🔸شاید یکی از دلایلی که او پس از دیدار با نخستوزیر جنایتکار رژیم یهودی «ایران را قدرتمند» دانست، همین مطالعه و برنامهریزی روی ایران بود. من به خوبی دیدم که در فضای مجازی بسیاری از افراد روی این مساله مانور دادند اما دلیل این اظهارنظر ترامپ را شاید به خوبی متوجه نشدند. ترامپ با این اظهارنظر، در واقع خواست بگوید که بر روحیه ایرانیها اشراف داشته و میداند که چگونه باید در نهاد سیاست ایران اثر بگذارند. اما شاید چیزی که او بیش از همه نمیداند این است که با این تحریمها و اقدامات بیش از پیش بخش بزرگی از جامعه ایران را در کنار حاکمیت قرار خواهد داد.
🔸اما در مورد تحریم بندر چابهار، با توجه به اینکه هندیها در طول یک دهه گذشته با وقتکشی آنگونه که باید و شاید در این بندر سرمایهگذاری لازم را نکردند، باید به هشدارهایی که در طول این سالها نگارنده داده بود توجه کرد. بارها تاکید داشتم که بندر چابهار به جای هندیها باید به کنسرسیومی از شرکتهای توانمند بخش خصوصی ایران واگذار شده و با حمایت مستقیم دولت و بانکها از این کنسرسیوم، راه توسعه دقیق و همه جانبه این بندر فراهم شود. این در حالی است که این کنسرسیوم میتواند از شرکای چینی و روسی نیز در این حوزه استفاده کند تا هر چه سریعتر این بندر به بهرهبرداری برسد. ما تا افق 1408 باید چابهار را تکمیل شده داشته باشیم.
🔸تلاش ترامپ برای اثرگذاری روی اقتصاد و معیشت مردم ایران شاید در وهله اول قابل توجه و موثر به نظر برسد، اما او امروز هیچ یک ابزارهای فشار حداکثری خود را در اختیار ندارد. اینکه او روی کاغذ و در برابر دوربینها در حال کشورگشایی است، موضوع مهمی است که باعث میگردد بسیاری از کشورها حاضر به همراهی و همکاری با امریکا نشوند. به عبارت بهتر، اقدامات ترامپ علیه سازمانها و نهادهای برخواسته از اراده غرب و علیه خود این کشورها، باعث شده تا مسالهای بنام ایران عملا در منظومه فکری آنها به حاشیه رانده شود.
🔸با توجه به اینکه رئیس جمهور امریکا به صورت کامل در حال نبرد با همه کشورهای جهان، از همسایگان تا جزایر دورافتاده است، این کشورها رغبتی به تن دادن به خواستههای امریکا را ندارند. اما ایران یک لقمه گلوگیر برای ترامپ است؛ این ایرانیها بودند که او را تهدید به مرگ کردند و سایه این تهدید چنان بر سر او سنگینی میکند که در اظهارات اخیرش هم آن را مورد اشاره قرار داد. از طرف دیگر، او از اینکه ایرانیها تهدیداتش را به هیچ گرفته و عین الاسد را در هم کوبیدند، هنوز عصبانی و به هم ریخته و آن را تحقیر خود میداند.
🔸بنابراین ترامپ به فکر تلافی است؛ به نظرم مساله ایران واقعا بیش از چین یا حتی اوکراین ذهن ترامپ را به دلایل گفته شده در بالا مشغول کرده است. ایران تنها کشوری بود که در دوره نخست ریاست جمهوریاش با امریکا برخورد نظامی کرد، علیرغم تمایل شدیدش برای مذاکره و رسیدن به توافقی با ایران در امضای آن ناکام ماند (شاید آن را یکی از اصلیترین دلایل شکست خود در دور پیش ارزیابی میکند) و امروز او با همه این ناکامیها، میخواهد با سیاست چماق و هویج با ایران برخورد کند در حالی که اصولا ایران به هیچ عنوان با ایران سال 1398 قابل قیاس نیست.
🔸اظهارات رهبر انقلاب در رابطه با امریکا و شخص ترامپ، به نوعی تحقیر دوباره او بود؛ ترامپ از اینکه «نه» بشنود به شدت به هم میریزد و فکر میکند قدرتش به عنوان رئیس جمهور امریکا نادیده گرفته شده است. اما در ایران، کارشناسان بسیار خبرهای هستند که تحولات امریکا را مورد مطالعه روزانه قرار میدهند و اشراف خوبی در مورد تحولات این کشور دارند. این اشراف خوب و قابل توجه باعث میشود که ایرانیها به خوبی بدانند که چه میخواهند. در تهران، امریکای امروز بسیار ضعیفتر، ناتوانتر و منزویتر از امریکای 8 سال پیش است که نیازی به توجه به تهدیداتش نیست.
🔸از طرف دیگر، با توجه به موضعگیری رئیس جمهور امریکا در مورد فلسطین و غزه و تحقیر کشورهای عربی موقعیت و جایگاه ایران در منطقه به خودی خود تقویت میشود. شاید هیاهوی ترامپ برای برخی از کشورها جدی تلقی شود اما در تهران کسی به این هیاهوها توجهی نمیکند. سیاست تحریم و مذاکره، چیزی نیست که جواب بدهد. منطق آیتالله خامنهای در برخورد با امریکا پاسخی ندارد. بدون شک ایران فرصتی بینظیر پیدا کرده که برنامههای خود در منطقه را با قدرت هر چه بیشتر پیگیری کند... باید منتظر واکنش کاخ سفید به موضعگیری صریح و شفاف رهبر انقلاب باشیم.
@SyrianKhabar