واکاوی جریان اطلاع رسانی حادثه انفجار بندر شهید رجایی/ خُدادی: در مواقع بحران یک نظام رسانه ای واحد نداریم
محمد خُدادی معاون مطبوعاتی دولت دوازدهم درباره عملکرد رسانه ها در پوشش انفجار بندر شهید رجایی معتقد است:
🔹 اساسا جریان رسانه ای ما کارکرد سوژه ای خود را از دست داده و تبدیل به پوششی شده است یعنی وقتی حادثه ای پیش می آید رسانه به دنبال بررسی و تحلیل ابعاد ماجرا نیست که بگوید چند انفجار تا به حال داشته ایم؟ اطلاعات دقیقی از بندر شهید رجایی بدهد و اینکه گزارشی از سابقه و اطلاعات این بندر بدهد و از تجهیزات آن بگوید و اینکه کدام دستگاه ها در آن منطقه بوده است و این اتفاق در کدام دستگاه رخ داده است یا اینکه چند اینفوگرافیک از محل حادثه نشان دهند.
🔹حتی جغرافیای حادثه را دقیقا مشخص کنند و … متاسفانه رسانه های ما دنبال این موارد نیستند و اصولا سابقه خبر که جذابیت بیشتری دارد و برای مخاطب می تواند ابعاد دقیق تری از حادثه بدهد، خیلی کم دیده می شود.
🔹 ما در کشور بحرانی به نام “بحران اطلاع رسانی” داریم که ریشه آن به تفکیک نشدن منبع و مرجع اطلاعات از هم، برمی گردد. در بحث مرجعیت و به هنگام یک بحران، مراجع اطلاعاتی و دستگاه های مختلف شروع به اظهار نظر و اعلام واقعه، ابعاد حادثه، تلفات و نوع اقداماتی که در حال انجام است، می کنند.
🔹افرادی که در بحران ها اطلاع رسانی می کنند مرجع اطلاعات نیستند. ما باید یک مرکز واحد داشته باشیم با شرح وظایف مشخص و همزمان ممانعت از اطلاع رسانی بخش های مختلف.
🔹در حادثه انفجار بندر شهید رجایی این است کسی که اطلاعات می دهد استمرار اطلاعات ندارد، بلکه به صورت قطره چکانی بعضا با سکوت است. در واقع یا هیچ کس حرف نمی زند یا همه باهم حرف می زنند.
🔹 پس در این شرایط است که سردرگمی و تشتت آرا پیش می آید و نکته مهم تر این است که ما در بحران ها به جای صدای واحد – اطلاعات موثق – اطلاع رسانی منطبق بر واقع و… اطلاع رسانی مبتنی برگزارش عملکرد دستگاهها را داریم و بیشتر از آنکه در باره حادثه اطلاع رسانی شود، بیشتر درمورد عملکرد دستگاهها اطلاع رسانی می شود که همین خود بستری بسیار زیادی برای عدم اطلاع از ابعاد حادثه و بدنبال آن شایعات و گمانه ها – شبه خبر و … می شود – البته ما مدیریت اطلاع رسانی در بحران موفق هم داشته ایم./شفقنا
@zarrehbin_news