🔴یکی از دوستان محترم خوستند که درباره
حرف ایلان ماسک مطلبی بنویسم. او ادعا کرده:
با فناوریهایی مانند نورالینک مرگ معنایی نخواهد داشت. اگر نورالینک بتواند خاطرات فرد را ضبط کند، میتوان آنها را به کلون آن فرد انتقال داد
احساسات نیز سیگنالهای مغزی هستند و میتوان آنها را بهوسیله تراشه ثبت و به کلون منتقل کرد. او این امر را به مرگ در ویدیوگیمها تشبیه میکند.
🔹دلیل این که تابحال در این باره ننوشته بودم، این بود که «این حرفها واقعاً ارزش تحلیل و جواب ندارند؛ و پوچ هستند». ایلان ماسک نمونه کسانی است که بدون شمّ فلسفی، و داشتن درک درستی از علوم، دست به کارهایی میزنند که واضحاً به نتایج دلخواه آنها نخواهد رسید.
🔹در تمام تاریخ بشر نمونههایی از چنین افرادی را میتوان یافت.
🔹احتمالاً در سریال تلویزیونی «روزی روزگاری» این صحنه را بخاطر داشته باشید که «یکی از عشایر یک قرن پیش گوسفندهای خود را به دستههای مختلف تقسیم کرده بود؛ و پشم هر دسته را به رنگ خاصی درمیآورد. هدفش هم این بود که بیابد آیا بعد از چند نسل، پشم گوسفندها بطور مادرزادی به رنگ مورد نظر درخواهند آمد؟»
🔹حالا برای همه ما واضح است که «عامل رنگ پشم گوسفند ژنتیک است؛ و با فرو بردن گوسفند در خمره رنگ این تغییر ژنتیک حاصل نمیشود. اما در گذشته نسل اندر نسل روی چنین چیزهایی آزمایشهای فراون و بیهودهای انجام میشد.
🔹این باور قدیمی هنوز در بین بسیاری از افراد رایج است که «هویت ما معادل همان چیزهایی است که میخوریم؛ و تمام احساسات و عواطف و روحیه و شاکله را میتوان با تغییر رژیم غذایی عوض کرد». روی این موضوع آزمایشهای زیادی انجام شده؛ و غلط بودن آن بارها بر همه ثابت شده. اما در هر دوره عدهای پیدا میشوند که، بدون توجه به یافتههای قبلی، همین ادعا را دوباره تکرار کنند.
🔹واقعیت این است که انسان و محیط روی هم تأثیر متقابل دارند؛ و تأثیر محیط روی انسان یکطرفه نیست. اگر عوامل محیطی میتوانند باعث ترشح هورمون خاصی در بدن شوند، انسان با اراده خود هم میتواند، بدون آن عوامل محیطی، همان هورمونها را در بدن خود ایجاد کرده، و یا عوامل محیطی را خنثی کند.
🔹این فرض ایلان ماسک که «هویت آدم فقط حافظه او است» نمونهای از سوءتفاهم فوقالذکر است.
🔹هنوز ما درک درستی از روحیات بشر، مانند شجاعت و گذشت و مثلاً «این که حاضر است برای دفاع از حق منافع خود را قربانی کند؟» نداریم. اینکه «چه زمانی بشر به درک درست این پدیدهها خواهد رسید؟» را نمیدانیم. اما برای رسیدن به این نقطه، که بتوان فردی را با تمام مشخصاتش clone کرد، باید اول به درک درست از هویت بشر برسیم؛ که نرسیدیم. حافظه و دانش تنها عامل تعیین هویت بشر نیست.
🔹بقیه کارهای ماسک و امثال او هم در حد همان «رنگ زدن پشم گوسفند در طی چند نسل، برای تغییر ژنتیک گوسفندها» است.