آبسکورا؛ علوم اجتماعی انتقادی


Channel's geo and language: Iran, Persian
Category: Other


آبسکورا: جستارهایی در علوم اجتماعی انتقادی
اگر در آبسکورا مجالی برای ارائه ی نوشته ها و ترجمه های خود می بینید، از طریق ایمیل admin@obscura.ir یا تلگرام @obscuradmin آثار خود را ارسال کنید.
admin: @obscuradmin
درباره ما:
http://obscura.ir/?page_id=80

Related channels

Channel's geo and language
Iran, Persian
Category
Other
Statistics
Posts filter


رفورمیسم‌پیشرو.pdf
309.2Kb
رفورمیسم پیشرو: تداوم میان‌مایگی سیاسی

ما در این‌جا شاکله‌‌ی نقد جدی‌تری را عرضه می‌کنیم که به زودی در آبسکورا قرار خواهیم داد. این یادداشت کوتاه را هدیه‌ی ما قلمداد کنید به مناسبت «پس از دوم خرداد».

یکم – ناگهان مقوله‌ای شکل گرفته است به نام «اصلاح‌طلبی پیشرو». آنان که با ادبیات پراگرسیویسم آشنا هستند، می‌دانند که این به معنای تحول در پرکتیس سیاسی بخشی از «جبهه»ی فراخ اصلاح‌طلبی نیست؛ بلکه مترادف با تلاش حاملان این پراگرسیویسم برای ایجاد تمایزهایی میان خود و جریانی است که در این روزها برچسب نولیبرالیسم و عدالت‌ستیزی را به خود پذیرفته است. پراگرسیوها آیا گمان خام می‌برند که با در پیش گرفتن چنین سیاستی از نقد و ارزیابی عملکردشان در حوزه‌ی اقتصاد سیاسی به دور خواهند ماند؟

بقیه متن را در فایل بخوانید

#درنگ

@obscura_ir


http://obscura.ir/1488

رفورمیسم پیشرو: تداوم میان‌مایگی سیاسی

#درنگ

@obscura_ir


رئیس‌دانا-مصاحبه.pdf
219.6Kb
مصاحبه با فریبرز رئیس‌دانا
منبع: میدان

#آموختن_از_دیگران
@obscura_ir


خواست وقیحانه‌ی ارائه‌ی بدیل

سخت است در این شرایط محنت‌بار قلم به دست گرفتن و پاسخ گفتن به نوشته‌ای که مطلع آن اشاره‌ای است به یک سخنرانی از فریبرز رییس‌‌دانا و اشاره‌ی او به این که «بدیل» ارائه کردن کاری است که تنها از سازندگان و منتفعان نظم موجود برمی‌آید. نویسنده این ارجاع تقلیل‌گرایانه را به مبنایی برای طرح این ادعا تبدیل کرده که چپ را یارای گذار از مرحله‌ی «نه گفتن» نیست.

با این حال باید نوشت و این همه فرزانگی کسی را که با اتکا بر روایات ذوقی همایون کاتوزیان درباره‌ی تاریخ ایران دست به کار نقد چپ شده است، پاسخی گفت.

حالا که می‌شود این همه ساده و ساده‌انگارانه «ارائه نکردن بدیل» را مساوی با «انفعال» دانست و با ظاهری چنین فریبنده بدترین ناسزاها را نثار سنت شریفی کرد که رییس‌دانا تا آخرین لحظه‌ی حیات خود بدان پایبند بود، چرا باید مدارا و از گفتن آن خودداری کرد که آن صورتی از دانش و تحلیل که در سال‌ها و دهه‌های اخیر به نام درک رفورمیستی و مصلحانه در این کشور باب و به‌ظاهر کامیاب شد، مصداقی عینی از انسداد، انفعال و رخوت است؟

به راستی فهم مصلحانه‌ای که مدام ما را در «حسرت توسعه‌» نگاه می‌دارد، به ما چه داده به جز تصویری زمخت از تاریخی که برای لحظه‌ای حتی قادر به نگریستن در چشمان خود نیست و از ارائه‌ی شرحی قابل اعتنا درباره‌ی همان سلسله‌مراتب قدرتی که اصلاح‌طلبان مدعی شناخت و نقد آن هستند، عاجز مانده است؟

بیست سال داستان‌پردازی و پویانمایی مصلحانه مگر چه نتیجه‌ای داشته جز تقدیس روایتی سطحی از فرایند دموکراتیزاسیون در ایران که اگر صدر و ذیل ظاهراً «نظری» آن را کنار بگذاریم، چیزی جز همان شعارهای زرد انتخاباتی و امیدهای واهی و سیاست‌زده از آن باقی نخواهد ماند و حتی برای برهه‌ای کوتاه هم مولد معرفت و دانشی نسبت به جامعه‌ی ایران نبوده است؟!

آن کس که ناقد نظم موجود را به «نداشتن بدیل» متهم می‌کند و به این گناه او را به کنج «جنون» می‌راند وقیح است و مطالبه‌ی بدیل کارکردی در شرایطی که تعریف‌گران و حافظان نظم موجود، با دقت تمام مسیرهای برون‌رفت از «همین که هست» را مین‌گذاری کرده‌اند، به‌غایت بی‌شرمانه است.

هیچ‌گاه نمی‌توان منکر این واقعیت مهم شد که چپ با بحرانی جدی در تعریف بدیل‌های کارآمد روبروست، اما نوشته‌هایی از این دست، نوشته‌هایی این‌چنین طردآمیز و حذفی که تحلیل انتقادی چپ را از دم تیغ «واقع‌گرایی»‌های خفیف‌شان می‌گذرانند، نه تنها از هرگونه بضاعتی برای نقد ضعف‌های چپ در راه «بدیل‌پردازی»اش عاری هستند، بلکه شواهدی عالی فراهم می‌کنند از این‌که چرا چپ باید بیش از پیش به چگونگی فاصله‌گذاری میان خود و چنین خوانش‌های ذلیلی از تحول‌خواهی بیاندیشد.

عذرخواهی ما را بابت این #درنگ نابهنگام بپذیرید.
تحریریه‌ی آبسکورا

@obscura_ir


آقای رییس‌دانا

چه حاجت است به رنجاندن واژه‌ها برای پاسداشت شما؟

کارگران و فرودستان این سرزمین آفت‌زده نام شما را بزرگ خواهند داشت.

سپاسگزار آزادگی‌هایتان هستیم.

تحریریه‌ی آبسکورا

@obscura_ir


این شنبه‌ی سرمازده را با این اثر نیک کیو و وارن الیس آغاز کنیم.

گاه آن‌که ما را به حقیقت می‌رساند، خود از آن عاری است، زیرا تنها حقیقت است که رهایی می‌بخشد...

#صوتی_تصویری


قیصری-زنان‌و‌نظام‌رفاهی.pdf
499.4Kb
زنان و چالش خروج از حاشیه‌ی نظام رفاهی

حمید قیصری

#یادداشت

@obscura_ir


http://obscura.ir/1464

زنان و چالش خروج از حاشیه‌ی نظام رفاهی

حمید قیصری

#یادداشت

@obscura_ir


دکلمه‌ی ایرج گرگین از «یاد آر ز شمع مرده یاد آر» دهخدا را تقدیم می‌کنیم به تمام قربانیان تباهی و دروغ؛ خاصه جانباختگان آبان و سوختگان پرواز هجدهم دی‌ماه ۹۸.


تقدیس «علم» اقتصاد در بطن حکمرانی کم‌کیفیت
تحریریه‌ی آبسکورا

محمد فاضلی در سال‌های اخیر بر بسیاری از کارهایی که به نام گوش سپردن به «علم» اقتصاد انجام شد، حاشیه‌های جامعه‌شناسانه نگاشت. او سلبریتی‌وار کوته‌نوشته‌های خویش را به «کتاب سبز» تدبیر و امید تبدیل و به نمایندگی از اصحاب علوم اجتماعی از ادراکات انتقادی اجتماعی و نهادی در باب اقتصاد سیاسی ایران سلب صلاحیت کرد.

اطلاع یافتیم که در جلسه‌ای در مرکز بررسی‌های استراتژیک ریاست‌جمهوری، محمد فاضلی دولت را به اتخاذ سیاستی جدی و بی‌ملاحظه در افزایش قیمت بنزین فراخوانده و تأکید هم کرده که دولت باید بر این اقدام اصرار بورزد، حتی اگر پیامد آن به آتش کشیده شدن هزار پمپ بنزین‌ توسط مردم باشد. نویسنده‌ی مطلبی که به افشای این موضوع پرداخته بود، ابراز تعجب کرده بود که محمد فاضلی پس از سال‌ها فعالیت در حوزه‌ی ارزیابی تأثیر اجتماعی، دولت را به اتخاذ چنین سیاست مخاطره‌برانگیزی فرا می‌خواند.

در میان آنان که تمایلی به تقدیس هژمونی نوکلاسیک در اقتصاد ایران نداشتند، بسیاری در همان دوره‌ای که زمزمه‌های چنین اقدامی افزایش یافته بود، یادآور شدند که دولت در ایران اساساً ظرفیت به اجرا گذاردن آن صورت آرمانی و تخیلی از تحصیل منابع و توزیع آن به نفع کاهش نابرابری را نخواهد داشت.

در میان آنان که علاقه‌ای به هم‌دستی با پروپاگاندای «علم اقتصاد» نداشتند، بسیاری تأکید کردند که تا زمانی که نهاد دولت این‌چنین در برانگیختن سازوکارهای خلق ثروت ناتوان است و هر یک از موج‌های خلق پول بی‌پشتوانه به شکل‌گیری امواج تازه‌ای از بی‌نواسازی فرودستان می‌انجامد، نباید به سیاستی روی آورد که با وارد آوردن چنین شوک‌هایی به این بی‌نواسازی‌ها صورت به مراتب طبیعی‌تری می‌بخشد.

تمام صداهای ناقد این دولت ملیح ناشنیده انگاشته شدند، تا امروز محمد فاضلی برای ما از کیفیت نازل حکمرانی و نسبت آن با افزایش نابرابری سخن بگوید و در آستانه‌ی اجرایی‌شدن برنامه‌ای که دامنه‌ای گسترده از دارایی‌های عمومی را از دسترس «مردم» خارج خواهد کرد، به دولت یادآور شود که برابری بهتر از نابرابری است.

آن‌چه فاضلی می‌گوید را، مانند آن‌چه مقدس‌انگاران علم اقتصاد می‌گویند، باید به اجزای تحلیلی‌اش فروکاست تا روشن شود که در کنار انبوهی از کسب‌و‌کارهای نامشروع پدید آمده در سال‌های اخیر، چه کسب‌و‌کار سودآوری نصیب جامعه‌شناسانی شده است که می‌توانند در تاریکی شب مشاور بی‌رحم دولت فن‌سالار باشند و در روشنای روز در کنار مال‌باختگان و جان‌باختگان سیاست‌هایی بایستند که خود در طراحی آن‌ها نقش داشته‌اند.

#درنگ
@obscura_ir


مک‌دانل-کارناپایدار.pdf
323.9Kb
کار ناپایدار و مبارزه‌ی طبقاتی

مایکل مک‌دانل
برگردان: نوح منوری

#برگردان_مطالب_علمی

@obscura_ir


http://obscura.ir/1458

کار ناپایدار و مبارزه‌ی طبقاتی

مایکل مک‌دانل
برگردان: نوح منوری

#برگردان_مطالب_علمی

@obscura_ir


محمدمالجو-نولیبرالیسم.pdf
137.7Kb
نشاندن نولیبرالیسم در جای خود: نولیبرالیسم همه‌چیز را توضیح نمی‌دهد.

مصاحبه محمد مالجو با وبسایت اخبار روز
منبع: akhbar-rooz.com

#آموختن_از_دیگران
@obscura_ir


پرویزصداقت-نولیبرالیسم.pdf
146.4Kb
وجوه خاص و عام نولیبرالیسم در ایران

مصاحبه پرویز صداقت با وبسایت اخبار روز
منبع: akhbar-rooz.com

#آموختن_از_دیگران
@obscura_ir


Video is unavailable for watching
Show in Telegram
مقدمه‌ای بر رویکرد نظری لاکلائو و موف
(زیرنویس فارسی)
کارولین فن‌هام
استاد علوم سیاسی دانشگاه ردبود نایمخن
2018

مشاهده در آپارات:
https://www.aparat.com/v/nEdVa

@obscura_ir
http://obscura.ir


تاریخ_مفاهیم_کوزلک.pdf
725.4Kb
درباره‌ی تاریخِ مفاهیمِ راینهارت کوزِلِک
نویسنده: ن.آ. آندِرسِن
مترجم: نیما اکبری مقدم
منبع: کتاب «نظریه و واقعیت»، آرش حیدری و دیگران، انتشارات تیسا
#آموختن_از_دیگران
@obscura_ir
http://obscura.ir


جان‌فوران-درباره‌ی‌عباس‌ولی.pdf
605.6Kb
شیوه‌های تولید در ایران پیشاسرمایه‌داری: تأملاتی بر کتاب عباس ولی با عنوان «ایران پیش از سرمایه‌داری: تاریخ نظری»

جان فوران، 1966
برگردان: میثم اهرابیان صدر

#برگردان_مطالب_علمی
https://t.me/obscura_ir


http://obscura.ir/1420

شیوه‌های تولید در ایران پیشاسرمایه‌داری: تأملاتی بر کتاب عباس ولی با عنوان «ایران پیش از سرمایه‌داری: تاریخ نظری»

جان فوران، 1966
برگردان: میثم اهرابیان صدر

#برگردان_مطالب_علمی
@obscura_ir


مرغ شباویز نیما را که شراگیم یوشیج خوانده، تقدیم می‌کنیم به تمام آنان که داستان‌شان در تاریخ ناتمام و ناگفته باقی مانده است....

این ناتمامی لزوماً حاصل خاموشی نیست. گاه به نقد کشیدن آن‌چه تاریخ است و تاریخی شده، و آن‌چه بس هموار و نیت‌مندانه روایت می‌شود، خود گشاینده‌ی روزن‌هایی برای رهایی است.

#صوتی_تصویری
#just_a_short_break


بایسته‌های_رهایی‌بخشی_رادیکال.pdf
984.1Kb
ننسی فریزر: بایسته‌های رهایی‌بخشی رادیکال

ریچارد برنشتاین
برگردان: حمید قیصری

#برگردان_مطالب_علمی

@obscura_ir
@zanan_emrooz

20 last posts shown.

4

subscribers
Channel statistics