جامعه شناسی در یک نگاه


Channel's geo and language: Iran, Persian
Category: Telegram


در ابن کانال با نظریه های جامعه شناسی و اندیشه جامعه شناسان معاصر ایران آشنا می شوید.

Related channels  |  Similar channels

Channel's geo and language
Iran, Persian
Category
Telegram
Statistics
Posts filter


Forward from: کانال همبستگی
٢۵٠ فیلم برتر با تحلیل کامل
@honar7modiran

تدریس مکاتب فلسفی و روانی
@anbar100

انگلیسی  بدون معلم بدون کلاس
@EverydayEnglishTalk

به وقت کتاب
@DeyrBook

حقوق برای همه
@jenab_vakill

جملات زیبا
@matn_nab20

گلچین کتابهای صوتی PDF
@ketabegoia

آرا حقوقی قضایی و نظریات مشورتی
@ARA_HOGHOOGHI_GHAZAIE

بيشتر بدانيم بهتر زندگى كنيم
@matlabravanshenasi

یافته‌های مهم روانشناسی
@Hrman11

‌کوتاه ولی بشدّت مفهومی!
@its_anak

مولانا و عاشقانه شمس (زهرا غریبیان لواسانی)
@baghesabzeshgh

تِکست های انگلیسی+ کُلی اِصطلاحات کاربُردیِ
@English_cafe8

انگلیسی را اصولی و آسون یادبگیر
@novinenglish_new

کتابخانه انجمن نویسندگان ایران
@anjomanenevisandegan_ir

پاکسازی جسم و ذهن
@Meditationfarsi369

روان درمانی ، تروما
@hamsafarbamah

دنیای پادکست
@OneThousandandOnePodcast

رمانسرای مجازی
@Salam_Roman

[گروه روان‌تحلیلی بینش]
@InsightGroup_ir

کتابهای(صوتی)پرشنگ
@parshangbook

سفر به دنیای خیال و رویا
@mehrandousti

پاسخِ سوالات حقوقی شما در کانال حقوقی ما
@mehdihemmati59

انگلیسی کاربردی با فیلم
@englishlearningvideo

مدرسه اطلاعات
@INFORMATIONINSTITUTE

تقویت انگلیسی با 326 کارتون 8دقیقه‌ای
@EnglishCartoonn2024

یادگیری لغات با اخبار انگلیسی
@english_ielts_garden

"حقوقيار" مطالب مفيد و كاربردي حقوق!
@Hoghooghyar

"رادیو نبض"، تپش‌های قلب فیلم و کتاب
@Radioo_Nabz

آرشیو ۱۵سال موسیقی بی کلام عاشقانه
@LoveSilentMelodies

روانشناسی، رشد فردی، خودشکوفایی
@zehn_va_ravan

فرمولاسیون کرم و شامپو
@chemistry99

پایش سیاسی ایران
@ir_REVIEW

اقتصاد و بازار
@AghaeBazar

ادبیات و هنر
@selmuly

ورزش در خانه
@MaryamTeam

شعر و ادب معاصر
@sheradabemoaser

دیوانِ حافظ • رباعیاتِ خیام [ صوتی ]
@GHAZALAK1

کتاب+پادکست+بیکلام+مدیتیشن
@sh0ghparvaz

اشعار ناب و کمیاب
@seda_tanha

نظریه‌های جامعه شناسی
@sociologyat1glance

((  سرزمین پیانو  ))
@pianolandhk50

برترین اجراهای (( پیانوی کلاسیک )) و ...
@pianoland123

آموزش سواد مالی و اقتصادی به زبان ساده
@ECONVIEWS

مجلۀ { داستان‌های کوتاه }
@FICTION_12

هماهنگ‌کنندۀ لیست:
@TlTANIOM


📚 کتاب "جامعه ریسک"
✍ اثر اولریش بک

▫️ اولریش بک در این کتاب به بررسی تغییرات اجتماعی و فرهنگی ناشی از ظهور خطرات و ریسک‌های جدید در دنیای مدرن می‌پردازد. در این کتاب، بک استدلال می‌کند که جوامع معاصر با نوعی از ریسک‌های جهانی مواجه هستند که ناشی از پیشرفت‌های فناوری، صنعتی شدن و جهانی‌سازی است.

◾️نکات کلیدی کتاب:

1. تعریف ریسک: بک ریسک را به عنوان یک پدیده اجتماعی تعریف می‌کند که نه تنها به خطرات طبیعی بلکه به خطرات ناشی از فعالیت‌های انسانی نیز اشاره دارد. این خطرات شامل آلودگی محیط زیست، تغییرات اقلیمی و بحران‌های اقتصادی هستند.

2. انتقال از جامعه صنعتی به جامعه ریسک: او معتقد است که جوامع مدرن دیگر فقط با مشکلات اقتصادی و اجتماعی سنتی مواجه نیستند، بلکه باید با پیامدهای ناشی از تصمیم‌گیری‌ها و فناوری‌های خود نیز دست و پنجه نرم کنند.

3. عدم قطعیت: یکی از ویژگی‌های بارز جامعه ریسک، عدم قطعیت در مورد آینده است. افراد و جوامع نمی‌توانند به راحتی پیش‌بینی کنند که چه خطراتی ممکن است بروز کند یا چگونه باید با آن‌ها مقابله کنند.

4. دموکراسی و مشارکت: بک بر اهمیت مشارکت عمومی در تصمیم‌گیری‌ها تأکید می‌کند. او معتقد است که برای مدیریت بهتر ریسک‌ها، نیاز به یک دموکراسی فعال وجود دارد که در آن مردم بتوانند در فرآیندهای تصمیم‌گیری دخالت کنند.

5. تأثیر بر هویت اجتماعی: ظهور جامعه ریسک تأثیر زیادی بر هویت فردی و جمعی دارد. افراد ممکن است احساس ناامنی بیشتری کنند و این امر می‌تواند منجر به تغییر در ارزش‌ها و رفتارهای اجتماعی شود.

6. چالش‌های جهانی: بک همچنین بر چالش‌هایی مانند فقر جهانی، نابرابری اقتصادی و بحران‌های زیست‌محیطی تأکید می‌کند که نیازمند همکاری بین‌المللی برای حل آن‌ها هستند.

▫️در نهایت، "جامعه ریسک" یک تحلیل عمیق از چالش‌هایی است که جوامع مدرن با آن مواجه‌اند و راهکارهایی برای مدیریت بهتر این چالش‌ها ارائه می‌دهد.
@sociologyat1glance


Forward from: درسنامه روش تحقیق
Video is unavailable for watching
Show in Telegram
🔹🔹 ویدیوی کارگاه «نگارش مقاله برای مجلات بین‌المللی»
@rm_dars


How To Write A Scientific Paper (1).pdf
1.3Mb
فایل ارایه کارگاه نگارش مقاله برای مجلات بین‌المللی (دکتر ادریس کاکه‌مم)

✨(به زبان انگلیسی)

@rm_dars
@sociologyat1glance


🟥 هربرت بلومر
(Herbert Blumer)

🔸بلومر از بنیان‌گذاران مکتب تعامل‌گرایی نمادین (Symbolic Interactionism)است.

🔸او بر این باور بود که رفتار اجتماعی انسان‌ها تحت تأثیر معانی و تفاسیر آن‌ها از جهان اجتماعی قرار دارد.

🔸برخی از اصول کلیدی نظریات بلومر :

1. تعامل اجتماعی: بلومر تأکید می‌کند که انسان‌ها از طریق تعاملات اجتماعی معانی را ایجاد و تغییر می‌دهند. این تعاملات شامل ارتباطات کلامی و غیرکلامی است.

2. معنا و تفسیر: او معتقد است که معانی نه تنها از طریق فرهنگ و جامعه منتقل می‌شوند، بلکه افراد نیز در فرآیند تعامل، این معانی را تفسیر و بازتعریف می‌کنند.

3. عملکرد اجتماعی: بلومر بر اهمیت عمل انسانی تأکید دارد و بیان می‌کند که رفتار انسان‌ها نه تنها تحت تأثیر عوامل ساختاری بلکه تحت تأثیر تفاسیر فردی آن‌ها نیز قرار دارد.

4. پدیده‌های اجتماعی: او به بررسی پدیده‌های اجتماعی مانند هنجارها، ارزش‌ها و نهادها پرداخته و نشان داده است که این پدیده‌ها چگونه از طریق تعاملات انسانی شکل می‌گیرند.

5. روش‌شناسی کیفی: بلومر به استفاده از روش‌های کیفی در تحقیق جامعه‌شناسی تأکید داشت، زیرا این روش‌ها امکان درک عمیق‌تری از تجربیات انسانی و معانی آن‌ها را فراهم می‌آورد.

🔸نظریات بلومر به طور کلی بر اهمیت فردیت، معنا و فرآیندهای اجتماعی تأکید دارند و به ما کمک می‌کنند تا بهتر بفهمیم چگونه افراد در یک جامعه با یکدیگر ارتباط برقرار کرده و واقعیت‌های اجتماعی را شکل می‌دهند.

@sociologyat1glance


@Ravanpooکیفیت آموزش در مدارس.pdf
850.9Kb
🔖پرسشنامه کیفیت آموزش در مدارس

@Ravanpoo
@sociologyat1glance


✳️ جورج زیمل (Georg Simmel)

🔹یکی از مهم‌ترین جامعه‌شناسان و فیلسوفان اجتماعی قرن بیستم است که تأثیر زیادی بر توسعه نظریه‌های اجتماعی و جامعه‌شناسی مدرن داشته است. او در سال 1858 در آلمان به دنیا آمد و در سال 1918 درگذشت. آثار او به بررسی روابط اجتماعی، فرهنگ، و تأثیرات مدرنیته بر زندگی اجتماعی می‌پردازد.

🔹مفاهیم کلیدی در جامعه‌شناسی زیمل:

1. شکل‌ها و محتوای روابط اجتماعی: زیمل معتقد بود که روابط اجتماعی را می‌توان به دو بخش شکل (فرم) و محتوا تقسیم کرد. او بر این باور بود که شکل روابط (مانند دوستی، دشمنی، همکاری) می‌تواند مستقل از محتوای آن‌ها مورد بررسی قرار گیرد.

2. مدرنیته: زیمل به بررسی تأثیرات مدرنیته بر زندگی اجتماعی پرداخت. او معتقد بود که زندگی شهری و صنعتی باعث تغییرات عمیق در روابط انسانی و هویت فردی می‌شود.

3. فردیت: یکی از موضوعات اصلی کارهای زیمل، مفهوم فردیت است. او به این نکته اشاره کرد که با رشد جوامع مدرن، افراد بیشتر به دنبال هویت‌های منحصر به فرد خود هستند.

4. تضادها: زیمل همچنین به تضادها و تنش‌های موجود در جوامع توجه داشت. او معتقد بود که تضادها نه تنها منفی نیستند بلکه می‌توانند منجر به ایجاد همبستگی‌های جدید شوند.

5. نقش فرهنگ: زیمل فرهنگ را عاملی کلیدی در شکل‌دهی به رفتارهای اجتماعی می‌دانست و بر اهمیت نمادها و معانی فرهنگی تأکید داشت.

6. تحلیل شبکه‌ای: او یکی از پیشگامان تحلیل شبکه‌ای روابط اجتماعی بود و بر اهمیت ساختارهای ارتباطی تأکید داشت.

🔹آثار مهم:

از جمله آثار مهم زیمل می‌توان به "فلسفه پول"، "نظریه‌ی فردیت"، "زندگی شهری" و "تضاد" اشاره کرد که هر یک از آن‌ها تأثیر عمیقی بر جامعه‌شناسی معاصر گذاشته‌اند.

🔹زیمل با رویکرد خاص خود توانست ابعاد جدیدی از تحلیل‌های اجتماعی را معرفی کند که هنوز هم مورد توجه پژوهشگران قرار دارد.
📍https://t.me/sociologyat1glance

📍https://t.me/chatgpt_jwgpt3_fa


✳️ راز موفقیت در پژوهشگری در جامعه علمی، نوشتن مقالات با کیفیت بالا است. در سال‌های اخیر، تعداد مقالات و کتاب‌ها به یکی از معیارهای ارزیابی نویسندگان تبدیل شده است، اما اکنون کیفیت بر کمیت ترجیح داده می‌شود. بنابراین، پژوهشگران باید به جای تمرکز بر تعداد مقالات، بر نوشتن مقالات با کیفیت تمرکز کنند. مقاله خوب باید ویژگی‌های خاصی داشته باشد و نویسندگان باید انتظارات خود را متناسب با مهارت‌های نوشتاری خود تنظیم کنند.

یکی از نکات کلیدی در نوشتن مقاله، پرهیز از کپی‌پیست کردن مطالب است. سرقت علمی نه تنها غیر اخلاقی است بلکه می‌تواند عواقب جدی به همراه داشته باشد. برای بهبود کیفیت نوشتن، پژوهشگران باید سبک نگارش خاص خود را شناسایی کنند و بر اساس آن پیش بروند. این سبک با تمرین و کسب مهارت‌های نگارشی به دست می‌آید.

برای نوشتن مقالات دانشگاهی، سه رویکرد اصلی وجود دارد:

1. بازنویسی: این مهارت به معنای نوشتن مجدد مطالب به زبان خود است. پژوهشگران باید ایده‌های اصلی را از مقالات دیگر بگیرند و با ادبیات خود آنها را بازنویسی کنند. این تمرین باید به طور مکرر انجام شود.

2. ترکیب: در این مرحله، پژوهشگران باید بتوانند چند مقاله را در کنار هم قرار دهند و یک متن جدید ایجاد کنند. این مهارت به آنها کمک می‌کند تا ادبیات پژوهش خود را به طور جامع‌تری بنویسند.

3. بسط مفاهیم: در این مرحله، پژوهشگران باید قادر باشند مفاهیم جدیدی را توسعه دهند و به آنها عمق بیشتری ببخشند. این کار نیاز به تسلط بر موضوع و مطالعه عمیق دارد.

در نهایت، تایپ کردن یا ترجمه کردن به تنهایی کار پژوهشی محسوب نمی‌شود و ارزش اصلی در نوشتن و سبک کار پژوهشگران نهفته است. لذا، تمرکز بر سه مهارت اصلی بازنویسی، ترکیب و بسط مفاهیم برای ارتقاء کیفیت مقالات و پایان‌نامه‌ها ضروری است.
@sociologyat1glance


🔹🔹 کارگاه «نگارش مقاله برای مجلات بین‌المللی»

مدیر کارگاه: دکتر حمزه خواستار، عضو هیئت علمی دانشگاه خوارزمی

ارائه دهنده: دکتر ادریس کاکه‌مم، عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی قزوین و پژوهشگر پُراستناد دو درصد برتر جهان در سال ۲۰۲۴

زمان برگزاری: دوشنبه ۲۶ آذرماه ۱۴۰۳ ساعت ۱۳ الی ۱۵

نحوه برگزاری به صورت آنلاین از طریق آدوبی کانکت. لینک شرکت در کارگاه:
https://vc.khu.ac.ir/rme/

به مناسبت هفته پژوهش و فناوری کارگاه رایگان است و شرکت در آن برای عموم آزاد است.

@rm_dars
@sociologyat1glance


📚 معرفی کتاب:

📙70) نوروز نو

✍ دکتر نعمت الله فاضلی

✅ نوروز ۱۴۰۲ اتفاقی شگفت رخ داد. کتاب کوچک "نوروزنوشت" در مدت کوتاه پانزده روز، از نیمه اسفند تا شب عید، سه هزار نسخه فروش رفت. این رخداد در بازار کتاب به ویژه کتاب‌های علوم اجتماعی بسیار شگفت‌انگیز و نادر بود. بعد از آن بر آن شدم نوشتن و شناخت و تحلیل جشن نوروز در ایران امروز را ادامه دهم و مباحث کتاب را تکمیل کنم و توسعه دهم. حاصلش شد کتابی جدید که نامش را "نوروز نو" گذاشتم. حجمش دو برابر "نوروزنوشت" شد و کیفیتش نیز چند برابر ارتقا یافت.

✅ اوایل دی ماه "نوروز نو" به بازار می‌آید. هدیه نوروزی است و می‌توانید آن را به دوستان و بستگان و عزیزان‌تان تقدیم کنید. کوشیده‌ام آگاهی نو و همه‌جانبه‌ای از این بزرگ‌ترین و فراگیرترین آیین شادی‌بخش و حیات‌بخش و رهایی‌بخش ایرانی ارایه کنم.  امیدوارم توانسته باشم کام ذهن و دل‌تان را با "نوروز نو" شیرین کنم و یادگاری ماندگار را تقدیم‌تان نمایم.

لینک پیش‌خرید با 15 درصد تخفیف:

🛒 https://hamrokh.com/kala/nowruz-e-no/

@sociologyat1glance


✳️ سه مهارت اصلی و مهم در نوشتن مقاله و پایان نامه

📍https://t.me/sociologyat1glance

📍https://t.me/rm_dars


🎵 فایل صوتی سخنرانی دکتر نعمت الله فاضلی با عنوان

🔶دنیا چه نیازی به انسان شناسان دارد؟

🔹25 مهر 1403، همایش معرفی علوم انسانی، دانشکده ادبیات دانشگاه تهران

🔹حجم فایل:10.9MB، زمان: 47 دقیقه

✅ انسان ها برای زندگی بیش از هر چیز به معنا نیاز دارند.

✅ انسان شناسی علم را با ارزش ها ادغام می‌کند و به این می پردازد که چگونه می توان در چارچوب تاریخ و فرهنگ و ارزش های انسانی، معنای زندگی را خلق کرد.

✅ ایرانی ها بطور تاریخی به همین معنا انسان ششناسی را دنبال کرده اند.


Forward from: دکتر نعمت الله فاضلی
📝 تلنگر شصتم

🔻نعمت االله فاضلی، 1 شهریور 1403

✅ نیل لوی فصل آخر کتاب کم نظیرش "باورهای بد: چرا این باورها به سراغ افراد خوب می آید؟" (۱۴۰۲) به " تلنگر درست" اختصاص می دهد و اهمیت تلنگر در زندگی آدمی را بیان می کند.

🔻لوی نشان می دهد تلنگر راهی است برای "معماری انتخاب ها" ی ما که در محیط و بستری که هستیم انتخاب های بهتری انجام دهیم. تلنگر ما را کنترل نمی کند و خردورزی ما را هم نادیده نمی گیرد. "تلنگر خوردن" می تواند عامدانه یا غیرعمدی باشد.

✅ شصت سالگی تلنگر است. ما عامدانه شصت ساله نمی شویم اما وقتی شدیم می توانیم تلنگرش را "بخوریم".

✅ شصت ساله شدم و شصت سال از زندگی ام کم شد و یک سال به آن اضافه! نمی دانم خبر خوبی است یا بد!

🔻تحقیقات می گویند از شصت سالگی تغییرات مهمی در بدن رخ می دهد. توان متابولیسم آدم کم می شود و با سرعت بیشتری به سوی پیری می رویم هر چند هنوز پیر نشده ایم.

🔻 شصت سالگی تلنگری است که از خواب ها بیدار شویم و فرصت باقی مانده را دریابیم. پرسش فرارویم اینست که باقی مانده راه را چگونه باید رفت که موجب خیری همگانی و در عین حال شادی پایدار و رضایت درونی ام شود؟

✅ اریک اریکسون در نظریه هویتش مراحل هفتگانه زندگی را مطرح کرد. می گوید از شصت سالگی وارد مرحله ای می شویم که دغدغه وجودی اصلی آدم این است که برای دیگران و جامعه چه خیر و برکتی داشته است؟

🔻می دانم دست و پا زیاد زده ام که منشا اثر و خیر و برکتی باشم اما ناکامی یا کامیابی ام را دیگران داوری می کنند. کارنامه آدمی هم تا دفتر زندگی بسته نشده ارزیابی نمی شود!

🔻تنها کاری که از دستم برآمدنی است همین نوشتن است. پس می کوشم بقیه راه را مثل گذشته با نوشتن معلمی کنم. شاید روزی و جایی منشا خیر و برکت هم شد.

✅سالروز تولد تلنگری است برای بهزیستی، بهروزی و بهبودی حال خودمان و جهان، اگر این تلنگر را عامدانه بخوریم!


🎵فایل صوتی سخنرانی دکتر نعمت الله فاضلی در نشست آنلاین

🔶 کارنامه دکتر عباس منظرپور🔶

🔹 ۲۴ فروردین ۱۴۰۳، خانه گفتار کلاب هاوس

🔹حجم فایل: 18.7MB، زمان: 80 دقیقه

✅ کتاب در کوچه و خیابان روایتی پدیدارشناسانه و از درون به تحول فرهنگی تهران و تجربه تجدد ایران است وسهم مهمی در تهران پژوهی دارد.

🔻این کتاب روایت زندگی عامه مردم و گروه های فرودست است که به زبان کوچه و بازار و با سبک خاطره نویسی و گپ زدن نوشته شده است.

🔻نویسنده چند تیپ اجتماعی شامل لات ها، نوکیسه ها و بی سواد ها را شناسایی کرده و توضیح داده است.

✅ آشفتگی ظاهر کتاب به دلیل آشفتگی و آشوب و تغییر سریع شهر تهران و مردم است.


Forward from: دکتر نعمت الله فاضلی
📝 کتاب با ما چه می کند؟

🔻نعمت الله فاضلی، ۷ اردیبهشت ۱۴۰۳

✅ دوستم دکتر رضا صادقی نژاد که کتابخوان و کتابدوستی حرفه ای است دعوت کردند در شرکت لبنیاتی چوپان درباره کتاب برای همکارانشان سخنرانی کنم. پذیرفتم و گفتم موضوع سخنرانی ایم اینست که "کتاب با ما چه می کند؟"

🔻گفتم در کتابم "الفبای زندگی؛ خواندن و نوشتن به مثابه زیستن"(۱۴۰۳) یکی از مساله هایی که کاویده ایم همین پرسش است. معتقدم تجربه های خواندن و خوانندگان از گمشده های زمانه ماست.

🔻گفتم می خواهم در این سخنرانی ام از گمشده هایی صحبت کنم که نه تنها گمشده اند بل گمشدگی شان هم فراموش شده است.

✅ می دانیم که گمشده ها زیادند و برخی شان خوشبخت اند، چه، لااقل فراموش نشده و نمی شوند و ما در پی شان هستیم. مثل چی؟ مثل شادی. یا حتی پول! یا حتی اشیا گمشده مان. یا عشق و محبت!

🔻اما گمشده هایی هم هستند که کسی در پی شان نیست. مثل چی؟ مثل خواننده های کتاب ها و تجربه های خواندن آنها.

🔻می دانیم و بدیهی است که نویسندگان برای خوانندگان می نویسند و بدبخت نویسنده ای که خواننده ندارد. و می دانیم که رولان بارت از "مرگ مولف" نوشت. بارت گفت معنای واقعی متن چیزی نیست که مولف منظور دارد بل همانی است که در خوانش و ذهن خواننده شکل می گیرد.

✅ هوارد بکر، جامعه شناس کلاسیک در اثر ماندگارش "جهان های هنر" نشان داد نویسنده و هنرمند تنها حلقه ای از زنجیره سازنده آثار و هنرها هستند و چاپخانه ها، ناشران، کتابفروش ها، ویراستاران، مطبوعات، رسانه ها، منتقدان، و خوانندگان و مخاطبان حلقه های دیگر زنجیره آفرینش های هنری و ادبی و فکری را تشکیل می دهند.

🔻نمی خواهم وارد بحث های نظری شوم و مثلا نظریه دریافت یا نظریه های جامعه شناختی هنر و معرفت را پیش بکشم. همین قدر کفایت می کند که بدانیم و اذعان کنیم که خوانندگان کتاب ها نقش و سهم مهمی در دنیای هنر، کتاب و فکر دارند.

🔻اما با وجود این، در بحث کتاب و گفت و شنودهای جمعی درباره کتاب معمولا نویسنده ها و خالقان کتاب عموما به چشم می آیند. در مرتبه بعد هم ناشران و کمی هم کتابفروشان. جای خوانندگان و تجربه های خواندن آنها در گفتمان عمومی کتاب خالی است.

✅ بگذارید روشن تر و انضمامی تر بگویم. تاکنون نشنیده ایم که کسی یا کسانی در مقام "خواننده بزرگ " صاحب شهرت و منزلتی باشد. شما اطلاعی دارید؟ در حالی که نویسنده بودن فی نفسه مقام و منزلتی دارد. چرا خواننده بودن منزلت ندارد؟

🔻خواننده ها را گویی به مصرف کننده کتاب تقلیل داده ایم. در حالی که خواننده مصرف کننده نیست و عمل خواندن کنش خلاقه و مولد است و سهم مهمی در فرهنگ و دنیای کتاب دارد.

🔻تجربه های خوانندگان بر خلاف تجربه های نویسندگان ناشناخته مانده است. خوانتدگان از خواندن کتاب ها تجربه های سازنده و گاه شگفت انگیزی دارند.

✅ احمد اخوت در تازه ترین کتابش "خود نوشتن"(۱۴۰۳)   می نویسد پرستاری توانست بخاطر خواندن کتاب های آگاتا کریسی کسی را که سم خورده بود نجات دهد.

🔻جان کاک هم در کتاب "جان های بیمار، ذهن های سر حال"(۱۴۰۱) که درباره زندگی ویلیام جیمز است می نویسد جیمز در جوانی قصد خودکشی داشت، اما با خواندن کتاب " جستارهای انتقادی عمومی" شارل رنوویه، فیلسوف فرانسوی، از خودکشی منصرف شد.

✅ میلیون ها مورد از این تجربه ها هست. اما این تجربه ها ناشناخته و ناگفته مانده اند. کتاب ها نقش مهمی در توسعه اجتماعی و توسعه فردی ما داشته و دارند. اما این نقش اغلب به صورت کلی و نظری بیان می شود و تجربه های خواندن و خوانندگان پنهان مانده و می مانند.

🔻نمی خواهم بگویم تاثیرات خواندن همیشه و برای همه نجاتبخش بوده است. برخی هم با خواندن کتابی به بیراهه کشیده شده اند. اما هم تجربه نجات یافتگان هم بیراهه رفتگان بندرت گفته و شنیده می شود.

🔻پیامد این گمشدگی و پنهان بودگی، "شوق خواندن " را می کاهد و چه بسا کاسته باشد. کامیابی های ریز و درشت کتاب خوان ها که حاصل خواندن است، انگیزه بخش و شوق آفرین است.

🔻حال که شبکه های اجتماعی امکان بیان هر چیزی را فراهم ساخته، می شود فضاهایی هم برای تجربه های خوانندگان ایجاد کرد. ما نیاز داریم که بدانیم کتاب با ما چه می کند؟

✅ دقت کنید منظورم این نیست که سهم کتاب در تکوین و توسعه فرهنگ و تمدن ناگفته و ناشنیده مانده است. خیر. ده ها کتاب ارزشمند در این زمینه هست.  منظورم تجربه های خوانندگان است. خوانندگان هم مثل نویسندگان کار ارزشمند و سازنده ای انجام می دهند. تجربه های خواندن هم مثل تجربه های نوشتن سختی ها و زیبایی هایی دارند.

🔻به خبرنگار خبرگزاری کتاب پیشنهاد دادم فقط با نویسندگان درباره کتاب های شان صحبت نکنید. سراغ خوانندگان بروید و از آنها بخواهید تجربه های خواندن های شان را روایت کنند.


Forward from: دکتر نعمت الله فاضلی
📚معرفی کتاب:

🔶 65) نوروزنوشت؛ نگاهی اندیشه‌ورزانه به نوروز امروز

🔻نوشته دکتر نعمت الله فاضلی

🔹 انتشارات همرخ، اسفند 1402

✅ نوروزنوشت، یادداشت‌های نوروزی دکتر نعمت‌الله فاضلی، انسان‌شناس و جامعه‌شناس ایرانی است. این جستارهای کوتاه و جذاب، روایتی اندیشه‌ورزانه از نوروز در ایران معاصر هستند و نوروزی را روایت می‌کنند که عمیقا با مفاهیم فردی و اجتماعی همچون آزادی، برابری، زیبایی، توسعه، فرهنگ و حوزه عمومی گره خورده‌اند. دکتر فاضلی در این کتاب، به نوروز از زاویه‌ی کاملا بدیعی نگاه کرده است و جنبه‌های مختلف آن را از نقطه نظر مطالعات فرهنگی آشکار کرده است. نویسنده در این کتاب به بدن‌مندی، زیبایی‌شناسی، آگاهی‌بخشی، پویایی، و … نوروز پرداخته و نسبت این جشن ملی را نه تنها با فرهنگ و تاریخ ایران، بلکه با جامعه امروز و فردا نیز بحث کرده است.

سفارش با تخفیف ویژه:

📞 09103303882

🛒 https://hamrokh.com/kala/nowruz-nevesht/


Forward from: دکتر نعمت الله فاضلی
📝شاعران انسان شناس

🔻نعمت الله فاضلی، ۲۴ دی ۱۴۰۲

✅ در کتاب "اندیشیدن با هنر" فصلی را به فقر زیبایی شناختی علوم اجتماعی در ایران اختصاص داده ام و از شکاف عمیق علوم اجتماعی ایرانی و زیبایی شناسی صحبت کرده ام.

🔻 کتاب "زبان، فرهنگ و جامعه" نوشته کریستین جوردن و کوین تیوت را که نشر فرهامه تازه روانه بازار کرده خواندم. فصل "ارتقای شعرشناسی قومی: مکتب دقیق انسان شناسی" اش را خواندم. متحیر و در عین خوشحال شدم. 

🔻در این فصل " تلاقی شعر و انسان
شناسی" را نشان می دهد. پاول فریدریش مولف این فصل است. می نویسد از دهه ۱۹۵۰ شعرشناسی قومی اهمیت چشمگیری در انسان شناسی پیدا کرد و به تدریج گسترش یافت تا امروز.

🔻نکته جالب فهرست طولانی انسان شناسان شاعر در حوزه انسان شناسی زبان شناختی است. ادوارد ساپیر، گری اسنایدر، استنلی دایموند، دل هایمز، دنیس تدلاک، ناتانیل تاون، اوانس پریچارد، کارل کروبر، برایان سوان و کلاید کلاکهون، چهره های برجسته انساشناسی، شاعر بودند.

🔻و شگفت تر انجمن انسان شناسی آمریکاست که "در سال ۱۹۸۳ در نشست سالانه اش انبوهی از خوانش ها، مرورها، مقالات ژورنالی، همایش ها و مجموعه ها" را به انسان شاسان شاعر اختصاص می دهد.

🔻پاول فریدریش گزارش خواندنی از جایگاه و اهمیت شعر در انسان شناسی زبان شناختی می دهد که چگونه انسان شناسان و شاعران با هم در شناخت فرهنگ همکاری می کنند.

🔻 اگر شاعران انسان شناس و انسان شناسان شاعر در شاخه های دیگر انسان شناسی‌ را هم احصا کنیم فهرست بلندبالایی می شود و تصویر تازه ای از اهمیت و موقعیت شعر و شاعری در شناخت فرهنگ و علم انسان شناسی شکل می گیرد.

✅ در ایران هم انسان شناسان بزرگ مثل مرتضی فرهادی، سید مهدی ثریا، اصغر عسگری خانقاه و محمود روح الامینی شاعر هستند.

🔻پیوند زیبایی شناسی و انسان شناسی بسیار عمیق و محکم است. در همه علوم اجتماعی، دانشمندان کامیاب و برجسته نویسنده یا شاعرند.

✅ پیوند علوم اجتماعی با هنر را رابرت نیزلت نیز در کتاب "جامعه شناسی به مثابه فرم هنری" نشان می دهد.

🔻امیدوارم با نشر و ترجمه کتاب هایی از این نوع کم کم فقر زیبایی شناختی علوم اجتماعی جبران شود و محققان این علوم در ایران آگاه شوند و خلاقیت های هنری و ادبی شان را با علم ادغام کنند و راه و روش تازه ای در کارهای شان پیش بگیرند.


Forward from: جامعه شناسی در یک نگاه
💠نظریه_زمینه_بنیاد:

نظریه_زمینه_بنیاد یا زمینه ای که گاهی به آن نظریه مبنایی نیزگفته شده است بر عکس آنچه از عنوانش بر می آید یک نظریه یا یک نحله نیست ، بلکه یک روش پژوهشی نظام مند در علوم اجتماعی و حتی سایر حوزه ها جهت کشف و تدوین نظریه یا فرضیه از طریق داده هایی است که از میدان طبیعی به دست می آیند. بنا بر این هدف از این روش ، تدارک رویه های مفصل و با جزئیات کامل ، دقیق و نظام مند برای جمع آوری و تحلیلی مداوم داده ها از میدان طبیعی در زمان وقوع و نظریه پردازی با استفاده از روش مقایسه پیوسته است.
نظریه_زمینه_بنیاد یک روش پژوهشی است که تقریبا متضاد با پژوهش های قیاسی فرضیه آزما عمل می کند و کار خود را با فرضیه و چهار چوب نظری از پیش تعیین شده شروع نمی کند ، بلکه در اولین گام سراغ جمع آوری داده ها می رود و از طریق فرایند پیوسته تحلیل مقایسه ای در رابطه با یک رخداد ، موقعیت یا پدیده های معین فرضیه یا نظریه سازی میکند و نه فرضیه یا نظریه آزمایی ، اما وقتی در مرحله کد گذاری گزینشی مفهوم ها و رابطه آنها با هم مشخص شوند ، به نوعی مورد آزمون قرار می گیرند تا نظریه به دست آید و بعد آن نیز با توجه به ادبیات بررسی شوند.
نظریه_زمینه_بنیاد بیشتر مبتنی بر نحله کنش متقابل نمادین و سه اصل اساسی مورد نظر بلومر ( 1969) است :

🔸مردم به سایر مردمان و چیز ها کنش و واکنش می کنند و این کنش و واکنش به معنی مورد نظر آن مردمان و چیزها برایشان بستگی دارد.
🔸این معنی ها از ارتباط بین افراد حاصل می شود.
🔸این معنی ها از طریق یک فرایند تفسیری افراد در گیر تعدیل پذیرفته و محقق می شوند.

فرآیند_پژوهش_زمینه_بنیاد:
🔸شناسایی حوزه های جوهری و طرح مساله در خصوص رخداد(های)مورد نظر.
🔸جمع آوری و تحلیل همزمان داده ها.
🔸مقایسه پیوسته ی داده ها.
🔸کد گذاری:
▫️کد گذاری باز
▫️کد گذاری نظری
▫️کد گذاری گزینشی
🔸حساسیت نظری.
🔸یاداشت نویسی نظری.
🔸دسته بندی و پالایش یاداشت های نظری از طریق نمونه گیری نظری.
🔸اشباع نظری و نیل به مقوله (ها)ی کانونی جهت نظریه پردازی.
🔸مرور ادبیات پژوهش و نگارش نظریه.

📘کتاب: کیفی_پژوهی
👤نویسنده: خلیل_میرزایی

@KhalilMirzaei

https://t.me/joinchat/AAAAAEJLNLu9Gs-xukoTpA


Forward from: دکتر نعمت الله فاضلی
@Drnematallahfazeli

📝 کتاب ها و سنگ ها

🔻نعمت الله فاضلی، 25 آبان 1402

✅ چهارشنبه ۲۴ آبان (۱۴۰۲) به موسسه دارالاکرام الغدیر، موسسه خیریه کمک به کودکان بازمانده از تحصیل، در کرج رفتم تا درباره کتاب سخنرانی کنم.

🔻الغدیر راننده ای را دنبالم فرستاد. آقای جواهری مردی بالابلند، خوش سخن، فرهیخته و ۵۴ ساله. شغلش لبنیاتی، ساکن خیابان شریعتی تهران و تحصیلاتش کلاس یازدهم بود. از آن انسان های گشوده، امیدوار، طبیعت دوست، یادگیرنده، خلاق، منضبط، سخت کوش و مودب که سرشار از انرژی اند.

🔻از همان لحظه ورود به ماشین دوست شدیم. داستان زندگی اش را گفت. گفت چهار ماه پیش در یک مهمانی به طور اتفاقی با کتابی با عنوان " گوهرشناسی" آشنا شدم. گفت کتاب را برداشتم و ورق زدم و خواندم. گوهرشناسی، سنگ ها و ویژگی ها و زیبایی ها و خواص شان را معرفی می کرد. گوهرشناسی مرا به دنیای ناشناخته و شگفت انگیز سنگ ها پرتاب کرد.

🔻گفت کتاب گوهرشناسی زندگی ام را تغییر داد و مرا عاشق کرد، عاشق سنگ ها و دنیای شگفت طبیعت. از آن لحظه به بعد نگاهم به جهان تغییر کرد و هر روز بیشتر و بیشتر به سنگ ها علاقه مند شدم.

✅ آقای جواهری مغازه لبنیاتی دارند. گفت سال ۹۴ روزی خودم را در آیینه نگاه کردم و از هیکل ۱۱۷ کیلویی خودم بدم آمد و تصمیم گرفتم کوهنوردی کنم و وزنم را بکاهم.همین کار را هم کردم. طی دو سال وزنم سالم شد. اما به کوهنوردی هم عادت کردم و حالا کوهنورد حرفه ای هستم و به قله های زیادی رفته و به قول خودش در دامن قله ها نشسته ام.

🔻گفت فردای آن مهمانی گوهرشناسانه به کوه رفتم. حالا در کوه به هر سنگ که چشمم می افتاد خیره و مبهوت شان می شدم. کم کم وارد دنیای سنگ شناسان و سنگ دوستان شدم. از طریق اینستاگرام توانستم سنگ دوستان حرفه ای را بشناسم و با آنها دوست شوم و دانش سنگ شناسی ام را گسترش دهم.

🔻جواهری همین طور که صحبت می کرد قطعات زیبای سنگ را نشانم می داد و ویژگی های آنها را می گفت. گفت گنجینه ی بزرگی از سنگ های قیمتی و نیمه قیمتی عقیق و فیروزه و جاسپر جمع آوری کرده ام. گونه ها و اسامی سنگ ها را بیان کرد و قصه های شنیدنی از تجربه های سنگ بازی اش گفت. گفت قرار است با دخترم برویم کتابخانه ملی و فهرستی از کتاب های سنگ شناسی تهیه کنیم. می خواهم کتاب های سنگ شناسی را بخوانم. جواهری حالا متخصص سنگ تراشی هم شده و قرار است به زودی همراه دخترش کارگاه های سنگ تراشی و سنگ شناسی برگزار کنند.

✅ من که عازم ارایه سخنرانی درباره کتاب بودم غرق در تجربه های جواهری و تاثیر کتاب در زندگی آدم ها شدم. همان روز یک مهندس که مخاطب کانال تلگرامی ام هست پیام قدرشناسانه ای داده بود و از این که از طریق کانالم با کتاب شازده حمام آشنا شده و آن را خوانده تشکر کرده بود. نوشته بود خواندن شازده حمام تاثیری عمیق بر زندگی اش گذاشتهاست.

🔻برای جواهری گفتم من هم تازگی ها کتاب"زندگی رازآمیز درختان" اثر پتر وول لبن را خواندم که عمیقا نگاهم به درختان و طبیعت را تغییر داد. وولبن دانشمند علم جنگل و درخت شناس مشهور است و نشان می دهد درختان از شکسته شدن شاخه های شان درد می کشند، ناله می کنند و احساس دارند. درختان برابری خواه هستتد و روحیه مراقبتی عمیق دارند. جواهری هم از تجربه هایش از شعور درختان و طبیعت داستان های شگفتی گفت.

✅ به عظیمیه کرج و مهرادمال رسیدیم. طبقه پنجم جنب کتابفروشی چشمه محل سخنرانی ام بود. سخنرانی ام را به تجربه هایم از کتاب بازی و کتاب بازان و قدرت کتاب ها اختصاص دادم. بعد از سخنرانی یکی از حضار گفت من پزشک هستم و متولد ۲۴ آبان. تقارن تولدم با روز ملی کتاب روی شخصیتم اثر گذاشته و مرا کتابخوان کرده است.

🔻بعد از سخنرانی به کتاب فروشی چشمه رفتم. سال هاست عهده کرده ام به هر کتابفروشی بروم، حتما کتابی بخرم. این حالا عادتم شده است. کتاب "دوران همدلی؛ درس های طبیعت برای جامعه ای مهربان تر" اثر شگفت انگیز زیست شناس مشهور فرانس دوال را خریدم. کتاب "در ستایش عقل؛ چرا دموکراسی وامدار عقلانیت است" اثر مایکل لینچ را هم خریدم.

🔻حالا با دست پر به خانه برمی گردم. وقتی با یک بغل کتاب به خانه می آیم حال خوبی دارم و شوق خواندن آنها و همنشینی شان مرا سرشار از انرژی تازه می کند.

✅ دیروز هم کتاب "یادداشت های یک کتاب باز" اثر خواندنی احمد راسخی لنگرودی که تازه هم چاپ شده به دستم رسید. اگر می خواهید قدرت کتاب و سرنوشت ساز بودنش را بدانید حتما "یادداشت های یک کتاب باز" را بخوانید.

🔻شما هم تجربه های تان از خواندن کتاب ها را بنویسید. به جواهری گفتم تجربه هایش را بنویسد و مطمین باشد کتابی پر خواننده و اثرگذار می شود. پذیرفت و قرار شد شروع کند.


Forward from: جامعه شناسی در یک نگاه
✅ نظریه عدالت جان راولز؛ نقدی بر مکتب فایده‏ گرایی

✍  سحر گرمابدشتی

🔹جان راولز ضمن وارد آوردن انتقادهای جدی بر اخلاق فایده‏ گرایانه بنتام و میل، سعی دارد جنبه اجتماعی اخلاق وظیفه‏ گرایانه کانت را از نو زنده کند و نظریه بدیلی به جای نگرش فایده‏ گرایانه که مدتها بر سنت لیبرالی حاکم بوده عرضه کند. راولز با احیای فلسفه کانت، دیدگاه‌های جرمی بنتام و استوارت میل در خصوص ضرورت تدارک‏ بیشترین شادی برای بیشترین افراد را مورد چالش جدی قرار می‏دهد.

🔹 از نظر فایده‏ گرایان، انسان‌ها همیشه می‏ کوشند تا لذت خویش را به حداکثر و رنج‏ خود را به حداقل برسانند و از نظر اخلاقی، کاری را صحیح می‏دانند که در مجموع‏ خوشی و بهزیستی افراد را به حداکثر  و رنج آنها را به حداقل برساند. عدالت موردنظر آنها عنایتی به مفهوم «حق» ندارد و بر مدار و محور «خیر» می‏چرخد. عدالت فایده‏ گرایی‏ صرفا مکانیسمی به‌شمار می‏آید تا زیاده‏ طلبی و لذت‏جویی افراد را کنترل نموده و در سطح اجتماعی، نابرابری‌ها را تعدیل و نظام توزیع خیرات را تصحیح نماید. 

🔹لیبرال‌های فایده‏ گرا، خطاهای ناشی از نابرابری‌ها را که در نتیجه اصالت سود پدیدار می‏شود، به ستم‏های توتالیتر که به زور می‏خواهد آدمیان را به بهشت برین‌‌ رهنمون شود، ترجیح می‏دهند. اما راولز مشابه  کانت این تفسیر را نمی‏ پذیرد و معتقد است‏ که انسان فی‌نفسه غایت است نه وسیله‏ ای برای تحقق اهداف دیگران.

🔹 به اعتقاد راولز هر فردی دارای حریمی است که حتی رفاه عمومی جامعه هم نمی‏تواند آن را نقض کند. مهم‏ترین ویژگی تکان‏ دهنده مکتب فایده‏ گرایی که راولز را وادار به طرح اندیشه «عدالت‏ به مثابه انصاف»می‏کند، اینست که برای فایده‏ گرایان اهمیتی ندارد که مجموعه رضایت‏ چگونه میان افراد توزیع می‏شود و ساختارها به‌طور مستقیم مسئول توزیع عادلانه‏ نیستند.

🔹فایده‏ گرایان برای جامعه، هویت واحدی قائل شده‏ اند و این اصل را که فرد در بالا بردن میزان کامیابی های خویش کار خردمندانه‏ ای می‏کند، به سطح جامعه توسعه داده‏ اند. ولی در نظر راولز جامعه چیزی جز سازمانی برای منافع متقابل نیست و اصول انتخاب اجتماعی تابع توافق اولیه‏ ای است که میان اشخاص متمایز و دارای اهداف مجزا برقرار شده است. به عقیده او تنوع و استقلال افراد خیلی مهم است، لذا ادغام فرد و منافع و خواسته‏ های او در یک کل روا نیست. 

🔹عمده‏ ترین اشکال راولز به فایده‏ گرایی این است که این نگرش تمایز بین اشخاص‏ را به اندازه کافی جدی نمی‏گیرد و خواست‌های همه افراد را در نظام واحدی ادغام می‏کند و به فرو بردن فرد در جامعه به عنوان یک کل گرایش دارد. یعنی ایده تقدم حق بر خیر نزد راولز نسبت ‏به عنصر فردیت که ستون لیبرالیسم است، از ایده فایده‏ گرایی وفادارتر است.

https://t.me/sociologyat1glance

20 last posts shown.