که در آن نتیجه گرفته شده بود که تنها ۱۰ تا ۳۰ درصد سرطان ها مرتبط با جهش های شانسی است و نقش عوامل خارجی به مراتب بیشتر می باشد. مطالعاتی برای بررسی ابعاد کمی تاثیرات این عوامل خارجی بر ایجاد سرطان در حال انجام است . برای مثال، پروژه تحقیقاتی The Global Burden of disease رابطه بین فاکتور های بیماری زا را با موارد بیماری و طول عمر بیماران در سطح جهانی می سنجد. فاکتور های بیماری زای در نظر گرفته شده شامل مصرف الکل و سیگار، چاقی و رژیم غذایی، آلودگی هوا و تماس با مواد سرطان زا می باشد. در مثالی دیگر انستیتوی IHME تخمین میزند که ۸۴ درصد مرگ های ناشی از سرطان نای، نایژه و ریه مرتبط با استعمال سیگار و هوای آلوده بوده و باقی مرگ ها ارتباطی با این دو فاکتور بیماری زا ندارد.
به طور کلی در حوزه سرطان ارتباط بین محیط، جهش های شانسی و ژنتیک هر فرد، تا اندازه زیادی مبهم بوده و نیاز به مطالعات بیشتر دارد.


📝 بازنویسی و ترجمه: امیرعلی مهشاد

↩️ منبع: Our World in Data - Cancer

🆔 @ZistFan


Forward from: مجله زیست فن
🔃 سلول‌های بنیادی عضله می‌توانند توان ترمیمی خود را تا سالمندی حفظ کنند.

🔰 به دنبال پروژه‌ی تحقیقاتی مشترک، پژوهشگران مکانیسم‌های فیزیولوژیکی را مشخص نمودند که توان ترمیمی سلول‌های بنیادی ماهیچه‌ای را تا دوران سالمندی حفظ می‌نماید. مطابق این مطالعه، ترکیباتی که موجب فعال‌سازی مسیر سیگنالینگ FoxO می‌شوند، به عنوان ترکیبات جوان کننده و تقویت بخش برای سلول‌های بنیادی ماهیچه‌ای محسوب می‌شوند. این ترکیبات راهکار بسیار مناسبی برای درمان و تقویت عضلات افراد مسنی می‌باشد که حجم ماهیچه‌ای خود را از دست داده‌اند…
ادامه مطلب...

📝 بازنشر از نشریه به توان سلول


🆔 @ZistFan


Forward from: مجله زیست فن
📊 نمودار تعداد مرگ سرطانی برحسب سرانه GDP

با توجه به نمودار به نظر می‌رسد فقر یا غنای کشورهای مختلف با موفقیت‌ آن‌ها در کاهش مرگ بیماران مبتلا سرطان همبستگی ای ندارد.

↩️ منبع: Our World in Data - Cancer

🆔 @ZistFan


Forward from: مجله زیست فن
🔃 تشخیص زودهنگام سرطان پانکراس

🔰 سرطان لوزالمعده (پانکراس) فقط حدود ۳٪ سرطان‌های تشخیص داده شده در ایالات متحده را هرساله تشکیل می‌دهد، اما سومین علت شایع مرگ ناشی از سرطان است. از آنجا که این بیماری اغلب در مراحل پیشرفته تشخیص داده می‌شود، محققان MD Anderson در حال کشف روش‌های جدید برای تشخیص زودهنگام سرطان لوزالمعده هستند، چراکه تشخیص زودهنگام اولین گام اساسی در درمان موثر است.
ادامه مطلب...

📝 ترجمه و بازنویسی: سعید محبی
↩️ بازنشر از کانال Molecular Biomedicine، متعلق به دکتر شریف مرادی


🆔 @ZistFan


Forward from: مجله زیست فن
Video is unavailable for watching
Show in Telegram
📹 وقتی که گوسفندان تک چشم منجر به درمان سرطان شدند! (زیرنویس فارسی)

در دهه ۱۹۵۰ میلادی گروهی از گله داران ساکن آیداهو متوجه اختلالی در گوسفندان تازه به دنیا آمده شدند. گله داران مشاهده کردند گوسفندان تازه به دنیا آمده یک چشم دارند. پس از این اتفاق دانشمندان در طی یک دهه موفق به کشف چرایی این پدیده شدند که نهایتا در دهه‌های بعدی منجر به کشف راهی برای توسعه دارویی برای نوعی سرطان گردید.



#زیرنویس_فارسی
#چندرسانه_ای

🌐 مشاهده ویدئوی با کیفیت‌تر
↩️ منبع: TED-ED
منابع مطالعه بیشتر (به زبان انگلیسی)


🆔 @zistfan


Forward from: مجله زیست فن
📈 نگاهی به سرعت واکسیناسیون کرونا در مقایسه با سایر بیماری ها از 1880 تا 2020

منبع: Our World in Data - Vaccine Innovation
ترجمه نمودار توسط زیست فن


🆔 @zistfan


Forward from: مجله زیست فن
🔃 دارو رسانی توسط سلول‌های بنیادی اصلاح شده در راستای درمان سرطان

🔰 با تکامل انسان، سرطان نیز به موازات آن تکامل می­‌یابد و یافتن روش‌های درمانی کارآمد برای بیماران سرطانی سخت‌تر می‌­شود. علاوه بر طراحی داروها، رساندن این داروها به اعضای هدف نیز چالش بزرگی است که جامعه تحقیقاتی سرطان با آن روبه‌رو است.
ادامه مطلب...

📝 بازنشر از نشریه به توان سلول

🆔 @zistfan


پارادوکس پیتو چیست؟

🔰 سرطان دومین عامل مرگ در جهان است. سالانه، ١۶ درصد مرگ‌‌ها مربوط به سرطان است. سالى ٨/٨ میلیون نفر، جان خود را به خاطر این بیماری، از دست مى دهند. در در سال ٢٠١۵، 5/90 میلیون فرد در جهان، به سرطان مبتلا بودند. از سال ٢٠١٩ به بعد، هر ساله ١٨ میلیون فرد جدید به این بیمارى دچار مى‌‌شوند. در سال ٢٠١٠ هزینه‌‌ى اقتصادى سرطان در دنیا ١/١۶ تریلیون دلار محاسبه شد. با توجه به اهمیت این بیماری، پیدا کردن راهکارهایی برای مقابله با آن، بسیار ارزشمند خواهد بود. بررسی مکانیسم‌‌های مقابله با سرطان در موجودات زنده، می‌‌تواند کلید دست‌‌یابی…
ادامه مطلب...

📝 نویسنده: شقایق فاضلیان

🌐 زیست‌فن


Forward from: مجله زیست فن
Video is unavailable for watching
Show in Telegram
📹 چرا نهنگ های آبی سرطان نمی‌گیرند؟ (دوبله فارسی)

سرطان پدیده‌ای ناخوشایند و مرموز است. در حالی که سعی در درک بیولوژی سرطان داشتیم ، تا در کشتن آن بهتر عمل کنیم ، یک تناقض بیولوژیکی را کشف کردیم که تا به امروز حل نشده باقی مانده است: به نظر می رسد حیوانات بزرگ از ابتلا به سرطان مصون هستند. که هیچ منطقی ندارد – هرچه موجودی بزرگتر باشد ، باید سرطان بیشتری داشته باشد. برای درک دلیل ، ابتدا باید نگاهی به بیولوژی سرطان بیندازیم. در این مطالعه با هایپرتومور ها نیز به عنوان یکی از دلایل آشنا می شویم.


#دوبله_فارسی
#چندرسانه_ای

🌐 مشاهده ویدئوی با کیفیت‌تر
↩️ منبع: In a nutshell
منابع مطالعه بیشتر (به زبان انگلیسی)


Forward from: مجله زیست فن
🔃 نحوه عملکرد واکسن نواواکس و واکسن آسترازنیکا – آکسفورد

🔰 در ماراتن تولید واکسن در دنیا کشورها در تلاش برای یافتن واکسنی موثر برای کووید ۱۹‌ اند. واکسن نواواکس ساخت آمریکا و واکسن آسترازنیکا – آکسفورد ساخت انگلیس دو واکسن ساخته شده مطرح در سطح دنیا می باشند که هر کدام ویژگی های خاصی دارند و نحوه ساخت و عملکرد آن ها با یکدیگر متفاوت می باشند. در این نوشته به بررسی عملکرد هر کدام از این واکسن ها می پردازیم.
ادامه مطلب...

📝 بازنشر از کانال دکتر وحید عرفانی مقدم


@zistfan


Forward from: مجله زیست فن
🔃 نقش چشمگیر سلول‌های ‌بنیادی در پوکی استخوان مدل‌های حیوانی

🔰استفاده از سلول‌­های بنیادی در بازسازی بافت امید زیادی را در زمینه‌های مختلف پزشکی از جمله اختلالات اسکلتی عضلانی مانند پوکی استخوان ایجاد کرده است.

استخوان عضوی بسیار پویا و فعال است. با استفاده از سلول‌های بنیادی، استخوان قدیمی به طور مداوم با استخوان جدید جایگزین می‌شود. سلول‌های بنیادی ابتدا غضروف و سپس استخوان جدید ایجاد می‌کنند.

گروهی از محققان دانشگاه تورنتو و بیمارستان اتاوا اظهار داشتند که استفاده از روش‌های درمانی سلول­‌های بنیادی می­‌تواند ساختار طبیعی استخوان را بازگرداند.

در مدل‌های حیوانی، درمان با استفاده از سلول‌های بنیادی مشتق شده از بند ناف موجب افزایش استحکام و انعطاف پذیری ساختار استخوان شد. اگرچه مدل‌های حیوانی نشان داده‌اند که سلول‌های بنیادی مشتق شده از بند ناف انسان می­‌تواند یک درمان بالقوه برای پوکی استخوان باشد، اما تا به حال هیچ مطالعه انسانی انجام نشده است.

درمان دارویی موجود برای پوکی استخوان در درجه اول مهار تحلیل استخوان و عواملی است که باعث کانی شدن استخوان شده و برای کند کردن روند پیشرفت بیماری طراحی شده‌اند.

یافته‌های اخير انقلابی در نحوه درمان پوکی استخوان ایجاد می‌کند و ممکن است درمان‌های فعلی موجود را که دارای عوارض جانبی زیادی هستند كنار بگذارد.

منبع: موسسه پیوند سلول‌های بنیادی
بازنشر از: نشریه دانشجویی به توان سلول



@zistfan


Forward from: مجله زیست فن
Video is unavailable for watching
Show in Telegram
📹 پیوند مغز استخوان چگونه انجام می‌پذیرد؟

استخوان‌ها در ابتدا بسیار سخت به نظر می‌رسند، اما درون آن‌ها پر از منافذ است. اغلب استخوان‌های درشت اسکلت بدن شما هسته‌ای توخالی دارند که توسط مغز استخوانی نرم پر شده است. مهم‌ترین عناصر مغز استخوان سلول‌های بنیادی هستند، برای بیمارانی که از سرطان‌های خون پیشرفته و حاد مثل لوسمی و لنفوما رنج می‌برند بهترین راه درمان پیوند مغز استخوان می‌باشد. این فرآیند چگونه است؟ «ملودی اسمیت» توضیح می‌دهد.

#چندرسانه_ای
#زیرنویس_فارسی

🌐 مشاهده ویدئوی با کیفیت‌تر
↩️ منبع: TED-ED
➕منابع مطالعه بیشتر (به زبان اصلی)

@zistfan


Forward from: مجله زیست فن
Video is unavailable for watching
Show in Telegram
📹 چرا همچنان در جنگ با HIV، پیروزی دشوار است؟

در سال ۲۰۰۸، یک اتفاق باورنکردنی افتاد: یک بیمار مبتلا به HIV درمان شد. تاکنون، در میان بیش از ۷۰ میلیون بیمار، او اولین و آخرین مورد بوده است. هنوز مشخص نیست او چگونه درمان شده است. امروز با اینکه می توانیم بیماری های مختلفی چون مالاریا و هپاتیت C را درمان کنیم، ولی درمان HIV برایمان همچنان دشوار است. ژانت ایواسا در این باره با ما سخن می‌گوید.
#چندرسانه_ای
#زیرنویس_فارسی

🌐 مشاهده ویدئوی با کیفیت‌تر
منبع: TED-ED

@zistfan


Forward from: مجله زیست فن
Video is unavailable for watching
Show in Telegram
📹 تست‌های تشخیص ویروس‌ها چگونه عمل می‌کنند؟

ویروس
جدیدی مانند آتش سوزی پدید آمده و گسترش می‌یابد. برای مهار آن، ابتدا محققان باید اطلاعاتی را در مورد افرادی که آلوده شده‌اند جمع‌آوری کنند. دو روش اصلی آزمایش ویروسی بسیار مهم هستند: یکی به شما می‌گوید که آیا ویروس دارید و دیگری اگر قبلاً آن‌را داشته‌اید نشان می‌دهد. لذا، این تست‌ها دقیقاً چگونه کار می‌کنند؟ سلا رایت به بررسی علم آزمایشات PCR و ایمونولوژیک می‌پردازد.

🌐 مشاهده ویدئوی با کیفیت‌تر


منبع: TED-ED


@zistfan


🔥شناسایی چندگانه انگل مالاریا با استفاده از تکنیک کریسپر

شناسایی عامل بیماری مالاریا که ابعادی زیر بسیار کوچک دارد؛ در بیماران بدون بروز علائم چالشی جدی بر سر راه حذف این بیماری است که به خصوص در مناطق با امکانات محدود همچنان حل نشده باقی مانده است. برای برنامه ریشه کنی مالاریا نیازمند فرآیند تشخیصی برای مقادیر اندک انگل (دارای توانمندی شناسایی کمتر از 100 مورد در هر میکرولیتر خون) هستیم که با امکانات محدود قابل انجام باشد.

🔺حساسیت فرآیند تشخیصی نیز به خصوص برای موارد غیر فالسیپارومی مالاریا از اهمیت بالایی برخوردار است و برای مالاریا چنین موردی فعلا چندان در دسترس نیست، این موارد عفونت دارای مقادیر پایینی از عوامل انگلی هستند و ممکن است نیاز به درمان های بیشتری داشته باشند.

🔺روش های مولکولی مانند PCR، حساسیت و اختصاصیت بالایی دارند اما نیازمند فناوری‌های پیچیده ای هستند که در مناطق با دسترسی و امکانات محدود قابل تأمین نیستند.

🔺محققین توانسته اند روشی یکپارچه، بسیار حساس و ویژه ی این بیماری بر اساس فناوری کریسپر برای شناسایی عوامل بیماری زای Plasmodium falciparum، Plasmodium vivax، Plasmodium ovale و Plasmodium malariae توسعه دهند که با استفاده از فرآیند شرلوک (SHERLOCK) (سرواژه ی کلمات specific high-sensitivity enzymatic reporter unlocking)، در عرض 60 دقیقه شناسایی را به طور کامل انجام می‌دهد.

🔺این روش بر روی هر چهار نوع اصلی گونه های بیماری زای پلاسمودیوم جوابگو است، در نتیجه جای خالی دیگری برای عوامل اصلی ناشناخته باقی نمی ماند.

🔺این روشِ قابل استفاده در محل مورد نیاز به آن، شامل فرآیند استخراج سریع 10 دقیقه ای عامل انگلی و همچنین مرحله 60 دقیقه ای شناسایی بر اساس روش فلوئورسانس یا نوارهای تست است. در این روش از تکنیک تکثیر نوکلئیک اسید به صورت همدما (isothermal amplification) استفاده شده است.

📕دسترسی به مقاله: www.pnas.org/content/early/2020/09/15/2010196117


zist-fan.ir/?p=61878
🔥 تولید آلکالوئیدهای دارویی گیاهی در مخمر با جاسازی 26 ژن

بیان هترولوگ (تولید پروتئین در میزبانی غیر از گونه دارنده اصلی ژنوم کد کننده ژن های مدنظر) 26 ژن در مخمر ساکارومایسز سرویزیه سبب امکان تولید تروپِین آلکالوئیدها، هیوسیامین و اسکوپولامین از طریق تخمیر شده است.

🔺تروپان آلکالوئیدها فرآورده های طبیعی در گیاهان شب بو هستند که به عنوان مهارکننده‌های انتقال‌دهنده‌های عصبی به عنوان راهکارهای درمانی اصلی در بیماری های عصبی-عضلانی به کار می‌روند. چالش‌های موجود در تأمین جهانی این مواد (مانند همه گیری کووید-19 و آتش‌سوزی‌های گسترده در استرالیا) سبب کمبود این داروها شده اند.

🔺محققین در این تلاش تحقیقاتی از مخمر نان برای تولید آلکالوئیدهای هیوسیامین و اسکوپولامین از مواد اولیه ساده ای مانند شکر و آمینواسیدها استفاده کرده اند.

🔺این محققین از ژنومیک کاربردی برای شناسایی مسیر آنزیمی غائب، از مهندسی پروتئین برای بیان عملیاتی یک استیل ترانسفراز (جهت انتقال مواد به واکوئل) و تعدادی ترانسپورترهای هترولوگ (جهت مسیریابی داخل سلولی) و از بهینه سازی سویه برای افزایش تولید استفاده کرده اند.

🔺در این سامانه یکپارچه بیش از 20 پروتئین از مخمر، باکتری ها، گیاهان و حیوانات در شش ناحیه زیرسلولی متفاوت قرار گرفتند تا ساختار فضایی سنتز زیستی تروپِین الکالوئیدها در گیاهان به صورت خلاصه تأمین شود.

🔺نتایج این تحقیق در نشریه معتبر نیچر به چاپ رسیده است. لینک مقاله: rdcu.be/b6LIk

20 last posts shown.

1 345

subscribers
Channel statistics