📌گزارشی از سفر پرحاشیه ظریف به داووس
🔹️مجمع جهانی اقتصاد یک سازمان غیرانتفاعی در سوییس است که هر سال در داووس سوئیس برگزار میشود و از این جهت به اجلاس داووس معروف است. در نخستین سالهای تاسیس مجمع جهانی اقتصاد، معمولاً از رهبران اقتصادی اروپای غربی برای شرکت در این مجمع دعوت میکرد.
🔹️اگر چه بعداً رهبران سیاسی و اقتصادی و اجتماعی از سراسر جهان، به این مجمع دعوت شدند و عملاً مجمع جهانی اقتصاد واقعاً شکلی جهانی به خود گرفت.
🔹️در حال حاضر، علاوه بر ماموریتهای اولیه در حوزه اقتصاد، مواردی مانند تروریسم، منابع جهانی آب، بهداشت و سلامت نیز معمولاً در دستور کار اجلاس داووس قرار میگیرد.
🔹️از ایران نیز معمولا هر سال سیاستمدارانی در این اجلاس شرکت میکنند مانند سید محمد خاتمی رئیس جمهوری پیشین، محمد جواد ظریف وزیر خارجه وقت و شهید امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه سابق که سال گذشته در این اجلاس حضور داشت.
🔹️امسال، محمد جواد ظریف معاون راهبردی رئیسجمهوری در اجلاس داووس شرکت کرده است. وی با رئیس جمهوری فنلاند، نخستوزیر قطر، وزیر امور خارجه اسپانیا، وزیر خارجه سوئیس و نخست وزیر اقلیم کردستان عراق دیدار و گفتگو کرد و در نشست غیررسمی رهبران اقتصادی جهان پیرامون «بازگشت ژئوپولیتیک قدرت سخت» به اظهارنظر پرداخت.
🔹️در کنار این دیدارها معاون راهبردی رئیس جمهوری با فرید زکریا مصاحبهای درباره مسائل گوناگون داشت که در پی آن حواشی زیادی ایجاد شده است.
🔹️وی در بخشی از این مصاحبه در پاسخ به پرسش زکریا درباره زنان گفت: «در خیابانهای تهران حضور پیدا کنید میبینید که برخلاف قانون، برخی حجابهای خود را رعایت نکردهاند، اما دولت تصمیم گرفته تا زنان را تحت فشار قرار ندهد و رئیسجمهور پزشکیان به وعده خود عمل کرده است.»
🔹️ظریف در این مصاحبه درخصوص تضعیف جایگاه منطقهای ایران گفت: مقاومت تا زمانی که اشغالگری ادامه پیدا کند، باقی خواهد ماند.
🔹️ظریف در بخش دیگر سخنانش نیز به سعید جلیلی اشاره و در اظهاراتی کمسابقه عنوان کرد: «اگر امروز جای پزشکیان، جلیلی رئیس جمهور بود، ممکن بود یک جنگ در منطقه داشته باشید.»
🔹️صحبت پیرامون پوشش زنان و آرایش منطقه بعد از پیروزی احتمالی جلیلی در انتخابات، با موجی از واکنشها همراه شده است.
🔹️ابراهیم رضایی سخنگوی کمیسیون امنیت ملی مجلس شورای اسلامی، در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «کشاندن مباحث داخلی به پروندههای بینالمللی خطاست؛ کاری که ظریف یکبار در مواجهه با البرادعی و یکبار در مواجهه با هاله اسکندری انجام داد و این بار در داووس. راه اشتباه سابق را دوباره نیازمایید، شخص رئیس جمهور باید جلوی این خطاهای خطرناک و بزرگ را بگیرد.»
🔹️برخی مطبوعات نیز به این اظهارات واکنش نشان دادهاند، برای مثال کیهان نوشته است: «او نهتنها در گذشته بلکه در دورانهای مختلف، از زمانی که در مسئولیتهای حساس دولت قرار داشت، مسائل داخلی کشور را در قالب اظهاراتی به دستاویزی برای نقد سیاستهای داخلی و حمله به رقبا تبدیل کرده است. این رفتارهای ظریف بهویژه در زمانهایی که روابط ایران با دیگر کشورها حساس و پیچیده بوده، به بیگانگان فرصتی داده است تا از اختلافات داخلی ایران بهرهبرداری کنند.»
🔹️پرداختن به مسائل داخلی و دعواهای حزبی از سوی یک دیپلمات، حرفهای نیست. تا کنون دیدهاید وزیر خارجه انگلیس در یک نشست خارجی درخصوص اختلافات بین حزب کارگر و محافظهکار صحبت کند؟ یا مقامات آمریکایی، اختلافشان بر سر فیلترینگ تیکتاک را با غیرآمریکاییها در میان بگذارند و تلاش کنند آنها را اقناع کنند؟
🔹️رفتارهای ظریف در دوران تبلیغات انتخابات، خشم فروخورده او بود که منفجر شد. شاید او برای اتفاقات پیشین خود را محق میداند اما نباید از جلیلی در یک نشست بینالمللی اینگونه چهره جنگطلبی توصیف میکرد.
🔹️امروز در افکار عمومی جهان، جنگطلب و تندرو، نتانیاهو تعبیر میشود. بنابراین ظریف حتی اگر از جلیلی متنفر هم باشد نباید چنین اظهاراتی را به زبان میآورد چرا که ممکن است در آینده جلیلی در سمتی مهم نقشآفرینی کند که آن زمان هزینه این صحبتها نه به فرد جلیلی، بلکه به ایران باز میگردد.
🔹️در اجلاس داووس معمولا وزرای امور خارجه وقت ایران شرکت میکنند؛ حضور ظریف به جای عراقچی در این دوره، و گمانهزنی برخی رسانهها در مورد دلایل حضور وی، از دیگر حواشی این سفر است.
🔹️به گفته سخنگوی وزارت امور خارجه، جواد ظریف به عنوان معاون رئیسجمهوری و عباس عراقچی وزیر امور خارجه هر دو از سوی این مجمع برای حضور دعوت شده بودند. اما عراقچی به دلیل برنامهریزی برای حضور در نشست شورای امنیت درباره تحولات فلسطین که قرار بود دوشنبه انجام شود، به داووس سفر نکرد.
🔸🌸✨♦️✨🌸🔸🔷
🏅نشر آثار استاد رائفی پور
@SokhanraniOstadRaefipoor