💢
فیلترینگ؛ جراحیِ مغز با آچار✍🏻علی شاکر|پژوهشگر ارتباطات و هوش مصنوعی
🔹هر وقت یک مکانیک با آچار چرخ توانست جراحی مغز انجام دهد، فیلترینگ کنونی اینترنت نیز میتواند به وضعیت کنونی خود ادامه دهد. حامیان وضعیت فیلترینگ موجود، از خطرهای محتوای غیراخلاقی برای کودکان میگویند. همچنین بحث امنیت مطرح میشود.
🔸حاکمیتها میتوانند همینقدر دغدغهمند و خوشنیت باشند، ولی راهحلهایی برای وضعیت موجود ارائه کنند که در عمل باعث از دست رفتن سرمایههای اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی است.
🔹از منظر ترمودینامیک، جامعه یک سیستم پیچیده و پویاست که هر عنصری بر دیگری تأثیر میگذارد. به شکلی استعاری وضعیت حیات در جامعه به عنوان یک موجود زنده، شبیه حرکت مداوم پیکسلها روی صفحهی نمایش تلفن همراه است. دریافت اطلاعات به کمک روشن و خاموش شدن الگوهایی از پیکسلهای روی صفحه صورت میگیرد و ما میتوانیم تغییرات و تفاوت چیزها را از هم تشخیص دهیم.
🔸تصویر این صفحهی نمایش مدام تغییر میکند و مشکل اینجاست که این تغییر تدریجی است. کافی است عکسهای تولد خود را کنار هم تدوین کنیم تا متوجه این تغییر مداوم در بدن خودمان شویم. برخی ما در این وضعیت شبیه گربهای عمل میکنیم که میخواهد موش روی صفحه نمایش را شکار کند. برخی از تصمیمگیرندگان نیز میخواهند تصویر منظم از جامعهی خود را حفظ کنند و نگه دارند. چنین چیزی ناممکن است نه از این نظر که رسیدن به نظم کار سختی است از این لحاظ که ما پیوسته در وضعیت بینظمی-تعادل هستیم و تعادل از دل بینظمی و بینظمی از دل تعادل بیرون میآید.
🔹اینجاست که باید گفت آنتروپی سیستم مدام بیشتر و بیشتر میشود، ولی در همین حال نیز شاهد نظم-بینظمیهای بینهایتی هستیم که به نگاه تمرکزگرا و ایستای انسان میخندد؛ چون ما به عنوان یک گونه و بخشی از طبیعت نمیتوانیم سیستم را از تغییرات مداوم باز داریم. هر زمان هم سعی کردیم این نظم را دستکاری کنیم، سیستم به طور سختتری جامعه را به سمت تعادل سوق داده است. در واقع سوژهها و اُبژهها در جامعه مدام در حال تعامل و اندرکنشهای بینهایتی با هم هستند که هم باعث بینظمی میشود و هم نظمهای نوینی را شکل میدهد.
🔸فناوری یک عنصر آنتروپیک در جامعه است. چون میتواند سطح بهرهوری انرژی را افزایش دهد و با تبدیل انرژی به ماده، ادامهی حیات را ممکن میسازد. اینترنت نیز از این قاعده مستثنی نیست. بنابراین نمیتوان انتظار داشت که شبکههای روابط واقعی با شکلگیری شبکههای مجازی آنتروپیک یا بینظم نشود. این بینظمی قاعدهی حیات است. ولی اگر آن را نپذیریم و بر فرض بخواهیم با بهانههای مختلف جلو آن را بگیریم، نهتنها نظم جدیدی پدید نمیآورد بلکه سیستم را مجبور میکند که تمام انرژی خود را صرف بازگشت به وضعیت متعادل کند.
🔹به طبع هیچ حاکمیتی در دنیا با امنیت خود شوخی ندارد. تاریخچهی حکومتها هم نشان میدهد که ما در سرزمینهایی که نخستین تمدنهای اولیه شکل گرفتند، بخشی از آزادی خود را به کسانی دادیم که از محصولات کشاورزی که انبار کردیم محافظت کنند.
🔸چون انسانی که زندگی شکارگر-جستوجوگری خود را کنار گذاشته، حالا هر صبح نمیتواند دستش را دراز و گندم، جو و برنج دِرو کند. این محصولات در بخشهای خاصی از سال رشد میکنند پس باید آن را انبار میکردیم تا بتوانیم زنده بمانیم و مسئول محافظت و امنیت غذای ما ارتش و حکومتهای اولیه بودند.
🔹برای چند هزار سال چالشهای امنیتی علیه حکومتها کم و بیش به هم شباهت داشت. تا اینکه انسان ابزارساز پس از تحولات فکری رنسانس تصمیم میگیرد در مرکز عالم بایستد و خودخواهانه همهچیز را برای اشرف مخلوقات بخواهد و فناوری در این دوران به کمک آمد.
🔻
ادامه این یادداشت را در این لینک بخوانید.❇️کانال تحلیل شبکههای اجتماعی مجازی
📲
@socialMediaAnalysis