دوزخ امّا سرد


Channel's geo and language: Iran, Persian
Category: Art


Star Treatments سابق.
lasciate ogni speranza, voi ch'entrate.
فرهنگ، سیاست و فلسفه.
دانش‌آموزِ ازلی.
@MojtabaTreatmentsBot :ارتباط
- t.me/etrazatvapasokh/1530 :کانال‌ها
- t.me/+5Wj60wP2ZoNkN2I5 :گروه
(فقط کسانی که می‌شناسم رو قبول می‌کنم)

Related channels  |  Similar channels

Channel's geo and language
Iran, Persian
Category
Art
Statistics
Posts filter


زیرگذر متروی هفتم تیر از زیرگذر متروی تئاتر شهر واقعاً پیچیده‌تره.


-


Forward from: کاوش‌های فلسفی
♦️روز حکمت و فلسفه گرامی باد!
این سخن حکیمانه منسوب به ارسطوست که فلسفه‌ورزی بر همگان واجب است، خواه بر مدافعان فلسفه و خواه بر مخالفان آن زیرا حتی مخالفان فلسفه نیز برای نفی و طرد فلسفه باید به صورتی از تفلسف متوسل شوند [1]. ویژگی پیش‌گفته حقیقتاً از شگفتی‌های فلسفه است که حتی دیدگاه‌های دشمنان خویش را در طول تاریخ درون خود هضم و جذب کرده است؛ برای مثال امروزه ما بسیاری از نقدهای امام محمد غزالی یا سورن کیرکگور بر فلسفه را به‌مثابه‌ی بخش‌هایی از تاریخ فلسفه می‌خوانیم.

⚫️ [1] The History of Philosophy: Ancient Philosophy. (2011). Edited by Brian Duignan for Encyclopedia Britannica.


مقایسۀ میانگین تعداد روزهای مرخصی کارکنان در آمریکا و کشورهای اتحادیۀ اروپا.
این تقابل، تقابل دو نوع دید به اقتصاد است. هرچند هردو در ساختار سرمایه‌سالار تعریف می‌شوند. آمریکا هنوز "جنب‌وجوش" حاصل از انقلاب صنعتی را در خود نگه داشته و اروپا در پی استمرار مدام رفاه کُلی‌ست. اگر به شاخص‌های رشد اقتصادی کُلی‌نگر بنگریم، خواهیم دید به دلیل همین دگرسانی آمریکا هم‌واره درحال رشدی سریع است؛ زیر سایۀ این رشد، کار و کار و کار و هرچه سریع‌تر شدن زندگی نهفته است. نمی‌توان چنین فرمولی را در همۀ کشورها پیاده کرد. از این روست که آمریکا به شکلی استثنائی قبلۀ ابرشرکت‌ها بوده و هست.


بالأخره تموم شد. اثری چهارصد صفحه‌ای که در دو روز متوالی در اتوبوس و مترو و فروشگاه و خانه بی‌وقفه خوندم‌اش. بسیار لذت‌بخش بود. ضیاء موحد آدمی‌ست نکته‌سنج و فاضل و با دانشی وسیع از فلسفه تا ادبیات. پیش‌نهاد می‌کنم اگر به این چیزها علاقه دارید و کمی هم از سطح پایه‌ای درشون فراتر رفتید حتماً بخونیدش.
چاپ جدیدش.


Forward from: ارجاعات
«قتل‌های زنجیره‌ای اثر خیلی بدی روی بعضی‌ها گذاشت. [خصوصاً] آدم‌هایی که اسم‌شان در لیست سیاه آمده بود که باید کشته می‌شدند. یادم هست یک‌بار گلشیری به خانۀ ما آمد و من هرچه کردم راجع به ادبیات با او حرف بزنم، حرف نزد. آدمی که جز به ادبیات حاضر نبود به هیچ چیزی گوش بدهد و به نحو عجیبی هر چیزی غیر از ادبیات را سرسری می‌گرفت اصلاً حاضر نشد یک کلمه راجع به ادبیات صحبت کند. یک‌سره از سیاست و سعید امامی و قتل‌های زنجیره‌ای حرف زد. همه‌اش مضطرب بود. همیشه دو سه نفر با او بودند. در خیابان که راه می‌رفت وحشت داشت. حتی برای دفاع از خودش از این اسپری‌های بی‌هوش‌‌کننده به او داده بودند. ولی به‌درد او نمی‌خورد، وقتی سه چهار نفر دور آدم را بگیرند. خب در روز روشن پوینده را گرفتند و سوار ماشین کردند و بردند. گلشیری را این‌ها کشت. گلشیری را فقر نکشت. این‌ها از فقر بدتر است. شما نان داشته باشید بخورید ولی جان‌تان در خطر باشد به چه دردتان می‌خورد؟ این است که فقط فقر نیست. مسئله را کوچک نکنید. اخوان تا یادش بود گرفتار فقر بود. در ورامین معلم بود. فکر می‌کنید چه قدر به او حقوق می‌دادند؟ فقر میراث هنرمندان بوده. چیز تازه‌ای نیست. حتی ایجاد رعب و هراس هم چیز تازه‌ای نیست. محمد گلندام نویسندۀ مقدمۀ دیوان حافظ می‌گوید هر بار صحبت از جمع‌آوری اشعار او می‌کردیم "غدر اهل عصر را عذر می‌آورد."»

- همان‌، (ساوجی، ۱۳۹۵)، صفحۀ ۲۸۰.
@erjahat




«گر نگفتم این بگویم نیز
در میان‌راه ایستاده‌ام،
یا که در آخر، نمی‌دانم،
لیکن این دانم که بی‌تردید
قصّه تا اینجاش، اینجایی که من خواندم
قصّۀ بی‌هوده‌تر بی‌هودگی‌ها بود.
لعنت‌آغازی، سراپا نکبتی منفور.
گاهکی شاید یکی رؤیائکی شیرین،
بیش‌تر اما
قالبِ کابوس گُنگی خالی از مفهوم.
بی‌هوا تصویر تاری، کارِ دستی کور،
دوزخ، امّا سرد
وز بهشتِ آرزوها دور...»

- از دفتر شعر "دوزخ، امّا سرد"، مهدی اخوان ثالث، سرودۀ نخست.
@startreatments




تعداد نشست‌ها، کارگاه‌ها، هم‌خوانی‌ها، دوره‌ها و... دربارۀ علوم انسانی و هنر تو دو-سه سال اخیر (بعد کرونا) در تهران بسی بیش از پیش شده و این واقعاً خوش‌حال‌کننده‌ست. هرروز می‌بینی چندجای شهر یه عده نشستن و راجع به مسائل اساسی گفت‌وگو می‌کنن. درسته لمپن‌ها هم رشد کردن و می‌کنن، اما نباید از چیزهای خوبی که هست غافل باشیم.


من قبلاً گفتم که اساساً رپ رو جزو موسیقی جدی حساب نمی‌کنم. اما اگر در خود چهارچوب این سبک صحبت کنیم، هم‌کاری جدید بهرام و سورنا بسیار خوب تلقی می‌شه و جدای‌ از اون، از لحاظ سیاسی و تعهد اجتماعی‌اش هم جای درستی می‌ایسته. بیش‌ترِ نقد یا در واقع توهین‌هایی هم که بهش می‌شه نه از لحاظ نازل بودن کیفیت شنیداری، که به دلیل همین موضع درست سیاسی-اجتماعی‌شه.


"تناقض منافعِ سنّت در اقلیت‌ها"
انتخابات ۲۰۲۴ ايالات متحده نکته‌های ریز و درشت بسیاری دارد. مهم‌ترین چیز برای من، رابطۀ حزب دموکرات‌ با سنّت است.
اساساً حزب دموکرات را به پیش‌رو بودن و پا گذاشتن روی خط قرمزهای عرف معمول می‌شناسیم. ستارگان هالیوودی و فعالان سیاسی مایل به چپ و غیره جُملگی یا از آن حمایت می‌کنند یا حداقل مقابل‌اش نمی‌ایستند. یکی از ویژگی‌های این نوع سیاست رواداری برابر اقلیت‌های مذهبی و جمعیتیِ مهاجران و شهروندان آمریکاست. مثلاً لاتین‌تبارها یا مسلمانان و غیره. حتی در دوگانۀ حقوق مرد و حقوق زن نیز حزب دموکرات هم‌واره مدعی صیانت از حقوق زنان بوده. خصوصاً در مسئلۀ سقط جنین. حال اما می‌بینیم که اکثریت رأی همان اقلیت‌ها از قضا به سبد رأی جمهوی‌خواهان رفته.
دلیل اصلی این مسئله از نظر من همان 'پیش‌رو' بودن دموکرات‌هاست. در منطق آن‌ها اگر ما سیاستی مترقی داشته باشیم ممکن نیست 'تبعیض' قائل شویم. همان‌قدر باید مسلمانان نمازخوان را مورد توجه قرار دهیم که هم‌جنس‌گرایان رژه‌دوست را پشتیبانی می‌کنیم و با این‌که از حقوق مهاجران مکزیکی نمی‌گذریم دست در دستِ اسرائیلی‌ها برای 'دفاع از خود' در غزه داریم.
تکثرگرایی حزب دست آخر بر ضد خود عمل می‌کند. زیرا تودۀ مردم هنوز درک درستی از چه‌گونگی عقلانی بودن چنین منطقی ندارند. آن‌کس که می‌خواهد همه را خوش‌حال کند، هیچ‌کس را خوش‌حال نمی‌کند. بنابراين حتی اکثریت رأی هریس در نسبت با ترامپ خود رأی سلبی -و نه ایجابی- می‌شود و دوام نمی‌آورد.
لاتین‌تبارها و مسلمانان به چشم می‌بینند که ارزش‌های شخصی‌شان درون تکثرگرایی حل خواهد شد. از سویی نیز به فرودستانی که قصد پیوستن به خودشان را دارند به دید تحقیر نگاه می‌کنند. مهاجران جدید، حتی اگر هم‌وطن‌شان باشند، نوعی رقیب برای غارت منابع بیش‌تر هستند. وقتی سقط جنین و مسائل آزادی‌های جنسی هم کنارش می‌گذارید باز ترامپ برگ برنده دارد: اقتصاد تعرفه‌محور.
ترامپ سال‌هاست با تأکید بر اقتصاد صنعتی تولیدی در برابر اقتصاد سهامی مونتاژمحور سعی در جذب رأی کارگران دارد. شدیدتر کردن رقابت با چین برای کمربند زنگار خبری مسرت‌بخش است. تازه هنوز هم برگ برنده‌های ترامپ تمام نشده. یکی دیگر از این کارت‌ها نامشخص بودن سیاست‌های حزب دموکرات است که از طریق جذب جنگ‌طلبان سابق جمهوری‌خواه مانند دیک چنی و غیره می‌کوشید رأی قسمت 'نخبۀ' حزب رقیب را جمع کند‌. اما همان‌طور که مشخص شد، چنین اتفاقی نیوفتاد. خود جمهوری‌خواهان هم متوجه شدند بدون عوام‌گرایی توان پیروزی ندارند. وگرنه ترامپ چهره‌ای همه‌پسند بین نئوکان‌ها و کلاسیک‌های حزب نبوده و نیست.
وضعیت امپراتوری جهان‌گیر آمریکا بر همه‌جای این کُره تأثیر ملموس دارد و حق‌اش بیش از توجهات صرفاً انتخاباتی‌ست. امروز مهم‌ترین مسئله در آینده حل همین تناقض بزرگ در آمریکاست. آیا حزب دموکرات می‌تواند تکثرگرایی را به بطن جامعه بیاورد؟ آیا به‌شکلی مشخص‌تر به سمت جناحی از این رقابت خواهد چرخید؟ به میزان زاد و ولد نگاه کنید، چه‌قدر از آن را دانش‌جویان مترقی دیگری‌پذیر تشکیل می‌دهند؟ نگاه سامانه‌های آموزشی آمریکا که هنوز در مناطقی سر تدریس کردن یا نکردن نظریۀ داروین بحث می‌کنند آیندۀ روشنی نشان‌مان نمی‌دهد -هرچند که چنین سطحی از آزادی عمل برای خود ما یک رویاست و نه فاجعه-.
راه حل برای دموکرات‌ها، دل کندن از تأکید صرف بر دفاع از هویت اقلیت‌ها و طرح برنامه‌های انضمامی‌ست. این شکست -خصوصاً در سقوط تعداد رأی کُلی- درسی برای دیگر ترقی‌خواهان است تا با نیوفتادن در چالۀ فاشیست و شیطان‌سازی صرفِ رقیب، بر این آگاه باشند که مردم نهایتاً منافع شخصی کوتاه‌مدت خود را چیزی مانند 'به‌خطر افتادن دموکراسی' در آینده‌ای دور، ترجیح می‌دهند.
@startreatments


"𝒕𝒉𝒆 𝒔𝒂𝒄𝒌 𝒐𝒇 𝒓𝒐𝒎𝒆 𝒃𝒚 𝒕𝒉𝒆 𝒃𝒂𝒓𝒃𝒂𝒓𝒊𝒂𝒏𝒔", 𝒑𝒂𝒊𝒏𝒕𝒊𝒏𝒈 𝒃𝒚 𝒋𝒐𝒔𝒆𝒑𝒉-𝒏𝒐𝒆𝒍 𝒔𝒚𝒍𝒗𝒆𝒔𝒕𝒓𝒆, 𝒔𝒕𝒚𝒍𝒆/𝒈𝒆𝒏𝒓𝒆: 𝒓𝒐𝒎𝒂𝒏𝒕𝒊𝒄 𝒂𝒄𝒂𝒅𝒆𝒎𝒊𝒄 𝒂𝒓𝒕.
-| #paintings
-| @startreatments


@RegaCastbox_Bot
برای بارگیری پادکست‌ها از کست‌باکس می‌تونید از این بات استفاده کنید. هرچند ترجیح اینه از خود برنامه بگوشید تا آمار اون پخش‌کننده بالا بره.


حس می‌کنم تونستم به خوانندگان این نکته رو برسونم که چه‌قدر مهمه هر نوشته و برنامه و ارائه‌ای اگه قراره جدی گرفته بشه منبع‌محور باشه. این بهانه که "حوصلۀ مخاطب سر می‌ره و..." هم قابل قبول نیست چون می‌بینیم خیلی‌ها به درستی انجام‌اش می‌دن و خسته‌کننده هم نیستن. اگر قراره تفکر سنجش‌گرایانه داشته باشیم، اولین قدم همینه که روی هوا صحبت نکنیم و اگر به چیز خوبی دست یافتیم در اختیار دیگران هم بذاریم‌اش.




"فهرستی از سی پادکست خوب فارسی" (بخش سوم)

۲۲. شیرازه (کتاب‌خانۀ قرن)
الف) ★★★★
ب) ★★★★★
پ) ★★★
ث) ★★★
ج) ★★★★
این پادکست که ذیل بی‌بی‌سی فارسی تهیه می‌شه در این سری خودش به سراغ معرفی و بررسی صد کتاب تأثیرگذار این قرن در ایران معاصر رفته. از لحاظ کیفیت گفت‌وگوها یک‌سروگردن از اکثر برنامه‌های شبیه خودش بالاتره و اطلاعات بسیار خوبی رو به بیننده منتقل می‌کنه.
تقریباً تمام مصاحبه‌شوندگان استادان برجستۀ دانشگاه‌ان و جابه‌جا ارجاع به صفحات همون کتاب صورت می‌گیره که یک کلاس درس برای باقی خلاصه‌کنندگان کتاب مبتدیه.

۲۳. عدم
الف) ★★★★
ب) ★★★★
پ) ★★★
ث) ★★★
ج) ★★★★★
این پادکست به شرح موضوعاتی در تاریخ اندیشه و فلسفه در دوران پیشامدرن می‌پردازه. سازنده بسیار آدم دانا و باسوادی در موضوعه و گزینش‌های جالبی هم انجام می‌ده. در تلگرام‌شون متن هر پادکست رو با ارجاعات دقیق می‌ذاره، اما به‌تر بود در طول اون قسمت هم بهشون ارجاع می‌داد. از لحاظ صحت صحبت‌ها عالیه و دیدگاه‌های تجدیدنظرطلبانه رو در نظر می‌گیره.

۲۴. فارکست
الف) ★★★★
ب) ★★★★
پ) ★★★
ث) ★★
ج) ★★★★
این پادکست در اصل گفت‌گو دربارۀ مقاله‌های چاپ شده در نشریۀ مطرح و معتبر اکونومیسته. در هر قسمت گفت‌وگویی با یک متخصص امر در مورد اون موضوع صورت می‌گیره. همین حول یک متن خاص بودن باعث می‌شه انسجام مطالب حفظ بشه، اما ذکر منابع دیگری که به موضوع و بحث مربوطن خوب صورت نمی‌گیره که باعث می‌شه برای شنوندۀ غیرحرفه‌ای چندان قابل دنبال کردن نباشه.

۲۵. فلسفۀ علم
الف) ★★★★
ب) ★★
پ) ★★★
ث) ★★
ج) ★★★★
این پادکست با این‌که اسم‌اش فلسفۀ علمه اما اون‌قدر هم 'فلسفی' نیست. در واقع 'اندیشیدن راجع به علم' براش نام مناسب‌تریه. در طول هر قسمت سازندگان به بحث و گفت‌وگو با مهمانی مرتبط با موضوع می‌پردازن و راجع به تفکر علمی و سنجش‌گرانه و موضوعات فیزیک و زیست‌شناسی و غیره مباحثه می‌کنن. کیفیت مطالب ارائه شده برای دنبال‌کنندگان مبتدی خوبه اما ذکر منابع چندان خوبی ندارن که نیاز به یک وقت‌گذاری خاص اما لازم داره.

۲۶. گازت
الف) ★★★★
ب) ★★★
پ) ★★★
ث) ★★★
ج) ★★★★★
این پادکست که اخیراً زحمت ساخت‌اش هم بیش از پیش شده راجع به تاریخ مطبوعات و نشریه‌های ایرانه. کمی موضوعات و ترتیب قسمت‌ها شلخته‌ست و سخت می‌تونید بفهمید روند معرفی و بررسی چه‌طور داره پیش می‌ره. اما پژوهش‌های انجام شده بسیار شنیدنی و کم‌یابن که باعث می‌شه حتی شنیدن چند قسمت متوالی ازشون سخت نباشه. از لحاظ ذکر منابع و کیفیت ساخت هم قابل قبولن.

۲۷. لوگوس
الف) ★★★
ب) ★★
پ) ★★★★
ث) ★★
ج) ★★★★
این پادکست دربارۀ فلسفه‌ست. سازنده‌ در هر قسمت یک موضوع فلسفی که گاهی به مسائل روز جامعه در پیوند هستن رو وسط می‌کشه و سؤالی رو راجع به دانسته‌های ما از دنیامون مطرح می‌کنه. با وجود سواد زیاد سازنده اما اتکا به همین دانش باعث شده منبع‌محوری و ذکر منابع خوبی رو شاهد نباشیم. اخیراً روند انتشار قسمت‌ها هم دچار بگیرنگیر شده. اما خود برنامه بسی ارزنده‌ست. کیفیت صدا می‌تونست به‌تر باشه.

۲۸. ماجرای مشروطه
الف) ★★★★★
ب) ★★★★★
پ) ★★★★★
ث) ★★★★★
ج) ★★★★★
شاید بشه گفت به‌ترین پادکست فارسی، پادکست ماجرای مشروطه‌ست. از کیفیت ضبط گرفته تا کیفیت پژوهش‌ها و ذکر منابع و صدا و پخش منظم و هرچی که می‌شه بهش پرداخت این پادکست عالیه. موضوع همون‌طور که مشخصه دربارۀ انقلاب مشروطۀ ایرانه، اما جالب این‌جاست که پس از حدود یک سال از شروع پادکست هنوز به این انقلاب نرسیدیم و سازنده به شکلی هنرمندانه داره با شرح مقدمات بحث شنونده رو برای رسیدن به اون نقطه آماده می‌کنه. دید سازنده به تاریخ‌های تاکنون نوشته شده انتقادیه و همین باعث می‌شه یک طرح بحث خاص رو داشته باشیم، نه تکرار مکررات.

۲۹. مترونوم
الف) ★★★★★
ب) ★
پ) ★★★★
ث) ★★
ج) ★★★★
این پادکست در هر قسمت روایت ساخته شدن یک ترانۀ مشهور فارسی که عموماً قدیمی هم هست رو روایت می‌کنه. بالطبع چنین چیزی اون‌قدر توان ذکر منابع نداره اما خوب بود سازنده به مرجع اطلاعات جسته‌گریخته‌اش اشاره کنه. کیفیت ضبط و ساخت قابل قبوله اما زمان انتشار قسمت‌ها سینوسی و بی‌برنامه‌ست.

۳۰. میم
الف) ★★★★
ب) ★★★★
پ) ★★★
ث) ★★
ج) ★★★★
این پادکست به شرح و خلاصه کردن مقاله‌های روزنامه‌نگارانۀ مشهور می‌پردازه. منبع‌محوری سازنده به دلیل همین مسئله بالاست و تسلط خوبی هم روی محتوای اون اثر پیدا کرده و با روایتی شنیدنی بیان‌اش می‌کنه. این‌که‌ مقاله‌ها خیلی‌هاشون حتی قبل از ترجمه شدن به فارسی چنین شرحی داشته باشن رضایت‌بخشه.
@startreatments


"فهرستی از سی پادکست خوب فارسی" (بخش دوم)

۱۳. جعبه
الف) ★★★
ب) ★
پ) ★★★
ث) ★★★
ج) ★★
این پادکست تو هر قسمت به یک موضوع خاص از زندگی ثریا گرفته تا تاریخ‌چۀ پیکان می‌پردازه و اولین نقطۀ ضعف‌اش منبع‌محور نبودنه. سازنده به روی ماجرا مثل جلد و کیفیت ضبط خیلی بیش‌تر از محتوا اهمیت داده و خیلی جای کار داره تا مطلوب بشه؛ اما به‌خاطر تلاش زیادشون روی بالا بودن کیفیت بصری و شنوایی، به‌نظرم لایق معرفی‌ان.

۱۴. چارچرخ
الف) ★★★★
ب) ★★★★
پ) ★★★★
ث) ★
ج) ★★★★
این پادکست در قسمت‌های اصلی به تاریخ‌چۀ یک شرکت خودروسازی و در قسمت‌های فرعی به ارائۀ داستانی از مسابقات اتومبیل‌رانی می‌پرداخت. متأسفانه یک سال از آخرین فعالیت‌شون می‌گذره. موضوع‌شون بکر بود و برای هر قسمت پی‌دی‌اف منابع گسترده‌ای که استفاده می‌شد و ازش یک روایت منسجم و شنیدنی درمی‌اومد رو ارائه می‌دادن. چارچرخ، با وجود نداشتن مخاطب خیلی گسترده، زحمت زیادی پشت‌اش بود و بارها می‌شه بشنویم‌اش.

۱۵. چکش
الف) ★★★★
ب) ★
پ) ★★★★
ث) ★★
ج) ★★★★
چکش از دیگر پادکست‌هایی با موضوعی جدید و خاصه. کل برنامه حول صحبت دربارۀ ارتباط هنر و حقوقه. جایی که آثار هنری یا باستانی به مسائل قانونی برمی‌خورن. با وجود صحت اکثر مطالبِ ارائه‌شده اما منبع‌محوری خوبی در پادکست نداریم. صدای سازنده هم بسیار مناسبه.


۱۶. چیزکست
الف) ★★★★★
ب) ★★
پ) ★★★★
ث) ★★★★★
ج) ★★★★
این پادکست همون‌طور که از اسم‌اش پیداست تاریخِ چیزهاست. سازنده در هر قسمت که گاهی تبدیل به پرونده‌های چندقسمتی می‌شه تاریخ یک چیز، از نفت گرفته تا تیغ ریش‌تراش رو برامون تعریف می‌کنه. روایت‌اش بسیار همه‌پسند و راحته و همین باعث می‌شه خوب تو خاطر بمونه. منبع‌محوری خوبی نداره -در دو قسمت اخیر ذکر می‌کنه- و دید تجدیدنظرطلبانه‌ای هم در تاریخچۀ موضوع بهمون نمی‌ده.

۱۷. دموکراسی در کار
الف) ★★★★
ب) ★★★★
پ) ★★★★
ث) ★★
ج) ★★★★★
این پادکست دربارۀ مسائل چپ‌‌گرایی و کارگریه. سازنده از ابتدا با تشریح الفبای عقاید خودش شروع می‌کنه و در ادامه به مسائل تخصصی‌تر می‌پردازه. آگاهی از اهمیت مسائل روز توش رعایت شده و مثلاً سر وقایع 'زن زندگی آزادی' سلسله برنامه‌های مناسبتی مفیدی درش وجود داره. سطح سوادی که این پادکست از مسائل بهتون می‌ده قابل توجه و ارزنده‌ست.

۱۸. رادیو مرز
الف) ★★★★★
ب) ★★★★★
پ) ★★★★★
ث) ★★★★★
ج) ★★★★★
این پادکست در نوع خودش واقعاً خاصه و می‌شه گفت بی‌نظیره‌. سازنده در هر قسمت موضوعی که مورد بحث و جدل و جدایی بین آدم‌هاست رو برمی‌گزینه و از کسانی که اون موضوع براشون اثر منفی داشته دعوت می‌کنه راجع بهش حرف بزنن. گوشیدن به چنین روایت‌هایی توجه مارو نسبت به رفتاری که با دیگران داریم و اهمیت‌ مناسب بودن‌اش جلب می‌کنه. کاش همه بتونن این‌هارو درک کنن.

۱۹. رادیو نیست
الف) ★★★★
ب) ★★★
پ) ★★★★
ث) ★★★
ج) ★★★★
اولین چیزی که راجع به این پادکست نظر شما رو جلب می‌کنه هویت بصری زییاشه که در تارنماشون خیلی واضح‌تر می‌شه ازش لذت برد. یک گروه این‌کاره و فعال پشت چنین برنامه‌ای نشستن که هرکس مسئولیت بخشی از فعالیت رو به عهده داره و باعث می‌شه با پخشی منظم کیفیت ثابت و حتی رو به رشدی داشته باشن. پادکست دربارۀ مکان‌هاییه که قبلاً در ایران -خصوصاً تهران- وجود داشتن و الآن نیستن. هربار با ارتباط گرفتن با آدم‌هایی که اونارو به یاد می‌آرن و بررسی شواهد و مدارک تلاش می‌کنن سندی بر وجود داشتن اون‌جا در زمانی که گذشته به‌جا بذارن. در منبع‌محوری نیاز به تلاش بیش‌تر دارن و مصاحبۀ خالی کافی نیست.

۲۰. رپاپ
الف) ★★
ب) ★★★★
پ) ★★★
ث) ★★★
ج) ★★
در این پادکست مثل بی‌پلاس ما خلاصۀ کتاب‌هارو می‌شنویم‌. ایراد اول اینه که سازنده بر مباحث مورد بحث احاطۀ خوبی نداره و بارها چیزهای ساده رو اشتباه تلفظ می‌کنه، دیگه این‌که پخش‌اش هم دارای یک برنامۀ منظم نیست و گوشه‌های تاریک متن رو برامون گره‌گشایی نمی‌کنه. اما در کل برای یک آشنایی اولیه با اثر بد نیست.

۲۱. ساگا
الف) ★★★
ب) ★
پ) ★★★★
ث) ★★★
ج) ★★★
این پادکست داستان‌های اسطوره‌ای رو برامون روایت می‌کنه. با لحن داستان‌گویی معمول جلو می‌ره که شاید برای بعضی‌ها خوش‌آیند نباشه. منبع‌محوری خوبی نداره که اصلاً قابل قبول نیست. ولی خب جز 'اسطوراخ' -که دیگه تولید نمی‌شه- رقیب خاصی براش به‌خاطر ندارم. در کل با آوردن یک گویندۀ حرفه‌ای و ذکر درست منابع خیلی می‌تونست از اینی که هست باکیفیت‌تر باشه.
@startreatments


"فهرستی از سی پادکست خوب فارسی" (بخش نخست)

معیارها:
الف. صدای خوب گوینده و کیفیت ضبط و تدوین بالا
ب. منبع‌محوری و ذکر منابع
پ. داشتن سواد داستان‌پردازی و خسته‌کننده نبودن روایت
ث. تولید و پخش منظم و گسترده در نرم‌افزارها
ج. کمینگی تعداد اشتباهات و بیشینگی صحت مطالب

۱. آلبوم
الف) ★★★★★
ب) ★
پ) ★★★★★
ث) ★★★
ج) ★★★★
این پادکست دربارۀ آلبوم‌های موسیقی غربیه. از داستان زندگی هنرمندی که اون‌ها رو ساخته و نحوهٔ ساخته شدن آلبوم و ماجرای تک‌تک‌ آهنگ‌هاش می‌گه. دو بخش دیگه دارن، یکی‌اش به نام 'ویژبوم' آلبوم‌های خوب منتشر شده در سال‌ اخیر میلادی رو بررسی می‌کنه و دیگری به نام 'سانگل' به‌صورت خلاصه‌تر به ماجرای ساخته شدن یک آهنگ مشهور می‌پردازه. سازنده خوش‌سلیقه‌ست و وقت زیادی روی هر قسمت می‌ذاره که باعث می‌شه چندان تعداد تولیداتش بالا نباشه، اما از لحاظ کیفیت کم‌نظیره.

۲. آرتیست
الف) ★★★
ب) ★
پ) ★★★
ث) ★★½
ج) ★★★★
پادکست آرتیست دربارۀ زندگی بازیگران هالیوودیه. این‌که از کودکی تا بزرگ‌سالی چه‌طور رشد یافتن و زندگی هنری‌شون چه‌طور جلو رفته. منبع‌محوری خاصی نداره و به‌نظر اصل‌اش بر پایۀ مصاحبه‌ها و زندگی‌نوشت‌های انگلیسیه.

۳. ابدیت و یک روز
الف) ★★★★
ب) ★★★
پ) ★★★★
ث) ★★★
ج) ★★★★★
پادکست ابدیت و یک روز دربارۀ سینماست، خصوصاً سینمای ایران. سازنده بنیان اصلی رو روی گفت‌وگو با افراد کاردرست در اون حوزه قرار داده و با ارتباطات خوبی که داره انسان‌های فرهیخته‌ای رو دعوت کرده. اطلاعات بالای سازنده باعث دوچندان شدن جذابیت گفت‌وگوهاست.

۴. اپیتومی بوکس
الف) ★★★★½
ب) ★★★★★
پ) ★★★
ث) ★
ج) ★★★★
در این پادکست کتاب‌هایی که سازنده خونده خلاصه و ارائه می‌شد. متأسفانه یکی دو ساله دیگه فعالیت نمی‌کنه اما بایگانی بسیار خوبی داره و پژوهش‌هاش برای فهم نکته‌های تاریک هر اثر قابل تقدیر بوده. آثار معرفی شده عموماً گرایشی لیبرال دارن.

۵. استرینگ کست
الف) ★★★★★
ب) ★★★
پ) ★★★
ث) ★★
ج) ★★★★½
پادکستی که در هر قسمت یک ماجرای مرتبط با علوم تجربی رو بیان می‌کنه که در یک کتاب یا مقاله تشریح شدن و پیوند اون اثر هم قرار داده می‌شه. کیفیت ضبط و نظم بسیار خوبه و سبک خاص خودش رو پیدا کرده. متأسفانه دیگه بعد ۱۲۰ قسمت منتشر نمی‌شه.

۶. بوم
الف) ★★★★
ب) ★★★
پ) ★★★
ث) ★★
ج) ★★★★
پادکستی دربارۀ فلسفه که توش اندیشۀ فیلسوفان رو به‌طور خلاصه بیان می‌کنه. اکثر قسمت‌هاش از کوتاهی محتوا رنج می‌برن اما دو قسمت اخیر که برای فصل جدیدشونه مناسب‌تر بوده. قبل این دو قسمت نیز ذکر منابع نداشتن. سواد سازنده نسبت به فلسفه قابل قبوله.

۷. بی‌پلاس (فقط بخش خلاصۀ کتاب)
الف) ★★★
ب) ★★★★
پ) ★★★
ث) ★★
ج) ★★★
شاید معروف‌ترین پادکست فارسی که دو بخش داره. یک بخش خلاصۀ کتابه که بخش پیش‌نهادی منه. اون‌جا هر کتاب رو گروهی می‌خونن و نکات جالب‌اش رو به شنوندگان می‌گن. اما بخش تاریخی اصلاً راضی‌کننده نیست‌. هم این‌که در اصل برنامۀ یوتیوبیه و تمرکزش از بخش صوتی ماجرا کم شده، هم این‌که اصلاً منبع‌محور نیست.

۸. پاراگراف
الف) ★★★★
ب) ★★★
پ) ★★★
ث) ★★★
ج) ★★★
پادکستی تاریخی که در اون عموماً به ترتیب سیر وقایع تاریخ جهان رو می‌شنویم. به‌طور کلی دیدگاه‌های تجدیدنظرطلبانه درش جایی ندارن و همون روایت‌های مشهور و کلاسیک رو می‌شنویم. مثلاً یکی از منابع رنسانس‌اش کتاب یاکوب بورکهارت بود که خب حداقل صدها کتاب در دهه‌های اخیر در نقد روی‌کردش نوشتن. در کل کیفیت ضبط و ذکر منابع قابل قبولی داره.

۹. پرچم سفید
الف) ★★★★
ب) ★★
پ) ★★★
ث) ★★★
ج) ★★★
این پادکست دربارۀ تاریخ جنگ‌هاست. از جنگ‌های جهانی اول و دوم گرفته تا جنگ هشت ساله. متأسفانه معمولاً فقط یک منبع در هر موضوع به‌کار گرفته می‌شه که در طول برنامه هم بهش ارجاع خاصی نمی‌دن. اما به‌طور کلی اشتباهات زیادی نداره.

۱۰. پرسه
الف) ★★★★★
ب) ★★★
پ) ★★★★
ث) ★★★
ج) ★★★
پادکست پرسه حاصل مطالعات سازنده در مسائل گوناگونه. از به قدرت رسیدن پوتین در روسیه تا مواد روان‌گردان. هر پرونده‌ منابع خاصی داره که عموماً کتاب‌ان و سازنده با زیبایی اونا رو پله‌پله شرح می‌ده. صداش خیلی به دل‌ام می‌شینه.

۱۱. رادیو تراژدی
الف) ★★★★★
ب) ★★★★★
پ) ★★★★
ث) ★★★½
ج) ★★★★
تراژدی یکی از باکیفیت‌ترین پادکست‌هاست که در هر پرونده به شرح زندگی یک شخص خاص یا یک روایت خاص از فردی نه‌چندان خاص می‌پردازه. منبع‌محوری بسیار خوبی دارن که باعث می‌شه هرجا حرفی بزنن بگن از کجا خوندن‌اش. کیفیت ضبط و غیره هم خوبه. قبلاً مجله‌شون رو معرفی کرده بودم.

۱۲. جسو
الف) ★★★
ب) ★
پ) ★★★
ث) ★★★
ج) ★★★
این پادکست داستان‌هایی که در پشت یا حاشیۀ یک نقاشی برجسته وجود داره رو روایت می‌کنه. متأسفانه منبع‌محور نیست و کیفیت ضبط، صدا و روایت معمولیه. اما موضوع خاص‌اش شنیدنی‌اش می‌کنه.
@startreatments



20 last posts shown.