بدجنسیهای ادیسون در حق تسلا و دنیایی که میتوانستیم داشته باشیمتو دنیای علم و فناوری، نام دو نفر همیشه کنار هم آورده میشه: نیکولا تسلا و توماس ادیسون. یکی نابغهای بود که دنیا رو جلو برد، و دیگری تاجر زیرکی که از علم برای ثروتاندوزی استفاده کرد. اما چیزی که کمتر گفته میشه اینه که تسلا بارها و بارها توسط ادیسون فریب خورد، تحقیر شد و حتی تا مرز نابودی رفت.
خیانت ادیسون به تسلاوقتی تسلا از اروپا به آمریکا اومد، با رویای کار کردن در کنار بزرگترین مخترع زمان خودش، وارد شرکت ادیسون شد. اون ایدههای بزرگی برای بهبود موتورهای برقی داشت و ادیسون هم بهش قول ۵۰ هزار دلار (که اون زمان مبلغ کلانی بود) رو داد، اگه بتونه سیستم برقکشی ادیسون رو ارتقا بده. تسلا با سختکوشی و نبوغش کار رو انجام داد، اما وقتی موقع پرداخت شد، ادیسون فقط خندید و گفت:
"تسلا، تو هنوز آمریکایی نیستی! اینا جوک بود، تو معنی شوخیهای ما رو نمیفهمی!"
تسلا که عمیقاً بهش توهین شده بود، از شرکت ادیسون بیرون اومد و مدتی کارگری میکرد تا بتونه زنده بمونه. اما این فقط شروع داستان بود.
جنگ برق: ادیسون در برابر حقیقتادیسون طرفدار برق مستقیم (DC) بود، چون سیستم خودش بر اساس اون کار میکرد. اما تسلا میدونست که برق متناوب (AC) نهتنها پایدارتر و بهصرفهتره، بلکه امکان انتقال برق در مسافتهای طولانی رو هم فراهم میکنه. درحالیکه برق مستقیم برای تأمین انرژی حتی یک محله هم دردسرساز بود، برق متناوب میتونست کل کشور رو روشن کنه.
ادیسون که دید جایگاهش به خطر افتاده، دست به کارهای غیرانسانی زد:
از رسانهها برای ترسوندن مردم از برق متناوب استفاده کرد.
حیوانات رو با برق AC میکشت تا مردم رو قانع کنه که این سیستم خطرناکه.
پشت اعدام اولین انسان با صندلی الکتریکی بود که با برق AC انجام شد، فقط برای اینکه مردم رو از فناوری تسلا بترسونه.
اما حقیقت همیشه راه خودش رو پیدا میکنه. جورج وستینگهاوس از تسلا حمایت کرد و در نهایت برق متناوب پیروز شد. تسلا تونست دنیا رو روشن کنه، ولی ادیسون همچنان به کارهای غیر اخلاقیاش ادامه داد و از تمام توان مالی و قدرت تجاری خودش برای بدبخت کردن نابغهای که به معنی واقعی کلمه به دنیا خدمت کرد، استفاده کرد
اگر دنیا به تسلا بها میداد...حالا فکر کن که اگر به جای سنگاندازیهای ادیسون، دنیا از همون اول تسلا رو جدی میگرفت:
1. انرژی رایگان و بیسیم: تسلا روی انتقال بیسیم برق کار میکرد. اگر ایدههایش عملی میشد، ممکن بود امروز نیازی به کابل و سیمکشیهای عظیم نداشته باشیم.
2. فناوریهای پیشرفتهتر در قرن بیستم: تسلا روی نیروی بیسیم، انرژی خورشیدی و حتی ایدههایی شبیه اینترنت امروزی کار میکرد. اگر دنیا ازش حمایت میکرد، شاید ۵۰ سال زودتر از چیزی که داریم، به تکنولوژیهای مدرن میرسیدیم.
3. سوختهای پاک و بدون آلودگی: تسلا ایدههایی برای انرژیهای تجدیدپذیر داشت، اما چون پول و نفوذی مثل ادیسون نداشت، پروژههایش نیمهکاره موند. شاید اگر بهش بها داده میشد، امروز جهان وابسته به نفت و سوختهای فسیلی نبود.
برق را مدیون که هستیم؟برخلاف چیزی که خیلیها فکر میکنن، برق رو ادیسون اختراع نکرد! اون فقط اولین لامپ رشتهای تجاری رو ساخت. اما سیستم برقی که امروز ازش استفاده میکنیم، حاصل نبوغ نیکولا تسلاست، همونی که دنیا در زمان خودش قدرش رو ندونست.
پس اگر امشب چراغی رو روشن کردی، بدون که این نور رو مدیون تسلایی، که جهان بهش خیانت کرد...
👁🗨👁🗨👁🗨
@zhenekhoub